CZy warto kupić NECa 780?

• 11 Odpowiedzi
  • 971 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tom76

• 14
    • nie mam strony www
« dnia: Kwiecień 18, 2006, 23:42:27 »
Chcę go używać jedynie do pisania w Wordzie. Piszę dużo no i najczęściej w autobusie PKS. Do pracy jadę 2 godziny i generalnie część pracy mogę wykonać w autobusie. Problem polega na tym, że nie wiem czy na NECu da się sprawnie pisać po polsku (tak jak na zwykłym laptopie) Z tego co widzę w opisach to klawiatura jest dobra. Nie wiem jak wygląda sprawa polskich znaków. Czy może mi ktoś poradzić czy warto go kupić?

*

Offline matmat

• 356
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 19, 2006, 14:27:33 »
O polskich znakach poczytaj na http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=11918. Generalnie bez problemu  można pisać polskimi znakami z użyciem jednego programu (WR-Tools HotKeys) -  Alt+Ctrl+ litera (małe litery) i Ctrl+Shift+litera (duze liery) opcjonalnie przy zastosowaniu dwóch programów (WR-Tools HotKeys i RemapMP) - Alt+ litera (małe litery) Ctrl+Shift+litera (duże liery)

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 19, 2006, 17:39:51 »
Są jeszcze inne programy - ale summa summarum, do takiego celu NEC-a 780 polecam z czystym sumieniem.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 20, 2006, 14:43:23 »
Lekko odradzam. Coprawda nie mam tego sprzętu, ale WR-Tools HotKeys w kombinacji z wordem i win ce 2.0(nie wiem jak tu jest) działają nie do końca: PL znaki da się wprowadzać, ale word ich(chyba jako jedyny program) nie potrafi zapisywać. Pozatym ą w Unicode a nie Windows-1250, co owocuje nie najlepszym ich współpracowaniu z pecetem.

*

Offline matmat

• 356
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 20, 2006, 17:31:07 »
W win 2.11 nie ma żadnych takich kłopotów z zapisywaniem w Wordzie  i bez problemu przenosi się na PC. Nie jestem specjalista od UNICODE, ale wg mnie to co jest zapisane w Wordzie staje sie po prostu po prostu znakiem i nie ma powiazania z UNICODE ani Windows -1250. UNICODE  odpowiada tylko za sposob dzialania programu WR -Tools (ale może sie mylę). W każdym razie nie ma problemów z zapisem i przesłaniem na PC

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 20, 2006, 20:43:01 »
Oj przepraszam. Na elektroda.pl napisałem przez to posta z polskimi literami. Wszedłem później ze stacjonarki a zamiast PL były jakieś niewiadomo co znaczki. Rzucę tu linkiem, gdzie moderator na moją prośbę poprawiał literki: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=490046&highlight=

*

Offline tom76

• 14
    • nie mam strony www
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 20, 2006, 22:33:25 »
A może lepie zainteresować się Clio C - 1050? Tylko tu może być problem z akumulatorkami. W specyfikacji wyczytałem że trzymają ok 2 godziny. Jakie palmtopy do pisania po polsku godne są polecenia Waszym zdaniem? Chodzi mi o sprzęt w granicach do 500 zł.

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 20, 2006, 22:47:04 »
Clio C-1050 jest z tym samym sysem, co NEC780. WinCE 2.0 to NEC 770, WinCE 2.11 aka Pro to NEC780, WinCE3.0 to NEC790.

Ja na NEC-u 780 tłumaczyłem artykuły na TomsHardware na polski, pisałem artykuły do Tygodnika Komputerowego, też z polskimi literami, i uważam, że sprzęt jest do tego celu świetny.

Programy: albo Language Extender - wtedy polskie litery uzyskuje się wciskając i puszczając Alt, a potem wciskając i puszczając literę (idzie się przyzwyczaić), albo OKey - wtedy wciskamy Alt, wciskamy literę, puszczamy literę i puszczamy Alt (niestety, przy Alt+litera+puszczamy Alt+puszczamy literę uruchamia się menu :/).

*

Offline tom76

• 14
    • nie mam strony www
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 20, 2006, 22:59:40 »
A jak w tym świetle wypadają Jornady? Słyszałem, że to bardzo zawodna palmtopy ale to opinia jednostkowa a co za tym idzie nie warto brać jej na poważnie. Chodzi mi o serię Jornad 600, 700 no i o tą wielką 820.

*

Offline matmat

• 356
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 21, 2006, 12:45:17 »
Cytat: "stasheck"

Programy: albo Language Extender - wtedy polskie litery uzyskuje się wciskając i puszczając Alt, a potem wciskając i puszczając literę (idzie się przyzwyczaić), albo OKey - wtedy wciskamy Alt, wciskamy literę, puszczamy literę i puszczamy Alt (niestety, przy Alt+litera+puszczamy Alt+puszczamy literę uruchamia się menu :/).
 Przy Language Extender zapomniałeś wspomnieć o drobnej sprawie, trzeba wydac okolo 100 zł (na win.2.11 nie ma promocji) co wg. mnie przy jego "dziwnym" sposobie pisania poskimi lierami i cenie NEcka okolo 300 zł raczej mało opłacalne. Co do progarmu OKey to czy jesteś pewien, że działa na NEC 780 ? U mnie na CLIO (ten sam system) nie udało sie zmusic go do pisania polskimi literami.

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 21, 2006, 17:24:42 »
Racja, z LE jest ten problem.
Co do OKey - skomplikowana sprawa. Osobiście mam na dysku wysłaną mi przez autora wersję, która działa jak powinna (przypadkiem wrzucił na swoją stronę błędną wersję) - ale niestety nie mam prawa jej rozpowszechniać, a sam autor ma chyba sporo zajęć - od 2-3 tygodni nie miałem z nim kontaktu. Mogę obiecać, że raczej prędzej niż później udostępniona będzie sprawna wersja, niestety dokładnego terminu nie mogę podać.

I tak, chodzi na MP780, na Clio też będzie działać.

Co do Jornady - nie słyszałem, żeby były szczególnie awaryjne. Na pewno mają sporo mniejszą klawiaturę i ekran niż NEC; jeśli chodzi o J680, to bym w to nie wchodził, natomiast J720 jest atrakcyjna (procesor ARM!), ale sporo droższa od NEC-a.

*

Offline tom76

• 14
    • nie mam strony www
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 23, 2006, 00:34:59 »
Ostatecznie wybrałem NEC 790 - znalazłem tanio i w dobrym stanie. Jeszcze go nie mam fizycznie ale z całą pewnością będę prosił Was o pomoc. Do tej pory nie miałem styczności z tego typu maszynami, a z całą pewnością inaczej działają niż zwykłe PCet, a co za tym idzie inne są też z nimi problemy.