[WiFi, slownik] Jornada 680

• 8 Odpowiedzi
  • 1258 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lsd25

• 18
« dnia: Sierpień 19, 2005, 20:20:03 »
Witam,

1. Mam nadzieje, ze w dobrej kategorii. Mam Jornade 680 z Win CE 3.01. Pytanie - jaka karte WiFi polecacie do tego sprzetu. Przegladalem na Allegro, sa tam dosyc tanie karty, ale nie wiem, czy kazda z nich bedzie wspolpracowala z Jornada. Na co mam zwracac uwage przy zakupie? Na Ebay.com widzialem karte WiFi specjanie dla Jornady i teraz nie wiem, czy to tylko taka sciema i tylko specjalne karty sa dla tego typu urzadzen przeznaczone, czy tez kazda podejdzie.

2. Od dluzszego czasu szukam jakiegokolwiek slownika Polsko-Angielskiego na Win CE, czy cos takiego w ogole istnieje? Kiedys mialem PlmOS i kilka slownikow bylo, a tu nic...
:(

Pozdr.,
LSD25

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 20, 2005, 08:40:58 »
Poczytaj tematy na temat kart WiFi ktora sa juz w tym dziale. Co do slownika... to niestety nie wiem czy cos jest.

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 20, 2005, 14:28:25 »
W większości wypadków akcesoria "dedicated for coś-tam-only" to typowe akcesoria, czasem z napisem firmowym, czasem z extra wpisem w firmware, żeby nie działało z niczym innym - a zawsze za słoną cenę. Z Jornadą NA PEWNO będzie działac Orinocco z chipsetem Lucenta. Sterowniki ściągnij do WinCE 2.11, bo te dla Win CE 3.0 są dla ekranu 240 x 320.
Co do słownika: są produkty ETACO, jest też jakiś shareware, dostępny na Tucowsie. W tym ostatnim przypadku jeśłi nie ma jakiejś wersji, twórca deklaruje, że jak mu się prześle plik tekstowy słownika, to on go "zaszyje" w aplikację.
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

*

Offline lsd25

• 18
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 20, 2005, 17:16:59 »
Co do karty, to juz wiem czego szukac.

Niestety ze slownikiem jest kiepsko bardzo. ECTACO w ogole nie chodzi, mimo ze w opisie jest wersja na CE 2.11, a tego sharewara na Tucows za nic nie moge znalezc.

A moze jest emulator jakiegos innego systemu, PalmOS czy Epoc na WinCE?

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 27, 2005, 16:23:02 »
hey

tak, sa emulatory np DOS'a (PocketDOS), pod ten system juz znajdziesz z pewnoscia jakis slownik angielsko-polski. wiem ze jest tez emulator palmOS ale nie jestem pewien czy akurat na windows ce 2.11. poszukaj na necie z pewnoscia cos znajdziesz (poszukaj strony PocketDOS'a - sa tam przyklady uruchomienia nawet windowsa 3.0 na jornadzie 680).

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 27, 2005, 22:50:43 »
Tak z ciekawosci - uzywajac PocketDOS'a, to uzyskana "moc komputera" do czego mozna porownac? 486 DX/2 z 16Mb RAM, czy cos w tym stylu?
Czy nie ma problemow z odpalaniem dosowskich programow, czy tez jedne chodza lepiej, inne gorzej?

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 27, 2005, 23:14:00 »
Na J720 PocketDos zachowuje sie jak MS-DOS na AT 12 MHz. Po założeniu emulacji koprocesora zaskakująco poprawia się (niemal dzisięciokrotnie!) szybkość obliczeń zmiennoprzecinkowych. Nie będą działać programy skompilowane z użyciem instrukcji 286 i 386, choć twórcy PocketDos'a od dwu lat zaklinają sie, że kiedyś będzie to możliwe. Poza tym emulator jest majstersztykiem programistycznym!
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 28, 2005, 19:18:37 »
Uuu.. nawet dodatkowe dll z emulacja 386 i 486 nic nie daja? Z tego wnioskuje, ze nie odpale nawet starozytnego Test Drive 2 na moim NEC'u? yy.. Wiec jaka jest idea takowego emulatora?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 28, 2005, 19:23:50 »
Odpalisz ... ale te dodatkowe procesory nie sa zbyt szybko emulowane, szczegolnie na wolniejszych urzadzeniach.