Myslalem, ze takie forum jak to jest tolerancyjne by wspolnie sobie pomagac, wypracowywac pewne rozwiazania, ale najwyrazniej sie mylilem.
Dzieki za wyprowadzenie z bledu, mam jednak nadzieje, ze takich osob jest mniejszosc

Ciekawe co by bylo jak brak tolerancji innych wobec Ciebie utrudnialby Tobie zycie co bys wtedy mowil, ale to juz OT i inny temat, z wiekiem zmienia sie poglady

Odnosnie Celerona i Quada to byla przenosnia obrazujaca roznorodnosc potrzeb, niekoniecznie w swiecie pda.
Porownanie do Visty i starych bebechow niezbyt trafne bo nie w swiecie ppc nie jest tak, ze sa wkladane stare bebechy,a nowy system, np. uwielbiane przez Was procki Qualcomma pomimo swojej nizszej czestotliwosci, czy wydajnosci (sprawa dyskusyjna) nie sa starociami.
To raczej nakladki, sam system nie jest odpowiednio zoptymalizowany tylko idzie sie po najmniejszej linii oporu.
Tez nie jestem zwolennikiem calego tego badziewia producenta, czy firm trzecich, ktore zasmieca system, ale co zrobic jak sam WM nie oferuje takiej funkcjonalnosci jak np obsluga za pomoca palcow, no chyba, ze ktos ma wybitnie male palce

W jakim sensie Qualcommy nie spelniaja swojego minimum, jakie to w/g Ciebie podstawowe zastosowania, minimum funkcjonalnosci pc?
Dla kazdego moze byc to co innego wiec dla pewnych osob na pewno z nawiazka spelniaja swoje minimum i sa namiastka pc.
Wszystko zalezy od tego do czego wykorzystuje sie zarowno pc jak i ppc.
To, ze ktos uzywa PC do przegladania netu, poczty, multimediow, a nie zajmuje sie np programowaniem, obrobka video, bazami danych itp tak samo moze przenosic sie oczywiscie w odpowiednich proporcjach na swiat ppc.
Komorka z wiekszoscia zamknietych systemow nie daje niestety takiej funkcjonalnosci, mozliwosci spersonalizowania, dostepu do ogromnej ilosci softu, slownikow, baz danych, nawigacji itp jak pda, a jak potrzebuje sie wiekszej funkcjonalnosci, odpowiednika czesci duzego PC to sa notebooki lub ich mniejsi bracia.
Wlasnie, nie wiesz jaki sprzet mialem wczesniej, do czego go wykorzystuje, a probujesz oceniac moje korzysci, czy po co mam pda, jakie to typowe i proste

Widzisz dla Ciebie 4cale moze nie jest duzo,a dla kogos innego tak. Zawsze dojdzie do tego ramka itp i gabaryty jednak ida do gory, a nie kazdemu to pasuje, czasem wielkosc a co za tym idzie mobilnosc ma ogromne znaczenie.
Nie do konca ustalilismy bo niektorzy probuja inaczej nazwac akceleracje sprzetowa, a poza tym nie dodasz takiego "Diaszajsa" do listy "wspanialych" pda z taka mozliwoscia, bo przeciez to prawie "przerosnieta" komorka

I zebysmy sie dobrze zrozumieli, tez jestem za rozwojem pda w sensie bardziej wydajnych procesorow, wiekszej ilosci pamieci itp, czy tez szybszego, bardziej stabilnego systemu zblizonego do systemu duzych braci ( choc cos zblizonego juz bylo), ale nie przesadzajmy, ze jesli ktos ma inne potrzeby, zastosowania to musi zrezygnowac nie wiem z modulu GSM, nakladek bo wtedy nie jest juz cool i nie ma "prawdziwego" ppc tylko jest szpanerem, gadzeciarzem itp,a to nie jest pda tylko "przerosniety" telefon, zabawka, szajs. Przerost formy nad trescia. Zreszta chyba problem tez w tym, ze czesc granic sie zaciera, urzadzenia ewoluują przejmujac funkcjonalnosc z roznych grup, rozmywa sie tez nazewnictwo.