Witam, wczoraj odebrałem mojego nike, niestety muszę na dzień dobry ściągnąć simlocka, telefon z polskiego orange. Nigdy nie robiłem czegoś takiego na wm, nie zmieniałem romu itp. Robię wszystko wg instrukcji, zainstalowałem nawet netcf 3.5 i nie potrafię sobie poradzić
Pogoogliłem i na xda znalazłem taki tutorial
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=355730 robię po kolei wszystko, jednak w 8. punkcie mam uruchomić przez ROMUpdateUtility.exe plik hardspl-1.15mfg-nike.nbh, uruchamiam RUU, daje update

pokazuje się okienko FROM i tam pusto i TO i tam jakiś 1.00.000, powinno być chyba 1.15?

czy może tak ma być a zainstaluje się 1.15 i dać bez obaw next?
plik hardspl-1.15mfg-nike.nbh skopiowałem do katalogu "flash-uspl-niki" gdzie jest plik wykonywalny ruu.exe, on sam go wykryje? bo właściwie nigdzie go nie wskazuje bezpośrednio w programie? może tu popełniam błąd? powiązałem nawet plik hardspl-1.15mfg-nike.nbh na stałe z aplikacją ruu.exe o dawałem "otwórz za pomocą...", to też nic nie dawało.
Romulus odwalił kawał dobrej roboty ze swoim opisem, jednak brakuje tam kilku szczegółów z punktu widzenia początkującego jak ja, jaka wersją odpalić ten 1.15 MFG, jest kilka wersji ruu z paczek hardspl, sspl, uspl, (wg niego hardspl, wg xda-dev uspl

) przydałoby się krótkie wyjaśnienie co to jest i do czego służy, nie chce uwalić sprzetu i chce wiedziec co robię i jaka wersja programu do czego służy

Proszę o pomoc bo naprawdę chce się przekonać do tego windowsa a na razie nic na to nie wskazuje

Tak, powielam post z watku o simlocku bo nikt tam nie odpowiedział a sprawa jest naprawdę pilna, bo pda bez gsm mi niepotrzebny.
jeszcze podam info jakie mam w bootloaderze:
NIKI100
SPL-1.16.0000
CPLD-4
(co oznaczają poszczególne linijki?)
przy starcie windowsa:
R 1.58.16.27 (to wiem wersja radia)
G 25.61.30.03W
D 1.31
(2 ostatnie też nie wiem co to)
jeszcze jedno

po odłaczeniu kabla na 10s i ponownym podłączeniu komputer wykrywa telefon jako qualcomm coś tam device i mówi że urządzenie zostało poprawnie zainstalowane, jednak active sync go ponownie nie wykrywa (dopiero po resecie niki i normalnym starcie systemu), wypróbowałem wszystkie porty usb w kompie, wszędzie to samo, system xp sp3 prof niedawno postawiony