Ekran CLIO C1050

• 6 Odpowiedzi
  • 650 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline matmat

• 356
  • Sprzęt: MIO A701
Ekran CLIO C1050
« dnia: Maj 08, 2006, 10:18:33 »
Pokazały mi się na połowie ekranu pionowe paski żółto-purpurowo-niebieskie. Może koś sie orientuje czy da się z tym coś zrobić, czy to juz koniec ekranu ?

*

Offline HSM

• **
  • 188
Ekran CLIO C1050
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 08, 2006, 10:56:55 »
Albo padł ekran, albo taśma łącząca ekran z płytą główną...
Niestety większość urządzeń kupowanych na allegro od "hurtowników" (tak przynajmniej sądzę) nie jest najwyższej jakości. To widać po ofertach - pojawia się duża partia sprzętu - pierwsze egzemplarze bez wad, potem te w gorszym stanie, a na koniec jakieś kadłubki (uszkodzony ekran, btrak akcesoriów). Podejrzewam, że sprzedający w pierwszej kolejności kompletują "pełnowartościowe" zestawy korzystając z urządzeń w najgorszym stanie jako dawców organów i akcesoriów.
W ten sposób można skompletować ileś "pełnosprawnych" maszyn - ale nie oszukujmy się... Z jakichś powodów duże partie tych urządzeń (przemieszane - sprawne, niesprawne) znalazły się w Polsce. Podejrzewam, że wszystkie zostały uznane przez producenta za w pewien sposób wadliwe (choć w różnym stopniu). Ujawnienie się wad w urządzeniach "pierwszego rzutu" - sprzedawanych jako pełnosprawne jest tylko kwestią czasu i szczęścia kupującego.

*

Offline matmat

• 356
Ekran CLIO C1050
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 08, 2006, 14:42:22 »
Jeżeli sa dwie mozliwosci to w tym wypadku chyba to jest taśma łaczącą lub jakies styki, bo zauważyłem, że od pewnego rozwarcia kąta ramienia ekranu paski znikają i wszystko jest OK. Nie wiem czy warto bawić sie w rokręcanie i próbe naprawy ?

*

Offline Div

• 2
    • http://neverwinter2.pl
Ekran CLIO C1050
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 08, 2006, 17:12:25 »
Baw się, nie ma na to gwarancji więc nic z tym nie zrobisz innego.... tylko nie niezapomnij wkręcić wszystkich śrubek  :lol:

*

Offline matmat

• 356
Ekran CLIO C1050
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 08, 2006, 18:00:38 »
Chodzi o to aby nie popsuć

Ekran CLIO C1050
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 08, 2006, 19:58:47 »
To może daj jakiemuś znajomemu elektronikowi? Przy odrobinie szczęścia tylko się tasiemki poluzowały.

*

Offline matmat

• 356
Ekran CLIO C1050
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 12, 2006, 18:56:37 »
Odgrzewam trochę temat, bo niestety nie mogę znaleźć "chętnego" do naprawy, a tych pasków przybyło. Może teraz koś się znajdzie i wie jak to naprawić. Rozbierałem urządzenie i nie zauważyłem aby pasek łączący był poluzowany.
Może da się jakoś  zrobić ekran monochromatyczny ?