Po zdjeciu cida simlock i instalacji wm6.1 nie działa kamerka do wideorozmow

• 10 Odpowiedzi
  • 1527 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline moozaw

• 28
  • Sprzęt: Samsung Omnia W
Witam...otóż wg instrukcji zamieszczonych na tym forum zmieniłem sobie orange windows mobile 5 na wm6.1
Wszystko działa jak należy..nie ma polskiego słownika ale mi to nie przeszkadza, a wiem że ponoć da się to jakoś zrobić bo przemknął mi tu jakiś temat o tym przed oczami jak szukałem rozwiązania mojego problemu.
Otóż nie działa mi kamerka ta z przodu telefonu...ani w wideorozmowach ani w aplikacji do robienia zdjęć..tak jakby jej nie było.:/ czy wie ktoś może jakby to szło naprawić? jakieś sterowniki czy coś innego pozmieniać? Prosze o pomoc

*

Offline piotrrz

• *
  • 61
  • Sprzęt: HTC Desire HD
Musisz poszukać i potestować inne wersje Radio Rom - to one na 100% są przyczyną. Zła wersja objawia się niedziałaniem aparatu, brakiem dźwięków lub zasięgu.
było: Eten M600+ -> HTC Touch Dual -> HTC Touch Pro
jest: HTC Desire HD

*

Offline baca01

• 266
  • Sprzęt: IpSE2020, XCOVER5
Potwierdzam ze wina moze byc zle dobrany albo w ogole nie zmieniany przy flashowaniu RadioROM.  Wlasnie stalem sie ofiara niedzialajacej kamery po wgraniu nowego ROMu. Auktualnie szukam rozwiazania. No chyba ze ktos juz wkladal u siebie Phoenix v1.13 ROM 20765 WWE (Iolite) i wie z jakim radiem dziala kamera z przodu.

Dodam, ze przy innych ROMach z Manilla rowniez nie widze drugiej kamery, nawet po instalacji pelnego ROMu WWE z radiem!

P.S.
A co do slownika. Spokojnie znajdziesz rozwiazanie z xT9pl na tym forum - do wersij z HTC Home.
W przypadku instalacji ROMu z Manilla trzeba szukac innego slownika (ponizej do zassania). Stary jest czesciowo niekompatybilny z klawiatura!
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2009, 23:37:51 wysłana przez baca01 »
HTC Touch Dual już tylko do testów, Desire  u nowego właściciela a Loox N520 jako podświetlany zegarek w pokoju.

*

Offline moozaw

• 28
dzięki wielkie za informacje....jak mi sie uda wykombinować z tym RadioRom'em to dam znac odrazu:) A Radio zmieniałem na jakieś specjalne które było potrzebne do wgrania HardSPL czy coś takiego..a po instalacji zmieniłem na jakieś inne ale brałem pod uwage tylko zasięg a nie zauważyłem że kamerka nie działa. No nic...to jeszcze raz dzięki
Pozdrawiam

*

Offline baca01

• 266
Eksperymentowalem do rana! Po wgrywaniu roznych ROMow z roznymi RadioROMami doszedlem do wniosku ze cos spieprzylem! W zadnej konfiguracji nie mam drugiej kamery ! Nawet po przywroceniu poprzedniego/dzialajacego ROMu z przednia kamera i... oryginalnego,  Oragne! Kurcze czy ktos wie o do chodzi ? Mialem HardSPL 1.16 i cos mnie skusilo na wgranie wersji 1.22. Nie wiem czy sie wgrala bo na ekranie widnieje HardSPL 1.16 (ale z drugiej strony operacja flashowania zakonczyla sie sukcesem).

Moja teoria jest taka:
spieprzylem chyba tym flashowwaniem :mad:
HTC Touch Dual już tylko do testów, Desire  u nowego właściciela a Loox N520 jako podświetlany zegarek w pokoju.

*

Offline baca01

• 266
NIC NIE ROZUMIEM
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 27, 2009, 23:23:30 »
Pogodzony z brakiem przedniej kamerki, przystapilem do konfiguracji nowo wgranego ROMu. Ostatecznie zdecydowalem sie na kompromisowe rozwiazanie czyli na oficjalny ROM z radiem (ROM RUU_Nike_HTC_WWE_2.09.405.1_RadioROM_1.65.28.25). Po instalacji programow (bylo ich troszke) zapomnialem o problemie. Jakie bylo moje zdziwienie jak zobaczylem w menu ikonke KAMERY  :shock:  :O~  Doprawdy nie wiem JAK to sie stalo! Dokladnie sprawdzalem zaraz po wgraniu ROMu! NIE BYLO ikonki przelaczania kamer! Chyba nigdy nie poznam tej tajemnicy.

W ogole ten ROM jest troszke dziwny (inteligentny?). Po instalacji od razu sprawdzilem czy mam druga kamere  :O~ i jaki jest zasieg przy obecnym radiu (dobrze znany problem kiepskich zasiegow w przypadku niedopasowania radia). No i... bylo OK tylko, ze zamiast ikonki "E" (EDGE) mialem "G" (GPRS). Po przelaczeniu na 3G od razu mialem 3G. Sek w tym, ze w moim miejscu wszystkie ROMy od razu "przechodzily" w tryb "E", jezeli telefon pracowal tylko w 2G. A u ZONK, only "G" !  Zmierzylem transfery i w "G" niby bylo ok jak na EDGE. Jednakze zastanawialem sie czemu telefon zle pokazuje tryb.. Po ok. dwoch dniach (czemu z takim opoznieniem?  :shock:) coraz czesciej pojawia sie "E"! Dziwne.... Najwazniejsze ze wsio dziala jak nalezy :D

Sorki za czesciowe OT ale nie mialem gdzie sie "uzewnetrznic" :)

*

Offline moozaw

• 28
no i kurcze ja mam ten sam rom z tym samym radiem i mi nie działa ta kamerka:/
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2009, 14:09:56 wysłana przez moozaw »

*

Offline baca01

• 266
no i kurcze ja mam ten sam rom z tym samym radiem i mi nie działa ta kamerka:/

Minelo troszke czasu a ja juz z przednia kamerka :)
Nie wiem jak to sie stalo poniewaz w miedzyczasie sporo grzebalem z ROM-ami...
W tej chwili posiadam ROM Phoenix 2.10, z radiem takim samym jak pisalem wyzej, ale kamera pojawila sie juz na oryginalnym ROM-ie.
Na 99% sprawca tego stanu byl powrot do HardSPL 1.16

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
na HardSPL 1.22 i romie Orange przednia kamerka działa na pewno

*

Offline moozaw

• 28
Odp: Po zdjeciu cida simlock i instalacji wm6.1 nie działa kamerka do wideorozmow
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 27, 2009, 14:35:25 »
no ja mam SPL-1.15.Hard napisane na bootloaderze..
poprostu tak se wgrac 1.22 i bedzie ok? Jakby ktos był tak miły to by mi wskazał właściwą dorgę do pliku HardSpl 1.22:P

*

Offline piotrrz

• *
  • 61
  • Sprzęt: HTC Desire HD
Odp: Po zdjeciu cida simlock i instalacji wm6.1 nie działa kamerka do wideorozmow
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 27, 2009, 22:42:48 »
Wystarczy trochę poszukać. Oto podstawowe źródło wiedzy na ten temat:
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=2786065&postcount=439
było: Eten M600+ -> HTC Touch Dual -> HTC Touch Pro
jest: HTC Desire HD