Skoro już odgrzewamy stary wątek...
Na Jornadzie 680 (HPC Pro w wersji 3.01 - ze zintegrowanym SP1 - czyli jądro systemu wer. 2.11, aplikacje wer. 3.01) działa z drobnym minusem karta 3Com model 3CXE589EC (jest to wersja z gniazdem na podłączany kabelek i jednocześnie zintegrowanym gniazdem XJACK).
Wymagania:
1. sterownik dla systemu HPC Pro (na przykład rozprowadzany przez HPC Factor lub oryginalny, ale nie wspierany przez producenta w pliku ce589_u1.zip);
2. poprawiony sterownik PCMCIA dla jornady (do pobrania ze stron HP)
Procedura:
1. Zainstalować sterownik karty (w \windows pojawi się plik 3c589.dll, a w rejestrze dodatkowe wpisy dot. karty)
2. Zainstalować sterownik PCMCIA (zamieniając oryginalny plik pcmcia.dll w katalogu \windows nową biblioteką)
3. Wykonać softreset
4. Po włożeniu karty do gniazda PCMCIA powinno pojawić się okno dialogowe ustawień sieci, w którym wpisujemy numer IP, maskę podsieci, bramę, DNSy lub decydujemy się na DHCP.
Uwagi:
Karta wydaje się pracować normalnie - zarówno z DHCP jak i statycznym adresowaniem. Pocket IE działa, narzędzia dla konsoli (ping, telnet - ftnet) działają. W przypadku VxUtil wszystkie usługi działają doskonale przy korzystaniu z numerów IP. Nie udało mi się zmusić VxUtil do np. pingu hosta po jego nazwie, ale to raczej problem VxUtil a nie karty, bo w tym samym czasie inne programy (na przykład wspomniany ping dla konsoli) działają bez problemu i nie skarżą się na problem z DNS.
Jedynym mankamentem karty 3Com jest niedopracowanie zachowania sterowników przy wprowadzaniu jornady w stan uśpienia. Uśpienie jornady z kartą w gnieździe uniemożliwia późniejsze korzystanie z sieci. Sterownik zostanie poprawnie załadowany po wykonaniu softresetu. Aby uniknąć takiej sytuacji, należy przed wyłączeniem jornady wyjąć kartę z gniazda.
[autopoprawka]
Nie wiem jak to zrobiłem, ale dziś 3Com działa nawet po uśpieniu jornady z kartą w gnieździe i po ponownym jej włączeniu.