Problemy z NECem :(

• 10 Odpowiedzi
  • 922 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gepardek

• 20
    • DBAPP
  • Sprzęt: HTC Touch Pro >>>>>>>>>>> (Nokia N95 8gb)
« dnia: Styczeń 05, 2006, 15:03:24 »
mam sytuację następującą -

nowy ActiveSync i NEC MP 780 oraz IRDA.

IRDA widzi NECa (na pasku wyświetla mi się, że jest w zasięgu), natomiast nie ma możliwości połączenia się z komputerem w żaden sposób. Jadę na XPku.

NEC robi swoje 4 retry i odpuscza, irda jest prawidłowo zainstalowana.

Co robić? Czy ktoś może pomóc?

Nie wiem czy łączyć się przez PC linka czy przez kreatora połączeń (i co zmieniać, żeby chciał się połączyć).
Proszę o pomoc, bo jestem bezradny... :(

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2006, 15:28:03 »
Zacznij od wylaczenia innych programow ktore moga korzystac z portu IR na PC (np. soft od komorki), zainstaluj ActiveSync 3.8 lub starszego (CZASEM NIE 4.x), wejdz do ustawien polaczen i wybierz ze ma sie laczyc szeregowo przez port podzczerwieni. Teraz wejdz do ustawien polaczenia w NECu i zmniejsz predkosc polaczenia (testuj coraz mniejsze predkosci) i uruchom PC Link.

*

Offline gepardek

• 20
    • DBAPP
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 05, 2006, 18:58:38 »
A więc - w wersji 3.8 nie moge wejsc do ustawien polaczenia, poniewaz klikajac na to wlacza mi sie kreator polaczenia a nie opcje. Probowalem na dwoch komputerach, ale dzieje sie tak samo - wersja ze strony microsoftu na XP.

jezeli chodzi o predkosc Irdy to są dwa ustawienia - 4M lub 115K, jeżeli chodzi o ustawienia do PClinka.

Teoretycznie możnaby ustawić połącznie ręcznie, bo tam jest wieksze spektrum mozliwosci. Próbowałem nawet, ale także bezskutecznie...

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 05, 2006, 20:04:34 »
No ale przy kreatorze polaczenia chyba nastepuje przeszukiwanie portu IR?

*

Offline gepardek

• 20
    • DBAPP
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 05, 2006, 22:07:19 »
tak, nastepuje, ale to nie zmienia faktu, że nic się z niczym nie łączy...

Myślałem, że to może być wina XPka. Że on taki niekompatybilny. Już nie wiem co robić...

P.S. Dopiero teraz zauważyłem, że Pan Administrator z Sosnowca. Może będę się mógł zgłosić po poradę?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 07, 2006, 09:58:26 »
Teoretycznie tak, ale watpie ze cos wymyslimy, poniewaz nie mialem stycznosci z takim PDA z CE 2.x.

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 11, 2006, 09:31:09 »
Może firewall blokuje irdę?

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 11, 2006, 18:54:46 »
Miałem ten sam problem konfigurując NEC-a komuś do pracy z Win XP & SP2. Ów Service Pack 2 blokuje właściwie wszystko - to się w M$ nazywa "poprawa bezpieczeństwa"

Procedura jest następująca:
1) Zakładasz na blaszaku ActiveSync, w wersji najwżyej 3.8
2) Po założeniu Active Sync-a uruchamiasz go i lekceważysz podejmowane przez ActiveSync próby połączenia
3) Z menu ActiveSync-a wybierasz "ustawienia połaczenia", wyłączasz Ethernet i USB
4) Na NEC-u ustawiasz w Control Panelu "PC LINK" na "infrared Port"
5) Na NEC-u w aplecie "MP 780 settings" wybierasz "infared port" i ustawiasz na "115 k"
6) Resetujesz NEC-a.
7) NIEZWYKLE WAŻNE Zawsze incjujesz połączenie z NEC-a przy czynnym AciveSync-u! (tzn jest on aktywnym oknem na ekranie). Powinno nawiązać się połaczenie a ActiveSync powinien zapytać, czy chcesz sie synchronizować, czy działać jako gość - wybierasz, co Ci odpowiada.

Jeślli ta procedura nie zadziała, wejdź do Menedżera Urządzeń, wybierz "urządzenia podczerwieni/właściwości" i spowolnij port do 57 KBs
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

*

Offline gepardek

• 20
    • DBAPP
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 12, 2006, 00:23:35 »
Mam jeszcze jedno pytanie - czy jeżeli nie wyłączę Ethernetu i USB to będzie szansa na połączenie?
Mam zainstalowaną wersję 3.8.0 i gdy klikam na "połącz" lub "ustawienia połączenia" wyskakuje mi zawsze to samo - kreator połączenia.

Dlatego też nie mogę wejść do opcji i odznaczyć innych opcji połączeń.

A 3.5 znaleźć nie mogę. Będę próbował.

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 15, 2006, 13:50:46 »
a co jest z active sync 4??

nie dziala?

pytam bo jeszcze nie zaczelam zabawy z wgrywaniem wszystkiego

*

Offline gepardek

• 20
    • DBAPP
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 15, 2006, 17:24:35 »
W 4 miałem opcje, natomiast we wcześniejszych wersjach te opcje mi się nie pojawiają.
Jak na razie, to nic nie działa pod XP. :/