I-net na HP 620LX przy pomocy GSM

• 6 Odpowiedzi
  • 803 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 16, 2005, 13:08:27 »
Na wstepie witam Szanowne Forum. Jestem tu po raz pierwszy,
ale z ilosci informacji wniskuje, ze nie po raz ostatni :).

Jedzie do mnie HP620LX. Bardzo prosze o informacje jak mozna uzyskac polaczenie z i-netem (www, e-mail) za pomoca GSM?
Szukalem sterow do IR dla WinCE dla mojej Nokii 6210, ale niestety brak na stronach producenta aparatu.
Poczytalem tez sobie o Nokia Card Phone I (podobno tylko transmisja SMS i FAX) i Card Phone II (ma wszystko, ale stery tylko dla WinCE 2.11, 3.0). Czy "trenowal" ktos i-net z GSM na HP 620LX? Co radzicie?
Wymiana telefonu (na jaki)?
Kupno Card Phone'a II i ryzykowanie ze staerami do WinCE 2.11 w WinCE 2.0?

pozdrawiam

Pimpex

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 16, 2005, 13:28:22 »
Jest duza szansa ze Nokia 6210 bedzie dzialac bez sterownikow... ale nie mialem nigdy PDA z Win CE 2.0 wiec nie jestem pewien. Po prostu polaczenie przez podczerwien moze byc realizowane przy uzyciu standardowych sterownikow modemu IR... jesli takie znajduja sie w pamieci PDA. Tyle ze z tym telefonem to polaczysz sie tylko przez GSM lub HSCSD - odpada GPRS.

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 16, 2005, 21:19:22 »
6210 chyba nie ma HSCSD, ale zwykłe CSD.

*

Offline Maciej Wójcik

• 1038
  • Sprzęt: Treo 600, IBM ThinkPad T60, Asus eee 701, Nokia E71
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 16, 2005, 22:20:32 »
6210 ma HSCSD.

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 16, 2005, 23:23:41 »
Ze wszystkimi aparatami, które mają port IRDA będzie działać po CSD.  Z nowszymi telefonami to i z GPRS-em będzie działać. U mnie działał z SonyErykiem T68i (z T39 nie chciał). Wykorzystuje się standardowe połaczenie modemowe. W telefonie trzeba skonfigurowac konto danych a w HP 620 LX zamiast numeru wpisać kombinację odpowiednio do operatora (dla Idei *98*1#), bez prefiksu i numeru kierunkowego. Na PDA we właściwościach połaczenia zaznaczyć trzeba "force local".
I jeszcze jedno: Windows CE 2.0 nie obsługuje autentykacji, tymczasem więszość obecenie dostępnych serwerów pocztowych jej wymaga. Musisz ściągnąc program NPOP i podmienić nim systemowego klienta poczty (INBOX-a). NOP ma trochę niestandardowy interfejs, ale działa bardzo sprawnie.
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 17, 2005, 10:10:52 »
Cytat: vladymir
(...) W telefonie trzeba skonfigurowac konto danych a w HP 620 LX zamiast numeru wpisać kombinację odpowiednio do operatora (dla Idei *98*1#), bez prefiksu i numeru kierunkowego. Na PDA we właściwościach połaczenia zaznaczyć trzeba "force local".
I jeszcze jedno: Windows CE 2.0 nie obsługuje autentykacji, tymczasem więszość obecenie dostępnych serwerów pocztowych jej wymaga. Musisz ściągnąc program NPOP i podmienić nim systemowego klienta poczty (INBOX-a). (...)

Dzieki. Moze jeszcze ktos ma namiary na skonfigurowanie polaczenia poprzez Plusa?
Ja znam tylko zwykle, przez nr 601100123 (u: plusgsm, p: plusgsm). NPOP jest bardzo fajny czasem nawet lubie sobie odpalic w normalnych Windach :).

Jako, ze dopiero czekam na HP to jeszcze jedno pytanie... o NPOP'a wlasnie.
Sciagnalem instalke z www i mam 2 wersje (na MIPS i SH-3), wiem ze na 620' bedzie odpowiednia SH-3, ale jak toto zainstalowac? Plik to zwykly .exe, wiec wystarczy przekopiowanie na HP? jesli tak to czy ma znaczenie w jakie miejsce? (gdzie beda przechowywane dane... pliki z wiadomosciami?) a moze instalacja przez Win CE Services?

pozdrawiam

pa_makowski

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 17, 2005, 10:26:55 »
Przeczytaj dzial dla poczatkujacych, w drugim artykule ostatni akapit poswiecony jest metodom instalacji programow. Ale z tego co pamietam to nPop nie mial instalatora. Po prostu przegrywasz do PDA i uruchamiasz.