karta Orinoco łączy się - nie otwiera stron WWW

• 7 Odpowiedzi
  • 1292 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline khak

• 768
karta Orinoco łączy się - nie otwiera stron WWW
« dnia: Sierpień 05, 2007, 15:30:52 »
Witam

Mam karte Orinoco kupiona na tej aukcji : http://allegro.pl/item218931225_orinoco_gold_agere_jornada_t_sinus_nec_wifi_.html

Nie moge jej w żaden spób zmusić do działania na moim NECu MobilePro 900.
Karta łączy sie z internetem wszedzie gdzie nie pójde i jest hotspot. Ale na tym koniec. Nie otwiera sie żadna strona . Nie można otworzyć żadnej strony. Czym to jest spowodowane ? Co za głupi objaw ? 
Zmienaim/grzebie w ustawieniach połaczeń na rózne sposoby. Jak bym nie ustawił to i tak nie działa. :S

Proszę o pomoc .

*

Soovek

Odp: karta Orinoco łączy się - nie otwiera stron WWW
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 05, 2007, 15:47:46 »
Jakbyś chciał sprzedać to jestem chętny.
Pozdrawiam

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 05, 2007, 15:48:29 »
O kur... farciażu, skąd masz MP900???
Pod jakim systemem się bawisz? H/PC 2000 czy .net 4.2?
Niedawno na tym forum czytałem coś podobnego tyle że na jornadzie, poszukaj

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 05, 2007, 16:05:38 »
Kolega z USA przywiózł.

Narazie nie chce go sprzedawać, bo przydalby sie do wygodnej pisaniny. A jest do tego stworzony. Ma jak wiadomo bardzo wygodną klawiature.
Ten Nec 900 pracuje pod CE 4.2  . Wrzuciłem mu spersonalizowany i chyba jedyny możliwy/sensowny  ROM z  http://www.hpcfactor.com/
Ale i tak nie potrafie znależć/ zainstalować nakładki PL - polskich znakow ,więc pisze bez :(  Też w tej materii próbowałem różnych rzeczy i automatycznie przełącza na j.angielski

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 06, 2007, 20:33:34 »
Zakladam, ze ustawiles automatyczne przydzielanie adresu IP (poprzez DHCP). Sprawdzales, czy router przydziela palmtopowi prawidlowy adres IP (najczesciej 10.x.x.x lub 192.168.x.x)? Jesli tak, to sprawdz nastepnie, czy bramka (gateway) odpowiada na ping (adres bramki jest podany we wlasciwosciach sieciowych). Jesli i to dziala, a nadal nie mozesz polaczyc sie z internetem, to znaczy, ze albo siec wlan nie ma polaczenia z internetem, albo jest dodatkowo zabezpieczona i wymaga np. autoryzacji przez strone www.

Moze to tez byc problem ze sterownikami, ktore zainstalowales. Na podstawie zdjecia z aukcji wydaje mi sie, ze jest ona oparta na chipsecie Hermes II (a nie jak w przypadku Orinoco Classic na Hermes I). W tym przypadku powinienes zainstalowac sterowniki dla Hermes II, np. stad (chyba, ze jestes pewnien, ze to Hermes I):

http://www.funkwerk-ec.com/dl_artem_clientcards_de,13097,194,13087,liste.html

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 06, 2007, 21:07:23 »
Ale i tak nie potrafie znależć/ zainstalować nakładki PL - polskich znakow ,więc pisze bez :(  Też w tej materii próbowałem różnych rzeczy i automatycznie przełącza na j.angielski
Też na ten sprzęt poluję, ale trochę tym postem mnie zasmuciłeś. Może spróbuj z WR-Tools HotKeys (metoda z czasów Mobilona HC4600)???

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 07, 2007, 18:59:02 »
 timokie  Dzięki za rzeczowe przybliżenie do tematu - wprowadzenie na trop :)
Jak mam sprawdzić czy bramka odpowiada na pinga ? i czy zostal automatycznie przydzielony IP ? z innej beczki: A może powinienem wprowadzić gdzieś tak zwany adres MAC który jest napisany na karcie PCMIA ?
Jest automatyczne przydzielanie adrresu ,ustawione DHCP
Co do sterowników to nie wiem jakie mam ,i czy to Hermes II czy niższy. Wkładam karte w slot ,zapala sie 1 zielona dioda ,jest połączenie z punktem dostepowym ale nei otrwiera stron. Jest to wspólny objaw ,gdziekolwiek bym nie poszedl. Darmowe hot spoty czy na hasła...
wiec zakładam ze sterowniki są ok jak i sama karta

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 12, 2007, 01:46:39 »
czy ktos z Warszawy moglby mi pomoc w rozwiazaniu problemu ? porownaniu , sprawdzeniu kart wifi na swoim sprzecie CE ? moze ktos dysponowalby jutro wolnym czasem, bede w Warszawie do 18 chetnie podjade we wskazane miejsce.