Jornada 680 - zaawansowany edytor tekstowy!

• 7 Odpowiedzi
  • 936 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 15, 2005, 21:59:46 »
Witam!!Mam Jornade 680 i mój problem jest następujący. Otóż, wbudowany Microsoft Word to nieco przestarzaly edytor...pisze obecnie prace magisterską i chciałbym większośc jej napisać na Jornadzie właśnie (mało miejsca zajmuje, mogę to robić mobilnie). Czy znacie może jakiś program dobry, który by sprostał moim wymaganiom, czy radzicie raczej zmienić Jornadę na jakiś inny sprzęt (jaki??).prosze o odpowiedź.

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 16, 2005, 16:47:55 »
Jeśli chodzi Tobie o słownik i takie tam to zapomnij bo nie ma polskiego słownika pod żaden zaawansowany edytor tekstu.
TextMaker trochę kosztuje. Funkcjonalnie dorównuje MSWordowi dla pc ale wklejane grafiki tabele formatowanie często się rozsypują po przeniesieniu na pc. Lepiej zapomnij a zaawansowanych edytorach dla palmtopów. Na nich najwygodniej pisze się tekst a pocketword w zupełności do tego wystarcza. Sam na Jornadzie napisałem wiele prac. W domu po prostu formatowałem tekst na PC i wszystko. Lepiej kup notebooka. Sciągnij demo TekstMakera to zaobaczysz jak wolno chodzi takie zaawansowanie :)) No i od czasu do czasu będziesz miał twardy reset i utratę wszystkich danych. Tak wersja dla HP/C ma taką właściwość i nie jest już rozwijana. Wersja dla nowszysch palmtow chodzi szybciej jest bardzo fajna, ale trzeba być masochistą żeby pisać w tym rozbudowane dokumenty. Trwa to wieki. Jest nieopłacalne.

*

Offline HSM

• **
  • 188
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 16, 2005, 17:52:22 »
W ostatniej wersji TextMakera (rev. 405) dla procesora SH3 i HPC Pro (czyli dla Twojej Jornady) znajduje się kilka błędów uniemożliwiających pracę (system zawiesza się przy próbie zapisania dokumentu, przy próbie zmiany niektórych opcji). Problem jest znany u producenta i jak na razie jedynym wyjściem dla zarejestrowanych użytkowników (którzy kupili program) jest korzystanie z wersji 397 (Softmaker wysyłał ją wybranym zainteresowanym poprzez firmowe forum). Ogólnie poza TextMakerem nie ma na komputery kieszonkowe  nic ciekawego - oczywiście, jeżeli mówimy o programach klasy "word processor", a nie edytorach sensu stricto. Zresztą sam TextMaker nie jest idealny. Jak każdy program najlepiej działa z własnym formatem plików - a to nie o to chyba chodzi. Przy konwersji z i na *.doc mogą wystąpić "niespodziewane problemy".
W sumie to dosyć dziwne, że Microsoft tak po macoszemu poktraktował Pocket Worda. W zasadzie do prostego użytku (jak dla mnie) brakuje mu jedynie justowania tekstu, pracy z przypisami i może jeszcze obsługi logicznej struktury dokumentów (podział na sekcje). Po dodaniu tych kliku rzeczy nadawałby się do w miarę sensownej pracy przy pisaniu bardziej rozbudowanych artykułów.
Oczywiście jakimś wyjściem jest kupno notebooka - ale!:
- Jornada jest tańsza,
- poręczniejsza,
- bardziej mobilna
W zasadzie można by pokusić się o przetarcie innej drogi. Dobrych wordprocessorów na platformę handheld brak - co nie znaczy, że brak też dobrych edytorów. Warto znaleźć odpowiadający nam edytor z poprawną obsługą polskich liter (szukałbym wśród pochodnych Emacsa), a sprawę formatowania tekstu przerzucił na barki TeX-a. Jest jeden port właśnie na HPC Pro... Moze ktoś przetrze szlak, bo ja na razie jestem w fazie teoretycznej.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 16, 2005, 23:39:46 »
Dziękuję za odpowiedź:) Skoro tak piszecie, to jednak zostaję przy mojej Jornadzie i będę pisał na niej, a wszelkie formatowania tekstu robił na komputerze PC. Dzięki za pomoc:)

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 17, 2005, 11:49:51 »
Jak się nazywa ten TeX dla HPC Pro?

*

Offline HSM

• **
  • 188
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 17, 2005, 12:54:27 »
Hmm... TeX nazywa się TeX... http://www.rainer-keuchel.de/wince/texce.html
Rozumiem, że kolega mniej więcej orientuje się czym Tex i LaTeX są, a czym nie.

*

Offline krzych

• *
  • 73
  • Sprzęt: HP Jornada 680; PSION 5mx
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 18, 2005, 13:34:30 »
Szczerze powiedziawszy, to dla wlasnych potrzeb dzialam z systemowym PWordem.. i przez MSA na peceta i wtedy formatuje tekst.. Ale nie mam pojecia o czym (tex, latex czy emacs) piszecie powyzej.. Jesli mozna prosic o troszke szersze opisanie tego softu w wolnej chwili, to bardzo prosze..
Im bardziej poznaję ludzi...
Tym bardziej kocham zwierzęta...

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 20, 2005, 11:33:07 »
Masz rację. To najlepszy sposób. Ale wszystkim się wydaje że jak na palmtopie zrobili by formatowanie to będzie szybciej bo od razu. Nic bardziej mylnego. Ja piszę codziennie kilometry tekstów to coś o tym wiem. Miałem TextMakera na mojej jornadzie przez jakiś czas aż się wytraialował ;) to coś mogę o tym powiedzieć  ... :)