Mam taki problem

Jestem zadowolony i zmeczonym uzytkownikiem J680. Znelezienie softu do tego to meka, uporanie sie z GX tez itd itd. Ale sie udalo. Mam to co mi trzeba" emulatorki, klienciki.
Lanczylem sie z netem najczesciej przez GPRS(irda siemens modem) lub Wbudowany modem J680.
Wszystkie klienciki dzilaly: telnet, irc, vnc
Teraz postanowilem sie podlaczyc do domowej i szkolnej sieci, zeby miec net za darmo.
Znalazlem na allegro karte, ktora byla na liscie kompatybilnych z CE 2.11
Xircom CreditCard Ethernet 10/100!
sciagnalem sterowniki, zainstalowalem, resecik, wlozylem karte, wyskoczyla konfiguracja, ok i zaswecily sie lampki! cudo! *** i na tym koniec :/
w szkole dzialalo tylko polanczenie przez IE i tylko na szkolna strone (w sieci lokalnej). ssh na serv szkolny nie ma bata.
przepisalem adresy DNS serwera szkolnego i przelomik! Przez IE dzialaja wszystkie stronki, aly internet, ale... wlanczam telnet, vnc, irc:
telnet - zwis...
VNC - laczy, waiting for first screen i koniec (serwer tez wykrywa polanczenie i tylko tyle)
irc - connnecting warszawa.irc.pl - poplanczyl! WARSZAWA: preparing your connection...
i dalej nie drgnie
Jabber - Found chrome.pl, connecting i nic...
Czyli zupelnie jakby zrywal polanczenie po 1 sekundzie od uruchomienia innego programu niz IE.
P.S> gdy wracam potem do IE to juz nie dziala. musze zrobic reseta i spowrotem tylko IE dziala.
Bardzo mi na VNC zalezy

IE SUCKS!!
Prosze o pomoc. Nie chce zmieniac na jLime, bo wszystkie fajne aplikacje bede musial cross-compilowac i sa problemy z GPRS
___
btw. Jornada jest francuska

Win jest po francusku tak dla info, moze to wazne