NEC 780 MP Windows CE HPC-kilka pytań proszę o pomoc

• 13 Odpowiedzi
  • 1319 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 12, 2006, 13:58:33 »
Zamierzam w najbliższym czasie (jak znajdzie się kasa-a to jest problem) kupić nec'a MP 780. Słyszałem że jest to dość dobry sprzęt, do pisania dokumentów (np.P.Word). Nie zamierzam na nim odtwarzać filmów, słyszałem że to tragedia, że filmów o większej rozdzielczości MIPS nie daje rady stabilnie odtworzyć. Ciekawi mnie przede wszystkim kilka spraw. Nie znam się na tym totalnie:
1.Jakie urządzenia oprócz pamięci mogą pracować na złączu CF
2.Jakie urządzenia mogą pracować na złączach PCMCIA
3.Jaka jest jakość obrazu w tym HPC
4.Jak duży jest problem z internetem przez LAN (chcę mieć NEC'a w drugim pokoju, ale żeby net ciągnął z mojego kompa. (może być nawet pod USB)
5.Jak to jest z rozbudową pamięci RAM (na dole jest jakaś zaślepka)?
6.Czy PIE obsługuje elementy flash/strony php/style css/javascript itp.
7.Jakie foramty plików obsługuje (pracowałem tylko przez tydz. na TOSHIBA PPC i obsługiwał systemowo *.exe *.jpg i wszystkie inne obrazów *.htm *.html *.txt wszystkie prawie z windowsa...) Czy na przykład HPC odtworzy mi pliki *.bat? czy potrzebuję PocketDos'a
8.Czy PocketDos obsługuje polecenie/komendę Choice?
9.Pod jakie złącze jest wyjście na monitor/tv

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 13, 2006, 18:16:36 »
1. Wiem o adapterach Wifi, ale lepiej najpierw sprawdzić na HCL na HPCFactor, czy będzie banglać.

2. Wszystkie, które są na 16 bit i mają sterowniki (ponownie odsyłam do HCL) - zasadniczo karty wifi 802.11b, adaptery kart pamięci, karty Ethernet 10 Mbit.

3. Pasywna matryca DSTN, w słońcu niewidzialna, czas reakcji na poziomie 100 ms (nie widać różnicy między filmem 10 FPS a 15 FPS); kolorki bez rewelacji, ale jest te 65000.

4. Nie ma problemu, ale strony renderowane są dość wolno.

5. RAM nie da się rozbudować, ale można kupić kartę CF a część RAMu "Storage" przeznaczyć na "Memory"

6. Ha. Ha. Ha. (no, php obsłuży, ale to dlatego, ze to zwykłe strony HTML). Generalnie przeglądarka zgodna z IE 3.0

7. Pliki .bat chyba nawet odtwarza, ale nie sprawdzałem. Pozostałe - jeśli będziesz miał aplikację, która to odpali... pliki .exe po warunkiem skompilowania pod MIPS HPC Pro.

8. Jest oparty na FreeDOS-ie, o ile pamiętam - poza tym obsłuży pliki .exe z normalnego PC, jeśli tylko działają na 286.

9. Przejściówka daje złącze VGA, ale marne szanse, że dostaniesz hpc z tą przejściówką... A i tak daje wtedy na monitor 640x240 w 60 Hz.

Również pozdrawiam :D

Nec 780 MP
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 16, 2006, 20:58:08 »
Dzięki bardzo. Słyszałem jednak że można podłączyc Nec'a nawet pod telewizor i obraz wyświetlany jest z normalną proporcją (4:3) a nie 4:1.5
Odwołujesz mnie do HPCFactor ale nie podajesz strony :D ale poszukam na google... Dzieki pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 17, 2006, 22:19:49 »
Obraz jest z normalną proporcją tylko przy używaniu PowerPointa, który jest tak stary w powolny, że bezużyteczny. O podłączaniu tego pod telewizor w życiu nie słyszałem.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 19, 2006, 21:31:13 »
Więc jeszcze kilka nowych pytanek.

1.Chciałem się zapytać czy jest możliwość używania neta (np DSL/Neostrada itp) bez wlaczonego peceta (nec stoi powiedzmy w drugim pokoju, kablem jest połączony z... (no właśnie z czym? modem czy pc)?? W kązdym badź razie czy można neta ciągnąć bezpośrednio z np. modemu (Mam na mysli brak posrednictwa wlaczonego PC).

2.Jest jakaś możliwość (czy ktoś to sprawdzał) podłączenia tunera TV lub czegoś podobnego by ogladac TV nawet na tym malym monitorku :P??

3.Jeżeli na karte bezpośrednio wgram z PC jpg i np avi, czy przy odpowiednim oprogramowaniu pliki beda odtwarzane czy musza byc jakos specjalnie konwertowane?

4.Wszystkie NEC byly testowane na 1GB CF (allegro). Czy jest prawdopodobienstwo (i jakie), że NEC nie zadziała na karcie 8GB?

5.Jakie jeszcze wtyczki i złącza ma NEC? (widzialem na zdjeciach ze praktycznie z kazdej strony jest ich masa)

6."strony renderują się dość wolno" napisałeś... Jak wolno? :wink:

7.Total commander obsługuje FTP?

Dzięki, pozdrawiam...

*

Offline savac

• *
  • 63
  • Sprzęt: HTC TyTN
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 19, 2006, 22:05:08 »
nie znam sie na nec'ach, ale odpowiem Ci, bo to zahacza o routing w czym się troche wyznaję.
Jezeli nec bedzie mial sterowniki do modemow usb neo oraz bedzie w stanie stworzyc pppoE (raczej bedzie) i ma obsluge hosta usb (podlaczanie klient - klient nic nie daje) to wystarczy podlaczyc modem usb do neca (chyba odpada to ze wzglegu na strukture klient - klient) i dziala. swoja droga nie widzialem nic co byloby w stanie na pocket pc zestawic polaczenie modemowe :).
Inna kwestia jest wifi
jezeli masz modem+router+wlan i na wlan masz net i nec ma wifi to bedziesz mial net bez uzycia kompa.

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 20, 2006, 15:10:46 »
1. NEC nie ma USB, więc możesz korzystać z netu albo przez kartę WiFi, albo przez kartę ethernetową - zależy, jaki masz modem.

2. Nie słyszałem o takim.

3. Zasadniczo będą odtwarzane, ale jak nie skonwertujesz AVI, to będzie się strasznie cięło.

4. Nie wiem, szczerze mówiąc... Z 2 GB sobie poradzi, ale wyżej nie wiem.

5. PCMCIA, Compact Flash, specyficzne VGA, specyficzny serial (afaik zgodny z RS232), RJ11 na modem, zasilanie.

6. Zależy od stron, Onet ok. minuty, specjalna wersja pdaclub.pl "od ręki". Zgodność z IE 3.0.

7. Tak.

Też pozdrawiam :D

Nec 780 MP
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 22, 2006, 14:14:08 »
Wiec nie kumam do konca po co w Nec'u jest wbudowany modem?

1.Na jaką rozdzielczość trzeba skonwertować avi zaby plynnie w miare chodzilo? Czym skonwertować?

2.Sąinne przeglądarki na HPC które szybciej wyrenderują strony?

3.Czy wczystkie gry pod dos zadziałają tez na HPC w PocketDos? Widzialem screeny z prince of persia, dune, larry itp. ale np. Wolfenstein 3d lub pierwszy doom? Od czego to zależy?

4.Gdyby ktoś mógł sprawdzić czy PocketDos albo cokolwiek innego otworzy pliki *.bat to bylbym wdzieczny...

Z góry dziękuję i pozdrawiam :P Damian S :shock:

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 27, 2006, 00:13:21 »
Po co w NEC-u modem? Bo to przewiduje specyfikacja platformy HPC Pro. A poza tym - fajnie jest mieć chociaż V.90 na pokładzie :D

1. Trochę zależy... Nie testowałem filmów z najnowszym TCPMP i zabawami z GAPI (przyspiesza o jakieś 50%). Generalnie - celuj w pionową rozdziałkę 200-240, poziomą jaka Ci wyjdzie i strumień bitowy ok. 110 kbps. No i 10 FPS. Konwertujesz VirtualDUBem np.

2. Ogólnie na HPC tak, na NEC-a nie (nie wiem, czy WorldTalk chodzi na HPC 2.11, musiałbym sprawdzić).

3. Od mocy obliczeniowej, którą potrzebujesz, i od tego jakie moduły kupisz do PocketDOS-a. W podstawowym - demie - jest 8086 i chyba CGA... Do PoP powinno styknąć (kiedyś grałem w to na takim pececie :D). W sumie nie licz na cuda - po prostu NEC ma za mało mocy.

Za to polecam zainteresowanie się http://arisme.free.fr/PocketScumm/downloadHPC-MIPS.php - pozwala na odpalenie niektórych gier działających na interfejscie SCUMM na HPC.

4. Na pewno tak, jeśli tylko DOS, którego załadujesz do PocketDOS-a na to pozwala.

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 29, 2006, 19:50:48 »
1. Nie jest tak źle, myślałem że trzebaq będzie z lupą oglądać :D

2.Jak sprawdzisz to daj znać bo ten wolny render męczy mnie po nocach :P

3.Za mało mocy... no dobra jakoś przeżyje :P Myślałem ze dos to dos i odpala wszystko co pod dos :P

4.AAcha. Dzięki

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 29, 2006, 22:31:39 »
Co do WorldTalka to działa, czy szybciej... to inna sprawa ;)

Im bardziej zaawansowana strona, tym gorzej. Onet to koszmar (aczkolwiek w końcu ją renderuje :D).

Co do gier - zależy jaki gatunek lubisz :D

A generalnie - jeśli możesz, lepiej zainwestuj w NEC-a 790 :D (tylko niepodrabianego, z wewnętrznym flashem 16 MB).

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 30, 2006, 18:44:44 »
Niestety Nec MP 790 nie jest na moją kieszeń... A szkoda. Jakie są wady NEC 780 poza tymi podanymi wyżej?

Co do gier - zależy jaki gatunek lubisz

No lubię RPG :) i oczywiście symulacje ale na to nie liczę, że zadziałają... Lemmings, PoP, TTD, Alladyn :P, wszyskie logiki i część prostszych zręcznościówek... :P

Nie mam pojęcia na temat tych trybów pod dos... Programuję jeszcze pod dosem ale nie wiem co to są te wszystkie moduły interfejsy itd... Myślałem, że dos to dos :P

Pozdrawiam

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 31, 2006, 19:00:19 »
Co do RPG, to jest klon NetHacka - jeśli wiesz, co to :D

PoP ma spore wersje zadziałać, o Alladynie zapomnij, on chyba dopiero na 386 działał. Logiki trochę jest, raczej prostszych.

A "moduły" były tutaj użyte w sensie "wtyczki" :D

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 31, 2006, 19:16:23 »
NetHack coś mi mówi nie wiem... zobaczę. Wtyczki rozumiem :P dzięki pozdrawiam