[N900] Nokia wraca do gry - 3,5", WVGA, Linux...

• 122 Odpowiedzi
  • 28369 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline blu84

• **
  • 187
  • Sprzęt: SE Z520i  :mrgreen:,N900, MDA-PRO, Asus P565
Odp: [N900] Nokia wraca do gry - 3,5", WVGA, Linux...
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 08, 2009, 21:40:10 »
osobiście już sprawdzałem jakeś 4 dni temu i mam nadzieje , że w innych sklepach będzie trochę taniej niż na nokia.pl, a ta aukcja z allegro  nie wymaga komentarza.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 08, 2009, 21:52:03 »
Nie sądze, że jest to wygórowana cena na taki sprzęt. Touch Pro 2 z super szybkim prockiem Qualcom kosztował trzy tysiaki,

*

Offline blu84

• **
  • 187
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 08, 2009, 22:18:34 »
nie, nie , chodzi mi o to, że sklep internetowy taki jak nokia, htc, samsung ma przeważnie wyższe ceny  niż w innych sklepach dlatego mam cichą nadzieje , że gdzieś indziej będzie taniej.

Każdy wie , że obecnie htc robi masówke nie wnosząc nic innowacyjnego. Zrobią jeszcze z 5 takich jak tp2, zmieniając np. odległości między  przyciskami. Nie ma to jak  "podrasować" wygląd zewnętrzny. (kwestia gustu).

Wracając do n900, jeśli w testach nie wyjdzie jakiś babol i opinie będą pochlebne to sobie takiego sprawie.
W cenie to mi tylko przeszkadza zbyt mała różnica między tą nokią a laptopem średniej klasy, ale jestem dobrej myśli  :wink:

tu znajdziecie garść inf. oraz mase fotek.
http://mobile-review.com/review/nokia-rx51-n900-en.shtml

*

mst

« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 08, 2009, 23:40:34 »
Jaki by nie był wspaniały to za tyle bym go nigdy nie kupił, zwłaszcza że dla mnie nokia nie jest jakimś szczególnym standardem jakości  :wink:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2009, 23:47:24 wysłana przez mst »

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 09, 2009, 00:39:09 »
Wlasnie dla nokii to juz zwykla komorka, tyle ze z maemo.. Reklamuja ja jako telefon..

moze reklamuja tak dlatego bo albo
- potencjalni docelowi klienci na dzwiek slow maemo i linux uciekaja w poplochu i dlatego zeby przekonac te 99% uzytkownikow trzeba uzyc magicznego slowa telefon
- nokia nadal nie rozumie iz ludzie uzywali tableta nokii ... bo to wlasnie nie mialo telefonu w sobie, ci nieliczni niedoinformowani co do przeznaczenia tableta bez opcji telefonu ktorzy jednak kupili i koniecznie chcieli miec z tym /  w tym telefon byli zawiedzeni bo "myslalem ze to jest telefon"
- nokia nie ma swojego UMPC z HSDPA .... wiec zachcialo jej sie jednego
- 99% osob ktore to kupi i tak bedzie uzywac tylko funkcji telefonu ... stad uzycie magicznego slowa takiego a nie innego

to tj powiedziec .. to jest zwykly samochod, a co z tego ze porsche .. bo kogo to w koncu obchodzi LOL
swoja droga podejscie nokii dla mnie jest zagadkowe jesli chodzi o marketing tego N900
Napisane: Wrzesień 09, 2009, 00:37:32
Jaki by nie był wspaniały to za tyle bym go nigdy nie kupił, zwłaszcza że dla mnie nokia nie jest jakimś szczególnym standardem jakości  :wink:

standard jakosci to jest ISO a nie ... marka, niezaleznie od tego czy nokia czy nie nokia  :P

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 09, 2009, 07:39:01 »
Wlasnie dla nokii to juz zwykla komorka, tyle ze z maemo.. Reklamuja ja jako telefon..

- 99% osob ktore to kupi i tak bedzie uzywac tylko funkcji telefonu ... stad uzycie magicznego slowa takiego a nie innego

Rozwaliło mnie to  :E Niestety masz absolutną rację. A później na forum zaczną pojawiać się pytania typu: "Jak w tej nokii zmienić cfonek Mpeczy?, Jestem niezadowolony z tej nokii, przecież nokia robiła proste telefony"

Napisane: Wrzesień 09, 2009, 00:37:32
Jaki by nie był wspaniały to za tyle bym go nigdy nie kupił, zwłaszcza że dla mnie nokia nie jest jakimś szczególnym standardem jakości  :wink:

standard jakosci to jest ISO a nie ... marka, niezaleznie od tego czy nokia czy nie nokia  :P

No chyba, że Nokla. To już chyba zawsze będzie shit :P

*

Offline niepokorny666

• **
  • 227
  • Sprzęt: Galaxy SII
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 09, 2009, 07:55:16 »
Powinien być kompatybilny, a jak nie to pewnie kwewstia niedługiego czasu. Krążą pogłoski, że nowe Maemo to początek końca ery Symbiana i będzie promowany na rynku jak zwykła komórka  - biorąc pod uwagę to, że Nokia sprzedaje dziennie kilkadziesiąt tysięcy smartfonów nie będziemy musieli chyba długo czekać na wysyp aplikacji na tą platforme.

Jest dosc powazna wada(jak dla mnie) tego urzadzonka - brak radia FM(jest transmiter FM, ale po co to komu). Zastanawiam się też czy ta klawiaturka nie jest zbyt mała - na zdjęciach w porównaniu do Omni Pro wydaje się być mikroskopijna.

Posiadam N97 i akurat bez transmitera nie wyobrazam sobie teraz telefonu, krotko mówiac nie ma transmittera nie interesuje mnie dany model.
Jak tylko wyjdzie polece do sklepu.

*

mst

« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 09, 2009, 11:21:20 »
Tak z ciekawości zapytam: da się użyć ten  transmiter fm do czegoś innego niż wysyłanie muzy do radia?

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 09, 2009, 11:28:56 »
Jest info, że można normalnie dzwonić i w innych miejscach:
http://www.theinquirer.net/inquirer/review/1532657/nokia-n900
Jakby się udało nieco bardziej spopularyzować N900, to linux wejdzie na rynek w większym stylu niż dotychczas, a to by było ciekawe. Samo urządzenie wygląda nieźle, ale nie wiem na ile maemo sprawdzi się ze swoją stabilnością jako telefon - Windows ma z tym problemy :) Choć muszę powiedzieć, że maemo 4 w n810 jest wyjątkowo stabilne...
Co do zgodności z maemo5 - jest dużo zmian i co bardziej złożone wgryzające się w system nie zadziałają, ale części z nich nie potrzeba, bo są już wbudowane.

A co do transmitera: a do czego innego można by użyć transmitera dźwiękowego FM niż do słuchania muzy (i/lub głośnomówiącego w czasie rozmowy, choć tutaj jest problem z echem)?
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline blu84

• **
  • 187
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 09, 2009, 11:59:21 »
jakie będzie maemo5 to już niebawem się okaże. Mnie natomiast martwi, że chodzą słuchy o maemo6, ponieważ w piątce operatorzy nie mogą wgrywać swojego oprogramowania, a przez to ten model może okazać się nie tak bardzo dochodowy. ( w sumie dla niektórych - dla mnie- to lepiej kupić niebrandowany model :D). 
Jestem ciekawy czy system i możliwość aktualizacji będzie przeprowadzany jak  na androidzie, -> same się ściągną.

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 11, 2009, 13:50:47 »
blu84: "nie można wgrywać własnego oprogramowania operatora" to jest wielokrotnie przekręcona bzdura. To jest system w pełni otwarty, więc wgrać i zmodyfikować operator może WSZYSTKO - to nie jest problem ani przeszkoda. Problem jest inny: system jest tak otwarty, że nie można ZABRONIĆ użytkownikom niektórych czynności (np. AT&T żąda blokady komunikacji VoIP po ich sieci, żeby nie robić konkurencji usługom głosowym, a za udostępnianie internetu do komputer każe sobie osobno i to słono płacić - takie rzeczy trudno ograniczyć w Linuksie, a wszelkie blokady dość łatwo obejść).
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline 1612mm

• *
  • 60
  • Sprzęt: HOX+, Asus Nexus7

« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 13, 2009, 22:51:28 »
Niezła zajawka! :ok:
http://www.maemo-guru.com/2009/09/video-demo-of-bounce-on-n900-over-tv-out/
nie to żebym był zazdrosny albo co,ale na touch pro też sie da grać w kulkę  na tv out.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 14, 2009, 13:03:09 »

Eeeeee tam - marna kulka ;) Poprzegladalem sobie dzial download na maemo.org i jak przeniosa aplikacje z N810 na N900 to bedzie bardzo potężny system. Z ciekawostek dostepne są - serwer SSH, serwer WWW(Apache!), freeciv(klon cywilizacji), przeportowany Transport Tycoon Deluxe, Pidgin, Gimp czy Open Office i Gnumeric! Wsrod gier mamy tez Quake'a i Duke Nukem oraz porty niektorych gier z Linuxa :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2009, 13:05:36 wysłana przez temp333 »

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 15, 2009, 07:49:05 »

Eeeeee tam - marna kulka ;) Poprzegladalem sobie dzial download na maemo.org i jak przeniosa aplikacje z N810 na N900 to bedzie bardzo potężny system. Z ciekawostek dostepne są - serwer SSH, serwer WWW(Apache!), freeciv(klon cywilizacji), przeportowany Transport Tycoon Deluxe, Pidgin, Gimp czy Open Office i Gnumeric! Wsrod gier mamy tez Quake'a i Duke Nukem oraz porty niektorych gier z Linuxa :)

Zajrzałem tam sobie i moja reakcja była taka:  :O~
Kurcze tylko gdzie ja teraz wykombinuje tyle kasy. Ciekawy jestem czy będzie pod to jakaś w miarę dobra nawigacja. Jeśli tak to nic więcej do szczęścia nie brakuję :)

*

Offline mike100

• 596
  • Sprzęt: BB 9780, BB Playbook
« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 15, 2009, 09:50:51 »
chyba będzie moja :O~ :O~
kurcze... z największego wroga nokii, odkąd nabyłem E71 jestem jej największym przyjacielem :mrgreen:
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790
Dell Vostro 3300, BB Playbook w drodze :)

*

Offline blu84

• **
  • 187
« Odpowiedź #46 dnia: Wrzesień 19, 2009, 13:39:07 »
 taka ciekawosta :

Irreco for n900 tutorial

to jest wczesna wersja ( u góry napis n00),w opisie napisane, ze protoyp.
W specyfikacji nie ma wzmianki nt. IR, ale .... było by fajnie gdyby była  :)

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #47 dnia: Wrzesień 19, 2009, 14:33:25 »

Info z planet.maemo.org :)

"Most folks (myself included) have missed the fact that the Nokia N900 actually has a built-in Infrared port. This port will apparently be used by Irreco to turn your N900 into a super-fancy touchscreen remote, easily replacing those more expensive remote controls, provided the IrDA port is strong enough. Here’s a quick video of the application in action:"

Najgorsza wada to chyba brak radia FM  ;/

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #48 dnia: Wrzesień 21, 2009, 08:57:20 »

Najgorsza wada to chyba brak radia FM  ;/

Zależy dla kogo. Ja na przykład jakoś nigdy nie korzystałem z radia. Nie mam na to czasu po prostu. Dlatego brak radia dla mnie wadą nie jest :P

*

Offline holohause

• 20
  • Sprzęt: HTC Hermes
« Odpowiedź #49 dnia: Wrzesień 21, 2009, 15:01:08 »
No wybaczcie ale radia w dobie mp3, ogromnej ilości pamieci mało kto używam... Czy mając 32 gb dostępnej pamięci będzie słuchał radia? Wgrasz sobie muzykę, a newsy będzie czytał w necie> bo to to ten telefon w zasadzie jest. To takie HTC G1 od nokii tylko troche innej klasy...

*

Offline Morfeusz

• 265
  • Sprzęt: Dużo różnych i będzie jeszcze więcej...
« Odpowiedź #50 dnia: Wrzesień 24, 2009, 12:43:08 »
Mała uwaga N900 nie obsługuje MMS a także pełnej nawigacji (z punktu A do punktu B)

Poza tym urządzenie obsługuje się tylko w poziomie, raczej potrzeba to tego dwóch rąk. W pionie tylko się dzwoni

Te informacje są pewne na 100%
iPhone 3GS (16GB) + Blackberry 8900 + Nokia N900 + Motorola Milestone + Kilkanaście innych leżących na biurku...

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #51 dnia: Wrzesień 24, 2009, 13:15:19 »
Mała uwaga N900 nie obsługuje MMS a także pełnej nawigacji (z punktu A do punktu B)

Poza tym urządzenie obsługuje się tylko w poziomie, raczej potrzeba to tego dwóch rąk. W pionie tylko się dzwoni

Te informacje są pewne na 100%

Jeśli to prawda to mały "zonk". Zobaczymy co napiszą pierwsi recenzenci. Z reguły jeśli wychodzi jakiś nowy sprzęt i zamierzam go zakupić to czekam do momentu, aż nie będę pewny, że spełni wszystkie moje oczekiwania :)

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #52 dnia: Wrzesień 24, 2009, 13:41:55 »
Mała uwaga N900 nie obsługuje MMS

Moze być :)

a także pełnej nawigacji (z punktu A do punktu B)

Zastanawiam się tylko skąd to wytrzasnąłeś? Nokia przygotowuje swoją Nokia Maps na platformę Maemo, więc jak najbardziej będzie nawigacja z p. A do B.

Dla mnie to nie jest jakis szczegolnie wielki problem.

*

Offline blu84

• **
  • 187
« Odpowiedź #53 dnia: Wrzesień 24, 2009, 16:21:40 »
mms?  z czym  to się teraz je  :D.

Nawigacja z pkt. A do pkt. B musi być ;), nie dopuszczam innej myśli.

*

Offline Morfeusz

• 265
« Odpowiedź #54 dnia: Wrzesień 24, 2009, 17:17:54 »
Napisałem że "Te informacje są pewne na 100%" bo miałem możliwość pobawić się nią przez kilka godzin ze stabilnym softem

Zastanawiam się tylko skąd to wytrzasnąłeś? Nokia przygotowuje swoją Nokia Maps na platformę Maemo, więc jak najbardziej będzie nawigacja z p. A do B.

Wierz w co chcesz, ja wiem na pewno. OviMaps będzie ale tylko poglądowo bez pełnej nawigacji z punktu A do punktu B.

Nawigacja z pkt. A do pkt. B musi być ;), nie dopuszczam innej myśli.

Żebyś się nie rozczarował :)
iPhone 3GS (16GB) + Blackberry 8900 + Nokia N900 + Motorola Milestone + Kilkanaście innych leżących na biurku...

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #55 dnia: Wrzesień 24, 2009, 17:19:43 »
I jakie wrazenia z zabawy? :) Bo sporo osob czeka na ta nokie.
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #56 dnia: Wrzesień 24, 2009, 17:23:51 »
Wierz w co chcesz, ja wiem na pewno. OviMaps będzie ale tylko poglądowo bez pełnej nawigacji z punktu A do punktu B.

Myśle, że N900 nie dostała się jeszcze do sprzedaży właśnie z wymienionych przez Ciebie powodów - wydaje mi się że chcą dopracować stronę software i ostatecznie w Nokii pojawi się pełnosprawna nawigacja.

*

Offline Morfeusz

• 265
« Odpowiedź #57 dnia: Wrzesień 24, 2009, 17:38:50 »
temp333 Mam te informacje ze sprawdzonego źródła, ale nie przekonam Cię i wcale mi na tym nie zależy.

Co do samego sprzętu jest naprawdę duży, odnosi się wrażenie że jest trochę nie poręczny.
Ekran nie jest pojemnościowy ale mimo tego całkiem dobrze reaguje na dotyk palcem, co prawda z rysikiem lepiej to idzie.
Bardzo dobra przeglądarka na bazie FireFox z pełną obsługą Flash.
Wspiera Divix/Xvid filmy chodzą płynnie bez żadnej konwersji..
Pełna integracja ze SKYPE i kilkoma portalami społecznościowymi

Tak jak pisałem wcześniej nie ma możliwości obrócenia ekranu w tryb pionowy, tylko jak wchodzimy do książki telefonicznej ekran przestawia się w tryb poziomy, mamy w tedy możliwość przeglądania kontaktów, ewentualnie wystukania numeru z wirtualnej klawiatury, po skończonej rozmowie albo po wyjściu z książki ekran wraca do pozycji poziomej.

Myślę że ma to być rozbudowany tablet internetowy z możliwością wykonywania połączeń a nie na odwrót...

*

Offline mike100

• 596
  • Sprzęt: BB 9780, BB Playbook
« Odpowiedź #58 dnia: Wrzesień 24, 2009, 19:31:37 »
myślę, że obracanie ekranu do oficjalnej premiery się jeszcze pojawi.
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790
Dell Vostro 3300, BB Playbook w drodze :)

*

Offline blu84

• **
  • 187
« Odpowiedź #59 dnia: Wrzesień 24, 2009, 19:43:38 »
myślę, że obracanie ekranu do oficjalnej premiery się jeszcze pojawi.

W to akurat śmiem wątpić :D, mam jakieś zle przeczucie co do tego.

To co to jest za "nawigacja"? Czy nie ma jej wcale, gps ma służyć do google maps?  :D

Nie wiem czy nokia będzie coś poprawiać bo chyba na początku przyszłego miesiąca n900 ma być w USA, po necie też krąży data 27 września...to co oni mogą ulepszyć?

Morfeusz dźwięk jest dobry? Ta nokia ma 2 głośniki po bokach? Próbowałeś przeprwadzić jakąś rozmowę?