Martwy DOT320

• 6 Odpowiedzi
  • 1653 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Martwy DOT320
« dnia: Marzec 17, 2006, 12:13:17 »
W firmie, w której pracuję jest klimatyzacja z układem sterowania na palmtopie DoTel DOT320. W ostatnich dniah spalił się zasilacz od DOT'a i cała "klima" stanęła. Chcąc ratować sytuację podłączyłem ładowarkę od Nokii 3210 (ACP7E). Palmtop podjął pracę, w zakładce "Power" w panelu sterowania na przemian wyświetlał: "Extended", "Battery" i "Charging". Pracował w ten sposób przez cały wczorajszy dzień. Dzisiaj rano zastałem go "martwego" i w żaden sposób nie mogę wystartować. Nie ma żadnej reakcji na przycisk "power" ani na resetowanie. Czy jest w POD320 jakiś bezpiecznik, czy inna forma zabezpieczenia? Chyba się nie spalił?
Oryginalna ładowarka ma 4,2V i prąd 700mA, a ta którą pdłączyłem byłą ocechowana jako 3,7V i 355mA.
Bardzo proszę o porady co mam zrobić.

*

Offline Kusiu

• 3968
Martwy DOT320
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 17, 2006, 12:38:04 »
Raczej zasilacz od Nokii wysiadł (ma za słabe parametry). Podłącz taki o prawidłowych parametrach.

Martwy DOT320
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 17, 2006, 16:37:28 »
Cytat: "Kusiu"
Raczej zasilacz od Nokii wysiadł (ma za słabe parametry). Podłącz taki o prawidłowych parametrach.

Problem polega na tym, że zasilacz od NOKI przeżył. "Umarł" DOT320 :(
Po podlączeniu dowolnego telefonu NOKIA - ładowarka ACP7E ładuje. DOT320 natomiast nie daje się uruchomić nawet z podłączonym, wypożyczonym od pewnej firmy oryginalnym zasilaczem. Znajomy mi sugeruje, że może bateria jest teraz przeładowana i układy kontroli napięcia nie pozwalają wystartować DoTel'owi. Oryginalny zasilacz od DoTela ma kontrolę stanu naładowania ogniwa i przy pełnym naładowaniu proces jest przerywany. Ładowarka od NOKII - ładuje NonStop (w tym przypadku przez conajmniej 6 godz). Czy miał ktoś może podobne przygody z DoTel'em DOT320 i ładowarką ACP7E? A może podobne objawy ale inna przyczyna.
Bardzo proszę o pomoc.

Martwy DOT320
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 20, 2006, 14:00:06 »
Czy zna ktoś firmę naprawiającą DoTel'a? Na Dolnym Śląsku sprawdziłem chyba wszystkie serwisy naprawiające PDA. Jak słyszą DOT320 - od razu mówią: "Niestety, tego modelu nie naprawiamy". Sprawa jest bardzo pilna. Klimatyzacja (instalacja wentylacyjno- klimatyzująca na wielkiej kuchni) leży. Ściany się pocą od pary, kucharki pracują jak w saunie. Za nowy firma VTSClima życzy sobie 652EUR plus 20EUR za zasilacz. Naprawa może taniej wyniesie.

Martwy DOT320
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 16, 2006, 09:53:22 »
sukam schematu kabla USB do DOT320 Krismat25@o2.pl

Martwy DOT320
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 05, 2007, 13:01:56 »
Na 100% masz walniętą przetwornicę impulsową U20. Wiem bo sam naprawiałem tą awarię. Podłącz się z 3,3V (Uwaga: Jeżeli dasz więcej to palptop do kosza) na np. 5 pin układu U20. Jak palptop się uruchomi to zczytaj dane usb lub irdą.
Jeżeli chcesz naprawić tego palptopa to zdobądź z Texas Instruments dwa układy TPS62007 (darmowe próbki , poszukaj PDF) i wymień te przetwornicę U20 oraz drugą identyczną po drugiej stronie płytki odpowiedzialną za karty rozszerzeń (Compact flash, bluetoth, Wi-Fi itp)
Napisz jak Ci się uda.

Odp: Martwy DOT320
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 20, 2007, 11:24:55 »
Witam posiadam na sprzedaż DOT 320 z wymienioną wyżej aplikacją chętnych proszę o kontakt na e-mail krismat@wp.pl