HP JORNADA 680 zmiana jezyka systemu

• 19 Odpowiedzi
  • 3270 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 07, 2005, 10:59:19 »
witam
chcialbym sie dowiedziec jak to mniej wiecej wyglada. Czy jest mozliwosc w ogole zmiany z francuskiego na angielski/polski Ze jest mozliwosc juz sie dowiedzialem ale jak to technicznie wyglada bo nie bardzo wiem nawet jak sie nawet za to zabrac.

Bylbym wdzieczny za dosc szybka odpowiedz ;)

pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 07, 2005, 11:04:33 »
Nie ma mozliwosci zmiany systemu w tym urzadzeniu bo korzysta ono z kosci pamieci non-flash ROM. Oznacza to ze nie mozna zmienic jej zawartosci. Musialbys wymienic cala kosc, a trudno bedzie dostac cos takiego, jesli w ogole mozna ja wyciagnac bez zabawy lutownica. Mozesz jedynie sprobowac zainstalowac pakiet spolszczajacy, ale watpie by to jakos sensownie dzialalo. Takie programy funkcjonuja poprawnie zazwyczaj tylko na angielskiej wersji systemu.

Nastepnym razem zakladaj watki na temat tego PDA w dziale Windows CE, a nie HP/Compaq - tutaj rozmawiamy na temat Pocket PC, a Jornada 680 ma system Windows CE for Handheld PC. (przenosze temat)

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 07, 2005, 11:10:52 »
Przepraszam za zly dzial ale jestem tutaj od 15min i to byl moj pierwszy post Obiecuje poprawe :)

Przede wszystkim dzieki za szybka odpowiedz

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 28, 2005, 15:21:11 »
hmm zajzalem do swojej jornady, bo mam ten sam problem z jezykiem francuskim :P, i nie jest tak zle dwie pamieci rom i dwie ram, sa tez wersje gdzie jest jedna kosc rom i jedna ram. wiec wychodzi ze nie jest takie trudne cos tam powymieniac tylko niegdzie nie znalazlem cwaniakow ktorzy by zamieniali rom na flash wgrywali nowy system do nowych kosci ROM, a kosci sa normalnie dostepne. wiec nie wiem w czym problem moze w tym ze nowy zestaw pamieci jest na tyle tani ze nikomu nie chce sie grzebac? ?
jak by ktos mial jakies info na temat takich modyfikacji niech zarzuci linkiem

*

Offline czarusGG

• **
  • 236
    • http://www.kowszun.waw.pl
  • Sprzęt: HPC JORNADA 680, WALLABY, HIMALAYA, BLUEANGE
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 06, 2005, 23:29:37 »
Cytat: vikens
a kosci sa normalnie dostepne.

Fajnie :) Sam mam francuza WIN CE 2.11 w J680 a chętnie zamieniłbym na jakiegoś cywilizowanego WIN CE 3.xx EN :)

Gotów jestem poeksperymentować i sam wymienić ROM, po czym pochwalić się na łamach forum, by innym było łatwiej. Tylko gdzie taką kostkę zdobyć?
Trzeba wiedzieć coś o wszystkim i wszystko o czymś.

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 07, 2005, 08:45:53 »
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

*

Offline czarusGG

• **
  • 236
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 07, 2005, 10:23:31 »
vladymir :) Byłoby całkiem zaje...fajnie, gdyby nie to, że to raczej kostki RAM a nie ROM :) W Jornadzie można wymienić 16MB na 32MB RAMu :) Bo kości ROM mają 16MB :) Więc to raczej napewno RAM :) Ale dziękuję za aktywność :)

Swoją drgą zadam pytanie sprzedającemu, jakbyś jeszcze gdzieś ustrzelił, to daj znać :)

*

Offline lama

• *
  • 54
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 07, 2005, 18:40:44 »
Jornada 680 to nadal calkiem niezly palmtop - ma tylko jedna wade WinCE, ale i na to jest rozwiazanie....

hpcsh.netbsd.pl

*

Offline czarusGG

• **
  • 236
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 07, 2005, 20:11:24 »
:) Miło widzieć lama (Linucha?) pod Jornadę :)
Ale ja z linuchami mam tyle wspólnego, co moja brama do internetu i ewentualnie winSCP i jakieś moje wypociny przewalić do odpowiedniego katalogu na serwerze, by inni w necie mogli oglądać :)
To wszystko :)
Z linuchami mam styczność raczej bardzo lamerską :) Więc, cóż. Ja osobiście wolę dalej męczyć się z francuskimi windowsami :)

Nie mniej warto wiedzieć, może się kiedyś zmuszę i nauczę :)

Pozdrawiam.

PS. Wpadłem na pomysł, że moży by tak na allegro za jakąś 100 uszkodzoną Jornadę nabyć i wydłbać ROM z niej :) To chyba najprostrzy sposób nabycia tej kości :)

*

Offline HSM

• **
  • 188
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 07, 2005, 20:18:18 »
NetBSD to nie "linuch", ale linux na Jornadę też jest dostępny - trzeba szukać jLime

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 07, 2005, 20:59:33 »
Pragnę poinformować że Lenguage Extender polski chodzi bardzo dobrze na Jornadzie 680 jak na ten program :-s Nie ma różnicy w działaniu z wersja angielską. Piszę to zeby już nikt więcej nie sugerował że LE źle chodzi pod systemem francuskim bo wszędzie piszą że pewnie będzie źle chodził. Chodzi dobrze sprawidziłem, kolega kupił francuską jornadę. Ważne też jest to aby przy odpaleniu instalatora LE zaznaczyć instalację custom i wybrać wyłacznie spolszczenie interfejsu i klawiaturę i nic więcej!!! Odkryłem ze te dodatkowe rzeczy powodowały problemy na mojej Jornadzie a nie sama nakładka.
Tak więc spokojnie można instalować LE na francuskim WinCE i mamy cały system po Polsku !!!

*

Offline HSM

• **
  • 188
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 07, 2005, 21:09:41 »
Chyba nie jest do końca tak różowo
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=22311

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 07, 2005, 21:17:44 »
No skoro wylaczasz spolszczenie interfejsu ... to jaki jest sens instalowac LENGa i pisac ze dziala dobrze? :)

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 07, 2005, 21:28:52 »
Chodzi mi o to że wszyscy twierdzą że po zainstalowaniu LE na francuskim wince Jornada eksploduje :))
A problemy które opisujesz wszystkich śmieszą bo zapominasz że Jornada jest z 1999 roku i dzisiejsze technologie internetowe po prostu nie będą działały na tak starym oprogramowaniu. Daj sobie na luz i ciesz się z Jornady bo takich komputerów dzisiaj już nie ma :( Jeśli już to gdzieś daleko w japonii :(
Przecież to logiczne że oprogramowanie z 1999 roku może mieć problemy z technologiami dla których nie został napisany.
Pozatym dziwię się że sam się tego nie domyśliłeś :-s

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 07, 2005, 21:31:58 »
Cytat: marcinwitek
...zaznaczyć instalację custom i wybrać wyłacznie spolszczenie interfejsu i klawiaturę i nic więcej!!!
Jakub: Marcin wyraźnie napisał, żeby wybrać WYŁĄCZNIE spolszczenie interfejsu i klawiatury, więc spolszczenie interfejsu jest włączone. :)

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 07, 2005, 21:32:21 »
Jakub Kańczugowski Jeśli do mnie piszesz to wyraźnie napisałem że zainstalowałem polski interfejs i klawiaturę.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 07, 2005, 21:36:29 »
Tak moj blad... zrozumialem "wyłączenie" a nie "wyłącznie" :)

*

Offline HSM

• **
  • 188
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 08, 2005, 11:23:54 »
Cytat: marcinwitek
Chodzi mi o to że wszyscy twierdzą że po zainstalowaniu LE na francuskim wince Jornada eksploduje :))
A problemy które opisujesz wszystkich śmieszą bo zapominasz że Jornada jest z 1999 roku i dzisiejsze technologie internetowe po prostu nie będą działały na tak starym oprogramowaniu. Daj sobie na luz i ciesz się z Jornady bo takich komputerów dzisiaj już nie ma :( Jeśli już to gdzieś daleko w japonii :(
Przecież to logiczne że oprogramowanie z 1999 roku może mieć problemy z technologiami dla których nie został napisany.
Pozatym dziwię się że sam się tego nie domyśliłeś :-s

W zasadzie nie chciałem ciągnąć jałowego wątku..., ale skoro zostałem wezwany do tablicy...
Uważam, że należy pamiętać o konkretnym, błędnym działaniu LEnga we współpracy z IE. I nie jest to kwestia jakiś tajemniczych "technologii internetowych", których Jornada nie potrafi "ugryźć". Formularze na stronach www istnieją od początku HTMLu. Stąd mój zarzut (jedyny) wobec LEnga - na Jornadzie bez nakładki mogę (choć to trudne i upierdliwe) znaleźć pociąg z Łodzi do Torunia, Jornada z LEngiem nie daje mi już tej możliwości - z uporem maniaka zamienia nzwy tych miast (zapisane poprawną polszczyzną) na trudne do ogarnięcia ciągi liter.
Z Jornady mogę się cieszyć (i to bardzo), co nie zmniejsza mojej determinacji, by znaleźć rozwiązanie-obejście tego problemu. Chyba, że mój problem jest odosobniony i niespotykany gdzie indziej. Dlatego zadałem pytnie na tym forum (choć do tej pory nie uzyskałem na nie odpowiedzi).

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 08, 2005, 21:16:32 »
Powiedziałeś o formularzach i o tą tajemniczą technologię mi chodziło :D To normalne że będą z nimi problemy bo w 1999 takich formularzy nie było :D Nie będą one po prostu działały i tyle i koniec kropka. PIE nie jest po prostu ich w stanie obsłużyć. Trzeba by było jakąś lepszą przeglądarkę, nowocześniejszą a taka już nie powstanie dla Jornady :(
Jeśli znajdziesz rozwiązanie na ten problem to mam nadzieję że się podzielisz nim na forum.
Ja mam jornadę z angielskim wince i powiem Tobie że problem jaki opisujesz czasem spotykam na niektórych stronach ale nie często. Jutro sprawdzę u kumpla który ma fransuskiego i LE.

*

Offline HSM

• **
  • 188
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 08, 2005, 22:23:27 »
I co ja mam napisać...?
Muszę kolegę rozczarować. Formularze na stronach www są nie tylko od 1999 roku, ale nawet wcześniej. Ich obecność w specyfikacji HTMLu datuje się na pierwsze wersje tego standardu.
Nie jest prawdą, że PIE "nie jest po prostu ich w stanie ich obsłużyć". PIE działa doskonale z fomularzami, nawet tymi z polskimi literami - pod warunkiem, że na Jornadzie nie ma LEnga. To LEng wtrąca swoje "trzy grosze" i niepotrzebnie dokonuje nadmiarowego przekodowania wpisów w fomularzach.
Reasumując, bez LEnga mogę w rozkładzie jazdy PKP znaleźć pociągi np. z Łodzi (muszę tylko pamiętać, jaki jest kod liter "Ł", "ó" i "ź". Z LEngiem jest to niestety niemożliwe - wpisuję "Łódź" a do wyszykiwania idą jakieś śmieci.