Mam prośbę do znawców tematu tych "wspaniałych" mini notebooków o pomoc. Znajomy kupił takie cudo:
http://allegro.pl/promo-mini-netbook-laptop-7-wifi-2gb-hd-i1232106174.html z Win CE 6, po odpaleniu na pulpicie były widoczne ikony Worda, Excela, Media Playera, Internet Explorera, Skype i WinRara, Z tego co wiem z jego relacji żadnego z tych programów nie można było odpalić za wyjątkiem WinRar, niestety po odpaleniu tego programu zniknęły wszystkie widoczne wcześniej na pulpicie ikony (za wyjątkiem My computer i kosza) oraz tapeta i w takim stanie ten laptopik trafił do mnie z prośbą: "zrób coś". Ponieważ nie miałem do tej pory żadnego kontaktu z Win CE zacząłem grzebać po sieci i z tego co zdążyłem się na szybko zorientować to pakiet Office, Media Player i IE są jakby zaszyte w Windę, niestety gdy wchodzę w menu start nie widać żadnego z tych programów (zakładka Programs jest Empty). Wejście w My computer skutkuje tym że widzę kilka pustych folderów (nazwa żadnego nie jest powiązana z wcześniej wymienionymi programami) oraz Windows i WinRar. Aby przywrócić stan z przed fatalnego uruchomienia WinRara spróbowałem resetu urządzenia na dwa sposoby, po pierwsze przycisk reset na spodzie obudowy - bez żadnego efektu, po drugie odłączenie baterii na kilka sekund - to spowodowało zmianę daty i godziny ale reszta bez zmian. W związku z tym mam kilka pytań, jeżeli się jakimś zbłaźnię to wybaczcie ale Win CE jest dla mnie całkowitą zagadką.
1. Czy możliwe jest że w opisywanym sprzęcie nie zostały wgrane wymienione wcześniej programy a widoczne na pulpicie ikony były tylko picem na wodę?
2. Czy uruchomienie jakiegoś programu może spowodować takie wysypanie systemu, że nie można przywrócić ustawień fabrycznych (pytam bo mam pewne wątpliwości co do prawdziwych okoliczności zniknięcia ikon)?
3. Czy jest możliwe dogranie tych programów gdzieś z zewnątrz cz trzeba przeinstalować cały system?
4. Czy odłączenie źródła zasilania na kilka sekund zawsze powoduje powrót do ustawień fabrycznych, czy trzeba zrobić coś jeszcze?
5. Jeżeli trzeba przeinstalować system to czy mogę wykorzystać dowolny CE 6 czy też musi być on dedykowany do tego konkretnego urządzenia?
6. Jak ustawić w tym urządzeniu datę i godzinę, nic nie daje klikanie na godzinę na pasku a Control panel w ustawieniach nie daje się uruchomić.