Ansyr - przeglądarka PDF-ów

• 3 Odpowiedzi
  • 1020 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 14, 2005, 22:23:27 »
Zainstalowałem sobie ten fajny programik do przeglądania PDF-ów, mam tylko mały problem. Moja Jornada 680 jest z językiem francuskim i nie wiem czy to dlatego, czy też w ogóle przez sam program Ansyr, ale chcąc oglądać tekst z polskimi ogonkami, natrafiam na nie lada problem..otóż gubi te ogonki i zamiast nich wstawia jakieś swoje systemowe znaczki...Czy jest na to jakieś rozwiązanie??

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 15, 2005, 09:21:06 »
To raczej nie jest wina francuskiego systemu... ten program chyba tak ma.

*

Offline HSM

• **
  • 188
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 15, 2005, 09:31:49 »
Primer chyba nie najlepiej radzi sobie z PDF. Przy domyślnych ustawieniach wyświetlania w ogóle ignoruje fonty osadzone w dokumencie i korzysta z fontów systemowych ignorując przy okazji polskie znaki. Objawia się to stosowną informacją w panelu z danymi o dokumencie i czcionkach. Występuje wówczas różnica między nazwą fontu osadzonego w PDF i wykorzystywanego przez Primera. Czasem pomaga ustawienie suwaka "jakości wyświetlania" w skrajnie prawym położeniu. Tylko nie zawsze to pomaga. W zasadzie cały problem tkwi w sposobie, w jaki wydestylowano PDF. Chyba najbezpieczniejszy i najlepiej wyświetlany byłby dokument z osadzonymi fontami PS Type1 z polskimi znakami.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 20, 2005, 09:14:13 »
Tak. To prawda. Primer coś paprze polskie fonty. Przesiedziałem już dwa dni szukając jaiegokolwiek programu konwertującego na PDF i poległem ;) Nawet Adobe Acrobat nie potrafi stworzyć takiego dokumentu.
Mam tylko jeden PDF z polskimi czcionkami, który jest wyświetlany dobrze - jest to pierwszy tom serii "Miecz Prawdy" Terrego Goodkinda.

Wracając do Primera to rzeczywiście korzysta on z czcionek osadzonych dopiero gdy jakość wyświetalnia jest lepsza niż "Fast" - dlatego czasem to pomoże.
Mnie zaś zastanawia czy nie jest to problem kodowania. Wszystkie programy konwertujące jakie ostatnio testowałem (włącznie z Adobe Acrobat) tworzą dokumenty w kodowaniu ANSI, a ten polski dokument który dobrze chodzi, posiada własne kodowanie ...
Nie wiecie czy można jakoś zastosować własne, lub inne od ANSI kodowanie w PDFach ???