Jornada 680 i ROM raz jeszcze...

• 3 Odpowiedzi
  • 669 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 28, 2005, 21:12:14 »
Czytalem kilka postow o hp j 680 i tym ze nie idzie nagrac na rom tego modelu nowego OSu bo jest to nonflashrom. Interesuje mnie jednak to jaki w istocie jest to rodzaj pamieci. Kupilem sobie jornade z winCE i tak jak wiekszosc uzytkownikow w postach ktore czytalem ten system mam w jezyku francuskim co jest troche uciazliwe przy konfigurowaniu no polaczen. Chcialem sobie zmienic os na EN i teraz zaczne kombinowac, bo pomimo iz nie jest to flash rom to mam nadzieje ze da sie to jakos wyczyscic i zaprogramowac jeszcze raz chociazby poprzez programator. Probelm moze sie pojawic dopiero jak sie okaze ze jest to pamiec typu PROM no to wtedy juz si enie da zmienic zawartosci, ale tego niewiem. Probowalem poszukac w sieci jakichs informacji na temat tych kostek powtykanych w jornade i nic nie znalazlem dlatego pisze na forum, moze znajdzie sie jakis uzytkownik ktory posiada potrzebne mi informacje i sie orituje w tej dzidzinie elektroniki.
Z gory dzieki za pomoc i za wszystkie inne przejawy aktywnosci w tym watku.

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 29, 2005, 17:30:32 »
Nie kombinuj zainstaluj Lenguage Extendera Polskiego, i będziesz miał WinCE po polsku. I nie wierz tym co twierdzą że po zainstalowaniu LE na francuskim wince, system windows się wywali. Sprawdziłem na francuskim chodzi. Nie wiem kto to w ogóle wymyslił że na francuskim będą problemy. A to że tego typu programy mają czasem drobne problemy ... wiesz nawet na angielskim są czasem.
Poza tym może było tak że ktoś zainstalował starą wersję ... a ja najnowszą. Stara mogła wywoływać problemy. Niemniej jeśli ktoś ma legalną wersję dostaje zawsze  upgrade do najnowszej. No ale jak ktoś korzysta z pirata i nie ma dostępu do najnowszych upgradów to jego problem :P

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 02, 2005, 14:28:37 »
Juz kiedys instalowalem i nie bylem specjalnie zadowolony z dzialania LE, ale moze to byla jakas starsza wersja. Jak bys byl tak uprzejmy i podal link to aktualnej wersji to chetnie ja sprawdze. Ale to niezmienia faktu ze nadal mnie ciekawi czy da sie zmienic zawartosc ROMu w Jornadzie 680.

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 02, 2005, 17:55:59 »
Można wymienić tylko ROM jako całość - te kości są zaprogramowane fabrycznie, być może już na etapie naświetlania. ROM-y do J680 czasem bywają na e-bay
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego