Zaraz zaraz...to nie można skonfigurowac NEC-a z komórką aby miec Internet przez GPRS?! To po co ja kupiłem tego PDA?.. Mam go dopiero dwa dni i już zaczynam żałować. No chyba, że coś żle zrozumiałem.
Zaraz, zaraz... kto powiedział, że nie da się połaczyć z internetem? Takie słowa w tym wątku nie padły. Nec MP na modem POTS, port podczerwieni i gniazdo PCMCIA - co daje sporo możliwości łączności ze światem.
1. Wbudowany modem POTS:
Wystarczy podpiąć kabelek telefoniczny i wybrać odpowiedni numer dostępowy. Zaletą Neca jest w pełni sprzętowa obsługa protokołu V.90.
2. Port podczerwieni:
Wystarczy telefon z portem podczerwieni i połączenie z siecią gotowe. No może będą jeszcze potrzebne uniwersalne sterowniki (a właściwie wpisy do rejestru) konieczne do prawidłowego działania portu w Necu ze strony
www.hpcfactor.com Całość skonfigurować i cieszyć się internetem "komórkowym" w wersji CSD/HSCSD (płatne za czas połączenia, a to drugie dostępne tylko w Plusie/Sami Swoi - zresztą obecnie najtaniej) lub GPRS (płatne za ilość przesłanych danych). Jak się uprzeć i ma się telefon EDGE lub UMTS, to przy połączeniu IrDa można korzystać z tych usług na Necu. Jest tylko jedna wada. Najprawdowpodobniej maksymalna do uzyskania prędkość połączenia to 115 kbps (ograniczenie portu podczerwieni).
3. Gniazdo PCMCIA:
Do wykorzystania na dwa sposoby - po pierwsze jako gniazdo na kartę GPRS/EDGE/UMTS. Aby korzystać z takich kart muszą być spełnione następujące warunki: 16-bitowa karta PCMCIA (nie CardBus), konstrukcyjnie zgodna ze standardowym modemem/urządzeniem szeregowym (to ze względu na fakt, że żadna ze znanych mi kart nie ma oryginalnych sterowników dla HPC Pro i do ich wykorzystania na platformie handheld należy posługiwać się standardowymi narzędziami komunikacji szregowej/modemowej z poziomu terminala). Te warunki spełniają karty GPRS (np. Option Globetrotter GSM-GPRS - sprawdzona empirycznie, czy SE GS 75/75e - powinna taż działać). Z szybszymi kartami mogą być problemy. EDGE i UMTS ze stajni Option (Globetrotter EDGE, Fusion czy Quad) są kartami 32-bitowymi, Merliny (oferowane razem z blueconnect) są skonstruowane jako wirualne porty USB i nie spełniają warunku "modemowości/szeregowości". Pewną nadzieję dają karty SierraWireless Aircard 750 (EDGE) i SE GC 85. Ale to tylko rozważania teoretyczne, których nie dane było mi sprawdzić. Jednak i tu mogą być problemy - np. karty GC 85 są dość wybedne, jeśli chodzi o prędkość portu szregowego i pracują chyba jedynie z ustawieniami ok. 33 kbps i 230 kbps (to pierwsze za wolne, to drugie niedostępne w WinCE).
Drugim sposób wykorzystania gniazda PCMCIA jest podobny do poru podczerwieni. Zamiast IrDA do połączenia z telefonem GPRS/EDGE/UMTS można wykorzystać kartę bluetooth. Tylko że działających kart bluetooth pod HPC Pro jest jak na lekarstwo (Socket CF, AmbiCom z eksperymentalnymi sterownikami z hpcfactor i może jeszcze Nokia DTL-1, ale to jest karta bluetooth 1.0b i może mieć problemy z połączeniem z telefonami pracującymi w nowszej wersji).