DOT320/340 i windows CE

• 12 Odpowiedzi
  • 1014 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gorus

• 11
DOT320/340 i windows CE
« dnia: Listopad 25, 2006, 14:55:06 »
Witam serdecznie

Prosze o pomoc, mianowicie dwa palmy DOT320 i 340. W jednym jest windows CE net ver 4 a w drugim 4.2 . Tylko ze w tym drugim nie ma nic po prostu golas, sam windows. nie ma nawet media playera.

Jezeli problem juz byl na forum - bardzo przepraszam, uzywalem szukajki ale niestety nie znalazlem nic co by mi pomoglo, mianowicie nie moge zainstalowac ZADNEJ aplikacji na to urzadzenie. Zawsze wyskakuje error ze aplikacja nie jest dla tej wersji systemu itp itd.  Sciagalem rozne programy na windowsa CE, specjalnie pod tego procka i wogole sporo roznych innych wersji zadna nie chce sie zainstalowac...

Drugie pytanie na czym polega wspomniane na forum "odblokowanie windowsa CE" ?

I ostatnie - jaka jest roznica pomiedzy "soft reset" a hard reset" ? rozumiem ze HR to wcisniecie ukrytego przycisku w obudowie a SR ?

Z gory dziekuje za wyrozumialosc

pozdrawiam
góruś

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
DOT320/340 i windows CE
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 25, 2006, 15:14:41 »
Ajj, coś słabo szukałeś :P http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=14406 (i do tego jest to przyklejony wątek).
Co do odblokowania to jest ci to nie potrzebne, gdyż ty masz już czystego WinCE. Odblokowanie stosuje się tylko na shellach producenta (głównie pda do nawigacji).
Soft reset- czyści część pamięci ram, przeznaczoną dla systemu (czyli odpowiednik PCtowego resetu). Robi się go poprzez wciśnięcie przycisku reset na obudowie.
Hard reset- czyści CAŁĄ pamięć ram (czyli jest to niby reinstalacja całego systemu). Robi się go za pomocą kombinacji jakiś przycisków (poszukaj jakich :P ).

*

Offline gorus

• 11
DOT320/340 i windows CE
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 25, 2006, 15:25:25 »
mhm dzieki dzieki wreszcie jakies konkretne odpowiedzi

Dobra a co do tego linka co mi zapodales wszystko fajnie, widzialem czytalem, ale czy dzieki temu programowi zainstaluje jakies aplikacje z CABow na dotku ?

*

Offline gorus

• 11
DOT320/340 i windows CE
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 26, 2006, 11:35:54 »
chyba robie cos nie tak :( juz sam nie wiem... czy ktos moglby mi wystawic program albo chociaz jego nazwe ktory dziala na docie ? OBOJETNIE jaki chce sprawdizc ze wogole cokolwiek tam działa.. jak instaluje z CABów to chcac wlaczyc program dostaje komunikat ze "program lub jeden z jego komponentow nie zostal odnaleziony bla bla bla" a z exe wogole sie nie instaluje.. blagam o pomoc...

*

Offline gorus

• 11
DOT320/340 i windows CE
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 26, 2006, 17:53:27 »
tak sobie wlasnie porownuje moje oba modele (dot320 i dot340) i stiwerdzam ze cos tu nie gra. dlaczego DOT340 pomimo tego ze jest nowszy niz 320 ma polowe mniej  bo tylko 32mb ramu ? jakos lcd jest nieporownywalnie lepsza w 340 ale chodzi wolniej niz jego poprzednik... Czy ktos rozpracował te urządzenia kiedys ?

poszukuje kogos kto zainstalował JAKIKOLWIEK program/gre na tym palmtopie i poda mi jego nazwe....

*

Offline Poklik

• 2379
DOT320/340 i windows CE
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 27, 2006, 18:23:03 »
Hmm... Faktycznie w tamtym wątku jest coś wspomiane o "ID=0" jednak nie napisano nic o tym, gdzie to trzeba zmienić ;)
Spróbuj najpierw zainstalować na PC program "WinCE Cab Manager" i włącz za jego pomocą caba od np. PHM Reg Edit. Tam jak się domyślam powinna być tam gdzieś wartość "ID=1" do zmiany na "ID=0"...
Ewentualnie za pomocą tego narzędzia http://rapidshare.com/files/2233330/CEREGEDT.EXE.html połącz się z palmtopem i będziesz mógł przeglądać jego rejestr na PC. Tam możesz poszukać tej wartości "ID=1" i zmienić ją.

Co do tego, który jest lepszy to ja bym wybrał jednak DOT 320. Miał on więcej upgradów systemu, wydajniejszy procek (pxa250 to była masakra...) no i więcej ramu.

*

Offline gorus

• 11
DOT320/340 i windows CE
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 27, 2006, 19:50:37 »
ale nie nie nie nie nie, ja sobie poradzilem z tym.

wiec wyjasnie moze : chodzi o to ze kazdy typ procesora ma przypisany jakis ID np StrongArm / XScale = 2577 jakis tam inny ma ID = 2000 jak ustawimy na ALL, ID bedzie wynosic wowczas "0"

ustawia sie to klikajac prawym na "procesor type" i wybierajac "proporties" (wlasciwosci) [to wsyzstko oczywiscie w programie WinCAB Manager ]. i tam z listy procesorow wybieramy All/CEF, po czym zapisujemy w formacie *.CAB i juz mamy zmodyfikowanego caba.

Co do porownania DOTa 320 i 340 zgadzam sie, na chwile obecna stwierdzam ze 320 jest lepszy chociazby ze wzgledu na jego popularnosc ktora jest niestety nie wielka acz kolwiek ogromna w stosunku do DOTa340.

po trzecie - co do programow - dzieki za podpowiedz teraz wiem przynajmniej jaki program MUSI ruszyc na docie i bede tak kombinowac az ruszy bo zawsze jak cokolwiek instalowalem byla ta niepewnosc "a moze akurat to jest ten progs co nie działał na docie"

Wpadlem jeszcze na pomysł odnosnie podmiany plikow (bibliotek) DLL.

Na forum bylo pieknie opisane jakie to pliki i nawet gdzie je wrzucic. Ale nikt (chyba :P ) nie napisał ze te same pliki a zwlaszcza sterownik graficzny i cos jeszcze chyba, nalezy umiescic w folderze z zainstalowaną aplikacją. Nalezy takze pamiętac ze program ktory sie instaluje zcasem moze sam podmieniac biblioteki dll w windowsie na swoje, wowczas my musimy znowu podmienic na nasze.. ech zawiłe to troche mam nadzieje ze komus to pomoze. ja dopiero bede to sprawdzac dzisiaj wieczorem poniewaz czekam na te pliki od jednego tutejszego forumowicza. zobaczymy...

Pozdrawiam

*

Offline gorus

• 11
DOT320/340 i windows CE
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 02, 2006, 23:01:03 »
Witam

Z powodu mega małego zainteresowania moim postem, temat DOTa 320 / 340 zamykam. Dziekuje wszystkim za podpowiedzi a wlasciwie tylko Poklikowi ;-)

mysle ze poruszylem tutaj najistotniejsze problemy z DOTem i proby ich rozwiazania. Ja w kazdym razie nie przestaje walczyc z palmtopem w mysl zasady "ZADNYCH KOMPROMISOW - komputery są dla nas a nie my dla komputerow" wiec zobaczymy...

Ostatnia rzecz - jezeli ktos bedzie mial jakis problem z tym  zapraszam
>>> team-xtreme@epf.pl <<< chetnie podziele sie zdobytymi informacjami a byc moze wspolnie dojdziemy do czegos nowego.

Pozdrawiam serdecznie
Szymon

*

Offline Poklik

• 2379
DOT320/340 i windows CE
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 03, 2006, 10:54:45 »
Spokojnie, nie denerwuj się tak ;) Jakby na to nie patrzeć mało jest użytkowników DOTa, a jak już są to dla częsci są one zbyt "skomplikowane" i są na tyle leniwi, że nawet nie próbują odpalać na nim żadnych programów, tylko od razu wymieniają na coś z WM...
Jednak Adamerso zakupił niedawno DOTa340 więc może razem coś wykombinujecie ;) (ja tam dalej czatuję na jakąś okazję ;) ).

Co do samyego podmieniania dll to najważniejsza jest właśnie dll'ka od ekranu, czyli GAPI, na WinCE nazwya się to chyba FakeGapi.
Pamiętaj także, że system najpierw sprawdza dll'ki z folderu \Windows dopiero jak tam nie znajdzie potrzebnych plików przeszukuje folder z odpalaną aplikacją.

PS. A jeżeli masz jakieś informacje którymi chciałbyś się podzielić to śmiało pisz na forum, nawet jak nikt nie odpisze to się nie martw, na pewno wielu osobom się to przyda.

*

Offline gorus

• 11
DOT320/340 i windows CE
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 06, 2006, 22:49:59 »
eee nie do konca chyba :>

GAPI to w sumie sam nie wiem co ale, wg mnie jest to jakby odpowiednik DirectX'a. A sama biblioteka nazywa sie GX.dll

myle sie ? :>

*

Offline Poklik

• 2379
DOT320/340 i windows CE
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 06, 2006, 22:57:48 »
W skrócie można by to tak nazwać. Jest ona potrzebna do odpalenia większości gier (sama nazwa na to wskazuje: Game API), gdyż jest ona nieporównywalnie szybsza niż standardowe funkcje API Windowsa (polecam odpalenie YameCE i zobaczenie prędkości emulacji na GAPI i WinAPI).
Na forum było opisywane m.in. jak odpalić Wormsy (są podobno problemy ze sterowaniem), Warfare Inc. i inne ciekawe gry.
Ogólnie to co chodzi na WinCE minimum 3.0 ARM pójdzie bez problemów na DOTcie, z programami z WM będzie większy problem, jednak też da się to obejść w większości przypadków odpowienimi bibliotekami.

*

Offline gorus

• 11
DOT320/340 i windows CE
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 06, 2006, 23:25:39 »
ale chodzi mi o to ze nie ma pliku GAPI.dll ? chodzilo Ci o GX.dll tak ?

BTW: wlasnie poprzez jedno z takich obejsc, metodą kombinatoryki odpaliłem DOOMa :-) (biblioteki do folderu windows + do folderu z grą PRZY CZYM gra musi sie znajdowsac w "..\doom\" a nie np "..\gry\doom" Nie wiem dlaczego ale tlumacze to sobie w taki sposob ze jezeli gra jest w innym folderzel lub podfolderze to jakby "nie moze znalezc sama siebie", to samo tyczy sie chyba Q ale tego nie odpalilem niestety tylko ekran powitalny i wisi..)

Pozdrawiam

*

Offline Poklik

• 2379
DOT320/340 i windows CE
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 07, 2006, 17:55:56 »
No tak, jakoś było to dla mnie oczywiste więc podświadomie pominąłem, sorry. Oczywiście opisywany GAPI to właśnie ten jeden pliczek gx.dll. Wrzuć go tylko do folderu \Windows i masz już go "zainstalowanego".
Jednak dla WinCE .NET były wcześniej omawiane przeze mnie Fake GAPI (niestety, nie wiem dokładniej skąd ściągnąć najnowszą wersję), który ma kilka przydatnych opcji (jak np. chowanie paska start w czasie gry).

Co do Dooma to wszystko zależy od tego jak dana aplikacja została napisana. Czasem odpowiednich plików program szuka w danym folderze na całym palmtopie, a czasem szuka tylko wśród podfolderów, tam gdzie znajduje się odpalany program .exe.
Choćby dla Quake, żeby działał odpowiednie pliki muszą się znajdować w \Storage Card\Quake\ID1 inaczej gra nie wystartuje.