Do misiek2001 . Dopiero teraz udało mi się znaleźć trochę czasu. Do tej pory programy instalowałem z cabów. Teraz przytargałem kabel USB z dwoma końcówkami A, i chciałem zsynchronizować przez Active Synca ,ale kicha. Czy miałeś też problemy z synchronizacją? Może tu trzeba inaczej niż w normalnym PDA?
Może nie opisałem problemu zbyt dokładnie, więc się poprawiam- po podłączeniu MiniHT do PC jedyny efekt jest taki że MiniHT nie można wyłączyć ,lub gdy jest wyłączony to sam się włącza. PC nawet niewykrywa go jako pamięć masowa. Zastanawiam sie czy to nie jest wina kabla ( kabel jest nowy,taki:http://www.allegro.pl/item874521562_seven_markowy_kabel_usb_2_0_a_a_m_m_laser_1_8m.html)
Prawdę mówiąc nie synchronizowałem z pc, nie chciało mi się szukać odpowiedniego kabelka. Prawdopodobnie musi być odpowiedni, coś jak kabel z przeplotem do łączenia dwóch kompów po LAN. Instaluję z karty pamięci, a najczęściej od razu wrzucam rozpakowane z poziomu pc magicznym programikiem MSCEInf.exe. Sporo programów nie instaluje się z cabów ale działa po rozpakowaniu do katalogu.
Inna metoda instalacji to po prosty korzystanie z udostępnionego w sieci lokalnej folderu na pececie. Daje się to bardzo prosto zrobić.
Na pececie udostępniamy wybrany folder (nie wiem czemu, ale użytkownik musi być z hasłem, inaczej nie zadziała).
Na mini ht w Mój komputer w okienku adresu wpisujemy /scieżka do foldera udostępnionego/
pojawia się okienko z użytkownikiem i hasełkiem, wpisujemy i już możemy grzebać po folderze na pc.
W podobny sposób można się dobrać do folderu na pc używając Total Commandera na mini ht. W głównym poziomie TC wybieramy wtyczki i wtyczkę lan i wpisujemy ścieżkę do udostępnionego folderu.
Szukam teraz jakiegoś programu, który rozpakuje mi caba bezpośrednio pod Win CE, jakby ktoś słyszał/widział coś takiego to proszę o sygnał:)
Wygrzebałem stare płyty z softem do Simpada, którego posiadaczem kiedyś byłem, w wolnej chwili zobaczę co z tego działa:)
Na razie bawię się urządzeniem jako czytnikiem książek:) 7 cali ekranu jest bardzo przyjemne, AlReader2 rządzi:)
Napisane: Styczeń 25, 2010, 00:36:06
No dobra hasło "ztk" działa. Po wpisaniu wychodzi:
System upgrade:
1. Format Nad disk
2. Format XIP disk
3. Format Flash2 disk
4. Update XIP
5. Update Eboot
6. Rebot
Ha,ha. Pewność mam tylko co do 6 punktu 
I co dalej? Ma ktoś pomysł.
3. Zapewne formatowanie wbudowanej pamięci flash
4. Aktualizacja systemu jest w kilku plikach, XIP to główny plik z obrazem systemu (przy okazji czy komuś udało znaleźć się narzędzie do rozpakowania i grzebania w tym pliku?)
5. Aktualizacja bootloadera
W 1. nie powinno być Nand disc?
Szukam narzędzia, którym można by dobrać się do obrazu systemu. Można by wtedy powoli zacząć przygotowywać własną wersję WinCE, choćby uzupełnioną o obsługę naszego języka (przez podmianę pliku wince.nls w systemie). Można by się nawet pokusić o spolszczenie, czy dodanie innych programów systemowych.
Przy okazji poszukuję:
Jakiegoś programu do wyszukiwania sieci Wi-Fi. Niestety znane mi nie chcą się uruchomić.
Możliwości wczytania/podmiany wince.nls - co by nam dało obsługę polskich znaków w przeglądarce na stronach WWW, jeśli są kodowane inaczej niż w UTF.
Zamiast wbudowanego WinRARa polecam 7zip - dużo sympatyczniejszy w obsłudze:)