miniHT z Allegro - czy ktoś wie coś więcej?

• 381 Odpowiedzi
  • 133099 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: miniHT z Allegro - czy ktoś wie coś więcej?
« Odpowiedź #330 dnia: Październik 13, 2010, 20:25:58 »
Witam
mam problem z polskimi znakami
czy znacie może jakiś inny sposób na polskie znaki poza programem WR-Tools HotKeys? - ten nie chce się zainstalować:/
może da sie to zrobić bezpośrednio w edytorze rejestru?

mam sprzęt z WinCE 6.00 (build 3122) procesor WMT, ARM-WM8505

sprzęt miał służyć głównie do pisania więc polskie znaki to dość ważna cecha
pozdrawiam

« Odpowiedź #331 dnia: Październik 22, 2010, 20:16:54 »
Polskich znaków nie udało mi się na tym zainstalować, ale za to zainstalowałem bez problemu Opere mini i flasha. Teraz przez wgrany internet explorer mozna odtwarzac flasha ... Oczywiscie wydajsnoc nie jest dobra na tym sprzecie, ale juz teraz nie mam pustych miejsc zamiast flasha na stronach :]

« Odpowiedź #332 dnia: Październik 26, 2010, 19:34:53 »
Proszę więc o instrukcje jak wgrać flasha , oraz jak zmusić Operę mini do działania bo u mnie niestety cały czas pisze , że problem w połączeniu z siecią mimo tego ,że na explorerze internet "śmiga"

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
« Odpowiedź #333 dnia: Październik 28, 2010, 13:29:41 »
Mam prośbę do znawców tematu tych "wspaniałych" mini notebooków o pomoc. Znajomy kupił takie cudo: http://allegro.pl/promo-mini-netbook-laptop-7-wifi-2gb-hd-i1232106174.html z Win CE 6, po odpaleniu na pulpicie były widoczne ikony Worda, Excela, Media Playera, Internet Explorera, Skype i WinRara, Z tego co wiem z jego relacji żadnego z tych programów nie można było odpalić za wyjątkiem WinRar, niestety po odpaleniu tego programu zniknęły wszystkie widoczne wcześniej na pulpicie ikony (za wyjątkiem My computer i kosza) oraz tapeta i w takim stanie ten laptopik trafił do mnie z prośbą: "zrób coś". Ponieważ nie miałem do tej pory żadnego kontaktu z Win CE zacząłem grzebać po sieci  i z tego co zdążyłem się na szybko zorientować to pakiet Office, Media Player i IE są jakby zaszyte w Windę, niestety gdy wchodzę w menu start nie widać żadnego z tych programów (zakładka Programs jest Empty). Wejście w My computer skutkuje tym że widzę kilka pustych folderów (nazwa żadnego nie jest powiązana z wcześniej wymienionymi programami) oraz Windows i WinRar. Aby przywrócić stan z przed fatalnego uruchomienia WinRara spróbowałem resetu urządzenia na dwa sposoby, po pierwsze przycisk reset na spodzie obudowy - bez żadnego efektu, po drugie odłączenie baterii na kilka sekund - to spowodowało zmianę daty i godziny ale reszta bez zmian. W związku z tym mam kilka pytań, jeżeli się jakimś zbłaźnię to wybaczcie ale Win CE jest dla mnie całkowitą zagadką.
1. Czy możliwe jest że w opisywanym sprzęcie nie zostały wgrane wymienione wcześniej programy a widoczne na pulpicie ikony były tylko picem na wodę?
2. Czy uruchomienie jakiegoś programu może spowodować takie wysypanie systemu, że nie można przywrócić ustawień fabrycznych (pytam bo mam pewne wątpliwości co do prawdziwych okoliczności zniknięcia ikon)?
3. Czy jest możliwe dogranie tych programów gdzieś z zewnątrz cz trzeba przeinstalować cały system?
4. Czy odłączenie źródła zasilania na kilka sekund zawsze powoduje powrót do ustawień fabrycznych, czy trzeba zrobić coś jeszcze?
5. Jeżeli trzeba przeinstalować system to czy mogę wykorzystać dowolny CE 6 czy też musi być on dedykowany do tego konkretnego urządzenia?
6. Jak ustawić w tym urządzeniu datę i godzinę, nic nie daje klikanie na godzinę na pasku a Control panel w ustawieniach nie daje się uruchomić.

*

don.kamillo

« Odpowiedź #334 dnia: Październik 29, 2010, 14:16:16 »
1. Mogły to byc po prostu zwykłe skróty prowadzące donikąd (np. Word.lnk). Jak chcesz, to mogę Ci podesłac takie :P
2. Może. Co prawda to bardziej prawdopodobne by było, gdyby ten program jakoś ingerował w sam system, ale wszystko się może zdarzyc. Zamiast wyboru opcji przywracania ustawień fabrycznych zrób Hard Reset.
3. Jak znajdziesz instalki, to spokojnie możesz dograc. Systemu nie przeinstalujesz. Żeby miec czysty system musisz zrobic Hard Reset.
4. Niekoniecznie. Oprócz zwykłej baterii zazwyczaj są jeszcze baterie tzw. battery backup. Musisz też ją wyciągnąc/poczekac aż się rozładuje. Wtedy to jest Hard Reset. W baaaaardzo dużym uproszczeniu można to traktowac jako reinstal systemu, ale to jednak inna kwestia.
5. To tak samo jak w przypadku PDA. Każdy ma oddzielną, dedykowaną wersję ROMu. Nie możesz więc wgrac systemu z innego urządzenia (chociażby ze względów technicznych: inny ekran, obecnosc fizycznej klawiatury, typ procesora etc.).
6. Nie mam pojęcia :P

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
« Odpowiedź #335 dnia: Październik 29, 2010, 22:28:21 »
Don.kamillo wielkie dzięki za odpowiedź, sporo mi wyjaśniła :ok:, mam jeszcze prośbę o pewne uściślenie do pkt. 3, tzn. czy pakiet Office, Internet Explorer i Media Plater są rzeczywiście tak jak gdzieś wcześniej wyczytałem integralną częścią WinCE 6 i hard reset je przywróci, czy lepiej od razu szukać instalek tych programów lub ich freewarowych zamienników?

*

don.kamillo

« Odpowiedź #336 dnia: Październik 31, 2010, 14:59:24 »
Też gdzieś o tym czytałem, że one są nawet w tych podstawowych wersjach Windowsa CE (chyba to się Core nazywało). Spróbuj Hard Resetu, może coś to pomoże, a na pewno czyści system ze śmieci.
W międzyczasie szukaj jakichś programów na Windowsa CE 6. Może na hpcfactor są jakieś programy na Windowsa CE6, ale pewien nie jestem.

A tak na marginesie: jak wchodzisz w My Computer na tym miniHT, to nie masz jakiegoś folderu Progam Files? Albo w folderze Windows na pewno nie masz jakiegoś programu word.exe? To tak na wszelki wypadek :)

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
« Odpowiedź #337 dnia: Październik 31, 2010, 23:50:30 »
Niestety nie, jest widoczny tylko WinRar i Windows. W Windowsie jest co prawda kilka plików z rozszerzeniem .exe, ale żaden z nich z nazwy nawet nie przypomina programów o których wcześniej pisałem a próba uruchomienia tych plików nie wywołuje żadnych widocznych reakcji. W tej chwili sprzęt wrócił do właściciela, ale gdy dostanę go z powrotem postaram się znaleźć battery backup i zrobię hard reset. Jeszcze raz wielkie dzięki don.kamillo za podpowiedzi :ok:.

*

don.kamillo

« Odpowiedź #338 dnia: Listopad 01, 2010, 00:57:47 »
Nie ma sprawy ;) Sam co chwilę toczę zaciekłe boje z moim neciem, tyle tylko, że on ma windowsa ce 4.2. Ale też zdarza się, że posypie mi się system. A pliki z backupem danych nie zawsze się poprawnie utworzą, albo zrobię je za późno. Zatem walcz i pisz co i jak ;)

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #339 dnia: Listopad 01, 2010, 10:21:16 »
Też gdzieś o tym czytałem, że one są nawet w tych podstawowych wersjach Windowsa CE (chyba to się Core nazywało).

Core nie ma nic poza max shellem czasem IE.

*

don.kamillo

« Odpowiedź #340 dnia: Listopad 01, 2010, 15:17:01 »
(chyba to się Core nazywało)
Możliwe, dlatego napisałem słówko 'chyba'. Ale dzięki za sprecyzowanie  :ok:

« Odpowiedź #341 dnia: Listopad 01, 2010, 20:15:56 »
Siemka
własnie kupiłem mojego netbooka 7" ale zachciało mi sie zainstalować androida.
wszystko szło ładnie do momentu wyjecia karty sd i restartu.
teraz jak wlaczam to mam czarny ekran i pionowe paski zajmujące połowę ekranu.
a jak uruchamiam instalke wince z SD to nie widzii mi dysku Flash i nie można zainstalować wince.
jednoczesnie próbowałem zainstalować debiana i androida jeszcze raz ale bezskutecznie-ciągle był czarny ekran...

co muszę zrobić-pytanie do doświadczonych użytkowników mini netbooków :D

oto spedyfikacja:
Procesor: 300MHz VIA ARM 32bit CPU
Łączność: Wifi 802.11 a/b/g
Model procesora: VIA-ARM WM8505
Technologia RAM: DRAM 128M
Wyświetlacz:7" TFT HD
Maxymalna rozdzielczość: 800x480
Monitor: 7" TFT
Karta Graficzna: Zintegrowana
Dysk twardy: NAND Fast Flash, 2GB

*

Offline Szczepaniak

• 2
  • Sprzęt: Sony Ericsson K770i
« Odpowiedź #342 dnia: Listopad 02, 2010, 11:20:05 »
Witam
Mam zamiar kupić sobie http://allegro.pl/mini-laptop-7-netbook-wifi-wysylka-z-polski-i1287958616.html taki sprzęcik i chciałbym się dowiedzieć czy na tym dobrze chodził by internet skoro router jest za ścianą i czy gg i skype chodziło by bez zastrzeżeń(bo na tym najbardziej mi zależy). Z góry dzięki za pomoc

*

Offline y37

• 355
« Odpowiedź #343 dnia: Listopad 02, 2010, 15:18:36 »
http://hackaday.com/2010/11/01/augen-e-go-booting-linux/
prace nad linuxem dla tego cuda idą do przodu
było: toshiba g900, htc wizard, nec mobilepro 900c, nokia e61, htc g1, iphone 3g,nokia n95,x10 mini pro,htc tynt II, htc g1, bb 9780

*

don.kamillo

« Odpowiedź #344 dnia: Listopad 02, 2010, 17:16:31 »
Witam
Mam zamiar kupić sobie http://allegro.pl/mini-laptop-7-netbook-wifi-wysylka-z-polski-i1287958616.html taki sprzęcik i chciałbym się dowiedzieć czy na tym dobrze chodził by internet skoro router jest za ścianą i czy gg i skype chodziło by bez zastrzeżeń(bo na tym najbardziej mi zależy). Z góry dzięki za pomoc
Na forum sporo było tematów o problemach z odpaleniem programów na tych urządzeniach. Nawet w tym wątku było trochę tego. Na samej pierwszej stronie tego działu jest sporo nowych wątków, nawet o działające gadu (bo żadne nie działa). Lepiej odpuśc..

*

Offline WiateR

• 1526
  • BBM PIN: 2AE2AB13
    • Inaczej o technologii!
  • Sprzęt: BlackBerry Q10 + iPad mini 2 + MSI GE40
« Odpowiedź #345 dnia: Listopad 02, 2010, 18:47:11 »
Jest GGCE, ale trzeba kombinować aby działało.
Wysłane z mojego Q10 za pomocą Tapatalk 4. :E

*

Offline mini13

• 15
  • Sprzęt: LG P500 Swift Plus; Asus R101
« Odpowiedź #346 dnia: Listopad 04, 2010, 14:47:22 »
Skype też jest, ale nie mam pojęcia, jak on działa  :mrgreen:

*

don.kamillo

« Odpowiedź #347 dnia: Listopad 04, 2010, 18:25:04 »
Któraś wersja działała, ale tylko w formie tego chatu.
miniHT nie ma gniazda PCMCIA, więc kamerki takiej nie podłączysz, a graniczyłoby chyba z cudem, żebyś znalazł kamerkę USB ze sterownikami na Win CE 6. No i z procesorem 300 MHz, to raczej byłaby stopklatka...

*

Offline Szczepaniak

• 2
  • Sprzęt: Sony Ericsson K770i
« Odpowiedź #348 dnia: Listopad 05, 2010, 15:34:56 »
dzięki za informacje. Na pewno tego dziadostwa nie kupie. A czy moglibyście mi doradzić co by tu kupić żeby mi net i gg chodziło( coś małego i w miarę przystępnej cenie) np. jakiś palmtop czy coś podobnego

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #349 dnia: Listopad 05, 2010, 21:02:19 »
Takie pytania w dziale zakupy, ale już teraz mogę Ci polecić: jakiś tani tablet z androidem (ale koniecznie patrz aby miał dostęp do Android Market - warto również aby miał Androida w wersji co najmniej 2.0.

*

Offline mini13

• 15
« Odpowiedź #350 dnia: Listopad 07, 2010, 11:15:59 »
Któraś wersja działała, ale tylko w formie tego chatu.
miniHT nie ma gniazda PCMCIA, więc kamerki takiej nie podłączysz, a graniczyłoby chyba z cudem, żebyś znalazł kamerkę USB ze sterownikami na Win CE 6. No i z procesorem 300 MHz, to raczej byłaby stopklatka...
Są kamerki na Wi-Fi :) A po za tym można kupić za 100 zł więcej większy i z kamerką taki laptop :D

« Odpowiedź #351 dnia: Listopad 09, 2010, 16:10:30 »
Witam zakupiłem mini 10.2" z win Ce 6.0, problem polega na tym iż nie mogę znaleść sterowników do huawei e220 (modem pleya mobilnego). Niby po podłączeniu słychać dźwięk że go wykrywa nie pojawia się instalator.W Network and Dial-up jest opcja połączenia 3g niestety bez sterowników nie odpalę  tego(wymagana jakaś nazwa użytkownika itd.)
Czy ktoś wie jak to zrobić aby zadziałało.?
Drugie pytanie to jaki inny system mogę zainstalować na tym "laptopie" czy posiada on biosa abym mogł ustawic start np: z usb bądź karty?

Pozdrawiam

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #352 dnia: Listopad 09, 2010, 20:34:41 »
Nie posiada BIOSu, ma bootloader jak w PDA.

*

Offline mini13

• 15
« Odpowiedź #353 dnia: Listopad 10, 2010, 19:16:04 »

Windows CE nie obsługuje żadnych modemów 3G. Z netem możesz się połączyć tylko przez wifi albo przez stałe łącze.

« Odpowiedź #354 dnia: Listopad 12, 2010, 16:04:09 »
Jeśli już ktoś kupił to badziewie i zastanawia się jak na nim zainstalować jakiegoś Linuksa, to rozpocząłem dopiero serię wpisów związanych z instalacją i konfiguracją Debiana na tym szajsie. ;) Po tym linkiem -> http://arm926ej-s.blogspot.com/
Narazie tylko przygotowanie karty SD i instalacja, później napiszę co i jak skonfigurować ażeby jakoś sensownie to łaziło.

*

Offline misiek2001

• 17
    • Panorama IT
  • Sprzęt: Dell Axim X5 (WM2003), netbook mini HT (ARM, Windows CE 5.0), Samsung i600 (WM 6.0)
« Odpowiedź #355 dnia: Listopad 18, 2010, 15:16:52 »
Witam
mam problem z polskimi znakami
czy znacie może jakiś inny sposób na polskie znaki poza programem WR-Tools HotKeys? - ten nie chce się zainstalować:/
może da sie to zrobić bezpośrednio w edytorze rejestru?
Jak sobie poradzić z WR-Tools HotKeys na Win CE 6.0, znajdziesz tutaj: http://www.panoramait.pl/component/content/article/10-windows-ce-programy/26-msceinf-wince-cabs-analyzer.html
Na Win CE się ten programik z CABa nie instaluje podobno, nie sprawdzę, bo mam Win CE 5.

Połączone: [time]Listopad 18, 2010, 15:19:51[/time]
Proszę więc o instrukcje jak wgrać flasha , oraz jak zmusić Operę mini do działania bo u mnie niestety cały czas pisze , że problem w połączeniu z siecią mimo tego ,że na explorerze internet "śmiga"
W ustawieniach opery trzeba zmienić protokół. Menu>Settings>Advanced>Protocol zmienić na HTML i będzie śmigało.

Połączone: Listopad 19, 2010, 13:41:11
Dobra wiadomość dla korzystających, albo próbujących korzystać z GGCE. Porozmawiałem z twórcą programu, chociaż nie planuje dalszych prac nad nim, uaktualnił listę serwerów gg. Teraz wystarczy pobrać nową listę serwerów, sprawdzić je, wybrać najszybszy i program bez problemów powinien się łączyć i działać.
program dostępny na stronie http://ggce.sf.net
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2010, 13:41:11 wysłana przez misiek2001 »

« Odpowiedź #356 dnia: Grudzień 02, 2010, 14:38:23 »
Udało się na tym chłamie zrobić upgrade do Ubuntu 9.04 armel. Podczas aktualizacji do 10.10 niestety się wysypał. Popróbuję jeszcze mniejszymi kroczkami. :)

« Odpowiedź #357 dnia: Grudzień 06, 2010, 14:02:25 »
witam! :)
w  moim mini laptopie nie działa touchpad :( czym to spowodowane ? :( stery czy coś ?

hymmm.. i jak podłączam myszke usb to znika mi kursor ale mysz reaguje prawy i lewy przycisk .
jaką myszke podłączyć ?

« Odpowiedź #358 dnia: Grudzień 08, 2010, 11:30:28 »
Mi przy instalacji zatrzymuje się i wyświetla się że nie widzi karty SD i nie może instalować expart.tgz?
a jak wejdę w /mnt to mam cos takeigo :
mmcblk0p1 i w tym katalogu są pliki , mtd, sd -niestety pusto

« Odpowiedź #359 dnia: Grudzień 08, 2010, 13:48:17 »
Proponuję wpierw się zorientować jaki procek siedzi w urządzeniu - czy WM8505, VT8500, VT8505, a później poszukiwać systemu, który potrafi na nim pracować.