Odblokowanie Medion MD 95901 (MD PNA 240T)

• 11 Odpowiedzi
  • 9579 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline woj_s

• 31
« dnia: Maj 27, 2006, 16:12:15 »
Witam.

Chcialbym Was prosic o pomoc.
Szwagier posiada w/w Mediona, jednak nie wiemy jak go odblokowac.
Probowalem postepowac wg wskazowek dotyczacych Mediona PNA 150
http://miniurl.pl/11314

Niestety po wykonaniu wszystkich krokow doszedlem do punktu 8 ..ale po soft resecie nic sie nie dzieje  :(

Po soft resecie powinienem miec :
9. On the medion now, tap 'start' then 'programs' then 'regedit'
(the registry editor application is now open.

Ale niestety mam to samo.
Oczywiscie wczesniej karte wyjalem oryginalna karte, stworzylem katalog MEDION i skopiowalem tam plik modified.reg .. i nie wazne czy robilem soft czy hard reset ... nigdy nie udalo mi sie dojsc do sytuacji aby wywolas START i uruchomic rego reg-a.

Czy mozecie pomoc go odblokowac ?

Czytalem rowniez ze sa problemy z instalacja AutoMapy, czy jest ktos kto moze mi pomoc z instalacja ?
Kolega ma ten program, jednak przy probie instalacji z peceta mam informacje ze sorry ale urzadzenie nie jest dostepne .. sprawdz polaczenie .... tylko to jest dziwne bo w drugim okienku widze zawartosc urzadzenia (katalogi,pliki). W jaki sposob z tym sobie poradzic ?

--------
pozdrawiam
Wojtek

hx2790

*

Offline woj_s

• 31
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 28, 2006, 20:35:40 »
elo ...

koledzy i kolezanki ... pomozcie mi powalczyc z tym urzadzeniem.
Kto mi pomoze odblokowac Windowsa CE na Medionie MDPNA240T ??

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 29, 2006, 14:56:31 »
Kopiuję i tłumaczę:

1. Create a folder on your local PC \MedionGPS
1. Utwóż na twoim komputerze folder \MedionGPS

2. Download the additional files required here:
http://www.gpspassion.com/download/custom150e.zip
and place it in the \MedionGPS folder
2 Pobierz potrzebne pliki z tąd: http://www.gpspassion.com/download/custom150e.zip i zapisz w folderze \MedionGPS

3. Unzip the files contained in the custom150e.zip file into the folder \MedionGPS (still on your local PC)
3. Rozpakuj pliki zawarte w archiwum do filderu \MedionGPS (także na pececie)

4. Now Connect the MDPNA200S to your PC via ActiveSync and click 'explore'
4. Teraz podłącz MDPNA200S poprzez ActiveSync i naciśnij Eksploruj

5. Copy 'regedit.exe' from the \MedionGPS folder and paste into the devices \Windows\programs folder
5. Skopiuj plik "regedit.exe" z foldeu \MedionGPS do \Windows\programs

6. Copy 'modified.reg' into the 'Medion' folder on the device
6. Skopiuj "modifited.reg" do folderu "Medion" na palmtopie

7. Copy 'showtaskbar.exe' into the devices \windows\startup folder
7. Skopiuj "showtaskbar.exe" do foldey \windows\startup na palmtopie

8. Soft Reset your device using the stylus (unscrew the end of the stylus to reveal the reset pin!)
8. Zrób SOFTRESET, w żadnym razie hard reset jak to robiłeś!!!

When the MDPNA200S reboots it will automatically launch the taskbar, (but the Medion application is also still running.)

Gdy MDPNA200S się zrestartuje automatycznie pokaże pasek zadań (ale program mediona będzie cały czas uruchomiony)

9. On the medion now, tap 'start' then 'programs' then 'regedit'
(the registry editor application is now open.
9. Na medionie nacisnij "start" potem "programs" i "regedit" (powinien otworzyć się edytor rejestru, jakby nie było to daj start>run>regedit.exe)

10. Click 'File' then 'Import' This opens a browser window, browse to the 'Medion' folder and double tap on the file we placed there a short while ago called 'modified.reg' Now close the regedit program.
10 Naciśnij "File" potem "Import". Otworzy się okno "open" w którym wchodzimy do folderu Medion i naciskamy dwókrotnie na pliku "modifited.reg". Teraz zaamykamy regedita.

11. Soft Reset your device using the stylus (unscrew the end of the stylus to reveal the reset pin!) You have a start / task bar and no Medion application running.
11. Znowu robimy SoftReset. Teraz mamy pasek zadań, ale nie ma już włączonego programu mediona.

{{ Nearly there only a few more things to do }}
Teraz mamy jeszcze kilka rzeczy do zrobienia

12. On your PC in the active sync - explore window - Locate Setting.exe in the 'Medion' folder, right-click and select 'Create Shortcut'. Copy the 'Shortcut to Setting.exe' file that is created as a result and paste into \Windows\Desktop. Repeat this process for 'MNAVDECE.exe' also located in the 'Medion' folder and 'MP3Player.exe' located in \Windows
12. Na pececie w AS - Eksploruj. Szukamy plików "Setting.exe", "MNAVDECE.exe" i "MP3Player.exe" w folderze Medion i tworzymy do nich skróty w folderze \windows\desktop.

Finally, reset your device once more with the stylus and it will boot to the WinCE desktop with shortcuts to the three applications you had before. If you hold your stylus at the bottom left of the screen on the thin grey bar the WinCE taskbar will appear and you will gain access to the standard WinCE apps.

Teraz, zresetuj urządzenie. Po resecie zpbaczysz pulpit z trzema ikonkami. jesli naciśniesz na mały pasek na dole ekranu ukaże ci się pasek zadań.

After you run the Mapping program then exit the program, the taskbar is gone. There are two things you can do, a soft reset (Taskbar is back) or better than that :-
Po uruchomieniu map i zamkinięciu programu pasek zadań znika. Możesz zrobić soft reset lub lepszą rzecz:

On your PC in the active sync - explore window - Locate 'showtaskbar.exe' into the \windows\startup folder, right-click and select 'Create Shortcut'. Copy the 'Shortcut to showtaskbar.exe' file that is created as a result and paste into \Windows\Desktop.
Na twoim pececie via AS - Eksploruj. Znajdź plik "showtaskbar.exe" w \windows\startup a następnie zrób do niego skrót i skopiuj go na \windows\desktop

Oczywiscie wczesniej karte wyjalem oryginalna karte, stworzylem katalog MEDION i skopiowalem tam plik modified.reg ..
Masz to zrobić za pomocą AS
do punktu 8
dziewiątego
hard reset
czy ty wiesz co to znaczy??
tylko to jest dziwne bo w drugim okienku widze zawartosc urzadzenia (katalogi,pliki).
Skoro widzisz to kopiuj wg. opisu
Ale niestety mam to samo.
Masz wszystko skopiować do pamięci urządzenia a nie karty pamięci, dlatego system nie znajduje showtaskbar.exe i nie masz paska zadań

*

Offline woj_s

• 31
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 29, 2006, 19:02:54 »
Kolego ... wykonalem jeszcze raz dokladnie wszystko co jest napisane.
Aby nie bylo watpliwosci zrobilem to przy wyjetej karcie pamieci.
Pliki rozpakowane, i skopiowane w odpowiednie miejsca.
Wykonany punkt 8, czyli soft reset, po resecie nic, kompletnie nic sie nie zmienilo.
Nadal sa 3 ikonki, brak przycisku START.

Gdy po soft resecie przegladam uzywajac AS zasoby urzadzenia widze plik regedit.exe w \windows\programs, plik modifited.reg w katalogu \MEDION oraz showtaskbar.exe wWindows\Start Up

Wiec z jakiegos powodu urzadzenie po resecie nie przeczytalo showtaskbar.exe, pytanie dlaczego .... bez tego nie mam szans pojscia dalej.

Czekam na propozycje  :?

pozdrawiam
Wojtek

*

Offline woj_s

• 31
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 29, 2006, 19:33:39 »
Juz wiem .. aby odpalil sie (recznie lub automatycznie - niestety recznie mi sie nie udalo) musialem skopiowac plik regedit do windows\startup ...
Tak wiec etap odblokowania MEdiona ...zakonczony.

Pytanko do osob posiadajacych na Mednionach TomToma .... czy moge prosic o kontakt ...tu lub na PW ... po instalacji nie mozna go uruchomic :(

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 31, 2006, 20:58:26 »
Poczytaj wszystko od pierwszego posta i wszystko zrobisz
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=19330&postdays=0&postorder=asc&start=40

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 01, 2006, 08:59:25 »
Witam,

Jestem nowym uzytkownikiem forum, jak tez nowym uzytkownikiem MEDION
MDPNA240T(95901). Wczoraj, krok po kroku wedlug instrukcji zamieszczonych na forum udalo mi sie odblokowac system oraz zainstalowac AUTOMAPA 3.9... Mam kilka pytania:

- czy istnieje mozliwosc uruchomienia obslugi klawiszy funkcyjnych w ktore jest wyposazona nawigacja pod AUTOMAPą (tak jak to wyglada pod softem MEDIONA)

- czy jest mozliwosc zmiany rozdzielczosci wyswietlacza, mam wrazenie ze czesc okien pod windowsem wychodzi poza ekran...

- czy mozna usunac symbol 'temp' z paska pokazujacy sie po uruchomieniu mapy

- czy jest mozliwosc zmiany mapy w AUTOMAPA, po pierwszym uruchomieniu wybralem mape, podczas kolejnego uruchomienia nie bylo takiej mozliwosci....musialem usunac plik mapy z karty pamieci ;)

Dzieki za wszelkie informacje, pozdrawiam.

Marcin

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 01, 2006, 15:17:35 »
- czy jest mozliwosc zmiany rozdzielczosci wyswietlacza, mam wrazenie ze czesc okien pod windowsem wychodzi poza ekran...

Nyditot Virtual display - obróci ekran, podobno będzie potrzebował fake dll's ale poszukaj na forum(niedawno było)

- czy jest mozliwosc zmiany mapy w AUTOMAPA, po pierwszym uruchomieniu wybralem mape, podczas kolejnego uruchomienia nie bylo takiej mozliwosci....musialem usunac plik mapy z karty pamieci  

Ucina ekran więc nie możesz

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 01, 2006, 20:56:08 »
Chyba, że coś Ci się uda pogrzebać z okienkami dialogowymi za pomocą Resource Tunera - czasem się udaje :D

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 24, 2006, 15:22:24 »
witam mam mediona 95901 zrobilem wszystkie kroki ale nadal nie moge wgrac automapy xl przy instalacji komputer nie widzi mediona a normalnie jak go podlaczam widzi go i synchronizuje pomóżcie prosze was

pliki potrzebne na gwałt ;)
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 29, 2006, 09:13:55 »
Witam szanownych klubowiczów.....

fajnie że jest tyle opisów problemu odblokowania Medionów.....
Ja natomiast mam inny problem....  BRAKUJE MI PLIKÓW "MNAVDECE.exe" oraz "Setting.exe" - opisanych w kolejnych krokach odblokowania...

POMÓŻCIE jak najszybciej....   jescze dzisiaj mój kolega wyjeżdża - i bez tych plików nic nie mogę zrobić....

Z góry dziękuję za każdą pomoc....

Nosferr

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 29, 2006, 20:53:31 »
Cytat: "paluszek"
witam mam mediona 95901 zrobilem wszystkie kroki ale nadal nie moge wgrac automapy xl przy instalacji komputer nie widzi mediona a normalnie jak go podlaczam widzi go i synchronizuje pomóżcie prosze was

Przed wgraniem automapy musisz do glownego katalogu windows wgrac biblioteki dll