hardspl w HTC Touch Dual (HTC Nike), zdejmowanie simlocka, pilna pomoc

• 14 Odpowiedzi
  • 5479 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline raptowny

• 21
  • Sprzęt: HTC Touch Dual
Witam, wczoraj odebrałem mojego nike, niestety muszę na dzień dobry ściągnąć simlocka, telefon z polskiego orange. Nigdy nie robiłem czegoś takiego na wm, nie zmieniałem romu itp. Robię wszystko wg instrukcji, zainstalowałem nawet netcf 3.5 i nie potrafię sobie poradzić

Pogoogliłem i na xda znalazłem taki tutorial http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=355730 robię po kolei wszystko, jednak w 8. punkcie mam uruchomić przez ROMUpdateUtility.exe plik hardspl-1.15mfg-nike.nbh, uruchamiam RUU, daje update

pokazuje się okienko FROM i tam pusto i TO i tam jakiś 1.00.000, powinno być chyba 1.15?

czy może tak ma być a zainstaluje się 1.15 i dać bez obaw next?

plik hardspl-1.15mfg-nike.nbh skopiowałem do katalogu "flash-uspl-niki" gdzie jest plik wykonywalny ruu.exe, on sam go wykryje? bo właściwie nigdzie go nie wskazuje bezpośrednio w programie? może tu popełniam błąd? powiązałem nawet plik hardspl-1.15mfg-nike.nbh na stałe z aplikacją ruu.exe o dawałem "otwórz za pomocą...", to też nic nie dawało.

Romulus odwalił kawał dobrej roboty ze swoim opisem, jednak brakuje tam kilku szczegółów z punktu widzenia początkującego jak ja, jaka wersją odpalić ten 1.15 MFG, jest kilka wersji ruu z paczek hardspl, sspl, uspl, (wg niego hardspl, wg xda-dev uspl  :shock:) przydałoby się krótkie wyjaśnienie co to jest i do czego służy, nie chce uwalić sprzetu i chce wiedziec co robię i jaka wersja programu do czego służy  :)

Proszę o pomoc bo naprawdę chce się przekonać do tego windowsa a na razie nic na to nie wskazuje  :wink: Tak, powielam post z watku o simlocku bo nikt tam nie odpowiedział a sprawa jest naprawdę pilna, bo pda bez gsm mi niepotrzebny.

jeszcze podam info jakie mam w bootloaderze:
NIKI100
SPL-1.16.0000
CPLD-4
(co oznaczają poszczególne linijki?)
przy starcie windowsa:
R 1.58.16.27 (to wiem wersja radia)
G 25.61.30.03W
D 1.31
(2 ostatnie też nie wiem co to)

jeszcze jedno ;) po odłaczeniu kabla na 10s i ponownym podłączeniu komputer wykrywa telefon jako qualcomm coś tam device i mówi że urządzenie zostało poprawnie zainstalowane, jednak active sync go ponownie nie wykrywa (dopiero po resecie niki i normalnym starcie systemu), wypróbowałem wszystkie porty usb w kompie, wszędzie to samo, system xp sp3 prof niedawno postawiony
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2009, 11:21:23 wysłana przez raptowny »

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
Odp: hardspl w HTC Touch Dual (HTC Nike), zdejmowanie simlocka, pilna pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 02, 2009, 12:44:00 »
pole FROM zawsze bedzie puste jak telefon jest w trybie bootloader (lub uspl w tym przypadku) - tu nie ma sie co sugerowac.
pole TO natomiast to to co wpisze się podczas kodowania nb=>nbh - w przypadku moich romow pisze nikodem ale standardowo ustawione jest wlasnie na 1.000000 i jak tego sie nie zmieni to tak zostaje. nie ma to nic wspólnego z tym co jest w środku.

opis romulusa pozbawiony jest szczegółów co moim zdaniem czyni go bardziej przystępnym (mniej pieprzenia się z obrazkami i patrzenia co jest gdzie)

jak znasz angielski to na xda-developers sa dodatkowe opisy (chyba dwa) i swoja droga jest nowszy hardspl - 1.22 (choc nie wiem czy cokolwiek daje - nie zauwazylem roznicy)

co do cyferek przy starcie to istotne jest tylko radio. drugie to nie wiem co ale nie wiele mnie to obchodzilo kiedykolwiek a trzecie to wersja romu ale po tej cyferce i tak nie poznasz zwykle jaki masz.

a gdzie masz napisane ze activesync ma go ponownie wykryc? chcesz dodac kontakty do bootloadera? ;) to mniej wiecej jakbys chcial sie logowac z biosu kompa do gmail'a ;)

jeszcze co do hardspl to jak patrze na date jak to robilem pierwszy raz to nie bylo jeszcze postu romulusa ale w sumie jesli to nie hardspl to wyrzuci invalid vendor id i nic sie nie stanie (rom dalej bedzie mial cida) lub co wydaje mi sie bardziej prawdopodobne przeflashuj co tam bedzie (rom lub radio) z pominieciem cida ale do kazdego flashowania nastepnego bedziesz musial wlaczac uspl (zamiast poprostu flashowac)

*

Offline raptowny

• 21
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 02, 2009, 15:21:25 »
Wielkie dzięki bern  :ok: czyli po prostu wystraszyłem się niepotrzebnie tymi pustymi polami i 1.00000  :wink: trzeba dać next i jechać dalej wg wskazówek, jak ktoś zna angielski to opis z xda jest jednak łatwiejszy i pozostawia mniej wątpliwości  :P ale... oczywiście musi być jakieś coś bo byłoby za łatwo, wszystko zakończyło się powodzeniem, jest napis security unlocked, wgrałem radio takie jak poprzednio czyli 1.58.16.27 i... nie może znaleźć sieci  :O cały czas mieli napis "szukam", czasami na sekundę zaskoczy "zasięg plus 3g" i dalej mieli na szukam. Zmieniłem rom który ktoś polecił, a właściwie xda go poleca czyli Radio 1.58.21.23S Modded (Save Power and have better Network Connection!) "Highly Recommended" i pupa zbita, nadal to samo. Mam strzelać z tym radiem aż przetestuje wszystkie możliwe z xda czy coś innego?

w porządku, już jest ok, łapie na stale plusa w 3g, powiedzenie do 3 razy sztuka się sprawdziło, wgrałem Radio 1.58.26.20K i chula, naprawdę wielkie dzięki  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2009, 15:41:18 wysłana przez raptowny »

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 02, 2009, 19:46:44 »
z radiami warto patrzec jakie ma byc do romu. do starszych romu ponizej 1.65 chyba musza byc a do nowszych (wm6.5 i ostatnie 6.1) najlepsze radio imho to 1.71.19.04 czy jakos tak (1.71 w kazdym razie ;P )

*

Offline raptowny

• 21
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 02, 2009, 20:09:19 »
na razie nie mieszam, telefonik działa, simlock zdjęty, wszystkie funkcje sprawne więc teraz zabieram się za zaśmiecanie go aplikacjami, zobaczymy co ten windows ma i potrafi ciekawego  :wink: rom mam dalej fabryczny orange na wm6.0. przy okazji wm6.5 na pewno chodzi jeszcze wolniej niż 6.0, a 6.1 jest szybszy? jaki jest najszybszy rom, chcę żeby aplikację chodziły gładziutko, np. przewijanie plików w pocket player, icontact i tym podobnych aplikacjach. obiektywnie muszę przyznać że qualcomm 400mhz z wm jest sporo wolniejszy niż arm9 330mhz na symbianie, mam na karcie dokładnie te same teledyski co miałem na symbianie w smartmovie, teraz wgrałem smartmovie 4.0 for ppc i niekiedy lubią się zaciąć, niektóre nawet ostro  :shock: coreplayer trochę lepiej to ogarnia, szkoda bo jestem przyzwyczajony do interfejsu smartmovie i lubiłem go

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 02, 2009, 22:03:05 »
wm6.1 jest szybszy niz 6.0 (nigdy nie mialem w reku duala z 6.0 swoja droga dłuzej niż 3 minuty zanim zmieniłem rom...) a 6.5 jest przewaznie szybszy niż 6.1. różnice są niekiedy gigantyczne. oczywiście jak sie doda manile i inne bajery to predkosc spada ale nadal powinna być lepsza niz wm6.0.

jak się będziesz bawił romami to sprobój mój - dość szybki i stabilny choć może nienalepszy jak ktoś zaczyna z wm dopiero. pozatym polecam głównie wersje lite romów bo ludzie z xda wpieprzają wszystko co im wpadnie w łapy bez optymalizacji

*

Offline raptowny

• 21
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 02, 2009, 22:14:52 »
hehe no wlasnie nie wiem na co się zdecydować, albo system wodotrysk na full wypasie, znowu aplikacje będą zwalniać, czy golasek ale za to z zapasem mocy na wodotryski w aplikacjach  :mrgreen: myślę że wypróbuje każdą opcję, teraz ściągam androida z htc hero, zobaczymy jak to śmiga  :wink: btw czym robić backup? słyszałem o jakimś ghost coś tam jakby tfu tfu, na razie mam praktycznie świeży system i chciałem go zachować

*

Offline baca01

• 266
  • Sprzęt: IpSE2020, XCOVER5
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 03, 2009, 01:00:40 »
Ja robie backup programem SPB Backup. Jest co prawda komercyjny ale  jeden z lepszych. Do wykonania kopii kontaktow, poczty i SMSow wystarczy darmowy PIM Backup.

Wracajac do radia. Jezeli zaczniesz zmieniac ROMy to musisz wiedziec ze nie kazde radio bedzie pasowac do kazdego ROMu.

Jezeli nie spasujesz radia to efektem bedzie niemozliwosc wykonania rozmow telefonicznych (najczesciej slychac kilka sekund rozmowy i zwiecha) lub/oraz:
- uruchamianie kamery trwa bardzo dlugo - kazda operacja trwa wieki, czesto dochodzi do zwiechy
- problemy z zasiegiem (nie ma go w ogole lub jest wyraznie slabszy)
- nie dziala UMTS/HSDPA (telefon sie nie przelacza w ten tryb)
- byc moze uszkodzeniem/zablokowaniem przedniej kamerki - to tajemnica poliszynela, do dzis nie wiem jak ja odpalic

Oryginalny ROM Oragne ma jakies dziwne oznaczenie radia.
Po zmianie ROMu bedziesz musial zmienic radio na jedno z ponizszych:

WM 5 i niektore WM 6[/color] - radio do v 1.64
Niektore WM 6, wszystkie ROMy WM 6.1, wszystkie ROMy WM 6.5 - radio v 1.65 i wyzej

Radio w wersji 1.65 jest rownie dobre jak v 1.71.
Radio 1.71 nie zawsze sie daje sflashowac, zwlaszcza jak masz nieznacznie starsze radio (np. 1.64 lub 1.65).
Aby wgrac radio 1.71 musisz najpierw wgrac jakies stare radio, np. 1.58 a potem dopiero 1.71. Przynajmniej u mnie ta operacja dziala...

WM 6.1 jest zauwazalnie szybszy od WM 5 i WM 6.0.
WM 6.5 jest wolniejszy od WM 6.1 !! Wplywa na to ilosc bajerow dodanych przez Microsoft. Poza tym do Duala nie ma WM 6.5 i pewnikiem nie bedzie. Premiera WM 6.5 jest przewidziana na pazdziernik 2009. System bedzie obecny w urzadzeniach z mocniejszymi prockami niz Dual, stad w naszych fonach bedzie chodzic wolniej. No chyba ze M$ wyda wersje na nasze telefony.
Wszystkie obecne ROMy WM 6.5 to wytargane bety, ugotowane w domowych kuchniach ;)

Jako ze testowalem przynajmniej 90% wszystkich ROMow dostepnych na XDA i PDAclub moge powiedziec ze istnieje jeden taki ROMik, ktory jest lekki, rzeski i zwinny, dosc znacznie odstaje (in plus) jezeli chodzi o szybkosc. To ROM NIKodEm. Kucharz tego ROMu, Bern powywalal wszystkie zasobozerne programy oraz dodal bardzo lekkie i uzyteczne aplikacje.

Jednakze wyzej wspomniany ROM nie ma wielu funkcji, ktore sa w rownie szybkim (ale wiecej zajmujacym) oryginalnym ROMie WM 6.1, ktory jest do zassania na stronie HTC i na XDA.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2009, 01:02:31 wysłana przez baca01 »
HTC Touch Dual już tylko do testów, Desire  u nowego właściciela a Loox N520 jako podświetlany zegarek w pokoju.

*

Offline raptowny

• 21
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 03, 2009, 07:09:55 »
Dzięki, obadam SPB backup, to chyba było to o czym słyszałem  :wink: Myślę że chyba wypróbuje rom od Berna, szybkość to podstawa a wygląda na dopieszczony pod tym względem, jednak nie powiem kusi mnie w stronę efekciarstwa (żeby wyrywać laski na telefon  :mrgreen: ...żart) i ciekawi mnie rom z htc mega, nie ukrywam że jestem wzrokowcem  :P miałem iphona i to mi się podobało że mimo wszędobelskich wodotrysków i zainstalowania ponad 60 aplikacji wszystko chodziło gładko i szybko mimo procka 412mhz. No nic wiadomo że dual to low end od htc i raczej nie mam na co liczyć, ale spróbuje wykrzesać z niego wszystko co potrafi  :mrgreen:

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 03, 2009, 12:05:39 »
hmm jakich moj rom funkcji nie ma ktore sa w oryginalnym wm6.1? może o czymś zapomniałem? (poza kostką i htchome)

co do megi.. wszystko byłoby fajnie ale rom jest robiony na zasadzie "wyjąłem z megi = wsadze do duala" bezmyślnie zupełnie. mega ma szybszy procesor a przede wszystkim 256mb ramu więc łatwo zrozumieć (przynajmniej dla mnie) że będzie chodził ciężko. rom jest jednak zadziwiająco szybko dopóki nie odpalisz paru programów na raz i czesto wymaga korzystania z cleanram.

czy radio dziala faktycznie nalepiej testowac na kamerze - jak dziala (szybko) to radio dobre ;)

i nadal twierdze że wm6.5 jest szybszy od wm6.1 - sam system i nawet xip warto wrzucać. to co go psuje to plaster miodu i chome aka titanium co jest moim zdaniem zartem ze strony microsoftu ale sam system działa już całkiem nieźle.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2009, 12:07:46 wysłana przez bern »

*

Offline raptowny

• 21
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 03, 2009, 12:17:09 »
no właśnie kostka i home bardzo mi się spodobały, nie mógłbyś zrobić wersji romu z nimi? przeglądarka obrazków z kostki jest świetna, jak ją skonfigurować żeby pokazywała zdjęcia z karty pamięci? ewentualnie czy jest na wm inna przeglądarka jpg równie efektowna? wgrałem spb keyboard, działa świetnie na pełnym ekranie z wibracją i dźwiękiem podczas wpisywania, dołącza z pewnością do moich obowiązkowych aplikacji  :wink:

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 03, 2009, 18:21:53 »
o home myślałem bo mam nawet gdzieś fajne skórki i dobrą wersje ale kostka stanowczo odpada. najbardziej bezużyteczny gadżet jaki htc zrobiło. łącznie pare przycisków a tylko się człowiek namacha. nie wiem jak wy ale ja nie mam problemów z machaniem kciukiem po mniejszych ikonkach i muzyke moge sobie uruchomić ikonka a nie polem 106x240 pixeli... ;)

zamiast tego myślałem o wgotowaniu któregoś spb mobileshell - zacny program i 2.x i 3.x (choć wole starszą) ale ten jest płatny..

*

Offline raptowny

• 21
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 03, 2009, 18:29:23 »
no ok, skoro tak uważasz, Ty tu decydujesz  :wink: a co w sprawie tej przeglądarki obrazów z kostki, bo jak włączam zwykłą przez todaya to nie ma tych fajnych efektów typu zoom przy geście kółeczkiem  :mrgreen: ewentualnie coś podobnego?

acha jeszcze jedno, oczywiście jako początkującej lamie nie udalo mi się odpalić androida, uruchamia się czarny ekran z pingwinkiem (linux?), pojawia się taki log: (małe rozmazane literki więc nie wiem czy dobrze spisuje)

losetup: /dev/block/loop2: No such file or directory
Failed
Failed to find rootfs.img on SD Card
/bin/sh: can't access tty: job control turned off

nic nie grzebałem w paczce, wypakowałem i zrzuciłem na kartę pamięci na sam wierzch, czego brakuje?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2009, 18:49:40 wysłana przez raptowny »

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 05, 2009, 14:01:01 »
co do przeglądarki to zdaje się chodzi Ci o htc album - dostępne jako cab - google Twoim przyjacielem.

co do androida - paczke rozpakowujesz na katalgo głowny karty i musi działać. ściagałeś z xda z nike upgading?

*

Offline raptowny

• 21
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 05, 2009, 14:22:15 »
masz rację, to co jest w kostce to album aparatu więc nie dziwota że nie widzi plików z karty pamięci, ale jest o wiele lepszy niż standardowa przeglądarka obrazów i czegoś takiego szukam (no bo po co mam szukać caba jak już go mam wgranego i dalej nie będzie widział karty pamięci?)
nie ma jakiegoś tricku żeby widział te pliki?

android z xda, ok juz działa, pliki były prawie na wierzchu, tylko trzymałem je w folderze, teraz przeniosłem wszystko porozrzucane luzem  :P
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2009, 14:27:38 wysłana przez raptowny »