Problem z odblkowaniem CID i wgraniem nowego ROMu

• 4 Odpowiedzi
  • 1623 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z odblkowaniem CID i wgraniem nowego ROMu
« dnia: Listopad 19, 2009, 21:30:21 »
Witam,

Trafił w moje rączki HTC TouchDual - NIKI100 w celu naprawienia od znajomego ale mam z nim duży problem jak się okazało.
HTC włącza się do momentu gdzie czeka na wprowadzenie hasła a1b2c3 - czasami się udaje wprowadzić to hasło ale zawiesza się w tym momencie. Za nic nie mogę wykonać HARD RESET (jakby przyciski nie działały) ale już bootloader wejdzie oraz soft reset zrobi. Nie mogę się połączyć również ActiveSync.
HTC jest z polskiego Orange. Chciałem wgrać nowy ROM ale... nie mogę odblokować CID i wgranie ROMów jakie znalazłem na forum kończą się niepowodzeniem.
Udało mi się znaleźć dump ROMu polskiego Orange zapisany w plikach raw ale nie znalazłem instrukcji jak wgrać taki ROM.
Może ktoś z Was pomoże rozwiązać mój problem z tym HTC.

Teraz parę danych
podczas włączania:
R 1.58.16.27
G 25.61.30.03W
D 1.31

bootloader:
SPL 1.16.0000
CPLD - 4

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
Odp: Problem z odblkowaniem CID i wgraniem nowego ROMu
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 21, 2009, 09:42:12 »
wg mnie kaplica z takim Niki. Bo niby jest sposob wgrania ROMu z karty microSD, ale taki Niki musialby miec zdjetego HardSPLa, a jako, ze nie mozna polaczyc sie po AS to i nie mozna zainstalowac HSPL :/ Jesli nie dziala hard reset wg instrukcji http://www.hardreset.eu/htc_touch_dual_nike_p5500_20_hard_reset_soft_reset_en.html to juz koniec.

A moze oddac go do gwarancji do Orange [moj ma jeszcze 5 miesiecy gwarancji, a kupilem go w Orange jak tylko sie pojawil za 1499zl]
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline m-bee

• **
  • 231
  • Sprzęt: SGH-i780 (Niki 100, C600)
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 28, 2009, 01:18:35 »
Witam
Odpowiedz wydaje sie byc nader oczywista, az sie boje ze czegos nie zrozumialem...  :-?
Jesli masz uwalony rom a telefon wchodzi w BOT-LOADERA
pierwsza podzsawa rzecza jaka powinienes wyprobowac to wgranie identycznego romu jaki siedzi w urzadzeniu.
jesli sie uda i telefon zaskoczy to juz z gorki
Wracajac do hasła 1a2b3c... czy ono nie pojawia sie po kilku nieudanych probach wpisania czegos tam?  moze to wina dotyku ze tel wariuje?
tak sobie zgaduje
Pozdrawiam   :E
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2009, 01:22:56 wysłana przez m-bee »
To zbyt oczywiste ale proste rozwiązania są zwykle właściwe.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 28, 2009, 17:52:57 »
slabo kombinujecie

bo w botloaderze nie masz prawa sie polaczy

odznacz w AS zezwalaj na polaczenie usb i masz komunikacje
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline m-bee

• **
  • 231
  • Sprzęt: SGH-i780 (Niki 100, C600)
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 28, 2009, 18:13:11 »
jesli jest w BOT-LOADERZE to komputer go wykryje wtedy wystarczy wgrac stary rom (wtedy nie ma znaczenia blokada CID) a na nowo wgranym ROMIE mozna juz próbowac zdejmowac blokady.
Pozdrawiam
To zbyt oczywiste ale proste rozwiązania są zwykle właściwe.