miniHT z Allegro - czy ktoś wie coś więcej?

• 381 Odpowiedzi
  • 132932 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Krzysio niejadek

Odp: miniHT z Allegro - czy ktoś wie coś więcej?
« Odpowiedź #240 dnia: Lipiec 08, 2010, 20:15:19 »
Widzieliście to ? :)
http://allegro.pl/item1128725055_mikronetbook_z_ekranem_dotykowym_5_windows_ce.html

gadałem wcześniej z tym gościem i się pytałem jak to jest z tym usb host a on mówił coś tam, że tylko myszka i klawitura czy coś takiego a ja mu dałem filmik gdzie więcej rzeczy podłączają :) po czym on dodał go do opisu :)

coś mnie korci na windows ce :) mam emulator na moim pc :) i na razie jest fajnei tylko jak coś nagrać na niego ? :) (chciałbym sobie zmienić pulpit ^^)

« Odpowiedź #241 dnia: Lipiec 10, 2010, 02:25:38 »
Dzisiaj właśnie zainstalowałem Debiana Lenny na ARM926EJ-S z WM8505. Włącznie z X-mi i LXDE. Chodzi to dość przyzwoicie, a moim zdaniem lepiej nawet od zainstalowanego wcześniej Androida. Polecam ten link -> http://bur.st/~abrasive/wm8505_linux/ - to powinno wystarczyć.
Ażeby nie było, zamieszczam też link do kiepskiej jakości screena -> http://ifotos.pl/zobacz/201007100_eaxrss.jpg
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 02:27:20 wysłana przez adollphus »

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #242 dnia: Lipiec 10, 2010, 11:29:07 »
Ale to wciąż Lenny, a więc pewnie i kernel 2.6.26  :S Choć lepsze to niż nic  :wink:

Co nie zmienia faktu że za niewiele więcej można spokojnie kupić eeePC z serii 900...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 11:35:49 wysłana przez Kajetan Krykwiński »

*

Offline WiateR

• 1526
  • BBM PIN: 2AE2AB13
    • Inaczej o technologii!
  • Sprzęt: BlackBerry Q10 + iPad mini 2 + MSI GE40
« Odpowiedź #243 dnia: Lipiec 10, 2010, 12:16:44 »
Zawsze jakiś krok w przód.
Wysłane z mojego Q10 za pomocą Tapatalk 4. :E

« Odpowiedź #244 dnia: Lipiec 10, 2010, 18:22:14 »
witam kupiłem to badziwie ale nie wiem jak zbotować windowsa ce lub debiana  z karty a mam badziewnego androida

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #245 dnia: Lipiec 10, 2010, 20:07:00 »
Boję się pomyśleć jak bardzo badziewne jest miniHT, skoro nawet Android działa tam źle. A co do Debiana to przejrzałeś linki załączone dwa posty wyżej?

« Odpowiedź #246 dnia: Lipiec 10, 2010, 20:37:28 »
Pod tym linkiem, który zamieściłem powyżej, w katalogu "1.0" są dwa pliki opisujące instalacje - "INSTALL", opisujący główną instalację systemu oraz "INSTALL.X11", dotyczący serwera X-ów. Tyle, że podczas instalacji X-ów do pakietów, które należy zainstalować należy dodać jeszcze "xauth" - jego w tym opisie brakuje. Brakuje też opisu dotyczącego pliku wpa_supplicant.conf. Jest on niezbędny aby odpalić wifi. Należy go utworzyć i umieścić w katalogu /etc. Co do jego zawartości to odsyłam już do manuala -> http://linux.die.net/man/5/wpa_supplicant.conf

« Odpowiedź #247 dnia: Lipiec 10, 2010, 22:28:24 »
moze ktos napisac krok po kroku jak to zrobic by chodzil debian i net

« Odpowiedź #248 dnia: Lipiec 11, 2010, 20:41:03 »
Może w wolnej chwili skrobnę może jakiś szybki tutorial.
Znalazłem jeszce link do pewnego forum poświęconego w całości procesorom pojawiającym się w tym wątku -> http://devio.us/~nextvolume/via_arm/

« Odpowiedź #249 dnia: Lipiec 11, 2010, 23:09:43 »
prosiłbym od a do z a ten plik jeden nie idzie wypakowac wywala bład ten wiekszy

« Odpowiedź #250 dnia: Lipiec 12, 2010, 11:06:22 »
Tego większego nie rozpakowujesz. Rozpakować trzeba tylko ten mniejszy. Po rozpakowaniu wejść do katalogu "script", i usunąć plik "scriptcmd", a nazwę pliku "scriptcmd.install" zmienić na "scriptcmd". To większe archiwum należy skopiować bezpośrednio na kartę.
Docelowo w katalogu głównym karty SD powinieneś mieć jeden katalog "script" i jedno archiwum "extpart.tgz".

« Odpowiedź #251 dnia: Lipiec 12, 2010, 22:36:45 »
włacza mi sie tylko konsola tesktowa

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #252 dnia: Lipiec 13, 2010, 12:13:08 »
No to doinstaluj najwyżej co potrzeba...

@moderator - możnaby wydzielić część tego wątku i wrzucić do działu o Linuksie.

« Odpowiedź #253 dnia: Lipiec 13, 2010, 19:22:35 »
To jak to dosintalowac chodze po stronie debiana i wrzucam rózne komendy i lipa

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #254 dnia: Lipiec 13, 2010, 20:01:02 »
Po uruchomieniu systemu wpisz najpierw
startx
(komenda uruchamiająca serwer x'ów), jeśli jest on w systemie powinno się odpalić domyślne środowisko graficzne.

Co do instalacji pakietów, to możesz instalować je za pomocą komendy:
apt-get install nazwapakietu

« Odpowiedź #255 dnia: Lipiec 13, 2010, 20:09:49 »
taki cwaniak juz to probowałem i lipa

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #256 dnia: Lipiec 13, 2010, 23:10:07 »
No to może rzuciłbyś jakimś screenem, bo w ciemno ciężko jest cokolwiek powiedzieć. :P Najprawdopodobniej, albo coś spaprałeś albo paczka się spaprała przy pobieraniu.

*

Offline kamar

• 5
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #257 dnia: Lipiec 14, 2010, 11:43:39 »
U mnie po wpisaniu
startxCoś zaczyna się dziać, nawet uruchamia się tak jakby puplit z kursorem, ale zaraz potem wyłącza się i wraca to trybu tekstowego.

Tutaj to co wypisuje od wpisania komendy:

« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2010, 15:26:42 wysłana przez kamar »

« Odpowiedź #258 dnia: Lipiec 14, 2010, 13:19:58 »
Coś zaczyna się dziać, nawet uruchamia się tak jakby puplit z kursorem, ale zaraz potem wyłącza się i wraca to trybu tekstowego.
Trzeba doinstalować jeszcze jakiegoś WM. Polecam Fluxbox - najlżejszy chyba, lub LXDE - troszkę więcej bajerów. Można aczkolwiek nie trzeba, zainstalować jakiegoś login managera. Jeśli ktoś się zdecyduje to polecam WDM - może nie najpiękniejszy ale zdecydowanie najszybszy. Drugi sposób to dodanie w katalogu domowym pliku ".xinitrc", w którym należy wpisać w zależności od wybranego WM: "exec startlxde" lub "exec startfluxbox" po czym wywołać "startx".

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #259 dnia: Lipiec 14, 2010, 14:48:04 »
To spróbuj xinit, powinno wyrzucić do Xów z konsolą tekstową...

*

Offline kamar

• 5
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #260 dnia: Lipiec 14, 2010, 15:28:16 »
Teraz już wszytko ładnie działa.

Przy okazji wgrywania jeszcze raz, napisałem małą instrukcję. Pośrednio przy tworzeniu pomógł mi bardzo adollphus.

Potrzebna jest sformatowana w systemie FAT karta SD przynajmniej 256mb.

Należy przygotować następujące pliki:
- extpart.tgz i fatpart.tgz z tej strony  http://bur.st/~abrasive/wm8505_linux/1.0/
- wi-off , wi-on , xorg.conf z tej strony http://bur.st/~abrasive/wm8505_linux/useful/
- wpa_supplicant.conf z tej strony http://www.przeklej.pl/plik/wpa-supplicant-zip-001ah2a5q5a5

Uwaga: plik wpa_supplicant.conf jest przeznaczony do sieci z zabezpieczeniem WPA/WPA2 , dla innego radzaju zabezpieczenia tutaj więcej informacji

http://linux.die.net/man/5/wpa_supplicant.conf

Następnie rozpakowujemy fatpart.tgz, w którym znajduje się fatpart.tar, którego równnież rozpakowujemy. W nim znajduje sie folder "script". W tym
folderze są dwa pliki "scriptcmd.install" i "scriptcmd", usuwamy ten drugi, a pierwszemu zmieniamy nazwe na "scriptcmd".Teraz można folder "script"
przegrać na karte. Przegrywamy tam również extpart.tgz (nie rozpakowujemy go).Na karte wrzucamy również pliki wi-off , wi-on , xorg.conf. Plik
wpa_supplicant.conf musimy zmodyfikować. Zawartośc tego pliku wygląda następujaco :

network={
    ssid="nazwa_twojej_sieci_wifi"
    key_mgmt=WPA-PSK
    psk="haslo_dostepu_do_sieci"
}

Gdzie co wpisujemy jest chyba jasne. Nazwa i hasło muszą być w cudzysłowiu.
Po zmodyfikowaniu przegrywamy go na karte, która teraz powinna zawierac następujące foldery i pliki :
-script
-extpart.tgz
-wi-off
-wi-on
-wpa_supplicant.conf
-xorg.conf

Przechodzimy do instalacji systemu.

Przy wyłączonym netbooku wkłądamy karte do slotu. Włączamy go i zaczyna się po 10 sekundach instalacja (trwa około 3-4 minuty). Po przekopiowaniu
plików, instalator prosi o wyjęcie karty, to też czynimy i komputer się restartuje.Mamy już zainstalowany system. Jest on narazie tylko w postaci
wiersza poleceń, dlatego też należy doinstalować odpowiednie  X-y .
Pojawiło nam się "william login", wpisujemy "root" i enter. Musimy teraz sprawić ,żeby nasz netbook miał połączenie z internetem.

Wkładamy karte, pojawiają się trzy linijki tekstu. Najwazniejsza jest ta ostatnia. U mnie wygląda ona tak:

mmcblk0: p1
Naciskamy enter i wpisujemu:

mount /dev/mmcblk01p1 /mnt/sd

W zależności co wam wyskoczyło po włożeniu karty,po frazie "mmcblk0" wpisujecie p1 albo p2 ,p3 itd.
Teraz karta jest już zamontowana w trybie read-only.
Wpisujemy:

cd /mnt/sd
a nastepnie:

cp wi-off /usr/bin
 cp wi-on /usr/bin
Teraz musimy nadać im prawa, więc wpisujemy:

chmod +x /usr/bin/wi-off
 chmod +x /usr/bin/wi-on
Teraz kopiujemy plik wpa_supplicant.conf, wpisując:

cp wpa_supplicant.conf /etc

Teraz powinniśmy mieć już możliwośc podłączenia sę do internetu.
wpisujemy w konsoli :

wi-on
I mamy połączenie. Możemy przejśc to instalacji pakietów X-ów .
Wpisujemy następującą komendę :

apt-get update

Po zakończeniu wpisujemy :

apt-get install xserver-xorg-video-fbdev xfonts-base xinit xauth
Następnie przy pytaniu czy chcemy kontynuować wpisujemy "y" i enter.Czekamy aż sciągną się wszystkie pliki i zacznie się ich rozpakowywanie.

Na koniec musimy jeszcze przegrać plik xorg.conf, a więc wpisujemy

cp xorg.conf /etc/X11/
Teraz musimy jeszcze zainstalować tryb graficzny i przeglądarke, więc wpisujemy:

apt-get install  fluxbox  epiphany-browser
Trochę potrwa zanim pliki się ściągną i zainstalują. Po zakończeniu procesu możemy uruchomić tryb graficzny, wpisujemy :

startx 
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2010, 15:12:53 wysłana przez kamar »

« Odpowiedź #261 dnia: Lipiec 19, 2010, 16:56:01 »
Właśnie, posiadam sprzęt miniHT, co panowie powyżej - jak udało wam się zainstalować na tym netbooku Linuxa?
Gdy tylko wkładam kartę, i wedle instrukcji odpalam sprzęt, zamiast instalacji mam normalne wczytywanie Androida..
Nic nie da się zrobić. Wkładam kartę, klikam Power i pokazuje sie zwyczajne wczytywanie.
A zrobiłem zgodnie z instrukcją.

Ogółem ten netbook z domyślnym systemem Android 1.5.2 (Demo.) jest całkowicie bezużyteczny, stąd moje pragnienie instalacji Windowsa lub Linuxa którego wcale nie ogarniam. Poradzi mi ktoś, coś?

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #262 dnia: Lipiec 19, 2010, 16:58:54 »
Jak on z androidem jest bezuzyteczny to co dopiero z win ce  :P
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

« Odpowiedź #263 dnia: Lipiec 19, 2010, 17:06:14 »
Bezużyteczny, bo ten system posiada jedynie funkcje telefonu, którym netbook stricte nie jest.
Mi głównie potrzebny jest sprzęt do internetu, obsługi kart SD, pendrive'a.
Niestety Android nie widzi wkładanych kart, ani pendrive'ów, ogółem nie widzi żadnych urządzeń.
Jako stały user Windowsa, sądziłem, że z CE chociaż coś z niego wykrzesam, chociażby oknami się pobawię ; P

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
« Odpowiedź #264 dnia: Lipiec 19, 2010, 17:58:43 »
Android ma duuuzo wiecej mozliwosci niz win ce, pomijajac to ktory system jest lepiej zprojektowany itd. android ma po prostu nieporownywalnie wieksze wsparcie, masz na niego kilkadziesiat tysiecy programow, na win ce jest moze jedna dziesiata tego o ile nie jedna setna.
Tu chodzi o to ze ten "netbook" nie ma zbyt wielu zastosowan, niezaleznie od systemu.
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

« Odpowiedź #265 dnia: Lipiec 19, 2010, 18:56:09 »
W Windowsie miałbym system plików, tutaj jestem jak dziecko we mgle - ubogie menu, wyposażone w parę 'programów', prócz ustawień sprzętu i budzika, reszta z powodu 'nieczytania' karty jest bezużyteczna. Jedno też mnie zastanawia - po włożeniu pendrive'a, system jednak go widzi, ale nijak nie mogę dostać się do jego zawartości - nie ma zadnego interfejsu w tym kierunku, nic.

Edit: W menu mam aplikację 'Apk Manager' - po uruchomieniu mam wybór lokacji 'czegoś'. Czy to instalator aplikacji? I w jaki sposób mogę update'ować system do pełnej wersji?
Btw. Po każdorazowym uruchomieniu mam wiadomość o usunięciu karty SD, której bądź co bądź tam nie ma.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2010, 18:59:51 wysłana przez cyanidus »

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
« Odpowiedź #266 dnia: Lipiec 19, 2010, 19:04:15 »
A wpadles na to zeby doinstalowac aplikacje, np. eksplorator plikow?...
Jak masz na tym czyms aplikacje od marketu to pobierz chociazby astro itd.

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #267 dnia: Lipiec 19, 2010, 21:02:44 »
Właśnie, posiadam sprzęt miniHT, co panowie powyżej - jak udało wam się zainstalować na tym netbooku Linuxa?
Gdy tylko wkładam kartę, i wedle instrukcji odpalam sprzęt, zamiast instalacji mam normalne wczytywanie Androida..
Nic nie da się zrobić. Wkładam kartę, klikam Power i pokazuje sie zwyczajne wczytywanie.
A zrobiłem zgodnie z instrukcją.

Ogółem ten netbook z domyślnym systemem Android 1.5.2 (Demo.) jest całkowicie bezużyteczny, stąd moje pragnienie instalacji Windowsa lub Linuxa którego wcale nie ogarniam. Poradzi mi ktoś, coś?

Karta zapewne musi być w standardzie SD 1.0 (czyli niewymagająca sterownika SDHC - max 2GB), najlepiej FAT32.

« Odpowiedź #268 dnia: Lipiec 20, 2010, 20:59:55 »
Karta to sformatowana w systemie plików FAT32 MicroSD, 512Mb - jednak co do reszty jej danych nie jestem pewien - ogółem, ten netbook nie czyta mi karty włożonej w adapter, natomiast gdy przełożę ją do telefonu, wtedy owszem, mam do niej dostęp. Moża to wina adaptera karty? Wszystko jest fabrycznie nowe - karta, netbook, adapter, chociaż ten ostatni pochodzi od innej karty, może to tego kwestia?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2010, 21:07:01 wysłana przez cyanidus »

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #269 dnia: Lipiec 20, 2010, 22:50:59 »
Adapter nie powinien mieć znaczenia. Czy włączony netbook wykrywa tę kartę?