zawiesza się lub wyłącza

• 23 Odpowiedzi
  • 4286 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zawiesza się lub wyłącza
« dnia: Listopad 26, 2008, 12:31:50 »
Witam
Mam taki problemik. Gdy naciskam "włącznik" to zamiast wyłączyć wyświetlacz tel się zawiesza.
Objawia się to tym że ekran gaśnie, tel zostaje rozłączony z Active Sync i pomaga jedynie wyjęcie baterii.
Aktualnie używam romu od Oragne i radia 1.58.21.23 Modded, Hard SPL 1.22.

nie pomaga zmiana SPL na 1.16, ani ponowna instalacja Romu, zmieniłem Radio na 1.64.08.21_25.74.40.02K zobaczymy czy coś pomoże.
dodam że czasami tel normalnie działa kilka godzin, usypia się i wzbudza bez problemu, a czasami łapie 10/10 zwieche podczas usypiania
Proszę o pomoc !

jednak zmiana Radio nie pomogła :/
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2008, 13:12:00 wysłana przez SkyFly »

*

Offline baca01

• 266
  • Sprzęt: IpSE2020, XCOVER5
Odp: zawiesza się lub wyłącza
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 26, 2008, 23:24:10 »
Witam
Mam taki problemik. Gdy naciskam "włącznik" to zamiast wyłączyć wyświetlacz tel się zawiesza.
Objawia się to tym że ekran gaśnie, tel zostaje rozłączony z Active Sync i pomaga jedynie wyjęcie baterii.
Aktualnie używam romu od Oragne i radia 1.58.21.23 Modded, Hard SPL 1.22.

nie pomaga zmiana SPL na 1.16, ani ponowna instalacja Romu, zmieniłem Radio na 1.64.08.21_25.74.40.02K zobaczymy czy coś pomoże.
dodam że czasami tel normalnie działa kilka godzin, usypia się i wzbudza bez problemu, a czasami łapie 10/10 zwieche podczas usypiania
Proszę o pomoc !

jednak zmiana Radio nie pomogła :/

A czy wiesz, ze aby wylaczyc telefon trzeba nacisnac "wlacznik" przez dluzsza chwile (2-3 sek) ?
Dopiero wtedy dostajesz komunikat czy wylaczyc telefon.

Co do zwiech.
Mialem je kiedys. Powodowal je program zainstalowany w telefonie i dzialajacy... w stanie czuwania.
To bylo dosc dawno dlategpo nie kojarze dokladnie jaki program...
Moze sprawdz autostart.

EDIT:

Jednakze... cos mi chodzi po glowie ze mogl to byc program do nagrywania rozmow (mial zalaczona opcje autorecord).
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2008, 23:27:09 wysłana przez baca01 »
HTC Touch Dual już tylko do testów, Desire  u nowego właściciela a Loox N520 jako podświetlany zegarek w pokoju.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 27, 2008, 00:08:17 »
wiem o co chodzi z wyłącznikiem, nie mam Toucha od wczoraj. Dokładnie jest tak że kiedy chce uśpić fona i naciskam 1raz włącznik to zalicza zwieche, nie obudzi się choćbym wciskał włącznik 100 razy a pomaga jedynie reset. Rom to Orange czysty, sprawdzałem na oficjalnym HTC 6.1 WWE i jest to samo :/

*

Offline szybki

• *
  • 75
  • Sprzęt: ..:: Do wyboru do koloru ::..
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 27, 2008, 00:10:38 »
Sprawdz na innej baterii , posprawdzaj złącze baterii , programy w tle...

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 27, 2008, 00:26:21 »
dopiero co go skręciłem, a może to wina karty kingston 4gb ? kurcze tak długo działał jak złoto a od początku tygodnia zaczął tak szaleć :/

teraz po skręceniu jest tak że gdy mam podpięty kabel i usypiam fona to rozłącza Active Sync ale ten się nie  zawiesza. Każdy tak ma ?
w autostart mam dwa pliki : poutlook i ssdaemon
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2008, 00:34:33 wysłana przez SkyFly »

*

Offline szybki

• *
  • 75
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 27, 2008, 00:39:27 »
Być może wina karty , popracuj chwilę bez sdhc i zobacz efekty.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 27, 2008, 00:53:29 »
Być może wina karty , popracuj chwilę bez sdhc i zobacz efekty.

zobaczę może to i wina karty
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2008, 01:03:50 wysłana przez SkyFly »

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 28, 2008, 22:01:39 »
przetestowałem Toucha od góry do dołu, jestem na 100% pewien że to wina albo Romu Orange albo wersji Radio. Bo na oficjalnym romie 6.1 od HTC wszystko pięknie działa i dzisiaj co bym nie robił nie zawiesił mi się ani razu.

Czy ktoś będzie na tyle uprzejmy i poda mi jakie radio działa bez problemu z romem Orange 6.0 ? mam Nike200 jeśli są jakieś różne wersje ( oryginalnie jest to MDA Touch Plus)

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 29, 2008, 21:13:44 »
1.58.cala seria
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline m-bee

• **
  • 231
  • Sprzęt: SGH-i780 (Niki 100, C600)
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 01, 2008, 12:20:24 »
Witam.
Też mialem kiedyś ten problem. Założylem nawet nowy watek ale nikt nie podjął tematu...
U mnie po hard resecie problem rozwiązał się sam i nadal nie wiem co było przyczyną.

Zwróć uwagę czy masz oryginalną baterię kiedy u mnie to się działo miałem jakąś podróbkę ale nie wiem cz to miało związek.
Chociaż nie oryginalnych baterii dual nie ładuje... i może nie działać z nimi poprawnie. :O
To zbyt oczywiste ale proste rozwiązania są zwykle właściwe.

*

Offline baca01

• 266
  • Sprzęt: IpSE2020, XCOVER5
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 01, 2008, 16:09:11 »
...chociaż nie oryginalnych baterii dual nie ładuje... i może nie działać z nimi poprawnie. :O

Posiadam jedna nieoryginalna i jakos Dual bezproblemowo daje sobie z nia rade :)
Faktem jest, ze ladowanie odbywa sie pradem ponad dwukrotnie mniejszym niz przy ladowaniu oryginalu.
HTC Touch Dual już tylko do testów, Desire  u nowego właściciela a Loox N520 jako podświetlany zegarek w pokoju.

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 26, 2008, 11:57:20 »
witam!
problem nadal u mnie występuje z tym zawieszaniem, ale już wiem w czym tkwi problem tylko nie wiem jak go rozwiązać.

Jeżeli telefon znajduje się w zasięgu sieci 3G wszystko pracuje elegancko,  można go usypiać i wzbudzać do woli. Ale jak tylko straci 3G i działa na normalnym GSM odrazu łapie zwieche przy wzbudzaniu. Mam tak na każdym romie oprócz oryginalnego od HTC 6.1

Próbowałem wgrywać inne romy z radio takim jak ma official rom, ale nic nie pomaga. Całkowite wgranie wszystkiego od zera też nie, może wiecie co z tym zrobić ? :/ ostatecznie jestem skazany wyłącznie na rom od HTC :/

*

Offline szybki

• *
  • 75
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 26, 2008, 21:59:58 »
Może wyda się dziwne to co napisze , ale miałem ostatnio identyczny przypadek z Kaiserem , pracował stabilnie tylko na ROM-ie z orangutana , na każdym innym się wieszał , wyłączał , restartował , ciężko go było wybudzić ... próbowałem wszystkiego , romów innych , radia , HardSPL-a itd . Wreszcie po wielu dniach męki wpadłem na najprostszą opcje z możliwych ... KARTA SIM!! Miałem jeszcze na niej poczciwy napis IDEA , i w tym tkwił problem , po wymianie karty kajzerka śmiga aż miło bez jakichkolwiek wcześniejszych objawów , sprawdz na innej simce :)
pzdr.

*

tomwil

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 27, 2008, 00:02:05 »
to nie problem SIM. Mi się to (problem z wybudzeniem) zdarzył tylko na WM6 orangutan  :D i to zaraz po flashu. Najpierw pomyślałem, że zapomniałem HR po flashu zrobić ale to nic nie pomogło. Przeflashowałem na WM6.1 i później z powrotem na WM6 orangutana i było po problemie-sam zniknął. Kombinowałem jeszcze z softem i z tego co zauważyłem problem zaczyna występować po instalacji Manili2D (któregoś z jej składników). Na innym romie nic takiego mi nie występowało.

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 27, 2008, 11:19:55 »
a mam pytanie bo może całkiem od podstaw źle podszedłem do urządzenia.

MDA Touch Plus ( pod baterią Niki200) jest zaliczany do Niki czy Neon ? bo instaluje się na nim wszytko dla Niki i Neon-a :-P

*

tomwil

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 27, 2008, 16:47:04 »
hehe sam sobie odpowiedziałeś
HTC P5510 / HTC P5530 / HTC Touch Dual / HTC Touch Dual 850 / NTT DoCoMo FOMA HT1100 -Neon

HTC P5500 / HTC P5520 / HTC Touch Dual / Orange & HTC Touch Dual / SFR & HTC Touch Dual / Swisscom & HTC Touch Dual / Vodafone & HTC Touch Dual / Dopod S600 / T-Mobile MDA Touch Plus / O2 Xda Star / EMobile Emonster Lite S12HT- Niki (Nike)

z tego Niki 100,200,300 to różnice w sofcie operatora
- HTC Touch Dual (HTC Niki 100) details
- T-Mobile MDA Touch Plus (HTC Niki 200) details
- O2 Xda Star (HTC Niki 300) details  -  20 key

ogólnie pomiędzy Niki a Neon różnice są niewielkie(pamieć i rozmiary):
Neon:
- Processor: Qualcomm MSM7200 at 400Mhz
- Operating System: Windows Mobile® 6 Professional
- Memory: ROM: 128 MB / SDRAM: 64 MB DDR
- Dimension(HTC Neon 100):107mm (L) X 55mm (W) X 16.50mm (T)
- Dimension(HTC Neon 200):107mm (L) X 55mm (W) X 17.05mm (T)
- Dimension(HTC Neon 300):107mm (L) X 55mm (W) X 17.05mm (T)
- Weight:120g with battery
- Display:2.6" LCD touch screen with backlight
    240 X 320 dots resolution with 65,536 colors

- Network: CSD/GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA Tri-band GSM: 900, 1800, 1900, UMTS850, UMTS1900, UMTS2100
- Device Control: HTC TouchFLO™;5-Way navigation control
- Connectivity: Bluetooth® 2.0 / HTC ExtUSB™ (11-pin mini-USB and audio jack in one)
- Camera / 2.0 megapixel CMOS color camera
- Front Camera / 352x288 pixel CMOS color camera
- Audio / Built-in microphone and 3-in-1 speaker
- Keyboard / Slide-out QWERTY-type keyboard, 20 keys or Slide-out numeric phone keyboard, 16 keys
- Windows Media Player supported formats: AAC, AAC+, eAAC+, MP3, WMA, WAV, QCELP, MPEG4, AMR-NB, AMR-WB
- Battery Rechargeable Li-lon battery / Capacity: 1120 mAh
   Standby time: Up to 200 hours Talk time: Up to 5 hours

- Expansion Slot microSD™ memory card (SD 2.0 compatible)
- AC Adapter Voltage range/frequency: 100 240V AC, 50/60Hz; DC output: 5V and 1A

Niki(200):

- Processor: Qualcomm MSM7200 at 400Mhz
- Operating System: Windows Mobile® 6 Professional
- Memory: ROM: 256 MB / SDRAM: 128 MB DDR
- Dimension:107mm (L) X 55mm (W) X 15.8mm (T)
- Weight:120g with battery
- Display:2.6" LCD touch screen with backlight
  240 X 320 dots resolution with 65,536 colors
- Network: CSD/GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA Tri-band GSM: 900, 1800, 1900, UMTS2100 (The device will operate on frequencies   
  available from the cellular network.)
- Device Control: HTC TouchFLO™;5-Way navigation control
- Connectivity: Bluetooth® 2.0 / HTC ExtUSB™ (11-pin mini-USB and audio jack in one)
- Camera / 2.0 megapixel CMOS color camera
- Front Camera / 352x288 pixel CMOS color camera
- Audio / Built-in microphone and 3-in-1 speaker
- Keyboard / Slide-out numeric phone keyboard, 16 keys
- Windows Media Player supported formats: AAC, AAC+, eAAC+, MP3, WMA, WAV, QCELP, MPEG4, AMR-NB, AMR-WB
- Battery Rechargeable Li-lon polymer battery / Capacity: 1120 mAh
  Standby time: Up to 200 hours Talk time: Up to 5 hours
- Expansion Slot microSD™ memory card (SD 2.0 compatible)
- AC Adapter Voltage range/frequency: 100 240V AC, 50/60Hz; DC output: 5V and 1A

« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 16:54:35 wysłana przez tomwil »

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 27, 2008, 22:26:20 »
pod naklejką pisze Niki200, ma 256MB Flash Size, a w Device info pisze Model No.: NIKI100  :-)

zainstalowałem dzisiaj najnowszy 6.1 od HTC z początku grudnia, wszystko działa sprawnie jak w poprzedniej wersji. A na wszelkich innych romach dalej mam zawieszenie po uśpieniu urządzenia. Nic nie pomaga, HardSPL 1.5 czy 1.22 jest tak samo. 

Na 100% jest to związane z siecią 3G bo bez SIM-a działa wsio super, albo do momentu aż nie przejdzie na GSM.
Wiec pozostaje mi testować wszelkie Radio jakie znajdę , któryś musi działać poprawnie :-)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 22:29:51 wysłana przez SkyFly »

*

Offline szybki

• *
  • 75
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 27, 2008, 22:39:05 »
Tak jak pisałem kilka postów wyżej , pomogła tylko wymiana karty u operatora , ewentualnie obstawanie przy orangutanowskim romi-e.Przy kombinacjach z Radiami jedna różnica jaka była to cholerne opóznienie wyświetlanego tekstu podczas jego wpisywania , najprościej kup najtanszy starter w kiosku i pośmigaj na nim przez cały dzień , będziesz miał pewność :).

Jeszcze jedno pytanie:
Czy w ustawieniach pasma sieci próbowałeś zamiast Auto dać samo GSM?

*

tomwil

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 27, 2008, 22:51:26 »
jestem w plusie i w tej chwili (od jakiegoś tygodnia) mam WM6.1 PLK Guluma i normalnie nic się nie dzieje, poza tym, że jestem zaskoczony działaniem romu  :grin:, szybki stabilny i maasa pamieci (normalnie przy wyłączonym Trotle i dogranej Manili mam 72-73 MB a po SR 81). Nic się nie wiesza.

« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 27, 2008, 22:52:51 »

testowałem na AUTO i na GSM, bez różnicy. Pani z serwisu Orange powiedziała mi że na 100% jest to wada telefonu, dzwoniłem z ciekawości :-D

Najgorsze jest to że gdy go kupiłem miał soft od T-Mobile, odblokowałem CIDa, wgrałem rom Orange i jakieś Radio. Wszystko działało ponad miesiąc bez problemu, aż do momentu gdy zacząłem testować inne romy. Od tamtej pory mam z nim takie problemy, więc wszystko działało a jednak nie chce znów działać :-P

*

Offline szybki

• *
  • 75
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 27, 2008, 22:56:14 »
jestem w plusie i w tej chwili (od jakiegoś tygodnia) mam WM6.1 PLK Guluma i normalnie nic się nie dzieje, poza tym, że jestem zaskoczony działaniem romu  :grin:, szybki stabilny i maasa pamieci (normalnie przy wyłączonym Trotle i dogranej Manili mam 72-73 MB a po SR 81). Nic się nie wiesza.

Zgadza się ale trafiają się "wybredne" sztuki , próba nie strzelba , a moim zdaniem lepiej dla samego siebie jest iść do kiosku kupić start niż rwać sobie włosy z głowy wgrywając kolejne radio/rom-a nie widząc właściwie żadnej poprawy :)

testowałem na AUTO i na GSM, bez różnicy. Pani z serwisu Orange powiedziała mi że na 100% jest to wada telefonu, dzwoniłem z ciekawości :-D

Najgorsze jest to że gdy go kupiłem miał soft od T-Mobile, odblokowałem CIDa, wgrałem rom Orange i jakieś Radio. Wszystko działało ponad miesiąc bez problemu, aż do momentu gdy zacząłem testować inne romy. Od tamtej pory mam z nim takie problemy, więc wszystko działało a jednak nie chce znów działać :-P

Sprawdż na innej simie , na moje oko bankowo wina samej karty , a Pani z BOK wyrecytowała oklepaną formułę .

*

tomwil

« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 27, 2008, 22:58:28 »
pokombinuj z innymi romami, zauważyłem ze czasami po flashu zostają śmieci, bo niby jakim cudem zostaje data i godzina... Gdzieś czytałem, że warto po flashu zrobić dodatkowy SR.
aha czy po wgraniu romu WM6/0 orangutana przeprowadzałeś customizacje??? czy po flashu po kalibracji pozwalałeś na wgrywanie śmieci orange?? czy robiłeś SR przed??

« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 27, 2008, 23:05:26 »
przerywałem przez SR zanim odliczyło te 3s.

Testowałem ponad 10 romów i na każdym mam zwiechy po uśpieniu, nieważne jakie radio czy HardSPL. Już dziesiątki razy zaczynałem wszystko od zera ( SSPL, HardSPL, super cid etc), efekt ten sam ;-)

Jedynie z romami od HTC nie mam żadnych problemów, urządzenie działa tygodniami bez ani jednej zwiechy.

Mam jeszcze jeden patent, teraz testuje rom i nie pozwoliłem na auto ustawienie telefonu przez Orange. Zobaczymy czy coś się zmieni ;-)
p.s. nie pomogło ;-S
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 23:11:42 wysłana przez SkyFly »

*

tomwil

« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 27, 2008, 23:37:44 »
możliwe, ze to co pisze szybki ma sens-starter 36i6 kosztuje 9 zł inne też pewnie tanioch.