Jornada 720 i Xy pod linuksem.

• 2 Odpowiedzi
  • 609 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bryno

• 15
    • www.mocnet.rni.pl
« dnia: Czerwiec 07, 2006, 11:25:22 »
Witam, moje pytanie jest proste, czy ktos odpalil serwer Xów pod jakims linuksem na Jornadzie? Ja testowalem ostatnie 2 tygodnie na Debian sarge i 720 Degrees ale wciaz nie moge odpalic Xow. Moze jest tu ktos, kto tez probowal i wda sie w dyskusje? POzdro4all!

*

Offline lama

• *
  • 54
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 08, 2006, 00:04:35 »
No coz linux to jeden wielki balagan ale na Jornade 720 to wyjatkowo wielki balagan i tandeta. Jedynie Kernel 2.4.x i brak porzadnej dystrybucji. Degreess ktore jest bootstrapowanym debianem uzywa  :!:  :!: "przepaczkowanego"  :!:  :!: serwera Xow (kdrive :?: ) z Familiara-GPE. Poklikaj po stronie deg720 tam znajdziesz linki do tych dziwnych paczek. Ja xow na deg720 nie odpalalem i dosc szybko podziekowalem Linuxowi na 720 bo jest gorszy nawet niz na 690  :lol:

Jezeli juz koniecznie musisz meczyc Linuxa z okienkami to ffamiliara albo z GPE albo znacznie szybsze Opie ale to nie jest juz na serwerze X.

A jak masz wiecej oleju w glowie to bierz NetBSD :>

*

Offline bryno

• 15
    • www.mocnet.rni.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 18, 2006, 03:11:42 »
Szczerze mowiac Debian Sarge jest jak dla mnie spoko,  jesli chodzi o korzystanie z sieci i radiowej i ethernetowej nie mam zadnych sugestii. Mam Orinoco Gold i Prisma 2 (Asmaxa) oraz 3coma - ale cos sie zle dzieje, jest dziwny mac typu 20:20:20:20:00:00 i lipa, z Jornada nie pojdzie. Za to 3com idzie niezle na Necu 780 z Netbsd(jak slusznie zauwazyles warto miec). Wracajac do tematu, na Debiana jest o wiele wiecej gotowych narzedzi i to jakich np.: wavemon, ethereal, tcpdump, ettercap, ethtool, hw, kismet!, mc, ssh, links, lynx, i wiele wiele innych, ktore odpalilem i stestowalem i bez komentarza, ot rewelka. Nie musze lapsa targac zeby skorzystac z netu, przekonfigurowac apeka czy jakiekolwiek inne urzadzenie. Jedyna bolaczka to wlasnie te ixy. Chcialoby sie poprostu miec jakies fajne srodowisko zeby juz tylko w linuchu siedziec i ladnie stronki ogladac. Stanalem na tym, ze odpalilem X server, elegancko zassal sie xfce4 i odpalil. Leze na odpaleniu touchscreenu. Katalogi z plikami odpowiednimi mam (wedle wskazowek darksnowa) w ferworze poszukiwan zassalem z 720degrees xtscal i probuje to wdrozyc, bezskutecznie. Pogadurzylbym tu jeszcze o swoich problemach, ale jestem z Pania mojego serca i troszke sie juz niecierpliwi :) Kotek przepraszam na forum :) Pozdrawiam wszystkich swiadomych lamerow!