pewnie to już dużo za późno na odpowiedź ale może komuś się przyda. Na
http://www.cewindows.net/peripherals/pccardethernet.htm przy opisie do karty 3com napisali
You can install this on other versions of Windows CE - just copy the driver 3c589m.dll (mips, rename it to 3c589.dll) or 3c589.dll (sh3) to the \windows directory and enter the file name when you insert the card. czyli trzeba ręcznie skopiować pliki z instalki dla CE tej karty do katalogu windows w h/pc (oczywiście bez setup.exe i innych txt), dla procka mips usunąć 3c589.dll a 3c589m.dll zmienić nazwę na 3c589.dll, a po włożeniu karty jak pyta o typ wpisać 3c589.dll
i tak zrobiłem wczoraj z moim 2000c i poszło, ale nie do końca, ikonka 3com pokazała się w trayu, doszła karta kompatybilna z 3com, skonfigurowałem ją dla mojej sieci, podpiąłem do switha, nawet pali się kontrolka w switchu i na karcie ale żaden ping do jej IP nie odpowiada ani niechce się z niczym połączyć. vxutil pinguje tylko do siebie a na zewnątrz do innych IP w sieci nic. I to by było na tyle, jak coś mi z tego wyjdzie to dopiszę w tym wątku.