Radio a zasięg komórkowy, problemy i porady inne opcje (htc niki)

• 21 Odpowiedzi
  • 3084 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline m-bee

• **
  • 231
  • Sprzęt: SGH-i780 (Niki 100, C600)
Witam.
Do tej pory nie zastanawiałem się nad zmianą romu (mam niki project) ale ostatnio
dostałem prawie szewskiej pasji  :|kiedy pojechałem w rodzinne strony (z dala od miasta)
i okazało się że mój  Niki (touch dual) gubi i odnajduje na okrągło zasięg. :S
W ogóle zachowywał się w tej kwestii dziwnie i nie tak jak powinien.
Najgorsze że SE k800i w tym samym miejscu (i sieci) miał zasięg maksymalny!!!! :mad:
Stąd pytanie czy zmiana romu na oryginalny htc coś może poprawić???
Może ktoś przeprowadzi jakieś testy?
PS.
Nie znalazłem w tym temacie też żadnej instrukcji a ni nawet opisu jak wykonać zmianę na taki rom
 i jakie czychają pułapki... :E
Dzięki ... Pozdrawiam

Witam.
Do tej pory nie zastanawiałem się nad zmianą romu (mam niki project) ale ostatnio
dostałem prawie szewskiej pasji  :|kiedy pojechałem w rodzinne strony (z dala od miasta)
i okazało się że mój  Niki (touch dual) gubi i odnajduje na okrągło zasięg. :S

Jezeli chodzi o gubienie zasiegu, sprawdz lepiej jakie masz radio. Niki nie z kazdym radiem chodzi poprawnie.
Ja nie narzekam choc korci mnie zmiana ROMu na oryginalny ze wzgledu na przyspieszenie (jak duze? i co przyspiesza?)
Dodam, ze Niki v.2 jest zauwaqzalnie szybyszy od v1, szczegolnie grafika!
Szkoda mi tylko dodatkow Niki'ego i ladniejszej oprawy graficznej...

ok. Tylko jakie radio może to poprawić??? A może zmiana w rejestrze albo cokolwiek innego....
Czekam na pomysły
Bo mnie drażni kiedy pomyślę ze Niki ma gorszy zasięg w tym samym miejscu i warunkach niż inny telefon!!!!
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2008, 15:47:51 wysłana przez m-bee »
To zbyt oczywiste ale proste rozwiązania są zwykle właściwe.

*

Offline baca01

• 266
  • Sprzęt: IpSE2020, XCOVER5
Odp: Zasięg komórkowy problemy i porady (htc niki)
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 08, 2008, 23:32:16 »
Moglbys napisac jakie masz radio. Ja pracuje na 1.64.08.21 i dziala dobrze (+gsm).
Mam jeszcze karte ery i byc moze play'a (nie wiem czy jeszcze dziala).
W razie potrzeby moge je sprawdzic czy sie roznia od plusa.
HTC Touch Dual już tylko do testów, Desire  u nowego właściciela a Loox N520 jako podświetlany zegarek w pokoju.

*

Offline m-bee

• **
  • 231
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 09, 2008, 12:39:16 »
Witam
Radio to
1.58.221.23 (podobno od kaisera ale nie pamiętam już nie ja wgrywałem)

Moja sieć to orange. A problem to to że zasięg jest kiepski w pewnych warunkach w porównaniu z innym telefonem (k800i) :|
Kiedy u mnie zrywa połączenia na tamtym jest prawie max... :-?

*

Offline m-bee

• **
  • 231
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 18, 2008, 17:41:50 »
Witam
Proszę jeśli możecie podajcie jakich wersji radia używacie i jak się ono spisuje w porównaniu do waszych oczekiwań i innych telefonów oraz innych wersji.  :wink: (w warunkach opisanych w poprzednich postach czyli słabszego zasięgu)

*

Offline baca01

• 266
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 19, 2008, 03:07:09 »
U mnie dziala bez problemu z ponizszymi:

RUU_Nike_Radio_1.58.21.23_25.65.30.04
RUU_Nike_Radio_1.58.25.14_25.69.30.05P
RUU_Nike_Radio_1.64.08.21_25.74.40.02K
HTC Touch Dual już tylko do testów, Desire  u nowego właściciela a Loox N520 jako podświetlany zegarek w pokoju.

*

Offline iampinki

• **
  • 168
  • Sprzęt: htc touch pro
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 19, 2008, 10:02:27 »
ja mam radio: 1.58.16.27 sieć ERA - zasiegu praktycznie nie mam wcale.
na jaki powinienem zmienic?
jezeli chodzi o rom tam wersje "NIKI PRO" z XDA developers - czy to dobry wybor?
dzięki

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 19, 2008, 11:35:15 »
Ja wgralem RUU Nike Radio 1.58.21.23 z http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=369502 [żona ma WM6.0PL] i nie ma już problemu z zasięgiem [teraz Plus, a wcześniej był Orange, bo na tą ostatnią sieć był SimLock].
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline m-bee

• **
  • 231
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 19, 2008, 15:30:08 »
Dziękuję za odpowiedzi.
Proszę jednak w odpowiedziach o opis porównań zasięgu w innymi wersjami radia lub telefonami innych marek.
Chodzi mi o ustalenie najlepszego radia a pisanie, ze
mi działa dobrze
nie wnosi oczekiwanych informacji.
Mój tel w Wawie też ma dobry zasięg. Ale w innych miejscach już nie i tu jest pies pogrzebany :S
Proszę o testy i porównania. Oczywiście wszystkie pozostałe opinie też są mile widziane. :mrgreen:
Poozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2008, 15:32:49 wysłana przez m-bee »

*

Offline narqotic

• 1852
  • Sprzęt: Samsung i780
Odp: Radio a zasięg komórkowy, problemy i porady inne opcje (htc niki)
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 19, 2008, 16:28:08 »
Nie za wiele wymagasz?
Dlaczego ktoś inny miałby za Ciecie wgrywać kolejne radia i robić testy?

*

Offline baca01

• 266
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 19, 2008, 23:12:46 »
Wydaje mi sie, ze sprawdzenie poszczegolnych RADIO-romow moze byc trudne. Kazdy powinien zrobic testy indywidualnie a i to nie da miarodajnego rezultatu.
Dlaczego ?

Powyzsze trzy RADIA dzialaja dobrze z ROMem Niki'ego, zarowno wersja 1 jak i v.2.  Na pewno ROM Nikiego dziala conajmniej srednio z oryginalnym radiem Oragne (kiepski zasieg- o conajmniej dwie "kreski" gorszy od stanu optymalnego).

Czym sie roznia powyzsze trzy radia ? Zapewne wersja, zapewne jakimis drobnymi modyfikacjami, zapewne ulepszona obsluga zarzadzania energia.
Czy nowsze radio moze byc lepsze od starszego? Niekoniecznie! Optymalizacja zarzadzania energia moze wplynac np. na czestotliwosc poszukiwania mocniejszych BTSow/kanalow GSM podczas rozmowy lub podczas czuwania. Telefon bedzie dluzej trzymal w stanie czuwania kosztem wyboru najlepszej komorki. To jets tylko przylad. Wcale tak byc nie musi ;) Dlatego mozesz widziec "mniej kresek" niz kiedys. Poza tym "kreska" nie jest rowna "kresce". Inny czynik to zaklocenia spowodowane nakladaniem sie kanalow w Twoim miejscu zamieszkania/pracy. Telefon po prostu moze sobie nie radzic z wyborem "lepszego" kanalu rozmownego, kierujac sie innym czynnikiem.

Jak chcesz sie pobawic i przeanalizowac sygnal, odpal u siebie na HTC i jednoczesnie na innym telefonie Netmonitor.
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2008, 23:15:14 wysłana przez baca01 »

*

Offline m-bee

• **
  • 231
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 20, 2008, 19:52:11 »
Nie za wiele wymagasz?
Dlaczego ktoś inny miałby za Ciecie wgrywać kolejne radia i robić testy?
Znam to forum dość dobrze i wiem ze jest tu sporo miłych i uczynnych ludzi  :| HE HE  :E
narqotic - Mam do Ciebie kilka słów. Nie zmuszam Cię do robienia czegokolwiek. Proszę jedynie nie zaśmiecaj mi wątku!
Będę wdzięczny.:wink:

Chodzi mi o to byście opisywali jakie macie radia w swoich dualach i jak Wam się one spisują w "trudnych" warunkach (i w jakiej sieci)
najlepiej w porównaniu z innymi telefonami, które mogą się lepiej spisywać. Wtedy będziemy wiedzieli jakie radio jest najlepsze.
To proste.  :grin:
Możecie też opisywać jakie macie swoje sposoby na radzenie sobie z kiepskim zasięgiem.
Dzięki :ok:
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2008, 20:05:57 wysłana przez m-bee »

*

Offline narqotic

• 1852
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 20, 2008, 20:02:52 »
Lubię pomagać, ale Twoja prośba ewidentnie wygląda jak poszukiwanie frajera, bo Tobie nie chce się tego zrobić samemu.
No sorry, ale tak to właśnie wygląda w moich oczach.

P.S. Jeśli naprawdę chcesz mieć jakieś miarodajne testy to zrób je sam wgrywając różne radia i porównując jak się sprawują w takich samych warunkach, bo jeśli powiem Ci, że radio które mam u siebie działa super zawsze i wszędzie niewiele Ci da. Ważne jest też w jakiej sieci pracuje urządzenie, bo każda z nich ma inne rozmieszczenie BTS-ów.
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2008, 20:05:02 wysłana przez narqotic »

*

Offline m-bee

• **
  • 231
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 20, 2008, 20:27:58 »
Nie będę z Tobą prowadził jałowych dyskusji na forum.
Jeśli uważasz ze wersja radia jaką posiadasz jest dobra i lubisz pomagać to weź inny tel w tej samej sieci i porównaj siłę zasięgu. Potem opisz wyniki tych "testów" wraz z wersją radia. Proste! :sleepy:

I proszę nie pisz na forum swoich przemyśleń we wspomnianym wcześniej tonie bo to niczego nie wnosi.
Nie szkoda Ci czasu i energii na off-topick'i???

Dyskusje na tematy: "czy szukam frajera" i "jak Ty to widzisz" uważam za zamkniętą!!!!!!
Proszę: 1.) zapoznać się z cała treścią tematu (wtedy zrozumiecie o co mi chodzi )
             2.) nie wyładowywać swoich grafomańskich popędów w tym wątku (chyba że jest to związane bezpośrednio z jego tematem)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2008, 20:29:50 wysłana przez m-bee »

*

Offline narqotic

• 1852
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 20, 2008, 20:43:59 »
Radio mam takie jak w oficjalnym romie WM 6.1 WWE od HTC czyli 1.65.28.25, ale porównując zasięg na dualu do zasięgu na innym telefonie niczego nie uzyskasz.
Musiałbyś porównywać np. z dualem działającym w tej samej sieci, ale z innym radiem na pokładzie. Nie wiem co miałoby Ci dać porównanie np. z k800i. Mi zarówno na dualu jak i na k800i wszędzie pokazuje dobry zasięg (czy to na wsi czy w mieście), sieć Plus.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 21, 2008, 18:04:47 »
mam 2 sztuki niki obydwa w orange radio 1.58 niestety ale dual nie dorowna z zasiegiem do k800. jest lekko slabszy. co do testow mimo ze mam dwa to kazdy odbiera innaczej. nawet maja inne kolory wiec wystarczy ze masz inna partie i bedzie innaczej
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline m-bee

• **
  • 231
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 24, 2008, 19:17:28 »
thX  :)
Cenna uwaga. Proszę o podanie pełnego numeru radia.

*

Offline moozaw

• 28
  • Sprzęt: Samsung Omnia W
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 01, 2008, 10:09:34 »
Witam...ja ściagnąłem ze swojego orangowskiego dual touch'a simlock i cidlock wg instrukcji na forum. Następnie wgrałem to polecane radio z końcówką 23 modded i z orange w ogóle niełapał zasięgu a z plusa łapał w niektórych miejscach ledwo ledwo...więc wróciłem do radia oryginalnego czyli 1.58.16.27 i mam na orange dwie kreski i nic więcej...nie wspominając o 3G..
Czy coś sknociłem przy ściaganiu tych blokad czy poprostu musze teraz znaleźć radio które będzie odpowiednie po tych zmianach na chybił trafił?
Prosze o pomoc...

*

Offline moozaw

• 28
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 01, 2008, 11:14:07 »
dobra juz po problemie...wkurzyłem się i wgrałem ten angielski oryginalny rom htc...zasięg jest max cały czas na orange...a to ze po angielsku to mi nie przeszkadza:) Polecam każdemu orangowiczowi zrobić taką akcje ze swoim dualem:)
Pozdrawiam

*

Offline m-bee

• **
  • 231
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 01, 2008, 12:02:19 »
Dzieki za info. A może by wgrać samo radio od htc?
Co wy na to?

*

Offline moozaw

• 28
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 01, 2008, 14:26:03 »
hmm..jak wgrałem oryginalne radio htc na orangeowski WM6.0 przy sciągniętym simlocku i cidlocku i z hardspl 1.15 mbf to miałem dwie kreski (Radio 1.58.16.27), jak wgrałem radio 1.58.21.23s modded to nie miałem praktycznie wcale zasięgu. Teraz mam 1.65.28.25 ale na WM6.1 i jest zasięg perfekcyjny...ale nieznam się na tym i niewiem czy można to radio wgrać pod WM6.0..może się wypowie ktos kto sie na tym zna...

*

Offline baca01

• 266
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 01, 2008, 16:00:19 »
hmm..jak wgrałem oryginalne radio htc na orangeowski WM6.0 przy sciągniętym simlocku i cidlocku i z hardspl 1.15 mbf to miałem dwie kreski (Radio 1.58.16.27), jak wgrałem radio 1.58.21.23s modded to nie miałem praktycznie wcale zasięgu. Teraz mam 1.65.28.25 ale na WM6.1 i jest zasięg perfekcyjny...ale nieznam się na tym i niewiem czy można to radio wgrać pod WM6.0..może się wypowie ktos kto sie na tym zna...

A dziala Ci kamera ?

*

Offline moozaw

• 28
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 02, 2008, 09:04:06 »
działa..i niewiem moze się myle ale wydaje mi się że film nakręcony teraz po zmianie romu chodzi płynniej niż przed..