Programik do paliwa na CE 2.11

• 12 Odpowiedzi
  • 1579 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 09, 2006, 10:04:48 »
Witam. Czy spotkał się ktoś z jakimś programem na SH3 w którym mógłbym zapisywać przebieg kilometrów i ilośc paliwa jakie zatankowałem na stacji oraz datę tankowania i żeby po wprowadzeniu jednego miesiąca (na przykład) był w stanie określic średnie spalanie oraz wydane pieniądze. Oczywiście mogę to robić na excelu ale może ktoś coś takiego napisał ??

*

Offline Tomko

• 330
  • Sprzęt: XdaExec, Omnia, BB Bold.
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 09, 2006, 10:34:53 »
Jest sporo takich programów (nie wiem czy są na SH3) -> zajrzyj np. na Pocketgear . Niestety jak zawsze najlepsze są płatne. Ja przez jakiś czas używałem czegoś takiego o nazwie bodajże Auto 3 in 1.
Broń - To prawo wolnego człowieka, nie przywilej nadany przez urzędnika.

*

Offline krzych

• *
  • 73
  • Sprzęt: HP Jornada 680; PSION 5mx
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 09, 2006, 10:37:17 »
Hmm.. Programik moze napisze kiedys, choc nie mam pewnosci, bo korzystam z arkusika wlasnie.. A dzieki informacjom madrych ludzi z tego forum mam zassane srodowisko do programowania w VBasicu na WinCE, wiec moze, moze...
Poki-co moge podrzucic arkusik excelikowy do liczenia takich eksploatacyjnych danych... Wysle dzis lub jutro...
pozdrawiam
Im bardziej poznaję ludzi...
Tym bardziej kocham zwierzęta...

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 09, 2006, 18:20:24 »
Byłbym bardzo wdzięczny za taki arkusik. W sumie mógłbym go zrobić sam ale po co jak ktoś już to zrobił. Ja też zamierzam zająć się pisaniem aplikacyjek na Win Ce ale na razie czasu brak :-( Pozdrawiam

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 14, 2006, 02:00:39 »
hmmm, a nie lepiej to zrobic taki arkusik pod pocket access-em ?

co do reszty ..... to fakt, jest cala gromada takich softow, onegdaj uzywalem z jornada 680 (wiec jest na SH3)

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 14, 2006, 02:02:31 »
no wlasnie, i zebym nie zapomnial to jeszcze link do googla podrzucam ... udanych lowow

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=fuel+expense+tracking+sh3&btnG=Wyszukuj+w+Google&lr=

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 16, 2006, 14:14:00 »
Dzięki wielkie, będę szukał :-)

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 16, 2006, 21:44:06 »
Ten czas ktory poswieciles na szukanie programu, zyskalbys samemu tworzac arkusz kalkulacyjny. Srednie zuzycie spalanie paliwa wylicza sie przy uzyciu jednego wzoru. Ale bedziesz mial wiecej satysfakcji jak godzine poszukasz w sieci i znajdziesz  :D

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 20, 2006, 13:11:44 »
Tzn. Arkusik sobie juz stworzyłem. Sęk w tym że to całkiem inaczej wygląda jak jest do tego spacjalny programik a inaczej jak jest do tego arkusz. Chyba czepiam się szczegółów ale no cóż, chyba taki jestem :-) Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

*

Offline maxkorzen

• 20
A może coś bardziej rozbudowanego?
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 18, 2006, 17:51:17 »
Nie znalazłem żadnego programiku, który miałby bardziej rozbudowane funkcje dotyczące spalania paliwa.
Widziałbym taki programik, w który wklepywałoby się dane ile samochód spala paliwa przy określonej prędkości a on pokazywałby na bieżąco spalanie chwilowe, a nie tylko średnie,
takie systemy są w kompach pokładowych samochodów i dane czerpią z czujnika przepustnicy abs itp ale w końcu można spalanie zapisać jako przybliżoną funkcję prędkości obrotowej silnika
czy ktoś coś takiego widział? a może ktoś pokusiłby się o napisanie?
pozdr
maxkorzen

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 18, 2006, 23:05:16 »
Spalanie nie ma dużo wspólnego z prędkością obrotową silnika.

*

Offline maxkorzen

• 20
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 19, 2006, 08:24:32 »
Hmmm
<<Spalanie nie ma dużo wspólnego z prędkością obrotową silnika.>>
Oki sprecyzuję
Spalanie zalezy od:
prędkości obrotowej silnika, oporów toczenia i oporów powietrza (te dwa zależą od prędkości)
Taki program napewno byłby obarczony dużym błędem gdyż komputer pokładowy spalanie chwilowe określa na podstawie chwilowego poboru paliwa - (otwarcie przepustnicy),
Ale chodzi o to, żeby stworzyć program, w którym możnaby samemu wpisać parametry.
Na początek możnaby wpisać średnie spalanie podawane przez producenta przy 90 i 120 km/h. Po przejechaniu zbiornika i zatankowaniu do pełna wyszłoby nam średnie. Możnaby porównać z podawanym przez program i spróbować tak zmodyfikować dane, by przybliżyć się do rzeczywistego wyniku.
Co WY na to?

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 20, 2006, 14:08:49 »
fajny bylby programik jak by dodatkowo z gps brał informacje o prędkości, sytylu jazdy, zmianie wysokości .... i na podstawie tego liczył zużycie paliwa. uczył by się i po jakimś czasie podawał aktualne zużycie na podstawie tych parametrów. Może znacie coś takiego?
W sumie mapy powinny być w to wyposaone :)