Nie wyobrażam sobie PDA bez IRDA - w Dellu mam i dzięki temu tanio wklepuję teksty klawiaturą IRDA właśnie.
Pockety się cofają, to widać - Axim X51v - sprzęt sprzed paru lat. Tylko X50v/X51v miały akceleratory (do dziś chwalę firmę Dell za to, że czy to PC, czy PPC czy cokolwiek innego to zawsze jakość wykonania jest najwyższa i dba o wszystko!), teraz ma jeszcze kilka pocketów, z czego chyba tylko XDA/o2 Flame ma sterowniki i potrafi go obsłużyć. Dalej - ekrany VGA, znów Aximy, FS, HP (który nadal ma też niezłe modele, nawet te telefony ze SmartType), Acer. Wszędzie karty SD duże i CF. Co za problem teraz włożyć dowolną kartę do Axima czy rozszerzenie na CF - praktycznie obsługuje wszystko. MicroSD też włożymy, jeśli ktoś lubi takie małe karty. Do tego dużo przycisków sprzętowych, blokada hardwarowa ekranu, duży ekran przy czym pocket mieści się w kieszeni. Brakuje mi tylko kart SIM do internetu - PLAY Online to teraz na prawdę bezkonkurencyjna oferta i tak tanio wychodzi internet, że szok. Co prawda hotspotów nie brakuje, ale kiedy internet jest na prawdę potrzebny to jest problem i trzeba korzystac z jakiegoś telefonu 3G jako modem. Ale wtedy to tak nie bylo potrzebne, nie było tak dobrych ofert internetu na kartę, więc i tak PDA dobrze zaplanowany. O hoście USB z innych modeli nie wspomnę, bo teraz PDA nie mają hosta. Oczywiście 624Mhz i 64MB RAM (pare lat temu to byl max) z możliwością rozszerzenia do 128.
Co mamy dziś? Procki Qualcomm, Omap, Texas Intruments. W najlepszym wypadku Samsung lub Intel, ale nie wyżej niż 520Mhz, rzadko kiedy górna półka. 64MB RAM i czasem 128 - chwała za to. Ekrany malutkie QVGA oczywiście, do tego aparaty (ale siara mieć PDA z aparatem cyfrowym
), jak największe wyeliminowanie przycisków sprzętowych. Dzięki temu niska wydajność w wielu rzeczach (WWW, filmy), ale pamięciożerne nakładki na today to rekompensują [ironia]
Karty SIM służą do dzwonienia, bo internetu na QVGA i słabych procach przeglądać się nie da.
Więc tak jak mówi andy_bez_wandy, pockety zmierzają do nikąd - póki jakaś porządna firma nie wymusi na innych tworzenia lepszych modeli (przez stworzenie na prawdę czegoś konkurencyjnego), nadal będzie się liczył tylko zysk ze starych części w nowych obudowach i ładniejszej oprawie graficznej - nic poza tym nowego nie widziałem. IRDA też wycofali, więc trzeba płacić za urządzenia dodatkowe więcej
Dlatego póki nie wyjdzie jakiś Axim X52v to nawet Athena mojego X51v nie zastąpi. Liczę albo na Della albo na HP. XDA Flame jeszcze nie widziałem na żywo - jedyne co powstało ciekawego ostatnio też. Mam powód do dumy z posiadania starego i taniego PDA
Pozdro dla posiadaczy nowych HTC (do tych, którzy używają modeli starszych lub równych Universalowi nic nie mam), którzy wydali kupę kasy na kupę złomu
A ja naiwny wchodząc kiedyś w świat PDA myślałem jedynie o rozwoju. A tu nawet emulek nowych nie ma, wszystko stanęło w miejscu
Zrobiło nam się środowisko geeków robiących nakładki na today, które zastąpiło starych pasjonatów wyciskających z pocketów max możliwości