Jako "power user" oczekuję prawie wszystkiego, poza grami bo te mnie nigdy nie interesowały. Telefon, push email, kontakty, internet, dobry kalendarz, voip, zdjęcia, rzadziej oglądanie filmów i muzyka, testowanie różnorakich aplikacji!, przyjemny interfejs i sprzętowa klawiatura qwerty.... Poza tym jestem wieloletnim user Symbiana (zwłaszcza Nokia serii E). Może ktoś z Was robił akurat przesiadkę z E71 na N900?
No to patrząc funkcjonalnie tak jak napisałeś, to bieda w maemo 5:
Telefon - w zasadzie prosta aplikacja dodana do całości. W zasadzie troszkę z innego świata - świata biedy

ale działa. Nie da się nawet oddzwonić do danej osoby, jak nie wiesz z którego numeru dzwoniła (jeżeli dany kontakt ma w książce kilka)
Push mail - modest jest strasznie okrojony w tej chwili i nie ma nawet IMAP IDLE (albo nie wiem jak włączyć)
Kontakty i rozmowy z nimi - ciekawy pomysł zintegrowania wszystkich ze wszystkich źródeł: IM, SIM czy Skype, dla N900 to to samo.
Kalendarz: W zasadzie nieźle, że jest. w maemo 4 nie było

VoIP na Skype i SIP masz wbudowany
Filmy i inne multimedia: Czekamy wszyscy na Canola2 dla maemo5. Na razie jest i działa nieźle, ale szału nie ma. Filmy działają podobno bez rekodowania - jeszcze nie miałem kiedy przetestować.
Natomiast jeżeli oczekujesz prostoty, normalnego działania i logiki interfejsy, czy też filozofii Symbiana, to trzymaj się z daleka od maemo. To nie ma żadnego związku z symbianem - mam E75 i poza czcionką maemo ma tyle wspólnych elementów z Symbianem, co Windows Mobile z iPhone OS. I chyba nie bardzo przesadzam.