Karty PCMCIA i inne sprway dot. Sharp`a hc-4600

• 19 Odpowiedzi
  • 2673 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kiler129

• 613
  • [Loading .....]
    • REGULAMIN FORUM !!!!
  • Sprzęt: SIMPAD SL4, k750i, iPhone 3Gs 32GB iOS 4
« dnia: Marzec 03, 2006, 15:02:27 »
Jakie karty PCMCIA można stosować do Sharp HC-4600 ?
Tzn. czy takie karty PCMCIA z lapa będą działać ?
Jestem jaki jestem i sie tego nie wstydze ;]

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 03, 2006, 19:24:42 »
karty typu II 16bitowe

*

Offline kiler129

• 613
  • [Loading .....]
    • REGULAMIN FORUM !!!!
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 03, 2006, 20:19:24 »
yyyyyy.... a jak je rozpoznać od tych z lapów ?

*

Offline HSM

• **
  • 188
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 04, 2006, 20:40:45 »
Cytat: "kitor"
karty typu II 16bitowe

...i jeszcze typu I również 16-bitowe...

Oczywiście należy pamętać o takiej drobnostce jak sterowniki - i to bez względu na typ i ilość bitów.

*

Offline HSM

• **
  • 188
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 04, 2006, 21:37:52 »
No dobrze... zlituję się i dam mały wykład...

Karty rozszerzeń do komputerów przenośnych PCMCIA (od jakiegoś czasu nazywane po prostu PC Card) możemy podzielić ze względu na:

1. grubość (karty typu I, II, III i ewentualnie zapomniane już quasistandardy firmowe np. Toshiby).
Gniazda card w urządzeniach przenośnych są z reguły typu II (można w nich korzystać z kart typu I i II). Nie spotkałem handhelda z gniazdem typu III, do którego pasowałyby wszystkie wymienione typy kart.
Większość dostępnych na rynku kart jest typu II (grubość 5 mm). Nieliczne typu III (np. karty z gniazdami Realport Xircoma) i tak nie oferują raczej sterowników do HPC.

2. rodzaj interfejsu (16-bitowy lub 32-bitowy).
Handheldy korzystają wyłącznie z 16-bitowego interfejsu danych. Nie znam żadnego urządzenia, które radziło by sobie z kartami 32-bitowymi. Najważniejsze pytanie - jak odróżnić karty 32-bitowe? Jeżeli w opisie karty pada sformułowanie "CardBus", to mamy do czynienia z 32-bitową PC Card. Jeżeli brak opisu, to pewną wskazówką jest wygląd karty. karty CardBus mają w 99% przypadków przy złączu złotą blaszkę. Niestety tylko w 99% przypadków, gdyż spotkłem już karty, które wyglądały na zdjęciach jak zwykłe 16-bitowe (jednolita metalowa obudowa bez tego złotego konektora), a w opisie producent podawał, że są 32-bitowe (np. Option Globetrotter Fusion).
Generalizując - niemal wszystkie modemy POTS i ISDN to karty 16-bitowe, podobnie karty ethernet 10 Mb/s (ale 100 Mb/s - już tylko starsze), duża część kart WLAN (ale tylko "b", bo "g" w są 32-bitowe), także różnego rodzaju adaptery do kart pamięci (CF, SD i inne - o ich "bitowości" decyduje sama karta pamięci). Problemy zaczynają się z kartami GSM/GPRS/EDGE/UMTS. Wybrane modele (SE GC75, GC 85, Option Globetrotter, Sierra Wireless AirCard 750, Aircard 775, Aircard 850) mają złącze 16-bitowe. Popularne w Polsce karty Option (poza zwykłą Globetrotter) są już 32-bitowe. Nie ma (nie spotkałem) natomiast 16-bitowych kart USB, Firewire, nad czym szczerze boleję...

Osobną sprawą istostną dla posiadacza handhelda jest dostępność sterowników. Możliwe są trzy scenariusze:

1. Producent dostarczył sterowniki - i to dla naszej wersji Windows CE - CHWAŁA MU ZA TO! Wiem, że to nie do wiary, ale są/byli tacy producenci. Inna sprawa, że sterowniki mogą pasować jedynie do wybranych systemów (są za stare - znany problem kart ethernet 3COM, do których firma dawała sterownik jedynie dla CE 2.0, a posiadacze nowszych systemów muszą się bawić w przeróbki, lub są nie dość stare - np. Sierra Wireless daje sterowniki do kart GPRS/EDGE, ale już nie dla CE 2.0). Osobna sprawa to aktualność sterowników. Nawet jeżeli dla naszego systemu jest jakiś sterownik, to jego rozwój mógł się dawno zatrzymać (mimo że dla innych systemów rozwija się nadal) - przykład: karty WLAN na chipsecie Hermes i steronik dla CE 2.0.

2. Sterownik nie jest dostarczany przez producenta, ale karta działa na sterownikach wbudowanych w system, lub po niewielkiej zmianie, na sterownikach innego, podobnego urządzenia. Przykłady to: karty sieciowe korzystające ze sterownika NE2000 Microsoftu, automatycznie wykrywane stare modemy U.S.Robotics/3COM. Przykłady udawania innego urządzenia: karta bluetooth Nokia DTL-4 udająca Socketa i pracująca na jego sterownikach. Czesem brak sterownika od producenta nie uniemożliwia pracy, choć czyni ją trudniejszą - np. wybrane karty GPRS można uruchomić na HPC z wykorzystaniem standardowych narzędzi komunikacyjnych (terminal, polecnia AT).

3. Producent nie dostarcza sterownika i nigdy go nie dostarczy, bo konstrukcja karty uniemożliwia jej wykorzystanie na platformie HPC. (nawet jeśli karta jest 16-bitowa). Przykładem są 16-bitowe karty UMTS Novatel Wireless Merlin, które w normalnym PC działają jako wirualne urządzenia podpięte do magistrali USB, co skutecznie odcina je od świata handheldów.

To by było na tyle...

*

Offline kiler129

• 613
  • [Loading .....]
    • REGULAMIN FORUM !!!!
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 06, 2006, 17:06:33 »
Czy moge kupić kartę ?

Znalzłem te drivery: http://www.3com.com/products/en_US/result.jsp?selected=5&sort=effdt&order=desc&sku=3CCE589ET
czy będą pasowaly do shrpa hc 4600

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 07, 2006, 21:26:20 »
Coprawda nie wiemy jaka to karta ale jeżeli 3C?589? to powinna ruszyć ale Z TYMI driverami: (orginalne potrzebują jakiejś płyty dołączonej do windy, której na 99,9% nie masz) http://www.hpcfactor.com/support/cesd/h/0009.asp. Zciągnij wersję dla MIPS, przeżuć na palmtopa i zainstaluj(aha, jak INSTALL HERE to INSTALUJ TUTAJ a nie kombinuj:D)

*

Offline kiler129

• 613
  • [Loading .....]
    • REGULAMIN FORUM !!!!
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 08, 2006, 20:36:52 »
Ktoś kto ma tego sharpa (np. kitor) mógłby sprawdzić napięcie zasilające, tj. to które podaje zasilacz sieciowy i ew. bieguny (gdzie plus)

Powinien byc taki rysunek:

Chcę wiedzieć z której strony plus i jakie napięcie.

p.s. Zmieniłem nazwe tematu  :P

*

• 6211
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 10, 2006, 17:14:57 »
plus w środku(bolec); masa na zewnątrz. Napięci 5v 1.4A(pobór), zasilacz 5v 2.0A

*

Offline kiler129

• 613
  • [Loading .....]
    • REGULAMIN FORUM !!!!
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 10, 2006, 18:02:59 »
Ok dzięki kitor :)

*

Offline kiler129

• 613
  • [Loading .....]
    • REGULAMIN FORUM !!!!
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 18, 2006, 21:00:14 »
Mam kolejne pytanko - czy bateri powinna się nagrzewać jak jes podpięty pod ładowarke ?

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 19, 2006, 17:12:04 »
W czasie ładowania tzn. jak Sharp jest wyłączony tak, ale niezbyt mocno. Myślę, że zależy to od stanu akumulatorów. Kiedy urządzenie jest załączone akumulatory nie są ładowane i nie powinny się nagrzewać.
Jeżeli chodzi o karty PCMCIA ja używam z powodzeniem karty ActionTec Fast Ethernet PC Card BNC+TP Adapter. Sharp obsługuje ją bez żadnych dodatkowych sterowników. Korzystam z netu i mogę połączyć się z nim z PC przez FTP.
Pozdrawiam

*

Offline kiler129

• 613
  • [Loading .....]
    • REGULAMIN FORUM !!!!
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 19, 2006, 17:34:25 »
Hmmm... u mnie akumulator jest b. gorący jak się ładuje  :?
Na ładowarce jest napisane 120-240V więc podłączam bez transformatora.

p.s. Kiedy się świeci pomarańczowa a kiedy zielona dioda ?

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 19, 2006, 17:44:40 »
U mnie nie świeci się zielona dioda  :( nigdy. Czyżby była dwukolorowa ?
Pomarańczowa świeci się tylko w czasie ładowania przy wyłączonym urządzeniu. Po naładowaniu gaśnie.
Jak długo możesz pracować na bateriach ? Jeżeli krótko to straciły pojemność i musisz je wymienić - stąd to nadmierne nagrzewanie.

*

Offline kiler129

• 613
  • [Loading .....]
    • REGULAMIN FORUM !!!!
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 19, 2006, 19:19:41 »
Ja zobaczyłem przez 10-15 sec wczoraj zieloną  :shock:
A co do bateri to jak je wymienić ?
Czy ten pack da się ,,rozłupać" ?

*

• 6211
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 19, 2006, 20:50:07 »
Zielona dioda świeci się w trakcie nagrywania na dyktafon; czerwona(pomarańczowa) w trakcie ładowania.
  U mnie ogniwa też się "gotują" w trakcie ładowania, pozatym nigdy nie są naładowane do końca, muszę je kilka razy podłączać. Podejrzewam że to ze starośći.
  Ja ten pack rozłożyłem cienkim śrubokrętem.

*

Offline kiler129

• 613
  • [Loading .....]
    • REGULAMIN FORUM !!!!
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 19, 2006, 21:37:27 »
Daj może foto w którym miejscu i jak bo nie chcę połamać swoimi niezręcznymi paluchami  :wink:

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 20, 2006, 23:19:40 »
Rozpocznij po stronie zatrzasków - tam nie jest sklejony

*

Offline kiler129

• 613
  • [Loading .....]
    • REGULAMIN FORUM !!!!
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 21, 2006, 14:18:07 »