tego z 40 bitami to nie wiedzialem - ja ogolnie w te klocji to nie bardoz kumaty jestem, ale wiem ze im wiecje bitow tym lepiej:))
Czyli jednak orinoco silver lub gold, tylko jak patrze na silvery na allegro, to w opisie jest ze szyfuja jedynie 64 biy, dopiero goldy daja 128.
Choc jeden gosc na allegro pisze, ze podobno po ingerencji w eeprom silvera robi sie golda.
Caly problem bierze sie stad ze w domu chce odpalic routerek WLAN - wymyslilem sobie Linksysa z bramka VoIP (WRT 54 GP 2), ale karty Linksysa nie wsadze do Simpada, wiec musi byc orinoco.
Inna sprawa, ze musze jeszcze poczytac troche, czy nie lepiej osobno routerek i do niego podlaczyc bramke VoIP. Choc wolalbym nie, bo za duzo pudelek sie zrobi (jeszcze do tego wszystkiego printserver zeby drukarka byla seiciowa i ewentualnie HDD podpiety) i trzeba bedzie szafeczke telekomunikacyjna w domu zalozyc, a wtedy kobieta mi powie, ze chyba przesadzam:))
Na razie wizja Simpada z wlanowym netem wydaje jej sie niemozliwa, ale jak juz bedzie dzialalo, to moze pozwoli na troche wiecej...

pozdrawiam
b
Pytanie czy cala siec bedzie chodzic na 128 albo i wiecej bitow, na ile pozwala Linksys, a przy polaczeniu z Simpadem zejdzie do 64 bitow, czy cala siec musze obnizyc do 64 bitow.