Casio Cassiopeia E-105G Problem z IrDA i prosba o info...

• 5 Odpowiedzi
  • 955 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline exeed

• 21
Witam

Zakupilem palmtopa Casio Cassiopeia E-105G. Nie posiadam jednak kabla/stacji do polaczenia z komputerem. Chcialbym sobie cos na niego przeslac przez podczerwien ale nie bardzo mi to wychodzi. Probowalem wielokrotnie z i do mojego Sony Ericssona P800. Bo wielu probach udalo mi sie polaczyc z P800 jako modemem. Jak nalezy skonfigurowac polaczenie do przesylania plikow i czy jest to wogole mozliwe?

Z gory dziekuje za pomoc i sorki jesli cos zrobilem nie tak ;).

P.S. Prosilbym rowniez o info gdzie moglbym dostac kabel do niego.
P.S.2 Czy jest jakis stylus od obecnej generacji PDA ktory by do niego pasowal tzn do otworu w palmie tak zeby nie wypadal?

*

Offline exeed

• 21
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 25, 2006, 21:40:34 »
Kupiłem IrDE do PC MA-620 i po wielu kombinacjach dałem sobie już spokoj, tym samym odradzam ta irde jesli chodzi o polaczenie z E-105

Dla wszystkich ktorzy maja problem połączenia się ze swoją Cassiopeią podaje rozwiązanie.

Zeby połączyć sie z innym urządzeniem przez IrDA nalezy zainstalowac jakiś program z obsługą IrDA na naszym palmie. Polecam darmowego Total Commandera (do ściągnięcia ze strony producenta). Za pomąca tego kombajnu można wysyłać i odbierać dowolne pliki z dowolnych urządzeń posiadających IrDA i robić multum innych rzeczy - analogicznie do starszego brata z PC. Prawdziwy must-have dla E-105G!!! Kazdy powinien najpierw zainstalowac ten program bo niesłychanie ułatwia życie. Oczywiscie mozna uzywac tez analogicznego programu jednak chyba Total Commander jest najlepszy i darmowy.

A jak zainstalowac go na naszym palmie?

Bylo juz chyba mowione ale przypomne jeszcze raz. Otoz nalezy sobie sprawic karte pamieci Compact Flash i na nia wrzucic plik instalacyjny .cab Total Commandera. Nastepnie w palmie odpalamy "Menu" (symbol rakiety) i tworzymy nowy skrot. Ja mam wersje angielska softu a wiem ze wiekszosc ma niemiecka. Bedziecie sobie musieli poradzic :) . Klikamy przycisk "Define" (ten u góry, 3 od lewej), klikamy sobie na jakieś, najlepiej puste pole i naciskamy ta ikonke z biala kartka z zagietym rogiem. Teraz klikamy "Application" (to u góry), nastepnie "Browse". Pojawi nam sie "<windows>" a obok ikonka i na nia klikamy. Teraz "<>" i klkamy na to, wybieramy "Storage Card". W menu "Type"(typ pliku) bedzie "*.LNK" zmieniamy na "*.*". Teraz wybieramy sobie interesujacy nas pliczek, klikamy u góry OK, znowu OK, krzyzyk, i juz mamy link to naszej instalki. Teraz ja klikamy i juz nam sie samo zainstaluje. Aha plik musi byc w głównym katalogu karty pamieci.

Potem gdy juz mamy Total Commandera mozemy juz wszystko :) .

Nie wiem jakie karty pamieci obsluguje ten palm. Ja uzywalem Transcend 256MB i dzialala. Jezeli ktos ma mozliwosc od kogos pozyczenia karty ze wczesniejszym wgrana na nia instalka TC to nie musi kupowac. O ile ma urzadzenie ktore ma IrDE i kabel do PC bo to wystarczy. Niezbyt komfortowe ale za 0zł :) . W innym wypadku sprawcie sobie karte CF + czytnik na 100% działa i prędkość bardzo duża.

Mam nadzieje że już wszyscy bedą wiedzięć jak przesyłąć dane z/do naszego ukochanego PDA.

Pewnie to nie uratuje zadnego dziecka w Afryce ale moze ulatwi komus zycie :)

aha i adres Total Commandera: http://www.ghisler.com/wince2x.htm
wybieramy plik CAB podpisany mips - bo taki własnie procek siedzi w naszym E-105

mozemy sobie jeszcze zainstalowac spolszczenie klikamy "language page" i nastepnie sciagmy jezyk "Simplified Chinese" albo polski jak kto woli ;) i instalujemy tym razem juz Total Commanderem. Restartujemy Total Commandera i juz mamy po polskiemu.

Pozdrawiam :)

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 26, 2006, 20:42:03 »
Kupiłem IrDE do PC MA-620
:D  :D  :D  :))  :))  :))
Zajżyj tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=199447&highlight=%2Birda%2Busb%2Ballegro&sid=f7cd491f6b05a47da717cdba29c58320  . Dlatego nie chodzi ;)

odradzam ta irde
Dobże zauważyłeś, TĄ irdę, ja z irdą w lapciu nie mam problemu.

Potem gdy juz mamy Total Commandera mozemy juz wszystko :)

Nie mamy wszystkiego, zainstaluj program, który ma tylko pecetowy instalator, nie jest rozprowadzany w postaci pliku *.cab. Oczywiście i to się da, ale jak dla mnie zadużo kombinacji.

PS: łączyłeś się przez AS, czy próbowałeś wysyłać pliki tak poprostu???

*

Offline exeed

• 21
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 28, 2006, 10:43:20 »
Nie mamy wszystkiego, zainstaluj program, który ma tylko pecetowy instalator, nie jest rozprowadzany w postaci pliku *.cab. Oczywiście i to się da, ale jak dla mnie zadużo kombinacji.

Ja nie widze zadnego problemu. Odpalasz ta instalke i w folderze Program Files/Microsoft ActiveSync pojawia sie folder z plikiem/plikami .cab, folder jest opisany tak jak nazwa programu (logiczne :) ) a pliki .cab tez sa opisane: procesor, system, czasem inne parametry jak rozdzielczosc ekranu.

Dlatego nie chodzi mruga

Sadze ze w tym przypadku to sa dwa rozne problemy. W moim to standardowy protokol w palmie jest nie ok.

PS: łączyłeś się przez AS, czy próbowałeś wysyłać pliki tak poprostu???

Na razie mam porzyczonego PDA od kolegi - Asus A620. Poprzez zainstalowane ActiveSync wrzucam instalki .cab na karte CF potem przekladam do Casio i odpalam za pomoca Total Commandera.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 28, 2006, 14:02:51 »
Na razie mam porzyczonego PDA od kolegi - Asus A620. Poprzez zainstalowane ActiveSync wrzucam instalki .cab na karte CF potem przekladam do Casio i odpalam za pomoca Total Commandera.

A ja mam kartę sieciową i wszystko kopiuję 10 Mbit/s via Lan

*

Offline exeed

• 21
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 01, 2006, 12:08:35 »
A ja mam kartę sieciową i wszystko kopiuję 10 Mbit/s via Lan

A ma to sens? Ja tego palma kupilem do ebookow, gierek logicznych, jakis notatek itp wiec nie potrzebuje szybkiego polacznia. Wystarczy mi podczerwien. W przyszlosci moze kupie karte i czytnik to moze jakies MP3 albo filmy bede wrzucal chociaz nie wiem po co :P

Pozdrawiam :)