problem z dostaniem sie do Nec-a 780 (via serial i IR)

• 5 Odpowiedzi
  • 594 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 16, 2006, 20:00:16 »
Witam. mam zadanie wyciągnąć dokumenty word z neca do PCta.
Niestety w żaden sposób mi się to nie udaje. Najpierw IR.
Próbowałem wysłać pliki poprzez IR do palma albo do PC, jednak NEC tylko szuka i szuka obiorcy. Palmtop nie zgłasza nic, natomiast laptop pokazuje że znajduje NECa w zasięgu ale nic pozatym nie robi.

Próba z RS i Avtive synce. Z truudem dokopałem się do starszej wersji AS 3.71  (4,2 krzyczała że nie obsługuje windowsa ce)
Program się połączył z NECem ale nic pozatym. Próba wejścia w "mobilne urządzenia" w "moim komputerze" kończy się monitem "critical services failed to start, try to restart device".
Niestety nie próbowałem restartować urządzenia bo nie wiem czy nie dojdzie do utraty danych?  
Pomożcie, prosze.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 17, 2006, 10:05:17 »
łącząc się via IrDA też używa się AS. W ustawieniach połączenia zmień z coma na Port Podczerwieni(IR). W bezpośredni sposób może się nie dać, gdyż producent może to uniemożliwiać(ja w sharpie mogę wysyłać pliki tylko pomiędzy innymi handheldami sharpa i jego organizerami)

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 17, 2006, 12:06:50 »
Próbowałem tej metody (w opcjach ustawiłem IRde i kazałem się połączyć) - również urządzonka się połączyły ale wejście w mobilne urządzenia z mojego komputera powoduje ten sam komunikat o błędzie.
:(

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 17, 2006, 14:08:59 »
heh, narazie zrobiłem to drogą bardzo okrężną.
Poprzez modem połączyłem się z TPSA, wszedłem na pocztowe konto porzez www, skopiowałęm zawartość doc-a, do emaila,  i wysłałem do siebie. Heh.
Utrudnienia po drodze to : przeglądarka w necu uniemożliwia dodanie załączników do emaili, poprzez konta www (albo w ogole nie ma przycisku "dodaj załącznik" albo powoduje dziwne reakcjie - mysle ze przeglądarka za stara)

Wbudowany pocket outlook chyba za stary, bo nigdzie nie znalazłem opcji umożliwiającej uwierzytelnienia smtp.

No ale jakoś przesłałem prace mgr kumpla heh. Biedny by musiał wszystko przepisywac.
Jesli ktoś wie mimo to jak rozwiązac problem z połączeniem via RS albo Irde z PCtem , prosze o rady.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 17, 2006, 22:31:49 »
Błąd polega na tym, że ActiveSync 4.x zostawia po sobie śmieci - gdzieś tutaj było, jak się je czyści, ale niestety z głowy nie powiem.

ActiveSync 3.8 powinien zadziałać bez problemu :D

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 18, 2006, 00:03:53 »
Z NEC-em zdarzają się jaja w szybkości transmisji via IRDA. Domyślnie jest to 115 kB/s, ale w takiej konfiguracji NEC jest za wolny. Spróbuj spowolnić port IRDA na NEC do 115 kB/s (w Control Panelu, aplet "Mobile Pro settings") a po stronie PC do 57 kb/s
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego