nec 780 lan

• 10 Odpowiedzi
  • 770 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nec 780 lan
« dnia: Czerwiec 23, 2005, 19:29:33 »
Witam
to moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc i pomoc
nigdy wczesniej nie mialem doczynienia z takimi gadzetami, a kolego podrzucil mi nec-a 780 z pcmcia actiontec fastnet z prosboa podlaczenia po lanie z laptopem, siedze od 2 h kombinujac i nic, po pierwsze moj xp pokazuje ze kabel jest odlaczony (kabel na 100% jest dobry bo podlaczam do niego inne kompy i nie ma problemow) przejrzalem foeum i nie znalzlem zadnych rad i wskazowek
system to windows CE LE ale jak sprawdzic numerek nie mam pojecia
ktos moze mi pomoc z ustawieniem tego?
wczesniej meczylem sie z irda, nec laczyl sie na 5 sekund z moim xp i sie rozlaczal, nie mialem wiecej sil zeby z nim walczyc i teraz proboje z tym lanem
bardzo prosze o wyrozumialaosc i pomoc

[Dodano: 2005-06-23 19:59:00]
poczynilem maly postep
konfiguruje przez start/programy/komunikacja/siec via modem
ustawiam sobie nowe polaczenie
moj xp wodzi polaczenie wysyla pakiety ale nic nie odbiera
nec po 4 probach laczenia z hostem wywala komuniakt: "NIe został wykryty zaden terminal. Zweryfikuj ustawinia polaczen"
to samo mialem przy probie polaczenia przez irde
czy ktos moze mnie oswiecic o co chodzi?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
nec 780 lan
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 23, 2005, 22:21:38 »
Rozumiem ze na PC zainstalowales ActiveSync?

nec 780 lan
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 24, 2005, 07:37:45 »
ze wstydem przyznaje ze nie, ale joz zasysam ActiveSync 3.7.1
niestety testy rozpoczne dopiero w poniedzialek bo dzisiaj musze wyjechac
dzieki za wskazowke

nec 780 lan
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 29, 2005, 06:42:14 »
zainstalowalem te ActiveSync i pda daje komunikat o potwierdzeniu uzytkownika, a ActiveScan daje komuniakt o nawiazywaniu polaczenia, ale nawiazuje, nawiazuje i nic. Czy jest jeszcze cos o czym nie wiem?

*

Offline kanczug

• 19211
nec 780 lan
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 29, 2005, 08:11:45 »
Komunikat o potwierdzeniu uzytkownika? Moze troche jasniej... Napisz czym podlaczasz PDA do PC... jakim kablem.

nec 780 lan
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 29, 2005, 17:06:54 »
joz sie porawiam
a wiec lacze sie przez irde (na nec-u start/programy/komunikacja/siec via modem) i dostaje komunikat: uzytkownik potwierdzony
natomiast na xp program ActiveSync wyswietla: trwa nawiazywanie polaczenia...
i tak te nawiazywanie sobie trwa i trwa... i nic z tego nie wynika
jakies rady?

*

Offline kanczug

• 19211
nec 780 lan
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 29, 2005, 17:15:26 »
Nie mam dostepu do PDA z takim systemem... ale wydaje mi sie ze robisz cos nie tak. W panelu sterowania masz pewnie jakies ustawienia polaczen. Zobacz jaka jest tam wybrana metoda polaczenia z PC - powinna byc podczerwien i dodatkowo upewnij sie ze nie ma za duzej predkosci - powiedzmy 34 lub 56. Teraz wejdzie do komunikacji z menu start i zobacz czy masz gdzies "bezposrednie polaczenie z PC". Oczywiscie na PC w ActiveSync musisz wlaczyc mozliwosc synchronizacji po IR w ustawieniach polaczen. Aha nie instaluj czasem ActiveSync 4.0 bo chyba nie obsluguje on juz tak starych urzadzen.

nec 780 lan
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 29, 2005, 18:00:46 »
Mnie połączenie działa bez problemu za pomocą Active Sync'a
Może masz jakąś niekompatybilną z tym pda wersję ??
Ja mam wersję 3.8.0 windows XP i wszystko pięknie działa.
Może uda Ci się na przykład przez kartę pamięci wgrać Total Commandera pod Win CE. Tam masz wysyłanie i odbieranie plików za pomocą IRDy i nie potrzeba do tego żadnych dodatkowych programów. Windows na kompie stacjonarnym wykryje urządzenie i można przesyłąć pliki - notabene mnie w ten sposób przesyła dużo szybciej niż za pomocą ActiveSync.

nec 780 lan
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 29, 2005, 20:47:30 »
wkoncu udalo mi sie polaczyc, ale przy przesylaniu plikow activesync mi sie strasznie wiesza i rozlacza
poszukam se totala jak kolega wczesniej doradzil

dzieki wielkie za pomoc

nec 780 lan
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 29, 2005, 21:53:26 »
total commander na win ce jest do ściągnięcia na oficjalnej stronie. Jest to freeware :) Jak widać dla chłopaków była to czysta przyjemność :

http://www.ghisler.com/ce.htm

nec 780 lan
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 04, 2005, 09:24:36 »
pojawil sie nowy problem
aplikacja polacz z pc zawiesila sie na amen, na nic nie reaguje, na srodku ekranu jest martwe pole w ktorym zostaja resztki z innych uruchomianych programow, czy mozna zresetowac jakos system bez utraty danych ?