miniHT z Allegro - czy ktoś wie coś więcej?

• 381 Odpowiedzi
  • 133142 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline WiateR

• 1526
  • BBM PIN: 2AE2AB13
    • Inaczej o technologii!
  • Sprzęt: BlackBerry Q10 + iPad mini 2 + MSI GE40
Odp: miniHT z Allegro - czy ktoś wie coś więcej?
« Odpowiedź #180 dnia: Marzec 12, 2010, 18:15:38 »
Kwestię przepadających ustawień można rozwiązać za pomocą zmiany trzech czy czterech wartości w rejestrze systemowym (zmiana lokalizacji odpowiednich katalogów systemowych).

A czy mógłbyś podać rozwiązanie, żeby inni nie musieli szukać?

Tworzysz na karcie pamięci bądź w pamięci Flash2 foldery o nazwach Desktop, StartUp, Fonts, Favorites ( i tam inne jakie chcesz zachować ustawienia)

Pobierasz jakiś edytor rejestru (TRE, RegEdit, Total Commander) i odnajdujesz wartości:
HKEY_LOCAL_MACHINE/System/Explorer/Shell Folders i zmieniasz odpowiednie ścieżki do folderów które utworzyłeś - nie stracisz plików na pulpicie itp. Aplikacje instaluj w pamięci Flash2 lub na karcie pamięci zamiast w Program Files.
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2010, 18:18:46 wysłana przez WiateR »
Wysłane z mojego Q10 za pomocą Tapatalk 4. :E

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #181 dnia: Marzec 15, 2010, 08:22:33 »
Kwestię przepadających ustawień można rozwiązać za pomocą zmiany trzech czy czterech wartości w rejestrze systemowym (zmiana lokalizacji odpowiednich katalogów systemowych).

A czy mógłbyś podać rozwiązanie, żeby inni nie musieli szukać?

Tworzysz na karcie pamięci bądź w pamięci Flash2 foldery o nazwach Desktop, StartUp, Fonts, Favorites ( i tam inne jakie chcesz zachować ustawienia)

Pobierasz jakiś edytor rejestru (TRE, RegEdit, Total Commander) i odnajdujesz wartości:
HKEY_LOCAL_MACHINE/System/Explorer/Shell Folders i zmieniasz odpowiednie ścieżki do folderów które utworzyłeś - nie stracisz plików na pulpicie itp. Aplikacje instaluj w pamięci Flash2 lub na karcie pamięci zamiast w Program Files.

Dzięki. Przyda się zapewne nie tylko mi :)

« Odpowiedź #182 dnia: Marzec 15, 2010, 17:44:17 »
Udało mi sie odpalic GGCE 3.0 lecz gdy sie łacze wyskakuje mi bład
CGGClient::GetServer
Błąd połaczenia

a co z robilac,ze wogle ruszylo Ci to GG? bo mi wciaz wyskakuje to co wyzej pisalas o kluczu. z gory dzieki za odp

*

Offline misiek2001

• 17
    • Panorama IT
  • Sprzęt: Dell Axim X5 (WM2003), netbook mini HT (ARM, Windows CE 5.0), Samsung i600 (WM 6.0)
« Odpowiedź #183 dnia: Marzec 27, 2010, 00:07:39 »
Złe pliki zostały pobrane, nie ggce tylko wpisy do rejestru do niego. należy pobrać plik GGCE_0.0.9.14_3.0_ARM.ZIP a nie
GGCEReg_v0.2_3.0_ARM.zip - w tym drugim są tylko wpisy do rejestru jeśli gubi ustawienia

Żeby znalazł serwer:
Trzeba przeskanować na nowo serwery gg, bo zapewne się pozmieniały i nie trafia w aktywny.
Gadu-Gadu-->Ustawienia-->IP serwerów-->Pobierz listę-->Sprawdź listę
i wybrać jakiś co się na zielono zaświeci:)

Połączone: Marzec 27, 2010, 00:22:15
Ciekaw jestem czy dałoby się u Chińczyka zamówić jeszcze bardziej okrojoną wersję tego wynalazku służącą tylko do czytania książek.
Czyli sam ekran, ze 4 przyciski do nawigacji, bez klawiatury, wi-fi, portów USB, tylko czytnik kart.
Ekran przeformatowany w pionie i automatycznie startująca jakaś aplikacja do czytania książek + coś do przegrywania plików.
Mogłoby wtedy nawet być na linuksie zamiast win ce.
Ciekawe ile takie coś u Chińczyka by kosztowało, cały komputerek jest poniżej 100$ to jeszcze dodatkowo okrojony dałby czytnik książek z 7 calowym ekranem powiedzmy w cenie poniżej 200 zł.

« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2010, 00:22:15 wysłana przez misiek2001 »

*

Offline mariuszdybala

• 4
    • Mariusz Dybała Strona domowa
  • Sprzęt: Audiovox XV6600WOC , Palm M500, Palm Zire M150
« Odpowiedź #184 dnia: Marzec 30, 2010, 13:15:46 »
Witam a czy na tym sprzęcie http://www.allegro.pl/item969783269_minibook_laptop_7_cnm_super_cena.html możemy podłączyć drukarkę skaner przenośny dysk i inne urządzenia USB. Pozdrawiam Mariusz Dybała

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #185 dnia: Marzec 30, 2010, 16:01:59 »
Nie no podłączyć możesz...

...ale nie będzie to działać.  :ohreally:

*

Offline misiek2001

• 17
    • Panorama IT
  • Sprzęt: Dell Axim X5 (WM2003), netbook mini HT (ARM, Windows CE 5.0), Samsung i600 (WM 6.0)
« Odpowiedź #186 dnia: Marzec 30, 2010, 18:07:06 »
... klawiatura i mysz jak podłączysz to nawet będą działały:))

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #187 dnia: Marzec 30, 2010, 19:57:11 »
Pendrive też powinien działać ale na nic więcej nie licz ;)

*

Offline mariuszdybala

• 4
    • Mariusz Dybała Strona domowa
  • Sprzęt: Audiovox XV6600WOC , Palm M500, Palm Zire M150
« Odpowiedź #188 dnia: Marzec 31, 2010, 07:21:03 »
Dziękuje za odpowiedź. Pisałem do wystawiającego aukcję napisał że jeśli drukarka lub skaner jest obsługiwana to zadziała. Ciekawe czy jest to prawda. Mariusz Dybała

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #189 dnia: Marzec 31, 2010, 09:27:17 »
Windows CE nie potarfi obsłużyć chyba żadnej drukarki. Co innego gdybyś miał kupować sprzęt z linuksem, tyle, że na jakiejś dziwnej dystrybucji (która ma w dodatku naśladować Windows) nie jest to ani proste ani szybkie.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #190 dnia: Marzec 31, 2010, 16:12:15 »
Windows CE nie potarfi obsłużyć chyba żadnej drukarki.
Obsługuje, ktoś chce sterownik? :wink:
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #191 dnia: Marzec 31, 2010, 16:51:29 »
Oczywiście że obsługuje, nie wiem czy są natywne sterowniki, ale choćby w mp900c był jetcet print...

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #192 dnia: Marzec 31, 2010, 20:04:42 »
No to jestem pod wrażeniem, tylko zapewne nie każdą drukarkę WinCE jest w stanie obsłużyć a poza tym pozostaje kwestia tego, że w tych miniHT to wejście USB jest bardzo dziwne - pendrive'a odczytało ale czytnika kart microSD, który ma identyczną zasadę działania jak pendrive już nie...

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #193 dnia: Marzec 31, 2010, 20:20:47 »
który ma identyczną zasadę działania jak pendrive

Win98SE z sterownikiem od USB Mass Storage odczytywał z mojego czytnika SD, CF, pendrive 2gb kolegi, wm5torage, ale mojego pendrive 4gb nie rozpoznawał w ogóle... dziwne, nie?  :mysli:

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #194 dnia: Marzec 31, 2010, 20:26:31 »
ale czytnika kart microSD, który ma identyczną zasadę działania jak pendrive już nie..
Stawiam dychę na zbyt duży pobór prądu przez pendrive. Sterowników USB do CE pod ARM jest całkiem sporo...

paypal

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #195 dnia: Marzec 31, 2010, 21:43:53 »
W sumie jedyna rzecz jaka odróżnia ten czytnik od zwykłego pendrive'a (poza możliwością wymiany kart wewnątrz rzecz jasna) to silniejsze odrobinę podświetlenie informujące o stanie czytnika (jeśli akurat następuje zapis to mruga). Jakoś nie widzę w takim razie możliwości podłączenia do tego netbooka myszki optycznej...

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #196 dnia: Marzec 31, 2010, 21:50:35 »
Jakoś nie widzę w takim razie możliwości podłączenia do tego netbooka myszki optycznej...
Do toshiby G900 podłączałem myszkę z limitem 100mA i działało. Szybki pendrive potrafi zassysać nawet te 500mA

paypal

*

Offline misiek2001

• 17
    • Panorama IT
« Odpowiedź #197 dnia: Kwiecień 11, 2010, 15:10:32 »
Czy ktoś próbował dobrać się do romu/firmware miniHT i czy ktoś próbował jakichkolwiek modyfikacji tegoż?
Czy znacie namiary na jakiegoś Chińczyka, który by się do tego przyznawał i można by do niego napisać i dowiedzieć się na przykład o jakaś wersje linuksa na to urządzenie?

« Odpowiedź #198 dnia: Czerwiec 01, 2010, 16:47:13 »
Witam!
Jestem nowym użytkownikiem, a zarejestrowałem się, bo to chyba jedyne miejsce, w którym znalazłem dużo informacji na temat wynalazków miniHT ;)
Przymierzam się do kupna netbooka i kieruję się głównie tym, żeby kupić go za jak najniższą cenę, w zasadzie nie mam żadnych innych wymagań, bateria trzymająca 3 godziny też mnie satysfakcjonuje. Jedyny problem polega na tym, że nie chciałbym kupić czegoś, czego nawet nie widziałem na żywo.
Stąd moje pytanie: czy jest tu ktoś z Warszawy lub bliskich okolic, kto zechciałby mi pokazać, jak się tego sprzętu używa?
Pisaliście tu głównie o modelu z 7-calowym ekranem. Ja skłaniam się raczej w kierunku czegoś takiego: http://allegro.pl/item1049750502_miniht_10_arm_wt8505_32bit_flash_2gb_wifi_android.html

Jeżeli byłby ktoś tak miły i zaprezentował kompa na żywo, to będę naprawdę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam, Kuba

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #199 dnia: Czerwiec 01, 2010, 17:43:21 »
Tak czy tak odradzam. Kupisz sprzęt firmy miniHT, która w rzeczywistości jest dystrybutorem innej nieznanej chińskiej firmy. W razie kłopotów mają "najlepszy system gwarancyjny" tzn że są w stanie znaleźć dziurę w całym, bo bardziej im się to opłaca niż naprawiać sprzęt za darmo. Poczekaj lepiej aż pojawią się "prawdziwe" smartbooki z Androidem a nie taki szajs jak ten...

« Odpowiedź #200 dnia: Czerwiec 01, 2010, 21:04:24 »
Tak czy tak odradzam. Kupisz sprzęt firmy miniHT, która w rzeczywistości jest dystrybutorem innej nieznanej chińskiej firmy. W razie kłopotów mają "najlepszy system gwarancyjny" tzn że są w stanie znaleźć dziurę w całym, bo bardziej im się to opłaca niż naprawiać sprzęt za darmo. Poczekaj lepiej aż pojawią się "prawdziwe" smartbooki z Androidem a nie taki szajs jak ten...
OK, to co usłyszałem mnie przekonało ;)
No trudno dołożę jeszcze ze trzy stówki i może znajdę coś lekko używanego, a właśnie, jakby ktoś dysponował egzemplarzem na sprzedaż, to się piszę ;)

Kiedy mogą pojawić się "prawdziwe" smartbooki i co pod tym słowem rozumiesz?

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #201 dnia: Czerwiec 01, 2010, 21:37:30 »
Kiedy się pojawią? Trudno określić, ale podejrzewam, że już pod koniec czerwca powinno się coś pojawić.

A co rozumiem przez określenie "prawdziwy smartbook"?

Mam na myśli urządzenie z używalnym procesorem. Wiadomo, że Snapdragon byłby w sam raz, ale jakikolwiek kompatybilny z ARM Cortex powinien Cię zadowolić. Co do linka, który podałeś - importer tak naprawdę sam nie ma zielonego pojęcia co do tego, co właściwie sprzedaje, więc nie kierowałbym się tym, co pisze w aukcji.

Jeśli dołożyłbyś te 300zł, to mógłbyś kupić prawdziwego netbooka zamiast bawić się w urządzenia z ARM'em. Tylko wtedy radziłbym Ci wywalić Windowsa, bo jest on zupełnie nieprzystosowany do pracy na tego typu urządzeniach. Latanie palcem po touchpadzie w tę i w tamtą wcale nie jest fajne. :)

« Odpowiedź #202 dnia: Czerwiec 01, 2010, 22:21:02 »
Ale ja nie jestem przesadnie biegły w Linuksie, dlatego raczej rezygnował z Windowsa ;)

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #203 dnia: Czerwiec 01, 2010, 23:33:26 »
Nie trzeba być biegłym - są proste dystrybucje jak Ubuntu, gdzie wszystko razem z pakietem biurowym, wygodną przeglądarką i komunikatorem masz zainstalowane w systemie. Dostęp do aplikacji nawet masz z poziomu graficznego programu i nie musisz szukać po necie.  :mrgreen:

*

Offline Trociniak

• 6
« Odpowiedź #204 dnia: Czerwiec 03, 2010, 01:06:08 »
Witam. Chciałbym kupić ten chiński lapek http://www.allegro.pl/item1047316906_miniht_7_netbook_laptop_flash_2gb_wifi_android.html
Wiem co o nim sądzicie, ale czy może mi ktoś powiedzieć jaką może mieć ten komputer szybkość procesora? Z tego co się orientuję jest to model WT8505.

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #205 dnia: Czerwiec 03, 2010, 11:30:42 »
To ten sam sprzedający, który nie wie co sprzedaje i ta sama firma widmo, która nie produkuje sprzętu. Zmienili jedynie szablon aukcji. Rozbiła mnie gwarancja jakości. Jaką jakość może mieć sprzęt, którego części są mocowane za pomocą kleju?

Procesor w tym może mieć maksymalnie 400Mhz, jednak podejrzewam, że jest taki jak w moim miniHT z WinCE, czyli bodajże 265MHz. Wedle mnie to za mało do pracy z androidem i to w dodatku w Internecie. Pomijając fakt, że procesor nie jest zgodny ze standardami - inaczej by się tym pochwalili w specyfikacji - skoro nie piszą znaczy, że nie ma czym się chwalić i mogłoby to odstraszyć potencjalnego kupującego.

Nie wspomnę już o tym, że ta plastikowa powłoka rysuje się chyba samoistnie...

*

• 6211
« Odpowiedź #206 dnia: Czerwiec 03, 2010, 12:03:40 »
Android ma już wymaganie ARMv5, więc procesor musi ten standard wspierać...

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #207 dnia: Czerwiec 03, 2010, 12:09:26 »
inaczej, jajko linux'a z linii 2.6 ma problemy z obsługą ARMv4

paypal

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #208 dnia: Czerwiec 03, 2010, 12:19:21 »
Hmm, nie przyglądałem się temu bliżej, ale skoro nie wiadomo co siedzi w środku to i tak spekulacje nic nie dadzą.

Jestem tylko ciekaw, czy producent wykuł licencję na Androida, czyli czy jest dostęp do Android Market, Gmaila i innych... Szczerze w to wątpię - importer nie pisze o tym ani słowa. Kolejny dowód na to, że nie wie co sprzedaje...

*

Offline Trociniak

• 6
« Odpowiedź #209 dnia: Czerwiec 04, 2010, 00:08:16 »
Po dwóch odpowiedziach typu "w aukcji wszystko jest napisane" postanowiłem zapytać czy koleś nie wie co sprzedaje skoro nie może udzielić mi prostej odpowiedzi? swoją drogą znalazłem bardzo podobny sprzęt i jest on bliżej opisany czyli 300mhz
http://www.aliexpress.com/product-fm/310665676-Google-Android-OS-7-Inch-Laptop-Netbook-Notebook-UMPC-NEW-Arrive-Hot-Sell-WIFI-wholesalers.html