Co wybrac -simpad vs jornada 720

• 5 Odpowiedzi
  • 1043 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 14, 2004, 09:15:50 »
Który palmtop będzie lepszy ? Interesują mnie :simpad sl4 i jornada 720 ,ale różnica w cenie jest na tyle duża ,że zaczynam się zastanawiać czy dopłacać do chyba troszkę starszej jornady... Co uważacie za dobry wybór ? Ja bym chciał wygodnie pisac na palmie -to oferuje jornada ,ale simpad może rozpoznawać ekst z rysika i również ma niezłą klawiaturę systemowa .Chciałbym również czasem w coś pograć (np. doom) oraz poogladać div-x i naturalnie słuchać mp3 . Bede też latał po necie i robił wiele innych rzeczy. Które urządzenie jest wygodniejsze ? Simpad zauroczył mnie ekranem i ceną ,bo w sumie za 750ZŁ . Hmmm co myślicie o obydwuch -ja żadnego nie miałem w rece i jedynie oglądałem w necie ...

Pozdrawiam

sudi

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 14, 2004, 10:28:50 »
Simpad ma kilka minusow w porowaniu z Jornada:
- jest olbrzymi, nie wsadzisz go nawet do duuuzej kieszeni spodni
- bateria zyje krotko z powodu duzego ekranu
- ekran jest kompletnie nie czytelny w swietle dziennym
- granie na simpadzie nie bedzie mozliwe w wiekszosci przypadkow (gdy gry wymagaja klawiszy sprzetowych lub klawiatury do obslugi - pamietaj ze wiekszosc aplikacji na SimPada to wlasnie programy z Jornady a tam podstawowym mechanizmem komunikacji usera z systemem jest klawiatura)
- brak normalnego wyjscia sluchawkowego, jest tylko siemensowskie i do tego mono
- DivXy nie beda dziala na pelny ekranie

Jornada jest lepsza, bo:
- ma klawiature
- jest mniejsza
- ma lepsze wsparcie dla dostepnych aplikacji
- rowniez ma ekran dotykowy, wiec mozna zainstalowac soft do rozpoznawania pisma odrecznego
- ma dwa sloty na karty
- ma dzwiek stereo (normalne wyjscie audio)
- ma inne porty (nie pamietam dokladnie ale chyba szeregowy + VGA-out)
- ma wbudowany modem 56k

Na rzecz Simpada przemawia tylko duzy ekran i mozliwosc upgrade'u do Windows CE .NET, ale nie wiem czy z tym ostatnim to taka rewelacja.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 14, 2004, 11:53:29 »
Ładnie to Kuba podsumował. Simpad był w założeniu handheldem do przeglądania Internetu i wyświetlania danych - inżynierowie Siemensa się tego ściśle trzymali.
On jest świetnym uzupełnieniem klasycznego palmtopa, ale nigdy go nie zastąpi.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 14, 2004, 11:56:25 »
Heh ,ale jornada ma 1 minus....cena! Strasznie jak dla mnie jest droga ,ale pomyślę....Są jakieś polskie stronki o jornadzie i własnie jak z odtwarzaniem filmów i mp 3 na niej? Chciałbym też sie dowiedzieć jakie są ceny jornady ,ale nie z allegro  ... I co można na niej robić i co można podłączyć ? Dysk twardy i cd-rom+mysz da się jakoś tam zainstalowac ? Co możecie mi powiedzieć o jornadzie ? I czy jednak warto ją brać ?

*

Offline P.D.

• *
  • 63
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 14, 2004, 12:39:23 »
Cytat: sudi
Bede też latał po necie[sudi

Do tego Simpad jest według mnie bardzo dobry, mam w domu wlan i jedynym minusem jest trochę wolne generowanie stron.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 14, 2004, 12:53:27 »
No tak! Ale gry i filmy+dobre w miare mp3 też chcę ... No i na klawie też by mi troszkę zależało . Jednak chyba kupię jornade. A jak się ma 710 do 720 ? Bo jakoś jeszcze o niej myślałem...