Casio Cassiopeia E-105G

• 11 Odpowiedzi
  • 1018 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Casio Cassiopeia E-105G
« dnia: Maj 04, 2006, 20:04:18 »
Witam Wszystkich.
Mam prośbe.
Od niedawna jestem posiadaczem Palma Casio E-105G.
Mam z nim kilka problemów.
Chcialbym zmienic jezyk na polski lacze sie przez irde i nic komp widzi  ale program Active Sync caly czas laczy sie z palmem i nic.
Chcialbym o wszelkie mozliwe porady na temat tego Palma.
Z gory dziekuje.  :)

Casio Cassiopeia E-105G
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 07, 2006, 17:08:24 »
Witam,

Tez mam tego palma :) I tak samo... udalo mi sie doprowadzic do tego, ze w ogoole sie laczy, ale AS tylkosie laczy... laczy.... laczy... i nic z tego nie wynika.

Czy jest na to lekarstwo? A moze autor watku juz sie z tym problemem uporal?

Mialem AS 4.0, przeszedlem na 3.8 i dalej nic.

TIA

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Casio Cassiopeia E-105G
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 07, 2006, 19:46:48 »
Cytat: "rolandz"
Witam,
Też mam tego palma :) I tak samo... udalo mi sie doprowadzic do tego, ze w ogoole sie laczy, ale AS tylkosie laczy... laczy.... laczy... i nic z tego nie wynika. Czy jest na to lekarstwo? A moze autor watku juz sie z tym problemem uporal? Mialem AS 4.0, przeszedlem na 3.8 i dalej nic.

Ze starszymi sprzętami działa tylko Activesync w wersjach 3,8 i starszych. A co do połączenia - spróbuj na PC zmniejszyć maksymalną szybkość połączenia dla IRDA na 57600 (w ustawieniach portu) - bo rozumiem, że łączysz się przez IRDĘ? To czasem pomaga.

Casio Cassiopeia E-105G
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 07, 2006, 20:04:07 »
Witam :)

Sek w tym ze Irda chyba mi chodzi, bo zarowno PDA twierdzi ze nastapilo polaczenie, jak i AS zmienia stan na ,,laczenie''...

Jest tez kwestia firewalla (http://www.pocketpcfaq.com/faqs/activesync/tshoot-as4x.htm), ale poustawialem odpowiednie porty (Kerio Personal) - wciaz bez rezultatu :(

Przeinstalowalem wlasnie AS na 4.1 i dalej nic (zgodnie z tym co piszesz, ze AS 3.8- musi byc). Zaraz wroce do starej wersji...

Jakies jeszcze doswiadczenia? Sugestie? Mecze sie juz troche i brak  mi pomyslow

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Casio Cassiopeia E-105G
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 07, 2006, 20:28:12 »
Cytat: "rolandz"
Sek w tym ze Irda chyba mi chodzi, bo zarowno PDA twierdzi ze nastapilo polaczenie, jak i AS zmienia stan na ,,laczenie''...

Jest tez kwestia firewalla (http://www.pocketpcfaq.com/faqs/activesync/tshoot-as4x.htm), ale poustawialem odpowiednie porty (Kerio Personal) - wciaz bez rezultatu :(

Przeinstalowalem wlasnie AS na 4.1 i dalej nic (zgodnie z tym co piszesz, ze AS 3.8- musi byc). Zaraz wroce do starej wersji...

Jakies jeszcze doswiadczenia? Sugestie? Mecze sie juz troche i brak  mi pomyslow

Ale ja właśnie taki miałem przypadek z jednym starszym sprzętem i irdą w PC na USB. Pocket pokazywał połączony, a AS w PC kręcił kółkiem zielonym i ... klops. Działało dopiero po zmniejszeniu prędkości portu. A co do AS to ja od początku używam wersji 3,7,1 angielskiej (już chyba prawie 2 lata :) i chodzi super stabilnie z wieloma Pocketami.

*

Offline kiler129

• 613
  • [Loading .....]
    • REGULAMIN FORUM !!!!
  • Sprzęt: SIMPAD SL4, k750i, iPhone 3Gs 32GB iOS 4
Casio Cassiopeia E-105G
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 07, 2006, 21:38:16 »
Co do wracania do wcześnijszych wersji - nic nie poradzisz !
Ja po takiej zmienie musiałem system przeinstalowywać !
Jestem jaki jestem i sie tego nie wstydze ;]

*

Offline CmOs

• 34
  • Sprzęt: Wizard + WM6
Casio Cassiopeia E-105G
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 08, 2006, 17:01:20 »
Mi wszystko pięknie śmiga  :wink:
Mam AS w wersji 3.8

A teraz HOW TO:
1. Wchodzimy w START -> Einstellungen-> Datenubertragung
2. Na karcie Identifikation wpisujemy co chcemy (np:Cassiopeia, lol, itp:P)
3. Na karcie PC-Verbindung klikamy guziczek (nie ptaszek) i w nowym okienku wybieramy Infrarotanschluss (podczerwień)
4. Zamykamy oba okienka po przez kliknięcie OK
5. Klikamy na START -> Programme -> Kommunikation -> PC-Direktve... i przybliżamy naszą Cassiopeię do IrDY w PC

I to tyle... powinno się połączyć, AS wyświetli coś tam o synchronizacji i już... GOTOWE  :wink:

Casio Cassiopeia E-105G
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 08, 2006, 19:34:53 »
No i dziala :) Nie mam pojecia co wczesniej moglo bc nie tak... Jedyna roznica to to, ze ja tworzylem nowe polaczenie...

Dzieki wielkie :) :) :)

*

Offline CmOs

• 34
  • Sprzęt: Wizard + WM6
Casio Cassiopeia E-105G
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 08, 2006, 20:51:31 »
Na początku też tworzyłem nowe połączenie... ale to służy do czegoś innego. Niestety nie za bardzo wiem do czego, ale przypuszczam że do udostępniania neta z PC do PDA. Tylko trzeba by znać niemiecki żeby to wszystko skonfigurować dobrze.

P.S: ma ktoś coś w rodzaju pocket painta na E-105G ?? jeśli tak to proszę o PW  :wink:

Casio Cassiopeia E-105G
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 09, 2006, 09:05:13 »
Witam,

A jednak nie jest tak rozowo...

Synchronizacja niby sie powiodla (niewiele tego bylo), ale... zainstalowanie softu przez AS pada - PDA rozlacza sie... zawsze

Casio Cassiopeia E-105G
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 29, 2006, 11:46:25 »
Spróbuj przeinstalować Active Sync na PC.

*

Offline exeed

• 21
Casio Cassiopeia E-105G
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 01, 2006, 12:20:19 »

Moze komus pomoze moj temat, bo mialem podobne problemy:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=40170&sid=f710f271a241f705365313b66f33c4d7

ma ktoś coś w rodzaju pocket painta na E-105G

Program nazywa sie "JINZO Paint 16color" do pobrania z tej strony: http://www.ueno.no-ip.org/~jinzo/ przypominam ze procek to MIPS.

Pozdrawiam :)