Kupiłem IrDE do PC MA-620 i po wielu kombinacjach dałem sobie już spokoj, tym samym odradzam ta irde jesli chodzi o polaczenie z E-105
Dla wszystkich ktorzy maja problem połączenia się ze swoją Cassiopeią podaje rozwiązanie.
Zeby połączyć sie z innym urządzeniem przez IrDA nalezy zainstalowac jakiś program z obsługą IrDA na naszym palmie. Polecam darmowego Total Commandera (do ściągnięcia ze strony producenta). Za pomąca tego kombajnu można wysyłać i odbierać dowolne pliki z dowolnych urządzeń posiadających IrDA i robić multum innych rzeczy - analogicznie do starszego brata z PC. Prawdziwy must-have dla E-105G!!! Kazdy powinien najpierw zainstalowac ten program bo niesłychanie ułatwia życie. Oczywiscie mozna uzywac tez analogicznego programu jednak chyba Total Commander jest najlepszy i darmowy.
A jak zainstalowac go na naszym palmie?
Bylo juz chyba mowione ale przypomne jeszcze raz. Otoz nalezy sobie sprawic karte pamieci Compact Flash i na nia wrzucic plik instalacyjny .cab Total Commandera. Nastepnie w palmie odpalamy "Menu" (symbol rakiety) i tworzymy nowy skrot. Ja mam wersje angielska softu a wiem ze wiekszosc ma niemiecka. Bedziecie sobie musieli poradzic

. Klikamy przycisk "Define" (ten u góry, 3 od lewej), klikamy sobie na jakieś, najlepiej puste pole i naciskamy ta ikonke z biala kartka z zagietym rogiem. Teraz klikamy "Application" (to u góry), nastepnie "Browse". Pojawi nam sie "<windows>" a obok ikonka i na nia klikamy. Teraz "<>" i klkamy na to, wybieramy "Storage Card". W menu "Type"(typ pliku) bedzie "*.LNK" zmieniamy na "*.*". Teraz wybieramy sobie interesujacy nas pliczek, klikamy u góry OK, znowu OK, krzyzyk, i juz mamy link to naszej instalki. Teraz ja klikamy i juz nam sie samo zainstaluje. Aha plik musi byc w głównym katalogu karty pamieci.
Potem gdy juz mamy Total Commandera mozemy juz wszystko

.
Nie wiem jakie karty pamieci obsluguje ten palm. Ja uzywalem Transcend 256MB i dzialala. Jezeli ktos ma mozliwosc od kogos pozyczenia karty ze wczesniejszym wgrana na nia instalka TC to nie musi kupowac. O ile ma urzadzenie ktore ma IrDE i kabel do PC bo to wystarczy. Niezbyt komfortowe ale za 0zł

. W innym wypadku sprawcie sobie karte CF + czytnik na 100% działa i prędkość bardzo duża.
Mam nadzieje że już wszyscy bedą wiedzięć jak przesyłąć dane z/do naszego ukochanego PDA.
Pewnie to nie uratuje zadnego dziecka w Afryce ale moze ulatwi komus zycie

aha i adres Total Commandera:
http://www.ghisler.com/wince2x.htmwybieramy plik CAB podpisany mips - bo taki własnie procek siedzi w naszym E-105
mozemy sobie jeszcze zainstalowac spolszczenie klikamy "language page" i nastepnie sciagmy jezyk "Simplified Chinese" albo polski jak kto woli

i instalujemy tym razem juz Total Commanderem. Restartujemy Total Commandera i juz mamy po polskiemu.
Pozdrawiam