gc75e i windows ce

• 6 Odpowiedzi
  • 862 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gc75e i windows ce
« dnia: Kwiecień 02, 2006, 13:37:26 »
Mam Maly problem... posiadam karte gc75e z abonamentem idea/orange i potrzebuje miec dostep do internetu w trasie... szukam tanie rozwiazanie... chcialbym miec palmtopa z klawiatura do ktorego moge podlaczyc karte... znalazlem sharpa 4600 na allegro ktory ma pcmcia i windows ce ale jak probuje sie doczytac w roznych miescach to karta nie pracuje na windows ce... dowiedzialem sie ze pracuje na pocket pc 2002 ale nie znalazlem palmtopa z pocket pc 2002 i ma klawiature... a co to tak naprawde jest pocket pc 2002... system operacyjny???

Podsumowanie:

Czy ktos wie na jakim sprzetcie malym, tanim moge podlaczyc karte gc75e

Dzieki za kazda odpowiedz

*

Offline HSM

• **
  • 188
gc75e i windows ce
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 03, 2006, 11:08:48 »
Ta karta powinna działać na dowolnym handheldzie z gniazdem PCMCIA i systemem od HPC CE 2.0 wzwyż. Po prostu system ją potraktuje jako zwykły modem, a specyficzne dla sieci GSM i GPRS ustawienia trzeba będzie wprowadzać ręcznie przy połączeniu.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
gc75e i windows ce
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 03, 2006, 14:07:05 »
Czyli z Sharpem też :D

*

Offline HSM

• **
  • 188
gc75e i windows ce
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 03, 2006, 20:45:39 »
Sposób działania tej karty pod linuxem jednoznacznie wskazuje, że powinna działać także na HPC - analogicznie do Option Globetrotter. Jeśli tak, to karta po włożeniu do slotu PCMCIA powinna zostać powiązana ze standardowym sterownikiem modemu. To już połowa sukcesu (a nawet 3/4). Dalej to tylko terminal i:
at+cgatt=1
at+cgdcont=1,,"APN"
atd*99#
OK
i wszystko działa!

gc75e i windows ce
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 03, 2006, 21:58:49 »
Bardzo mi milo za odpowiedzie ale wy chyba jestescie troche bardziej do przodu niz ja takich urzadzen... to teraz takie mam pytania:

Kupie Sharpa4600

wkladam GC75e do slotu z karta sim z idea/orange

Wlaczam go i pojawia sie Windows CE 2.0 (lub wysze)

On wykrywa sprzet jako modem... i co teraz???

Nie trzeba instalowac sterowniki???

A co z strona sonyericsson ktora mowi ze GC75e pracuje tylko na WIN 98/ME/XP i jakis pocket pc 2002????

Jak mozecie mi pomoc do byl bym bardzo wdzieczny... potrzebuje takie tam male cos z internetem w trasie... i to z klawiatura ale laptop za duzy.

dzieki za pomoc

pozdrawiam

*

Offline HSM

• **
  • 188
gc75e i windows ce
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 04, 2006, 09:49:33 »
Cytat: "marttii"
Bardzo mi milo za odpowiedzie ale wy chyba jestescie troche bardziej do przodu niz ja takich urzadzen... to teraz takie mam pytania:

Kupie Sharpa4600

wkladam GC75e do slotu z karta sim z idea/orange

Wlaczam go i pojawia sie Windows CE 2.0 (lub wysze)

On wykrywa sprzet jako modem... i co teraz???

Widać, że kolega nie zaznał smaku modemowego internetu i ręcznej autoryzacji... Zatem po kolei:
-handheld włączony;
-karta włożona
-system znajduje powiązanie między kartą a standardowym sterownikiem modemu i urządzeń szeregowych (to w zasadzie jedyny moment niepewności);
-uruchamiamy "Remote Network" - odpowiednik "Dial-up Networking" z dużego Windowsa
-uruchamiamy wcześniej skonfigurowane połaczenie (połączenie z wykorzystaniem modemu - naszej karty z ustawieniem "pokaż terminal przed połączeniem");
-system inicjuje modem, kontrolki migają, bity szaleją a na ekranie pojawia się terminal;
-sprawdzamy, czy modem jest "po drugiej stronie lustra" wpisując komendę AT
-odpowiada "OK" - znaczy ma się dobrze;
-jeżeli nasza karta SIM wymaga PINu, warto go podać, wpisując AT+CPIN="nasz PIN" (polecam wyłączenie tej funkcji - mniej pracy);
-sprawdzamy czy modem już zarejestrował się w sieci naszego ukochanego operatora (robi  to sam) , wpisując AT+COPS?;
-odpowiedź w stylu "+COPS: 0,0,"Plus GSM" jak najbardziej nas zadawala;
-teraz czas na przyłączenie do sieci GPRS: AT+CGATT=1;
-grzecznie czekamy na "OK";
-definiujemy "PDP context" (nie mam pojęcia, co to): AT+CGDCONT=1,,"APN naszego operatora"
-czekamy na "OK";
-w razie problemów sprawdzamy poziom sygnału, wpisując AT+CSQ
-łączymy się z pseudonumerem odpowiedzialnym za GPRS, wpisując ATD*99#,
-po uzyskaniu połączenia (odpowiedź np. CONNECT 56000) zamykamy terminal, wciskając "OK"
-system sygnalizuje,ze nawiązaliśmy połączenie...

Nie trzeba instalowac sterowniki???

A co z strona sonyericsson ktora mowi ze GC75e pracuje tylko na WIN 98/ME/XP i jakis pocket pc 2002????

Linuxa tam też nie ma, a setkom ludzi na świecie działa bez problemu...

Jak mozecie mi pomoc do byl bym bardzo wdzieczny... potrzebuje takie tam male cos z internetem w trasie... i to z klawiatura ale laptop za duzy.

To może na początek warto się zastanowić w ogóle nad sensownością takiego zakupu. HPC (zwłaszcza z CE 2.0) to nie laptop z Windows 98/2000/XP, a Pocket Internet Explorer 2.0 to nie Internet Explorer 6SP1. Róznice są BARDZO duże - żeby potem nie było rozczarowania...

gc75e i windows ce
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 04, 2006, 10:39:58 »
Dzieki bardzo... juz odpowiedz troche bardziej na moj poziom :)

Chyba sprobuje i kupie tego sharpa... dam znacz za kilka dni czy mi sie udalo...

Pierwszy raz zwracam sie do forum z zapytaniem... jestem mile zaskoczony ze sa ludzie ktore tak chetnie pomagaja w tematat ich bliskich... Super...

pozdrawiam