Oficjalny WM 6.1 HTC do Nikiego

• 35 Odpowiedzi
  • 4037 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gryc

• 13
  • Sprzęt: HTC Wizard; HTC Nike
Oficjalny WM 6.1 HTC do Nikiego
« dnia: Październik 11, 2008, 12:17:04 »
Na stronach HTC pojawil sie:

HTC Touch Dual - Windows Mobile® 6.1 Professional Upgrade

Co prawda link padl i nie aktualnie nie dziala ale moze to tylko przejsciowo.

Pzdrw.

Odp: Oficjalny WM 6.1 HTC do Nikiego
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 12, 2008, 14:08:16 »
mowisz ze link padl... mozesz podac w takim razie link do polskiej wersji, ten padniety? sprobujemy poszukac gdzies na innych serwerach, ale generalnie chodzi mi dokladnie o numer builda i wersje radia w oficjalnym plk. w ten sposob namierzylem sporo jezykow, ale polskiego jeszcze nie. ewentualnie jak bym mogl prosic o kilka s/n z egzemplarzy kupionych w polsce, bo moj pochodzi z niemiec i ze strony htc moge do niego pobrac rom GER, akutalnie na tel wrzucilem wersje WWE - działa zdecydowanie szybciej od wm6.0

*

Offline szczyku

• **
  • 173
    • AUTO-CZĘŚCI
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Desire
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 12, 2008, 19:32:07 »
niby jest... czytałem o tym na innym serwisie o pda... ale czy polski... ja ma z orange... więc mogę zapomnieć... dlatego prośba do ludzi... udostępnijcie wersje pl...
hypnotiQ  -----> --=BYSIO=--

*

Offline gryc

• 13
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 12, 2008, 22:56:33 »
O polskim jeszcze niestety cisza. Na razie WWE i pare innych jezykow, ale na oficjalnej stronie nadal tylko pozornie dostepny.

Dobra wiadomosc, ze faktycznie szybszy. Dzieki, bo o oficjalnym upgrade Kaisera czytalem rozne opinie.

Pzdrw

*

Offline Tunhaar2

• 18
  • Sprzęt: HTC Touch Dual, microSDHC 8GB + SE HBH-DS980 Bluetooth A2DP; pervious: Dell Axim X30 624MHz, SD 512MB
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 14, 2008, 15:52:09 »
Po wpisaniu moje S/N (Niki z Orange PL) dostaję komunikat: Sorry, this software download is not suitable for your device. Jakieś pomysły?  :mad:

*

Offline szczyku

• **
  • 173
    • AUTO-CZĘŚCI
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 14, 2008, 18:25:56 »
Po wpisaniu moje S/N (Niki z Orange PL) dostaję komunikat: Sorry, this software download is not suitable for your device. Jakieś pomysły?  :mad:

tak to jest jeśli ma się duala z orange... ja próbowałem zmieniać końcówke numeru, ale trafiałem tylko na portugalski i ruski soft :(

*

Offline piotrrz

• *
  • 61
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 15, 2008, 16:54:03 »
Ja mam ten sam problem z Niki z Orange PL...
było: Eten M600+ -> HTC Touch Dual -> HTC Touch Pro
jest: HTC Desire HD

*

Offline Tunhaar2

• 18
  • Sprzęt: HTC Touch Dual, microSDHC 8GB + SE HBH-DS980 Bluetooth A2DP; pervious: Dell Axim X30 624MHz, SD 512MB
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 16, 2008, 12:10:17 »
To teraz parę cytatów z BOK Orange (obsługa klienta biznesowego):
Orange: a jak to się dzieje, że nie może Pan zaktualizować oprogramowania?
Ja: dla S/N aparatu z Orange otrzymuję odmowę pobrania aktualizacji.
O: To może się Pan skontaktować z producentem i zapytać dlaczego tak się dzieje. A w ogóle to pewnie tak została przez nas podpisana umowa z HTC, że nie da się stosować innego oprogramowania.
Ja: Nie interesuje mnie kontakt z producentem, bo telefon dostarcza PTK Centertel i to ta firma instaluje simlock, uniemożliwiający samodzielne dokonywanie zmian oprogramowania.
O: To może sobie Pan zdjąć simlock, utraci Pan wtedy gwarancję. Poza tym telefony to tylko dodatki do naszych usług.
Ja: Proszę o dopowiedź, w jaki PTK Centertel zapewnia aktualizację oprogramowania dostarczanych przez siebie telefonów HTC Touch Dual?
O: To już jest zgłoszenie reklamacyjne, które musi Pan, z zachowaniem wymogów formalnych, przesłać faksem. Odpowiedź w terminie 14 dni.

He he, dodatki do usług. Trochę jak: "jak się Panu nie podoba, może Pan korzystać z naszych usług bez pomocy telefonu"... ręce opadają.  Ja mam niestety telefon na firmę, ale jeśli ktoś ma go z Orange prywatnie, to może powalczyć. Nie przypominam sobie, by umowa lub regulamin zawierały infromację, że PTK Centertel uniemożliwia aktualizację oprogramowania do dostarczanych aparatów. Konsument spokojnie przewalczy ten temat.

EDIT: wysłałem też pytanie do HTC.
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 13:34:45 wysłana przez Tunhaar2 »

*

Offline piotrrz

• *
  • 61
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 16, 2008, 18:21:10 »
Jak czytam ten tekst, to mi się przypomina praca w Orange i standardowe odpowiedzi, których kazali mi kiedyś udzielać. Na szczęście już od dawna mam od Orange spokój. No, może poza Dualem z Orange... ;-)

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 17, 2008, 12:31:59 »
Siedziałem z kilka godzin na Google i szukalem numeru seryjnego.

Znalazlem tylko dwa, ale zaden nie pasuje ani do polskiego ROMu, ani do angielskiego [dostaje komunikat "Sorry, this software download is not suitable for your device. "].
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline szczyku

• **
  • 173
    • AUTO-CZĘŚCI
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 17, 2008, 17:40:39 »
dla mnie wwe starczy i polski słownik t9:)

*

Offline Motronic

• 4
  • Sprzęt: HTC Touch Dual
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 18, 2008, 08:31:31 »
U mnie to samo... "Sorry, this software download is not suitable for your device"
Touch dual z Orange!

*

Offline szczyku

• **
  • 173
    • AUTO-CZĘŚCI
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 18, 2008, 08:50:58 »
i na wstępie napisze że WWE jest o wiele szybszy niż ten z orage... :grin: na wstępie jestem zadowolony... zdecydowanie grafika działa płynniej...

*

Offline calasty

• 16
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 18, 2008, 23:53:20 »
Wracajac do tematu Orange... Niestety tak jest ze zarowno na Automape jak i na WM ma wykupiona licencje na jedna wersje softu i tym obdarowuje Orange klientow. Pozatym umowa z HTC pomiedzy Orange jest skonstruowana w ten sposob, ze nie daja szansy grzebac w sofcie i tego sie nie zmieni wiec albo gwarancja albo zabawa z nowego softu, ktorego nie dostaniemy bo HTC nie przeznaczyl aktualizacji na Niki polskiego rynku.... A konsultant faktycznie mowil oklepanie, ze Orange swiadczy uslugi a nie odpowiada za telefony i mial racje, bo podpisujemy umowe o swiadczenie uslug telekomunikacyjnych a nie o wziecie telefonu-Orange w ramach bycia milym oferuje tak jak kazdy inny operator telefon w promocyjnej cenie i niestety na takich zasadach jakie on narzuca ale umywa potem od tego rece.... Czyli jestem z tym tekstemw punkcie wyjscia i faktycznie z nimi sie nie wygra, ale jedno co za nimi przemawia to jakosc uslug, dla mnie sa na pierwszym miejscu, dwa obsluga w callcenter jest naprawde na wysokim poziomie w porownaniu do ERY np.... A kazdy operator chce ze swoje klienta wyciagnac jak najwiecej mydlac mu oczy swiecidelkami... ale umowmy sie, 95% klientow NIE CZYTA UMÓW a tam jest jasno sprecyzowane co i jak....   ;];] ja tam nie skorzystam z ERY ani z PLUSA bo Orange swiadczy rzetelnie swoje uslugi....

*

Offline baca01

• 266
  • Sprzęt: IpSE2020, XCOVER5
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 19, 2008, 03:16:35 »
i na wstępie napisze że WWE jest o wiele szybszy niż ten z orage... :grin: na wstępie jestem zadowolony... zdecydowanie grafika działa płynniej...

Probowales ROM Niki'ego v2? Szukam porownania pomiedzy tym ROMem a oryginalnym 6.1 HTC pod katem grafiki.
HTC Touch Dual już tylko do testów, Desire  u nowego właściciela a Loox N520 jako podświetlany zegarek w pokoju.

*

Offline szczyku

• **
  • 173
    • AUTO-CZĘŚCI
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 19, 2008, 15:14:49 »
nie wrzucałem nikiego v2  nie jestem pewny, ale ktoś napisał że działa wolniej od samego softu orange...

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 19, 2008, 18:29:34 »
Wracajac do tematu Orange... [...] A konsultant faktycznie mowil oklepanie, ze Orange swiadczy uslugi a nie odpowiada za telefony i mial racje, bo podpisujemy umowe o swiadczenie uslug telekomunikacyjnych a nie o wziecie telefonu-Orange w ramach bycia milym oferuje tak jak kazdy inny operator telefon w promocyjnej cenie i niestety na takich zasadach jakie on narzuca ale umywa potem od tego rece.... ale umowmy sie, 95% klientow NIE CZYTA UMÓW a tam jest jasno sprecyzowane co i jak.... 

Będę polemizował - umowy czytam, tę dot. Nikiego w szczególności. Nie pamiętam, by były tam wymienione jakiekolwiek ograniczenia dotyczące aktualizacji softu. Sprawdzę. Jeśli mam rację, to są to ograniczenia nie objęte umową, co pozwala je podważyć. Po drugie istnieje pojęcie "narzucania uciążliwych warunków umów" (ochrona konkurencji i konsumentów albo zwalczanie nieuczciwej konkurencji, podaję z pamięci). Promocyjna cena telefonu też nie bierze się znikąd - w zamian abonent zapewnia operatorowi co najmniej gwarantowane przychody z umowy przez oznaczony czas. Podpisujemy umowę o świadczenie usług telekomunikacyjnych na takich warunkach m. in. właśnie dlatego, że OBEJMUJE ONA świadczenie wzajemne operatora w postaci sprzedaży telefonu po określonej cenie.

Skoro operator nie odpowiada za telefon, to skąd w aparacie zbrandowany soft, simlock itd? Mam rozumieć, że jak nawali zbrandowany soft to Orange też "umywa ręce"? Ciekawa teoria.

Wreszcie - dla mnie takie forum jak PDAClub to miejsce wymiany poglądów i kształtowania świadomości użytkowników przeciwko takim praktykom operatorów, jak opisana powyżej, gdzie z każdej strony wyłazi cwaniactwo. Reklamowanie cwaniactwa Orange jako lepszego, bo cwaniactwo Ery rzekomo jeszcze gorszym cwaniactwem jest, pozostawiam bez komentarza.
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2008, 18:32:14 wysłana przez Tunhaar »

*

Offline gryc

• 13
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 19, 2008, 22:27:37 »
Niestety oficjalne upgrady HTC sa tylko dla telefonow niebrandowanych i to nie jest tylko wymysl Orange ani innych Polskich operatorow. Poza Polska tez tak jest.
Co nie zmienia faktu, ze moze uda sie zmusic operatora do wypuszczenia wlasnego upgradu, ale jakie moga byc szanse?
Mozna oczywiscie wgrac kazdy ROM (trudniej lub latwiej), ale podobnie do ROMow gotowanych - ciezko bedzie z gwarancja. 
W wizardzie z Orange kiedys zmienialem pare dni po gwarancji - bylo bezpieczniej.

6.1 w Dualu:
tez widze, ze pracuje wyraznie szybciej, grafika plynniejsza. Ogolnie lepszy.
I taki drobiazg - bez dodatkowych dzialan ustawia mi Playa  :)
Nie mialem v2.0 Niki'ego - nie ma jak porownac, ale ten jest na razie OK

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 20, 2008, 08:36:09 »
Niestety oficjalne upgrady HTC sa tylko dla telefonow niebrandowanych i to nie jest tylko wymysl Orange ani innych Polskich operatorow. Poza Polska tez tak jest.

Jasne tylko, ze ja liczylem na to, ze sciagniemy polski WM6.1 rozbierzemy go na czesci  i przygotujemy do wgrania :-) [bo oryginalnego pliku z update od HTC nie uda nam sie wgrac od razu do Niki'ego z Orange tak jak do zwyklych niebrandowanych Niki HTC]

np. ja bardzo lubie jak urzadzenia komunikuja sie w moim ojczystym jezyku [oczywiscie nie jest dla mnie problemem ROM w wersji WWE]
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline piotrrz

• *
  • 61
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 22, 2008, 20:14:54 »

A możesz podać namiary, gdzie go pobrać? Z Orange 6.1 nie wrzucę, to sobie może ten załaduję...

*

Offline narqotic

• 1852
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 22, 2008, 22:23:00 »

*

Offline Tunhaar2

• 18
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 23, 2008, 14:25:30 »
Dostałem odpowiedź od HTC. Sprawdzili mój sprzęt po IMEI, wyświetliło im się, że egzemplarz jest brandowany przez Orange (przysłali cały raport) i jednoznacznie odsyłają do Orange w sprawie upgradów. Żadnej wzmianki, że HTC nie zawarło z Orange stosownej umowy albo, że upgrade nie będzie udostępniany operatorom na potrzeby brandowany fonów. Dla mnie to jednoznaczny sygnał, że sprawa jest w rękach PTK Centertel.

To może jakaś wspólna akcja?

*

Offline calasty

• 16
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 23, 2008, 23:03:23 »
szczerze... jestem za wspolna akcja ale nas i tak zbeda... znam Orange od kuchni.... bo 2,5 roku robilem w technice powiazanej z marketingiem... i szczerze... wysla nam przeprosiny...  i na tym sie skonczy ;] ale jesli chodzi o ogolne pismo czy petycje to jestem jak najbardziej za.. ;]

« Odpowiedź #23 dnia: Październik 29, 2008, 11:43:15 »
ale szukacie dziury w calym...

update do niki z polskiego orange nie ma, bo nie ma w ogole ani update do 6.1 w wersji PL (415) ani zadnego EE.

jak sie pojawi (w co szczerze watpie) to bedzie do pobrania z oficjalnej strony htc.

na dowod: mam "brandowana" niki z niemiec, update z htc.com moge pobrac bez problemu, tyle ze w wersji GER (407)

i jeszcze odnosnie brandowania - jesli niki ma logo htc, to sa do niej updaty dostepne od reki - pod warunkiem ze sa dostepne w ogole. problem pojawia sie, jesli telefon jest sprzedawany pod marka operatora (spv, xda, dopod itd)

*

Offline narqotic

• 1852
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 29, 2008, 22:09:43 »
Tak się składa, że nike w orange nazywa się HTC Touch Dual, ale założona blokada uniemożliwia update romu.

*

Offline kwaku85

• *
  • 92
  • Reperatorium serwis Apple HTC Kraków
    • Profesjonalny serwis GSM w Krakowie
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 29, 2008, 23:53:46 »
Tak się składa jakoś, że mam wersję z chin i też zwie się Dual Touch. To nie ma znaczenia. Po prostu HTC wchodzi na rynek europejski pełną parą i nie będą już chyba odsprzedawali modeli dla sieci pod inną nazwą, bo szkoda nie wypracowywać sobie marki. Rynek mają juz sprawdzony, wiedzą jak sprzedawały się poprzednie modele. W końcu ostatnie poczynania HTC stawiają tą firmę w ścisłej czołówce "telefonów" z ogromnymi możliwościami, niebanalnym wyglądem i przede wszystkim rewelacyjnym wykonaniem. Zresztą, co Wam będę mówił- sami używacie :) Facet w Orange spławił Was, bo przede wszystkim nie miał pojęcia o czym do niego mówicie. Gdyby nie właśnie to, że owe słuchawki są po prostu z nazwy HTC, to głąb nawet nie wiedziałby kto jest ich producentem ("No przecież Pana telefon to urządzenie firmy MDA!!"). Jeśli kupujesz urządzenie w jakimkolwiek punkcie, to sprzedawca winien zapewnić Ci support dla urządzenia, chyba że owego zrzekniesz się na papierze. Proponuję spisać sobie wszystkie argumenty na kartce i jeszcze raz przedzwonić. W końcu będą musieli dać do telefonu kogoś bardziej kompetentnego.

*

Offline Evendim

• NerD
  • 583
  • Lewy brzeg warszawa
    • Polish Xbox Community
  • Sprzęt: Lumia 800 ,hx4700, itouch 2g, kindle3, Acer a100
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 31, 2008, 20:53:00 »
ej wwe działa u mnie na brandowanym przez orange nikim wiec nie gadac mi tu głupot! linki do wszystkich dostepnych wersji na xdadev
Evendim na prezydenta!

*

Offline narqotic

• 1852
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 31, 2008, 21:03:28 »
Tu nie chodzi o to że oficjalny rom nie działa na dualach z orange. Po prostu jak masz wersję orange to nie ściągniesz ze strony HTC romu, ani nie zainstalujesz go na urządzeniu bez żadnych zabiegów które to umożliwią.

*

Offline Evendim

• NerD
  • 583
  • Lewy brzeg warszawa
    • Polish Xbox Community
  • Sprzęt: Lumia 800 ,hx4700, itouch 2g, kindle3, Acer a100
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 02, 2008, 09:17:56 »
no tak ale w czym problem? linki sa na xdadev takze nie widze problemów , swoją drogą brak update od orange to beznadziejna sprawa
Evendim na prezydenta!

*

Offline narqotic

• 1852
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 02, 2008, 12:56:02 »
No właśnie o to chodzi... żadnego supportu ze strony operatora.