Psion Dacom GoldCard 56k+Fax i SIMpad - ???

• 10 Odpowiedzi
  • 1026 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 24, 2004, 15:11:46 »
Gdy wkładam modem do slotu pojawia się standartowy komunikat o zużyciu energii. Próbuje się połączyć z internetem (z sieci Dialog) za pomocą "Hayes Compatible on COM1". Niby wszystko jest dobrze ustawione, a pojawia się komunikat: "You have been disconnected from the remote computer you dialed. Retry the connection." Jaka może być tego przyczyna?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 24, 2004, 18:42:05 »
Tzn wybiera numer? Czy nie? Jestes pewien ze na COM1 jest ten modem? Wydaje mi sie ze on jest na innym porcie.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 24, 2004, 20:31:32 »
A nie spytał o sterowniki? Ja miałem modem Xircoma na CF, wystarczyło go włożyć, simpad sam go wykrywał i można go było wybrać z listy dostępnych urządzeń dial-up.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 25, 2004, 13:19:02 »
Nic się nie pyta o sterowniki więc myślałem, że wszystko jest ok (to moje pierwsze urządzenie na PCMCIA i się nie orientuję w tym), ale najwyraźniej nie jest, bo modem nie chce się połączyć z netem (ani z Dialogu, ani z TP). Co w takim razie powinienem zrobić?
Co do tego COM1 to wydaje mi się, że nie jest to "BluetoothDUN", "DECT on COM2", "IrDA and GSM on COM3", ani też "IrDA on SP2 COM4", więc pozostaje tylko COM1, ale byćmoże się myle.

P.S Mam WinCE.Net 4.1

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 25, 2004, 13:43:03 »
Cytat: ciekawy_świata
Co do tego COM1 to wydaje mi się, że nie jest to "BluetoothDUN", "DECT on COM2", "IrDA and GSM on COM3", ani też "IrDA on SP2 COM4", więc pozostaje tylko COM1, ale byćmoże się myle.
Mój modem dało się wybrać jako piątą opcję. Nie wiem czy można w jakiś inny sposób zmusić tego Psiona do pracy.

*

Offline popej

• *
  • 99
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 25, 2004, 18:11:00 »
Simpad chyba nie wykrył tej karty. Opisane porty COM są dostępne bez żadnej karty PCMCIA, a COM1 to chyba ten prawdziwy, z gniazdem na krawędzi obok USB.
popej

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 26, 2004, 00:05:49 »
Tez mi sie tak wydaje... COM1 w PDA to zawsze gniazdo synchronizacyjne.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 26, 2004, 11:40:20 »
Hmm - próbowałem się łączyć za pomocą każdej opcji, ale nic to nie daje i wyskakuje ten sam komunikat. SIMpad chyba nie rozpoznaje tego urządzenia, szkoda :(
Dzięki za pomoc

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 27, 2004, 08:54:46 »
A jednak udało mi się zmusić ten modem do (współ)pracy z SIMpadem :) . Pogrzebałem trochę w rejestrze i teraz modem działa bez najmniejszego zarzutu. Jakby ktoś chciał się dowiedzieć "jak?", to mogę napisać krótki opis.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 27, 2004, 10:33:32 »
To napisz napisz...

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 27, 2004, 11:12:09 »
Ponieważ producent nie wypuścił sterowników dla Windows CE do modemu, trzeba było użyć sterowników dostarczonych wraz z systemem (w moim przypadku CE.Net 4.1). Jednak system najwyraźniej "stwierdził", że urządzenie nie jest z nimi kompatybilne. Postanowiłem więc dodać w rejestrze (HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\PCMCIA) nowe urządzenie - używałem PHM Registry. Najpierw jednak trzeba było znać nazwę urządzenia - musiała to być nazwa z "punktu widzenia" systemu - tak żeby się później zgadzała ze stworzonym w rejestrze kluczem. Nazwę można odczytać (gdy urządzenie jest włożone do slotu SIMpada) z: Control Panel  => System => Expansion Slots. Tu pojawił się mały problem - nazwa była długa i nie można jej było przeczytać do końca. Więc znowu trzeba było zajrzeć do rejestru - tym razem: HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\Active\24 (zauważyłem, że liczba na końcu - tutaj: 24 - za każdym razem jest inna) i spisać nazwę urządzenia litera po literze z wartości "PnpId". Mając nazwę można wreszcie było dodać modem do listy kompatbilnych urządzeń. Stworzyłem w HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\PCMCIA klucz, który nazwałem "Psion_Dacom-Gold_Card_Global_56K+Fax-35F1" - jest to nazwa "zdobyta" opisanym wyżej sposobem. Przeanalizowałem strukturę kluczy w innym modemie - MEGAHERTZ-XJ3288-26C7 - i skopiowałem jego zawartość (klucze: Unimodem wraz z Init i Settings oraz wszelkie ich wartości) do klucza mojego modemu. Zmieniłem jedynie wartość "FriendlyName" w HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\PCMCIA\Psion_Dacom-Gold_Card_Global_56K+Fax-35F1\Unimodem na przyjazną nazwę "Modem Psion 56k". Wykonałem Software Reset, aby zmiany w rejestrze odniosły skutek. W wyniku tego zabiegu w Dial-up Connection w miejscu "Select a modem:" na liście oprócz normalnie dostępnego "Hayes Compatible on COM1" itd. pojawił się "Modem Psion 56k". Teraz urządzenie łączy się z netem bez żadnego problemu :):D:) .
Przepraszam za mój nieco chaotyczny styl pisania.