kupno urządzenia z win CE w Polsce

• 15 Odpowiedzi
  • 2704 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Ktoś

• 611
  • Sprzęt: NEXUS 4
kupno urządzenia z win CE w Polsce
« dnia: Sierpień 29, 2008, 18:01:49 »
Może to się wydać głupie, ale
Tak się zastanawiam czy w Polsce istnieje możliwość kupienia czegoś z Windows CE 5? Na Allegro nie widziałem nic takiego, oprócz navigacji. Chciałbym poznać ten system bliżej, ale kupowanie navi  w tym celu mi się nie opłaca ( przepłacanie za GPS i mapy, które nie są mi do niczego potrzebne). A może ktoś z Was widział jakiś sprzęt z Win Ce 5 sprzedawany w Polsce za jakieś rozsądne pieniądze?
Abre tu mente

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
Odp: kupno urządzenia z win CE w Polsce
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 29, 2008, 20:06:12 »
przepłacanie za GPS i mapy? takie sprzęty są po 200zł nie przesadzaj:P

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 29, 2008, 20:18:59 »
Wikrap1 ma rację, akurat takie nawigatory są tanie, był nawet news na głównej o biedronkowej nawigacji z WinCE za 300zł :) Na allegro możesz spokojnie kupić coś za 200-250zł.

Jednak z tymi nawigacjami jest jeden problem - system w nich jest z reguły "nieco" ucięty. Niby to taki szczegół, jednak różnica między "nawigacyjnym" WinCE a "zwykłym" WinCE przeznaczonym dla palmtopów jest spora. Dlatego, jeżeli nie chcesz za bardzo zrazić się do tego systemu to polecam DOTa, Simpada, Jornadę720, czy też Neca 900.

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 29, 2008, 20:56:16 »
przepłacanie za GPS i mapy? takie sprzęty są po 200zł nie przesadzaj:P

Za 200zł kupie jakiegoś Larka, sprzęt może się i sprawdzi ALE jak jest z jakością wykonania? Naprawdę to nic miłego trzymać w ręce sprzęt który sprawia wrażenie, że za chwilę rozleci się na tysiąc części :P (miałem już mp3 larka i podziękuje :E )

Jednak z tymi nawigacjami jest jeden problem - system w nich jest z reguły "nieco" ucięty. Niby to taki szczegół, jednak różnica między "nawigacyjnym" WinCE a "zwykłym" WinCE przeznaczonym dla palmtopów jest spora. Dlatego, jeżeli nie chcesz za bardzo zrazić się do tego systemu to polecam DOTa, Simpada, Jornadę720, czy też Neca 900.

No o to mi też chodzi. System w navi jest  raczej modowany pod GPS. Mi chodzi o taki czysty, niczym nie zmieniany CE.  Co do Jornady, to ona ma chyba CE 3.0. Duża jest różnica między trójką a piątka?
Co do DOTa, to chyba nigdy nie widziałem tego sprzętu na allegro. Orientujesz się za ile były one sprzedawane na aukcjach, i za ile można go realnie kupić (o ile można) ?
Nie potrzebuje aż takiego "monstrum" jakim jest NEC 900 :) sprzęt ma raczej służyć poznaniu systemu i czystej zabawie programami / systemem
Abre tu mente

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 29, 2008, 21:04:00 »
Orientujesz się za ile były one sprzedawane na aukcjach, i za ile można go realnie kupić (o ile można) ?

Kolega z klasy kupił Dota 340 za około 100zł...  :P
Na Allegro oczywiście, licytacja.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 29, 2008, 21:08:57 »
Nie bierz CE 5, bierz 4.2 - na niego jest praktycznie cały support a po ce5 już się zaczyna soft chrzanić

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 29, 2008, 21:31:40 »
Mi chodzi o taki czysty, niczym nie zmieniany CE.
O, i tu jest problem :) Bo nie można dokładnie określić co dokładnie jest "czystym" systemem WinCE a co nie. Niektóre palmtopy z WinCE mają "wbudowane" skinowanie okienek, niektóre nie, inne mają w standardzie różne ciekawe programy, jak "duże" IE, WordPad itp. w innych brakuje nawet panela sterowania itd. To wszystko zależy od tego co producent zaznaczył sobie w Platform Builderze podczas tworzenia romu urządzenia.
Można jednak powiedzieć, że w nawigacjach jest "najczystszy" WinCE - brak tam niemal wszystkiego :)

Co do DOTa, to chyba nigdy nie widziałem tego sprzętu na allegro. Orientujesz się za ile były one sprzedawane na aukcjach, i za ile można go realnie kupić (o ile można) ?
Choćby teraz dostępna jest na Allegro jedna aukcja z DOT320 (nawet z kabelkiem :O ). Cena - dzisiaj nie dałbym więcej niż 100zł. Jako ciekawostkę dodam, że DOTel chyba jako jedyny oficjalnie daje na swojej stronie jakieś dllki do kompatybilności z PPC2003, oraz gry i programy :) (Oczywiście dllek do większej komaptybilności WinCE z PPC jest dużo, i to dla wszystkich WinCE - jednak jak już pisałem żaden producent takiego czegoś oficjalnie nie robił). Do tego ten system, chyba najbardziej "wypasiony" w soft spośród oficjalnych, pocketowych WinCE :grin: (uprzedzając Kitora: nie, rom od Cmonex dla N900 nie jest oficjalny  :] ).

EDIT.
Co do DOT340 to różne rzeczy o nim czytałem na tym forum. Większość modeli miało problem z odpaleniem jakichkolwiek programów a zdarzył się także przypadek, że 340 miała "ucięty" system (chociaż to była wtedy jakaś sztuka przemysłowa przeznaczona do jakiś pomiarów, czy coś...).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2008, 21:36:00 wysłana przez Poklik »

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 03, 2008, 00:00:30 »
prawdopodobnie niedługo będę posiadaczem ( czy szczęśliwym to się okaże :E )neca 900 - bez c. Kiedy będę posiadaczem, to pochwalę się moją nową zabawką ;D
Abre tu mente

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 03, 2008, 06:34:53 »
Czyli wgrasz WinCE .net 4.2 i będziesz miał neca 900c (jedyna różnica to system właśnie)  :proud:

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 04, 2008, 16:40:41 »
no wgram ale później, bo narazie nie mam czytnika kart
Abre tu mente

*

• 6211
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 04, 2008, 16:42:21 »
Jak masz kartę to sformatujesz w necu*, skopiujesz przez AS - i flashujesz  :wink:

*O ile w h/pc 2000 jest ten partition manager, co w CE 4.2  :wink:

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 04, 2008, 19:09:08 »
Jak masz kartę to sformatujesz w necu*, skopiujesz przez AS - i flashujesz  :wink:

*O ile w h/pc 2000 jest ten partition manager, co w CE 4.2  :wink:

nie wiem czy jest, ale miałem nówkę kartę, była sformatowana we właściwy sposób i  już przeflashowałem ( teraz tylko cmonex ) ;D Mam necka od około 3godzin i sprzęt jest zajeb**ty, tylko wyświetlacz tragiczny, ale już się powoli przyzwyczajam ;D
Myślę, że dobrze zrobiłem  zamieniając  TT3 na necka :E

EDIT: wgrałem roma od cmonex, nec działa troszkę wolniej, ale za to ilość dodatkowych aplikacji w pełni wynagradza tę drobną niedogodność ;D
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2008, 21:37:26 wysłana przez Ktoś »
Abre tu mente

*

Offline damian95

• *
  • 68
  • Sprzęt: Najlepszy na świecie
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 04, 2008, 20:57:15 »
ja kupiłem Dota na allegro za 190 zeta ( moge sprzedac za 150 z małą kreską po prawej stronie ekranu ( w poznawanieu systemu nie przeszkadza)

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 07, 2008, 20:47:11 »
jeszcze jedno pytanie :E Ktoś z szanownych klubowiczów orientuje się czy na POLSKIM rynku jest dostępny jakiś handheld w stylu neca, tylko z aktywną matrycą? Wiem o czymś takim jak psion notebook pro, ale  tego w Polsce się nie spotyka
Abre tu mente

*

• 6211
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 07, 2008, 20:57:19 »
Nie ma czegoś takiego na polskim rynku.

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 07, 2008, 21:11:26 »
heh, jak zwykle Polska 100 la za murzynami :|
Abre tu mente