miniHT z Allegro - czy ktoś wie coś więcej?

• 381 Odpowiedzi
  • 132936 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
Odp: miniHT z Allegro - czy ktoś wie coś więcej?
« Odpowiedź #90 dnia: Styczeń 05, 2010, 06:55:34 »
Nie wiem jak wy, ale za tą kwotę to wolałbym eee... pc   :wink:

Co racja to racja. Przydałby mi się taki na przykład Nec, który działał by trochę szybciej, miał "normalny" dotykowy wyświetlacz i CE 5.0 na pokładzie :)

*

Offline arravel

• *
  • 56
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #91 dnia: Styczeń 06, 2010, 09:08:15 »
Sprawdźcie to http://www.allegro.pl/item863081457_obrotowy_dotykowy_miniht_n270_1_6_ghz_160gb_10_2.html
Ja od dawna szukałem takiego sprzętu, ale póki co gotówki brak  :E
Historia sprzętu:
SDA II -> MDA III -> MDA Vario III -> Palm Treo 500v -> Samsung i640v -> Samsung Galaxy Spica -> Motorola Milestone

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #92 dnia: Styczeń 06, 2010, 15:33:57 »
Jak to ma xp to cena bardzo korzystna, ale jak win ce to absurdalna. Mimo wszsytko stawiam na xp, jak bede mial troche gotowki to kupie. :wink:
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #93 dnia: Styczeń 07, 2010, 08:02:41 »
Jak to ma xp to cena bardzo korzystna, ale jak win ce to absurdalna. Mimo wszsytko stawiam na xp, jak bede mial troche gotowki to kupie. :wink:

Cytat z aukcji:

Prezentowany model jest dostępny z systemem operacyjnym LINUX
            UBUNTU 9.10 w wersji polskiej.
            Do netbooka dołączymy płytę, na której znajdują się sterowniki do
            systemów MS Windows XP/VISTA, zapewniamy zgodność z
            systemem WINDOWS 7.

Mimo wszystko cena mi się nie podoba. Chyba wolałbym kupić jakiś starszy tablet IBM`a np. x41, który na pewno będzie nieporównywalnie lepiej wykonany, a jak się dobrze rozejrzeć to można znaleźć w podobnej cenie, albo nawet taniej.

« Odpowiedź #94 dnia: Styczeń 07, 2010, 22:23:26 »
Czyli Panowie polecacie te miniHT? Bo też się zastanawiam nad kupnem. Ściągnąłem sobie emulator Win ce żeby zobaczyć jakie to jest ale większość programów które próbuje włączyć które niby mają działać na win ce wyświetla się komunikat że to nie jest aplikacje WIn CE. Jakieś sugestie?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2010, 22:26:52 wysłana przez Gorgo9090 »

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #95 dnia: Styczeń 08, 2010, 07:47:47 »
Czyli Panowie polecacie te miniHT? Bo też się zastanawiam nad kupnem. Ściągnąłem sobie emulator Win ce żeby zobaczyć jakie to jest ale większość programów które próbuje włączyć które niby mają działać na win ce wyświetla się komunikat że to nie jest aplikacje WIn CE. Jakieś sugestie?

Przyczyny mogą być różne. Wszystko może zależeć od tego na jaką wersję CE jest dany program. Na Emulacji się nie znam, ale na biorąc pod uwagę sprzęt różne programy są pod różne wersje systemu, a nawet pod różne rodzaje procesorów. Czyli załóżmy, że emulujesz sprzęt na procku ARM i CE 5.0, a chcesz zainstalować program pod procek MIPS i CE 3.0 - zakładam, że tak się nie da. Zaznaczam, że nie miałem styczności z emulatorem CE i mogę się mylić. 

« Odpowiedź #96 dnia: Styczeń 08, 2010, 14:48:51 »
A czy ktoś wie może jakiego Windowa CE ma te miniHT? Bo jak kolega wspomniał są rożne wersje.

*

Offline Adams.72

• **
  • 183
  • Sprzęt: Mio P350 , SGS, ARCHOS HT 7", SGH i600.
« Odpowiedź #97 dnia: Styczeń 08, 2010, 21:22:24 »
W moim MiniHt jest Windows CE Version 5.00 (Bulid 1400). Na początku byłem sceptyczny , ale teraz zaczynam się przekonywać. Co do działania różnych programów to musisz (zwykle) dograć dodatkowe biblioteki. Oczywiście nie wszystkie prog. z WM będą działać.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2010, 21:24:56 wysłana przez Adams.72 »
Mio P350, Toshiba G900-->Topaz-->Toshiba TG01-->SGH i780-->SGS

*

Offline misiek2001

• 17
    • Panorama IT
  • Sprzęt: Dell Axim X5 (WM2003), netbook mini HT (ARM, Windows CE 5.0), Samsung i600 (WM 6.0)
« Odpowiedź #98 dnia: Styczeń 09, 2010, 21:57:42 »
CLAy zbotowałem sobie Knopixa na kartę , teraz się zastanawiam jak wejść u mnie do bootloadera( F3 nie działa). Co prawda przy włączaniu pisze "Press F1 to update system" ale jest właśnie jedno ALE. Po naciśnięciu F1 dostaje komunikat "Plase input password" . Wyglądało na to że nikt nie otwierał nawet pudełka, lecz ktoś wprowadził hasło. A może to jednak producent?

Witam, prawdopodobnie hasło brzmi "anyka"
Na stronie CnMbooka http://194.150.201.35/cnmlifestyle/cnmbook/CnMNB7SEfirmware.htm jest opisana procedura aktualizacji firmware w urządzeniu. Prawdobodobnie to z Allegro jest identyczne co CnMbook. Różni się tylko flashem 2 GB, zamiast 4 GB.
Na razie nie próbowałem wgrywać innych systemów, ani nawet innej wersji WinCE.

Czy komuś z posiadaczy udało się zmusić przeglądarkę w urządzeniu do pracy w innej stronie kodowej niż UTF? Niestety nie daje się podmienić pliku wince.nls, gdyż po wyłączeniu i włączeniu system jest przeładowywany od nowa.
Czy komuś udało się zmusić do działania inną przeglądrkę niż wbudowany IE? Działa niby NetFront 3.3 ale jeszcze ciężej niż IE.
Czy komuś udało się uzyskać jakąś namiastkę trybu uśpienia?

Programy, które mi się udało uruchomić:
GGCE - gadu gadu
Pigeon - jabber i inne
Total Commander
Qmail3 - poczta
MobiPocket
YameCE
MorphGear
7-zip
WarfareInc
Palm Heroes
Calc98CE
Server VNC - można zdalnie z peceta korzystać z urządzenia:)

WR-Tools HotKeys - pozwala na uzyskanie polskich znaków z klawiatury
WR-Tools ResInfo - info o zasobach

Pozdrawiam
JS

*

Offline Adams.72

• **
  • 183
« Odpowiedź #99 dnia: Styczeń 09, 2010, 22:46:26 »
Niestety hasło "anyka" to nie to. Wyszukałem je już kilka dni temu. Co do przeglądarek to próbowałem jeszcze Opere , ale narazie kicha. Zresztą trochę czasu żeby pobawić się będę miał dopiero w pod koniec  przyszłego tygodnia.

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #100 dnia: Styczeń 12, 2010, 06:48:14 »
Może spróbujcie zainstalować na tym jakiś emulator Javy i operę mini. To by troszkę rozwiązało problem przeglądarki.

*

Offline Adams.72

• **
  • 183
« Odpowiedź #101 dnia: Styczeń 19, 2010, 16:31:54 »
Do misiek2001 . Dopiero teraz udało mi się znaleźć trochę czasu. Do tej pory programy instalowałem z cabów. Teraz przytargałem kabel USB z dwoma końcówkami A, i chciałem zsynchronizować przez Active Synca ,ale  kicha. Czy miałeś też problemy z synchronizacją? Może tu trzeba inaczej niż w normalnym PDA?
 Może nie opisałem problemu zbyt dokładnie, więc się poprawiam- po podłączeniu MiniHT do PC jedyny efekt jest taki że MiniHT nie można wyłączyć ,lub gdy jest wyłączony to sam się włącza. PC nawet niewykrywa go jako pamięć masowa. Zastanawiam sie czy to nie jest wina kabla ( kabel jest nowy,taki:http://www.allegro.pl/item874521562_seven_markowy_kabel_usb_2_0_a_a_m_m_laser_1_8m.html)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2010, 08:32:33 wysłana przez Adams.72 »

*

Offline uht

• 6
« Odpowiedź #102 dnia: Styczeń 20, 2010, 10:10:13 »
Hej ;)

W sprawie miniht 7 cali znalazlem soft wraz z opisem do niego, oto link

http://www.przeklej.pl/tag/miniht7cali/

Natomiast haslo to prawdopodobnie ztc lub ztk

*

Offline Adams.72

• **
  • 183
« Odpowiedź #103 dnia: Styczeń 20, 2010, 11:46:29 »
Nie jestem pewien w 100% ,ale ten sam soft jest chyba na stronie CMboka do pobrania. Procedura jest ta sama.
A tak wogóle to gdzie wyszperałeś te hasła do MiniHT?
Sprawdzę po pracy i się odezwę.

*

Offline uht

• 6
« Odpowiedź #104 dnia: Styczeń 20, 2010, 13:10:47 »
Natomiast macie jakies pomysly jak tam wgrac linuxa albo cos bardziej normalnego jak to ce
Napisane: Styczeń 20, 2010, 13:01:13
Znalazlem jeszcze cos takiego http://www.przeklej.pl/plik/miniht7cali-inne-zip-00085j00hagh
ale to jest sam soft bez tego programiku do wgrywania

*

Offline Adams.72

• **
  • 183
« Odpowiedź #105 dnia: Styczeń 20, 2010, 18:38:47 »
No dobra hasło "ztk" działa. Po wpisaniu wychodzi:
System upgrade:
1. Format Nad disk
2. Format XIP disk
3. Format Flash2 disk
4. Update XIP
5. Update Eboot
6. Rebot

Ha,ha. Pewność mam tylko co do 6 punktu :ohreally:
I co dalej? Ma ktoś pomysł.

*

Offline misiek2001

• 17
    • Panorama IT
  • Sprzęt: Dell Axim X5 (WM2003), netbook mini HT (ARM, Windows CE 5.0), Samsung i600 (WM 6.0)
« Odpowiedź #106 dnia: Styczeń 25, 2010, 00:43:54 »
Do misiek2001 . Dopiero teraz udało mi się znaleźć trochę czasu. Do tej pory programy instalowałem z cabów. Teraz przytargałem kabel USB z dwoma końcówkami A, i chciałem zsynchronizować przez Active Synca ,ale  kicha. Czy miałeś też problemy z synchronizacją? Może tu trzeba inaczej niż w normalnym PDA?
 Może nie opisałem problemu zbyt dokładnie, więc się poprawiam- po podłączeniu MiniHT do PC jedyny efekt jest taki że MiniHT nie można wyłączyć ,lub gdy jest wyłączony to sam się włącza. PC nawet niewykrywa go jako pamięć masowa. Zastanawiam sie czy to nie jest wina kabla ( kabel jest nowy,taki:http://www.allegro.pl/item874521562_seven_markowy_kabel_usb_2_0_a_a_m_m_laser_1_8m.html)

Prawdę mówiąc nie synchronizowałem z pc, nie chciało mi się szukać odpowiedniego kabelka. Prawdopodobnie musi być odpowiedni, coś jak kabel z przeplotem do łączenia dwóch kompów po LAN. Instaluję z karty pamięci, a najczęściej od razu wrzucam rozpakowane z poziomu pc magicznym programikiem MSCEInf.exe. Sporo programów nie instaluje się z cabów ale działa po rozpakowaniu do katalogu.
Inna metoda instalacji to po prosty korzystanie z udostępnionego w sieci lokalnej folderu na pececie. Daje się to bardzo prosto zrobić.
Na pececie udostępniamy wybrany folder (nie wiem czemu, ale użytkownik musi być z hasłem, inaczej nie zadziała).
Na mini ht w Mój komputer w okienku adresu wpisujemy /scieżka do foldera udostępnionego/
pojawia się okienko z użytkownikiem i hasełkiem, wpisujemy i już możemy grzebać po folderze na pc.
W podobny sposób można się dobrać do folderu na pc używając Total Commandera na mini ht. W głównym poziomie TC wybieramy wtyczki i wtyczkę lan i wpisujemy ścieżkę do udostępnionego folderu.

Szukam teraz jakiegoś programu, który rozpakuje mi caba bezpośrednio pod Win CE, jakby ktoś słyszał/widział coś takiego to proszę o sygnał:)

Wygrzebałem stare płyty z softem do Simpada, którego posiadaczem kiedyś byłem, w wolnej chwili zobaczę co z tego działa:)
Na razie bawię się urządzeniem jako czytnikiem książek:) 7 cali ekranu jest bardzo przyjemne, AlReader2 rządzi:)

Napisane: Styczeń 25, 2010, 00:36:06
No dobra hasło "ztk" działa. Po wpisaniu wychodzi:
System upgrade:
1. Format Nad disk
2. Format XIP disk
3. Format Flash2 disk
4. Update XIP
5. Update Eboot
6. Rebot

Ha,ha. Pewność mam tylko co do 6 punktu :ohreally:
I co dalej? Ma ktoś pomysł.

3. Zapewne formatowanie wbudowanej pamięci flash
4. Aktualizacja systemu jest w kilku plikach, XIP to główny plik z obrazem systemu (przy okazji czy komuś udało znaleźć się narzędzie do rozpakowania i grzebania w tym pliku?)
5. Aktualizacja bootloadera
W 1. nie powinno być Nand disc?

Szukam narzędzia, którym można by dobrać się do obrazu systemu. Można by wtedy powoli zacząć przygotowywać własną wersję WinCE, choćby uzupełnioną o obsługę naszego języka (przez podmianę pliku wince.nls w systemie). Można by się nawet pokusić o spolszczenie, czy dodanie innych programów systemowych.

Przy okazji poszukuję:
Jakiegoś programu do wyszukiwania sieci Wi-Fi. Niestety znane mi nie chcą się uruchomić.
Możliwości wczytania/podmiany wince.nls - co by nam dało obsługę polskich znaków w przeglądarce na stronach WWW, jeśli są kodowane inaczej niż w UTF.

Zamiast wbudowanego WinRARa polecam 7zip - dużo sympatyczniejszy w obsłudze:)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2010, 00:48:37 wysłana przez misiek2001 »

*

Offline Adams.72

• **
  • 183
« Odpowiedź #107 dnia: Styczeń 25, 2010, 08:49:23 »
 Co do kabli USB to mam normalny i z przeplotem też. Ale z synchronizacji nic niewychodzi. Jakoś wogóle na MiniHt nie mogę znaleźć ActiveSynca.
 Co do programów to u mnie AlReader2 też rządzi :ok: W zasadzie kupowałem MiniHt przedewszystkim do czytania eboków.
Teraz w innym temacie jak zauważyłeś pewnie ,szukam czegoś do komiksów( mam zbiór "Tytus Romek I Atomek" wszystkie części  :E)

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #108 dnia: Styczeń 25, 2010, 14:42:57 »
4. Aktualizacja systemu jest w kilku plikach, XIP to główny plik z obrazem systemu (przy okazji czy komuś udało znaleźć się narzędzie do rozpakowania i grzebania w tym pliku?)

Zapomnij. XIP (eXecute In Place), format mapowania pamięci gdzie pliki są uruchamiane prosto z romu, bez uprzedniego ładowania do ramu. O ile WMowskie da się edytować na kilka sposobów, to w WinCE sekcja XIP jest zbudowana inaczej i jedyną znaną dla mnie jej modyfikacją jest cmonex custom rom dla neca 900c, a to cmonex robiła na własnych wersjach narzędzi z wm.

*

Offline Adams.72

• **
  • 183
« Odpowiedź #109 dnia: Styczeń 25, 2010, 20:58:53 »
Co do ActiveSync to znalazłem "prawdopodobnie " wszystkie potrzebne wpisy w rejestrze. Coraz bardziej upewniam się że to wina nowego kabla.

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #110 dnia: Styczeń 25, 2010, 21:00:07 »
Ale ty podłączasz hosta do hosta czy mi się wydaje? Te miniht mają dedykowane złącze synchro?

*

Offline Adams.72

• **
  • 183
« Odpowiedź #111 dnia: Styczeń 25, 2010, 21:44:01 »
Dokładnie jedno USB jest tylko do synchronizacji (według instrukcji) :O. Dałeś mi do myślenia! I tak sobie zadałem pytanie : dlaczego po podłączeniu pendraka do tego złącza USB można go przeglądać ? Jak by było tak jak piszą w instrukcji to chyba pendrak nie powinien działać?
Wniosek: to złącze działa jak host? Pozostałe złącza USB podobno( i znów według instrukcji ) są tylko do klawiatury i myszki.
  Czy hosta można wyłączyć jakimś programem lub zmianami w rejestrze?
P.S. Już nie jestem pewien czy instrukcja to nie wielki kit.

*

• 6211
« Odpowiedź #112 dnia: Styczeń 25, 2010, 22:08:41 »
Jak możesz zrób fotki złącz... albo nie rób tylko powiedz czy gdzieś masz jakieś miniUSB, bo jak same normalne gniazda to na 100% host only.

*

Offline CLAy

• **
  • 103
    • Anime Planet
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #113 dnia: Styczeń 25, 2010, 22:18:57 »
USB znajdujące się z tyłu komputera (obok RJ-45 i Zasilacza) powinno służyć do synchronizacji i nic co do niego się podłącza nie powinno być w ogóle wykrywane, do reszty portów można podpinać co się chce
HTC Wallaby -> HTC Universal -> Toshiba G900

*

Offline Adams.72

• **
  • 183
« Odpowiedź #114 dnia: Styczeń 25, 2010, 23:26:03 »
Tak jak pisze CLAy. Lecz sam zaczynam myśleć że Chińczycy zaczeli już produkować podróbki podróbek. Ta instrukcja co była dołączona do urządzenia jest dość dokładna ,jednak w kilku punktach mija się z prawdą( że zacytuje" but don't support memory sticks").
Do CLAy- pamiętaj że ty masz CMbooka (trochę bardziej oryginalny produkt) a my MiniHT (wydaje się uboższą wersją twojego)

*

Offline CLAy

• **
  • 103
    • Anime Planet
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #115 dnia: Styczeń 26, 2010, 16:06:45 »
u mnie wszystkie gniazda służą do tego samego bo na linuxie nie ma gniazda do synchronizacji, budowa mojego jest trochę inna dlatego wszystko co pisze to informacje o podobnych sprzętach znalezione w internecie
HTC Wallaby -> HTC Universal -> Toshiba G900

« Odpowiedź #116 dnia: Styczeń 27, 2010, 08:36:42 »
Chciałabym wiedzieć czy ruszy na tym Gadu_Gadu ?
Dużo pracuję - jako redaktorka - a przy tym często porozumiewam sie ze współpracownikami właśnie poprzez ten komunikator- jest to i mi i im na rękę .. proszę o odpowiedź jakie gg można tam ruszyć? Słyszałam że mobile gg ???

Poza tym u jednych można oglądać Youtube a u innych nie .. jak to wreszcie z tym jest? Da się czy nie? I może ktoś ma jakąś stronkę do programów na ten windows ce 6.0 ??

Pozdrawiam (p.s. a może spolszczenie tego windowsa?_)

*

Offline misiek2001

• 17
    • Panorama IT
« Odpowiedź #117 dnia: Styczeń 27, 2010, 22:37:40 »
Bez problemów działa GGCE. Może wygląda trochę siermiężnie, ale działa. Udało mi się jeszcze uruchomić komunikator rosyjskiej produkcji Piegeon (XMPP - więc GTalk, Tlen(ale nie do końca) itp). Niestety wygląd jego jest przystosowany raczej na komórki, ale działa.
Youtuba z przeglądarki nie działa. Można obejrzeć filmiki flv w odtwarzaczu TCMP, ale nie za specjalnie wyglądają. Na razie nie znalazłem metody bezpośredniego oglądania flv w przeglądarce i nie znalazłem też jakiegoś działającego youtube downloadera.

« Odpowiedź #118 dnia: Styczeń 28, 2010, 10:19:39 »
Bez problemów działa GGCE. Może wygląda trochę siermiężnie, ale działa. Udało mi się jeszcze uruchomić komunikator rosyjskiej produkcji Piegeon (XMPP - więc GTalk, Tlen(ale nie do końca) itp). Niestety wygląd jego jest przystosowany raczej na komórki, ale działa.
Youtuba z przeglądarki nie działa. Można obejrzeć filmiki flv w odtwarzaczu TCMP, ale nie za specjalnie wyglądają. Na razie nie znalazłem metody bezpośredniego oglądania flv w przeglądarce i nie znalazłem też jakiegoś działającego youtube downloadera.

Dzięki za odpowiedź .. poszukam tego GG CE nie wiem skąd je wziąć ale może znajdę :)
A co do innych programów to jak coś macie to dawajcie znac ... ja nie mam pojęcia narazie gdzie i jak szukać .. mam Windowsa CE6.0 na tym a większość programów jest pod 5.0 czy one ruszą też??

« Odpowiedź #119 dnia: Styczeń 28, 2010, 11:20:34 »
WItajcie, a powiedzcie czy ktoś ma możliwość podłaczenia kamerki internetowej pod windowsa CE ?
Muszę się dowiedzieć czy da się w ogóle zainstalować jakąkolwiek kamerkę.