[ROM WM6.5] NIKodEm 1.04.1

• 47 Odpowiedzi
  • 11178 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bern

• 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
[ROM WM6.5] NIKodEm 1.04.1
« dnia: Sierpień 11, 2009, 09:30:43 »
więc... jeśli na swojego duala chcesz podrywać panienki to nie jest rom dla Ciebie. ma parę zgrabnych tsk (autorstwa Nothina) ale ponadto pozbawiony jest pieknych dialerow, animowanych gruszek i innych bajerów. posiada zwykły stary today, zacny tradycyjny dialer i quickmenu zamiast plastra miodu i palm sms app zamiast arcsoftu.

mała wycieczka po romie (musze popracować nad dobieraniem kompresji ;) ):

pomysł prosty - zrobić rom inny niż na xda, gdzie jeśli rom nie ma manili lub chome to znaczy, że jest to praktycznie nie nadającą się do używania wersją świeżo wyciągnięta z piekarnika i bez przypraw. więc doprawiłem po swojemu, wyciąłem co uważałem za zbędne i dzięki temu powstał rom, z którym chodzę parę dni i jestem więcej niż zadowolony z prędkości programów.

zbudowany na sys 23017, oem zbierany z różnych urządzeń, autorem paczki i selekcjonerem części programów jest Nothin (ponownie - chwała mu za jego wkład w gotowanie romów). listy softu robić nie będę - dużo drobnych programów które nie zajmują wiele miejsca a czasem się przydają a do tego czytnik ebooków, cecmd, srs wow i skyfire. polskie znaki na klawiaturze sprzetowej (+xT9 pl), 20mb pp, 60mb ramu po pierwszym boocie.

polecam mieć radio 1.71 (wyższe niż 1.65 trzeba. chyba..) i oczywiście trzeba mieć hardspl (ja używam z powodzeniem 1.22), po instalacji jak się poinstaluje caby warto zrobić reset ;)
nie ponoszę odpowiedzialności za uszkodzenie sprzętu, używasz romu na własną odpowiedzialność. ja go używam i wszystko działa.

wersja 16klawiszowa wymaga jeszcze dw óch małych poprawek wydajnościowych ale to poczeka do następnego uploadu (większej zmiany), testowana narazie przez jedną tylko osobę ale podobno działa bez zacięć.

najbliższa zmiana to dodanie jakiś dzwonków - sam mam jeden swój ulubiony ale nie dodałem go bo założyłem że każdy ma inny gust a z rozpędu wykasowałem wszystko standardowe ;)

mały opis do customizacji która odpala się przy pierwszym uruchomieniu. nie działa ona jeszcze tak jak chciałem, w praktyce odpala poprostu caby ale trzeba je samemu potwierdzać więc można wyłączyć dowolny podczas instalacji (instaluje się s2u2, s2p i icontact) a później poprawia skróty i kasuje zbędne grafiki. co nie wybierzemy i tak skasuje się z autostartu ale jesli wybierzemy nie to nadal można go uruchomic z start menu/programs/system/customize.lnk

link do tematu na XDA

Nikodem 1.04.1 fixed opera mini, different customization for 16keys (beta 3)
Nikodem 1.04.1_arcsoft alternative version with standard sms/mms manager
Nikodem 1.04
Nikodem 1.03 (patch dla 16klawiszowych poniżej)

pasujący splashscreen
patch dla 1.03 do klawiatur 16klawiszowych.

instrukcja patchowania 1.03 (i każdego wcześniejszego i późniejszego) rozpakować gdziekolwiek, odpalic run_me_first a po resecie patch.cab - działa na każdym romie ale nie na każdym resetuje sam a to ważne dla procesu..

koniec lania wody. wszelkie uwagi mile widziane. miłego użytkowania!
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2009, 15:06:38 wysłana przez bern »

*

Offline baca01

• 266
  • Sprzęt: IpSE2020, XCOVER5
Odp: [ROM WM6.5] NIKodem 1.0
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 11, 2009, 15:40:30 »
Oooooo... Widze ze nareszcie ktos ugotowal ROM przygotowany dla mnie :)
Zanim go przetestuje prosze o odpowiedzi na kilka pytan:

1) czy posiada touch flo (stara dobra kostka) ?

2) CommManager - czy jest taki jak w startych oficjalnych ROMach, z kolorowymi ikonkami, czy.... czarno bialy (najczesciej wystepujacy w modowanych wersjach ROMow) ??

3) glosnosc dzwonkow/suwaki - czy sa systemowe, takie brzydkie, czy na pelny ekran ?

4) posiadam telefon 16 klawisz., czy da sie doinstalowac obsluge klawiszy w tej wersji ROMu (nie wiem jak sprawa wyglada z WM6.5) ??
korzystam intensywnie ze sprzetowej klawiatury

5) pisze duzo SMSow i wysylam MMSy - czy proponowana alternatywa Arcsoft jest godna uwagi (wg Ciebie) ? Nie slyszalem nigdy o palm sms :/
 Czy moglbym prosic o zrzut ekranu SMS i ewentualnie MMS ?

Z gory serdeczne dzieki !
HTC Touch Dual już tylko do testów, Desire  u nowego właściciela a Loox N520 jako podświetlany zegarek w pokoju.

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 11, 2009, 17:32:04 »
ad 1. kostki nie posiada bo juz lepsza manila niz kostka wg mnie... w sumie zapomniałem dodac jakiegos programu pod gest wysuwania..

ad 2.comm manager akurat jest czarny z zielonymi przelącznikami - niezbyt ładny bo nie używam go więc doinstalowałem go dopiero do ostatecznej wersji..

ad 3. suwaki jeszcze systemowe. tych od htc nie lubie - mam dwa alternatywne rozwiazania do przetestowania.

ad 4. jeszcze nie wypracowałem jak się załatwia różnice miedzy 16 a 20 klawiszowym... napewno paczka do xt9 bedzie robila problemy.. a nie wiem czy samo doinstalowanie tej do 16 klawiszy może tu pomóc. poszukam bo w kuchni nie ma opcji a wiem ze jej autor używa 16klawiszowej wersji.

ad 5.zrzuty tak za godzine mniej wiecej - program wyciagniety z treo pro - do tej pory (prawie 3 lata) uzywalem jego poprzednika wyciagnietego z treo 750. lepsze sposob na smsy w formie rozmowy. teraz mmsy też działaja - jest preconfig na orange ale nie obsluguje go htc connection setup. tworzy polaczenie ale adres i ip trzeba wpisac w programie. jedyna (moim zdaniem) wada programu to brak ikony o przyjsciu smsa na taskbarze.. stad wyciagnieta wtyczka na today
tu są jakieś nieudolnie zrobione screeny - http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=4253350#post4253350

dorobię trochę zrzutów bo w sumie pare aplikacji warto zareklamowac ;) narazie dodałem te które wczoraj się nie dodały.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2009, 19:03:19 wysłana przez bern »

*

Offline baca01

• 266
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 13, 2009, 01:28:33 »
Wielkie dzieki za udostepnienie ROMu:)

Po krotkim tescie bede musial powrocic na czas do nastepnej zabawy, do swojego.
Powod? Nie dziala mi klawiaturka sprzetowa, 16 klawiszowa.

Ponizej wymienie plusy i minusy z tego co ujrzalem podczas dwugodzinnej zabawy.

+ ogromnie duzo pamieci po instalacji ROMu (nie sprawdzalem po hard-zie, ale jest ponad 120MB!)
+ bardzo szybkie ladowanie sie systemu!
+ ciekawy uklad menu start - bardzo mi sie podoba
+ ciekawy program do edycji SMSow i MMSow (jednakze nie moglem wyslac MMSa - connection setup nie skonfigurowal mi chyba wszystkiego a po recznej konfiguracji dalej nie mozna wysylac)

- po doinstalowaniu HTC Home, po jakims czasie grzebania w telefonie, nie dalo sie wejsc poprzez HTC Home do skrzynki wiadomosci
- nie dziala klawiatura sprzetowa (16kl), te ktore posiadam NIE daja sie instalowac
- pomimo iz jestem w zasiegu sieci 3G/EDGE, po wylaczeniu tej pierwszej telefon czesto nie chce sie przelaczyc w tryb "E" (zostaje na "G" - GPRS i to w dodatku z ikonka "w kratke" co pewnikiem oznacza ze nie mozna korzystac z transmisji danych... moze wysylanie MMSow jest z tym powiazane?...)
- brak obsugi video call

System chodzi stabilnie i oprocz lekkiego zgrzytu z nieotwieraniem sie skrzynki SMS, ani razu nie zawiesil sie.
---------

Znalazlem wine nieotwierania sie skrzynki wiadomosci.
Otoz jak ja otworze i zamkne (czyli zminimalizuje tak naprawde), to po raz drugi nie chce sie uruchomic, ale.. uruchamia sie z task managera.
Uruchomi sie po raz nastepny jezeli wczesniej zamkne ja z poziomu task managera.
Troszke to zagmatwane :/

Poza tym nie zauwazylem zadnych nieprawidlowosci.
Nie mialem czasu aby poinstalowac swoje kluczowe programy, np. nawigacyjne.
HTC Touch Dual już tylko do testów, Desire  u nowego właściciela a Loox N520 jako podświetlany zegarek w pokoju.

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 13, 2009, 13:16:20 »
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=3752587#post3752587 co do klawiszy to powinno działać. przetestowałbym ale trochę mam zabiegany tydzień (a czekałem specjalnie z wydaniem romu tak żeby mieć czas na niego..)

co do home i sms niestety nic się nie zrobi chyba żeby się udało przeedytować odnośnik w home bo on prowadzi do outlooka który dopiero przekierowuje do palma. w starej wersji działało ale stara nie obsługuje mmsów. jakbym wiedział jak zrobić z klawiaturą to ugotowanie tego samego romu bez palma a z arcsoftem nie będzie problemem.

co do video rozmów pomoże doinstalowanie 3g dialera jakiegos. zobacze za jakimś mało zasobożernym.

co do pamieci to jest jej jakieś 142mb z tego co pamietam a teraz jeszcze wyciałem dwa programiki więc jest jeszcze więcej.

co do mms - connection setup ja nie ufam i ustawiam recznie wszystko - w connections polaczenie (dla orange to po prostu wszędzie wpisanie "mms" a poźniej w ustawieniach palma wpisanie bramy i proxy i dla mnie działa.. jaką masz sieć?

ikonka g kratowana jest faktycznie brzydka ale nie jest brak połaczenia bo to wygląda tak jak wyglądało zawsze (wiem bo na drugiej karcie mam nieaktywne polączenia i jest inna ikona) a przy polączeniu mms zmienia się ładnie na E.

dzięki za test i wypisanie uwag!

*

Offline baca01

• 266
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 13, 2009, 21:53:02 »
Mam jeszcze pytanie niekoniecznie pasujace do testowania ROMu.
Czy probowales kombinowac z nagrywaniem rozmow telefonicznych ?
Jak wiesz, sa problemy z zapisem rozmowcy - jedni pisza ze to wina sprzetowa, inni ze WM6.
Prawda jest taka probem dotyczy glownie telefonow ze stajni HTC. W Kaiserze znalezli rozwiazanie ktore potrafi nagrac obie strony.
Probowalem instalowac dodatek ACR ale bez skutku...

Co do ROMu. Po swiezej instalacji:

STORAGE
Total: 147,73 MB
In use: 4,32MB
Free: 143,41MB

PROGRAM
Total: 85,32 MB
In use: 24,76 MB
Free: 60,56 MB

A co o jest za program "od skrotow", ktorego dzialanie ujawnia sie po lewej stronie ekranu (new) ?
Kurcze, juz dawno nie szperalem w internecie w poszukiwaniu ciekawych i praktycznych dodatkow ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2009, 22:02:49 wysłana przez baca01 »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 13, 2009, 22:06:41 »
A co o jest za program "od skrotow", ktorego dzialanie ujawnia sie po lewej stronie ekranu (new) ?

nie będzie to WM5NewMenu? Tak przypuszczam, romu nie wgrywam skoro są problemy na 16 klawiszach

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 14, 2009, 00:01:56 »
potestowałem dziś nowe buildy i rom przeniosłem na 23017 (nie najnowszy ale na ten moment najlepszy) i doprawiłem akceptowalny dialer 3g (po małym redesignie powinien dojść na stałe. dorobiłem wersje z arcsoftem

wszystkie 3 dostępne tu: http://www.4shared.com/dir/18704009/94884123/sharing.html

niestety nie mogę opanować tych 16 klawiszy.. niezależnie jak zrobie nową paczke i czy instaluje z cabów na rom bez żadnej paczki nigdy nie moge uzyskać prawidłowego działania.. albo dziala jak 20klawiszowiec albo można wpisywać tylko cyfry... muszę chyba poprosić o pomoc na xda bo poza tym rom uważam za prawie idealny ;)

co do programu to tak - to wm5newmenu.
co do nagrywania - nigdy nie kombinowałem bo nie miałem takiej potrzeby..

*

Offline baca01

• 266
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 14, 2009, 19:00:44 »
Znow wgralem ROM celem zabawy:)
Probuje walczyc z klawiaturka. Bez niej nie moge praktycznie nic zrobic...

Znalazlem jeszcze jeden drobiazg:

- po odpaleniu CommManagera i wlaczeniu BT, nie moge wywolac ustawien BT (na dole, po prawej stronie ekranu, SETTINGS: Phone i Bluetooth)

W zasadzie to w ogole nie moge sie dostac do ustawien BT. Nie wiesz gdzie one sa? :)

Korzystam z ROMU "NIKodem_3g".

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 14, 2009, 23:06:31 »
o kurde.. wydaje mi się że w poprzedniej wersji były a ta jest na nowym sysie gdzie sa wpisy od panelu sterowania. zaraz poprawie (wpis do mycpl). w sumie sprobuje cabem żeby nie zmieniać romu jeszcze.

i chyba mam rozwiazanie na 16klawiszy - wpadłem na nie w autobusie i zaraz będę testował ;P

*

Offline baca01

• 266
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 14, 2009, 23:59:35 »
A widziales juz nowa wersje kamery ?
Jest w tym ROMie:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=544158

Intrefejs zupelnie inny, jakby lepsze fotki ale... po uruchomieniu aparatu masz podglad cos ala zoom x4.
Troszke to przeszkadza. Po zrobieniu fotki obraz jest juz OK.

To jest chyba ta sama kamera, ale nie potrafilem jej poprawnie uruchomic na WM6.1 i WW6.5
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=544483

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 15, 2009, 02:17:15 »
widziałem że wyszla kamera 6.x ale nie interesowałem się nią bo nie robie zdjęć dualem.. w sumie myślałem o wywaleniu sterownika - dałoby to ze 2mb więcej ramu :P zobacze w wolnej chwili ale dalej pracuje nad 16/20 klawiszy..

co do bt fix jest banalny ale nie umiem do niego zrobic caba. nalezy wejść w [HKLM/Control Panel/Bluetooth] i tam usunąć wpis redirect. nie wiem skąd się wziął ale po resecie bt znów działa.
Napisane: Sierpień 15, 2009, 01:30:57

http://www.4shared.com/dir/18704009/94884123/sharing.html zaraz powinien byc dostepny testowy rom na 16klawiszy i on jeden ma juz poprawke do bt - nie mam czasu juz go dzis przetestować bo na rano musze mieć sprawny tel a mam juz prawie pusta baterie i dość flashowania :P

znalazłem sposób na robienie cabów do kasowania plikow/katalogów i rejestru więc może będzie ułatwiony fix.

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 21, 2009, 19:43:01 »
Udalo sie zmusić (zmodyfikować) ROM aby działał z 16 klawiszowym NIKE?
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 21, 2009, 20:40:24 »
dziś w nocy powinna wyjść wersja 16 klawiszowa. trochę mi dziwnie bo pamiętam że umiałem zmusić swojego 20klawiszowca żeby udawał 16 ale teraz zainstalowałem dwa romy na 16 klawiszy (innych kucharzy) i działają u mnie same cyfry więc możliwe że juz dawno zrobiłem taki rom tylko o tym nie wiedziałem ;)

ale zabrałem się za kuchnie od nowa - nowy oem, nowe paczki i jednak maly customize (s2u2, s2p i icontact w cabach i skrypt poprawiajacy je w menu bo było łatwiej zrobić niż zmieniać caby)

*

Offline baca01

• 266
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 21, 2009, 22:13:34 »
Zanim ugotujesz nowa wersje ROMu, prosze, wysluchaj moich sugestii :)

Jestem w trakcie opisywania "usterek".

Moze nie bedziesz w stanie, moze stwierdzisz ze "osobiscie wole jak mam", ale warto to poczytac poniewaz
roznice ktore opisze, to roznice  pomiedzy WM 6.1 a WM 6.5 moim zdaniem na niekorzysc WM 6.5

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 21, 2009, 22:36:45 »
no to czekam - wersje dla 16 klawiszy będą chyba dwie - druga jakby pierwsza nie działała choć jestem pewien że będzie ;)

narazie tylko 2g i tylko z palmsms. wprowadziłem minicustomizacje ktora instaluje s2p, s2u2 i icontact ale mozna ja wylaczyc naciskając nie. w sumie jestem całkiem dumny z jej działania ;) prawie jakbym odkrył na nowo koło.

*

Offline baca01

• 266
Odp: [ROM WM6.5] NIKodem 1.0 - pobożna lista życzeń
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 21, 2009, 23:29:52 »
No to czekamy na 16 klawiszówkę :)

Ponizej kilka drobiazgow, ktore na chwile obecna zniechcecaja mnie na calkowite przejscie na nowy OS.
W tej chwili wrocilem do starego poczciwego oryginalnego WM6.1 bo musze normalnie "funkcjonowac":)  wiec nie moge tego sprawdzic na WM6.5 i ostatecznie potwierdzic.

Drobiazg pierwszy:
Czy wyszukiwanie nazwisk w ksiazce adresowej dziala tak samo jak w WM6.1?

Tzn otwierasz liste kontaktow i wpisujesz zadana nazwe uzywajac T9. Nie wiem czy sie dobrze wyrazilem, wiec przedstawie na przykladzie:

- chce odszukac numer Grzegorza Kowalskiego, moge to zrobic na dwa sposoby, poszukac Grzegorza lub poszukac Kowalskiego
     Grzeska znajde przez kombinacje klawiszami: 4  7  9  3  4  6  7  9. Oczywiscie imie wyswietli sie juz duzo wczesniej, po dwoch lub trzech     
     cyfrach - w zaleznosci ile kombinacji kryje sie pod tymi wpisami

- analogicznie do nazwiska: 5  6  9  2  5  7  5  4

Niby to wszystko proste jak but i logiczne. I przejrzyste, i praktyczne.
Ale w ugotowanych ROMach 6.5 z XDA  NIE zauwazylem tej dogodnosci! Wyszukiwanie dziala tylko na palca, bez "T9" lub jedna cyfra-pierwsza litera (klikasz na 4, znajdziesz od litery "G", ale "H" oraz "I" juz nie znajdziesz bezposrednio - trzeba scrollowac ksiazke) lub tez w oparciu o baze wyrazow T9 (nie znajdziesz wpisu np. "zoneczka", ktory figuruje w ksiazce adresowej ale juz nie w bazie T9!

To dosc duza ulomnosc wiekszosci ROMow - a testowalem ich duzo. Nie sklamie jezeli powiem ze 95% wszystkich na XDA :D

Podejrzewam ze ROMy sa powyciagane z urzadzen nie majacych na pokladzie klawiatur, stad niektore funkcje nie dzialaja jak na oryginale lub dzialaja tylko przez dotyk.

Drobiazg drugi:

Dodawanie nowego wpisu do ksiazki adresowej a T9.

W WM 6.1 wpisywawlo sie numer telefonu, nastepnie podawalo imie i nazwisko (czyt. opis numeru).
I w tym miejscu slownik T9 byl wylaczony. Banalne! To oczywiste! Przeciez kazdy wpis do ksiazki jest niemalze "niepowtarzalny"!
Po co T9 w takim miejscu. Niestety na wiekszosci ugotowanych ROMach T9 jest w momencie dodawania wpisu wlaczony, przez co zmusza sie do obowiazkowego dodania wpisu z ksiazki do zasobow T9 (np. zoneczka, firemka itp) albo kazdorazowe wylaczenie T9.

sugestia - wylaczyc domyslnie T9 w tym miejscu, na poziomie dodawania nowego kontaktu

Drobiazg trzeci

Przegladarki internetowe a T9

W oryginalnym ROMie T9 jest wylaczone - po co ma byc wlaczone jezeli praktycznie KAZDA www jest niepowtarzalna?!
Poza tym bezsensem jest wklepywanie do bazy T9 calej www......
Na wielu WM6.5 zauwazylem ze T9 wlaczony jest wszedzie, i tu (w operze i IE) rowniez.

Sugestia - sprawdzic i wylaczyc :)

Drobiazg czwarty

START --> PROGRAMS,  START --> SETTINGS

Mi nie przeszkadza menu START w starych Windowsach. W nowych wprowadzono jednak calkowicie odmienna szate. Miala byc zbawieniem dla palcow. I (chyba) jest. Ale kosztem czegos! Czego? Ano tego, ze wchodzac w np.  SETTINGS, wybierajac i zatwierdzajac jakas tam opcje (np. buttons czy tez owner info), system wywala nas od razu na TODAY ! A czemu nie do SETTINGS ?!!

Sugestia - czy da sie cos z tym zrobic? A moze wrocic do starego START ?

Stare rozwiazanie jest chyba najszybszym srodkiem na najszybsze znalezienie programow na naszym PPC.

Drobiazg piaty

EDGE, GPRS - prawidlowe wyswietlanie trybu

Tu odnosze sie do Twoich poprzednich ROMow, w ktorych zauwazylem ze telefon jak "nic nie robi", wyswietla tylko GPRS.
Dopiero jak wysyla/odbiera MMSa lub dane tryb przelacza sie na wlasciwy. Dodatkowo ikonka trybu danych jest "pokratkowana" (odpowiednik negatywu w starych ROMach), swiadczy ze telefon/operator nie obsluguje aktualnie trybu transmisji danych lub karta ktora jest wlozona nie obsluguje tego trybu (np. Simplus z aktywnym roamingiem i jednoczesnie nieaktywna transmisja danych - taki urok simplusa, albo jedno albo drugie).

Za granica to bardzo wazny detal. Wiesz czy mozesz forsowac logowac sie do sieci - nie we wszystkich rejonach np. Francji w sieci SFR odpalisz GG czy tez jakas stronke internetowa. Z innymi sieciami wloskimi czy tez hiszpanskimi jest podobnie. Pomimo podpisanych umow z operatorami, nie zawsze masz dostep (a ten "poszatkowany kwadracik" to tylko i az informacja).

Sugestia - powrot do normalnosci poprzez usuniecie tego bug-a:)

Drobiazg szosty
Suwaki glosnosci

Stare systemowe sa brzydkie jak Multipla po wypadku, ale... maja conajmniej jeden duzy plus.
Otoz majac uruchomiony program typu nawigator czy tez zulepnie cos innego (na fuulscrenie), chcac zmniejszyc lub zwiekszyc glosnosc, naciskasz suwak glosnosci (- lub +). Brzydkie potencjometry pokazuja sie (chyba) na kazdej uruchomionej dzialajacej aplikacji, czyniac swoja powinnosc.

W nowych ROMach jest zainstalowany "bajerancki" pelnoekranowy suwaczek (zapomnialem jego nazwy - bo ma :D ).
I wszystko byloby do przeklniecia gdyby nie to, ze... ON nie dziala jak masz odpalony jakis fuulekranowy program (np TomTom).
I powiedz gdzie tu logika? Czy to ma byc widoczne czy ma dzialac ?
Tu odnosze sie do ogolu WM 6.5 - nie wiem jak jest u Ciebie, nie pamietam glosnosci w Twoim ROMie, dlatego prosze abys sprawdzil, moze zostawil stara, praktyczna "graficzna glosnosc"? :)

To na szybkiego tyle. Chociaz pewnie detali mozna znalezc wiecej!
Wymienione drobiazgi to system, ktorego raczej nie mozna we wlasnym zakresie poprawic. Cala reszta to soft, ktory mozna zainstalowac i wywalic jak pojawi sie nowsza wersja - w tym miejscu Twoj ROM ma przewage nad innymi bo zawiera tylko niezbednik a nie wszystko!

Wydawac by sie moglo ze moja lista zyczen to nic innego jak reanimacja WM6.1! Otoz nie prawda.
WM 6.5 zawiera systemowo wiele usprawnien, ktorych nie mam w starej Wm6.1. Poza tym nawigacja chodzi zauwazalnie szybciej - zwlaszcza przeszukiwanie mapy ! Pewnie to ma swoje odbicie w ogolnej wydajnosci systemu.

Zawarcie w instalce Su2 uwazam za dobry pomysl. Szkoda ze nie ma wersji 3G (na razie wiele nie strace bo nie korzystam -  przez wgrywanie ROMow, a podejrzewam ze po HardSPL....  padla mi przednia kamera i nijak moge wywolac wideorozmowe!)
Swoja droga stawiam dobre piwo dla osoby ktora pomoze mi w rozwiazaniu kwestii niedzialajacej przedniej kamery.

Inne drobiazgi to zyczenia mojego idealnego (funkcjonalnego) ROMu, ktore wcale nie musza sie pokrywac z Twoimi ;)

Dla rozjasnienia sytuacji: moj Dual-ik jest wykorzystywany glownie do:
- rozmow telefonicznych
- smsy i mmsy (nacisk na wygode pisania, szybkosc - tu klawiatura sprzetowa to najwiekszy atut Duala)
- nawigacja (obecnie zdecydowalem sie na subskrypcje AM, wykorzystuje tez miploloc ;) )
- poczta (wysylanie i odbieranie plikow, rowniez za granica)
- GG (rowniez za granica)

rzadziej:

- muzyka
- zdjecia (no chyba ze pstrykne i od razu na mms)

nie przypominam sobie:

- filmy
- dzwonki, szmery bajery
- szpan
- gry

Takie wymagania... wymagaja systemu stabilnego, ktory bedzie sluzyl miesiacami a byc moze latami:)

Gdyby nie programy typu Backup, nie moglbym testowac Twoich i innych ROMow :D
Mam nadzieje ze po zmianie na WM6.5 nie bede mial problemow z rejestracja programow, ktore mam na telefonie (a mam ich troszke).
Sporo wymaga aktywacji via internet (vide AM). Mam nadzieje, ze numer seryjny PPC nie zmienia sie po zmianie OSa!

Z pozdrowieniami!

*

Offline bern

• 1156
Odp: [ROM WM6.5] NIKodem 1.02
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 22, 2009, 01:04:29 »
uh.. się rozpisałeś więc:

ad1 - to faktycznie się zmieniło przy okazji wm6.5.. czasem zależy od dialera.. ja mało dzwonie - mam 5 ulubionych osób na today (speeddial z palma 700w) a reszte to moge z lapy lub ostatnich telefonów. obawiam się że nawet jeśli to niewiele tu poradze. może warto przywyknąć do icontact? niestety na romie 20klawiszowym nawet nie ma co myśleć o pisaniu literami w dialerze :/ pewnie można by popracować nad wersja ezinput ale dla mnie ta działa idealnie bo jak pisałem - mało dzwonie a w smsach z kolei idealnie wybiera symbole (wreszcie dziala w nich klawiatura)

ad2 i 3 t9 u mnie jest standardowo wylaczone przynajmniej dla wersji 20klawiszowej. 16stki będą takie jakie są paczki bo musze wiedzieć która działa a nie chce mi się przerabiać obu więc pewnie z włączonym t9. i teraz jak wygląda sprawa - t9 jest albo włączone albo wyłączone.. albo w smsach się go używa ale wyłacza dla przegladarek albo pisze się bez niego (co dla mnie jest wygodne) i ma sie wygode w przeglądarkach..

ad4 u mnie jest quickmenu - po wybraniu opcji menu sie chowa i trzeba rozwijać od nowa. rozwiązaniem jest control (program zawarty w romie ktory pokazuje caly panel sterowania pocketa (bez zakladek - alfabetycznie) i nie zanika po naciśnieciu opcji. nie myślałem o przywróceniu standardowego menu.. myśle że może to być ponad moje siły.

ad5 ta kratowana ikonka mnie też się nie podoba ale co ciekawe to jest co innego niż "usługa niedostępna".. spowodowana powinna być kluczem "disablegprsautoatach"="1" (do wylaczenia przez advancedconfigtool w zakladce connections) - H wyświetla elegancko.. myśle że jest to problem (to brzydkie g) raczej trzecioplanowy...

ad6 suwaki głośności te nowe od htc akurat nie zajmują wiele zasobów i mnie sie nie wbijają w żadną aktualizacje ale narazie je wywale. będą stare.

co do reszty - wersja 3g będzie. po prostu nie znalazłem dialer spełniającego moje wymagania. wszelkie propozycje mile widziane :)
palm sms mnie sie świetnie sprawuje ale zdaje sobie sprawę że nie wszystkim będzie podchodzić więc wersja z arcsoftem napewno będzie. sprawa otwarta jest czy w wersji 4 czy 5 (4 ma osobny applet dla mms)

numeru seryjnego nie zmienia zmiana romu. aktywacje powinny pojsc luźno. przy okazji internetu - napewno trzeba connection setup?

do nawigacji duala nigdy nie używałem.. jakoś nie było okazji ale powinno działać ładnie. maile działają elegancko

moj rom mial byc alternatywa dla manili i titanium. jest napchany softem którego większość nigdy nie użyje ale wystarczy wywalić skróty. sprawą otwartą dla mnie jest jeszcze integracja facebook (aplikacja troche kulawa) i mobilegg (ja zawsze mam na karcie). nie ma wiele syfu z htc więc działa dość szybko. no nic - kończe gotować i upload..

sorry za błędy ale trochę już zmęczony jestem.

Napisane: Sierpień 22, 2009, 00:07:16
http://www.4shared.com/dir/18704009/94884123/sharing.html

tu zaraz będą romy (wersje 1.02 - reszta to stare romy). pierwszy post uaktualnię jutro. dwie wersje 16 klawiszowe - najpierw testujemy zwykłą a jeśli ta nie działa to wersje G. proszę o raporcik co działa a co nie. wersja 20klawiszowa jest taka sama ale tu mam pewność że klawiatura działa.

co do zmiany głównej (poza poprawkami wszyskiego) to jest customizacja która uruchamia 3 caby - s2u2, s2p, icontact a później skrypt przerzuca niektóre skróty i wyrzuca niepotrzebne gfx'y (można oglądnać skrypt customize.mscr i rzucić uwagą jakąś) to jest wersja robocza bo docelowo ma udawać aktywność użytkownika (s2u2 się długo instaluje) i ma sam zamykać caby... musze troche więcej poczytac dokumentacje mortscripta. polecam po tym zrobic reset.

to chyba wszystko co narazie mam do przekazania.. pracuje tez w wolnych chwilach nad lepszym skinem do metrixa - bardziej na palce.
Napisane: Sierpień 22, 2009, 00:36:17
gdyby wersja g też nie działała to można jeszcze spróbować tego http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=513378

w sumie to ciekawie się robi bo właśnie wrzuciłem 3 rom oznaczony jako 16 klawiszowy i tak:
pierwszy - tylko cyfry
drugi - jakies pokręcone znaki ale nie 16klawiszowy layout
trzeci - normalnie działająca klawiatura 20 przyciskowa...

i zaznaczam że wszystkie były wersjami specjalnie dla 16 klawiszowych..

*

Offline baca01

• 266
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 22, 2009, 01:15:34 »
Dzieki za zainteresowanie sie tematem. Myslalem ze pdaniesz po przeczytaniu moich skrotow myslowych i przystapisz do gotowania :/

ad1 - to faktycznie się zmieniło przy okazji wm6.5.. czasem zależy od dialera.. ja mało dzwonie - mam 5 ulubionych osób na today (speeddial z palma 700w) a reszte to moge z lapy lub ostatnich telefonów. obawiam się że nawet jeśli to niewiele tu poradze. może warto przywyknąć do icontact?

Sprobuje z powyzszym programem. Moze nie bedzie zle ;)

ad2 i 3 t9 u mnie jest standardowo wylaczone przynajmniej dla wersji 20klawiszowej. 16stki będą takie jakie są paczki bo musze wiedzieć która działa a nie chce mi się przerabiać obu więc pewnie z włączonym t9. i teraz jak wygląda sprawa - t9 jest albo włączone albo wyłączone.. albo w smsach się go używa ale wyłacza dla przegladarek albo pisze się bez niego (co dla mnie jest wygodne) i ma sie wygode w przeglądarkach..

No wlasnie na WM6.1 to dzialalo dosc sprytnie. WWW wpisywales bez T9, klikasz na zawartosc strony, np. google, w wyszukiwarce google T9 juz sie zalcza!
Przechodzisz w zakladke wpisywania stronki www i znow sie wylacza! Tu nie ma "stalego szablonu". System zostal dopasowany do wygody.

ad5 ta kratowana ikonka mnie też się nie podoba ale co ciekawe to jest co innego niż "usługa niedostępna".. spowodowana powinna być kluczem "disablegprsautoatach"="1" (do wylaczenia przez advancedconfigtool w zakladce connections) - H wyświetla elegancko.. myśle że jest to problem (to brzydkie g) raczej trzecioplanowy...

Jakbym wlozyl mojego simplusa  do Dual-a to pomyslalbym ze nie deaktywowalem roamingu :)
Za granica niestety byloby ciezko - bo identyfikator blednie wskazuje. Obojetnie jaka jest jego rola.

A gdzie jest problem ? Czy zmiana powyzszego klucza rozwiazuje sprawe ?
Piszac o "H" domyslam sie ze korzystasz z Play'a lub Oragne:) W Plusie ten tryb dziala tylko podczas aktywnej transmisji. Podczas zasiegu 3G i niekorzystania z przesylania danych wyswietla sie ikonka 3G+ (co ciekawe, u Ciebie jest ten "plus" ! Nigdzie jego nie zauwazylem!)

palm sms mnie sie świetnie sprawuje ale zdaje sobie sprawę że nie wszystkim będzie podchodzić więc wersja z arcsoftem napewno będzie. sprawa otwarta jest czy w wersji 4 czy 5 (4 ma osobny applet dla mms)

Widzialem ten program na Twoim ROMie, jest bardzo podobny do ArcS ale wydaje sie byc jakis milszy :)
Mialem jednak problem z przeniesieniem SMSow w tym programie (z ArcSoftu do Palm-a). NIE chce mi sie przywrocic katalog DRAFTs!
Reszta chyba przesniosla sie normalnie. Ale to akurat nie problem wagi najwyzszej.
Mam nadzieje, ze PalmSMS bedzie obslugiwac mmsy? :)

numeru seryjnego nie zmienia zmiana romu. aktywacje powinny pojsc luźno. przy okazji internetu - napewno trzeba connection setup?

Connection setup to taki program, ktorego sie nie aktualizuje. On po prostu jest. Ilosc operatorow tez nie przybywa :)
Jednym moze pomoc. Ja juz swoje sie nameczylem, kiedy to majac telefon z WM5 (Imate SP5, HTC MTeoR, potem HTC S730) nie mialem skad zdobyc informacji co i w ktore miejsca wpisac - Plus nie oferowal wtedy ZADNEGO telefonu z WM !

Teraz mialem problem aby zmusic PalmSMS do wyslania MMSa. Nie dalem rady. Byc moze nie wdzedzie "grzebnalem"...
Wiem ze PalmSMS jest oporny na zmiany dokonane przez ConnectionSetup. On na swoje ustawienia (czemu na oragne?) i to tam trza grzebnac i zmienic. Tyle, ze w ArcSofcie bylo duzo wiecej do grzebania a tu nie potrafilem odnalezc wiecej niz Settings w Palmie...

Z mobile GG korzystam jak najbardziej. Tak samo jak z WM5new menu:)
Facebook? Jeszcze chyba jestem za stary na ten program :D
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2009, 01:18:38 wysłana przez baca01 »

*

Offline bern

• 1156
Odp: [ROM WM6.5] NIKodem 1.02 - teraz też dla 16klawiszowych!
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 23, 2009, 17:18:52 »
wiem że korzystasz z gg ale zastanawiam się czy warto wgotować gg do romu bo ja np bazuje na raz zainstalowanym na karcie i niezależnie od romu (a często je zmieniam bez backupu) mam zawsze skonfigurowany).. ale mówię to sprawa otwarta.
tak samo connection setup. to ponad 3mb ;P żal mi miejsca na to bo sam nigdy tego nie używałem a tylko mnie denerwowało że mi wyskakuje jak zmieniam karte. no i dodatkowo nie działa z palmsms więc średnio potrzebny.
używam orange więc faktycznie pokazuje mi H i dlatego jest preconfig palma na mms na orange. i do tego tylko polaczenie dobrze skonfigurowane dopisać i działa. później moge przygotować rega z configiem palma na pozostałe sieci... wtedy można by spróbować dołączyć connection setup żeby tą systemową część robił (połączenie). nad ikonką pomyśle - dla mnie jest dobrze jak jest - nie włącza radia gprs do puki nie jest potrzebne a co za tym idzie oszczędza troche baterii (na wizardzie to było całkiem sporo)

żeby to poprawić (wyświetla się cały czas E u mnie) wchodzimy do settings/system/advanced config i tam schodzimy do "data connections" a następnie zmieniamy gprs auto attach na enabled, a legacy gprs notification na disabled. działa - właśnie przetestowałem. pomyśle o poprawce do romu ale zobaczę czy czuć różnice w baterii. choć E wygląda lepiej na today ;P

co do t9 to akurat zaczeło mnie interesować i widzę parę wpisów w rejestrze odnośnie t9 ale to wymaga więcej zabawy..
Napisane: Sierpień 22, 2009, 11:57:11
no dobra - chyba zrobiłem to co chciałem. w wersji 1.03 oprócz naprawienia błedów jest nowa customizacja, która pyta o 5 rzeczy:
-czy jest to wersja 16klawiszowa (jeśli nie to zostawia 20)
-czy zainstalować dialer 3g (switcher zawarty)
-czy zainstalowac s2u2 i s2p (dałem je razem bo za dużo pytań)
-czy zainstalować gsplayer (bo nie każdy go potrzebuje a w zipie zajmuje 400kb)
-czy zainstalować icontact (bo nie każdy go lubi)
następnie robi jeszcze pare małych porządków i wywala się z autostartu ale zostawia skrót w programs/system aby każdy mógł sobie doinstalować później cosik.

dialer 3g narazie wziąłem paskudnie wielki (~3.5mb) i musiałem w nim zmienić kolory (czarny na czarnym nie jest najlepszym połączeniem) ale działa dość szybko.

przełącznik na 16 klawiszy jest na bazie paczki z którą działało 16 klawiszy ale nie mam jak tego sprawdzić. prosze o potwierdzenie :)

http://www.4shared.com/file/127100862/3907c917/NIKodEm_103.html
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2009, 17:31:46 wysłana przez bern »

*

Offline baca01

• 266
Odp: [ROM WM6.5] NIKodem 1.03 - próbny uniwersalny
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 24, 2009, 03:29:45 »
Przetestowalem na szybcika. W zasadzie to mi chyba wszystko odpowiada w tym ROMie.
Jednak nie dziala najwazniejsza rzecz, sprzetowa klawiatura!
Tzn dziala, ale literki sa pozamieniane co oznacza ze telefon pracuje tylko w trybie 20 klawiszowym.
Oczywiscie doinstalowalem przy customizacji obsluge 16-klawiszy. Bez skutku  :worried:

*

Offline bern

• 1156
Odp: [ROM WM6.5] NIKodem 1.03 - próbny uniwersalny
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 24, 2009, 11:30:18 »
http://www.4shared.com/file/127293933/ab84d8c2/patch_for_103_for_16keys.html

patch działający - wypakowujesz gdziekowiek i uruchamiasz "run_me_first"  ten zabija odpowiednie procesy i kasuje odpowiednie czesci rejestru a nastepnie resetuje urzadzenie. po resecie odpalasz patch.cab i działa.

dodatkowe języki (polski powinien działać ale znowu nie mam jak tego sprawdzić) stąd http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=2735963&postcount=4

*

Offline baca01

• 266
Odp: [ROM WM6.5] NIKodEm 1.04
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 24, 2009, 23:48:58 »
Instaluje ROM. -  NIKodEm_104

Notki spisywane na bieżąco

INFO, 24.08.2009 - g. 23.20
- ROM zainstalowany, uklad 16 klawiszy rowniez ale... po wejsciu do skrzynki SMS i probie pisania klawiaturą sprzetową, mam tylko same cyfry !!
- Doinstalowalem path-a  (patch_for_103_for_16keys), zadzialalo !!!

INFO, 24.08.2009 - g. 23.45
- niestety pomimo wyboru XT9 PL, slownik nie ma zasobow PL
- probuje instalowac stary xt9_pl_niki (mam gdzies go w swoich archiwach)

INFO, 25.08.2009 - g. 0.55
- stara paczka xt9 nikiego zadzialala! W koncu pojawila sie obsluga klawiatury sprzetowej plus xt9
- bez problemu dala sie przywrocic kopia xt9 ze starego ROMu
- z niewiadomych przyczyn nie moge zainstalowac HTC Home (instaluje sie normalnie, ale w Today/items nie widac go!)

INFO, 25.08.2009 - g. 1.10
- zauwazylem maly blad w klawiaturze programowej (klawiatura phone - imitacja 16 klawiszówki sprzetowej), otoz nie dziala ona poprawnie,    
   full-literówka PCM Keyboard dziala idealnie)
   byc moze wina lezy po instalacji paczki xt9 nikiego- niestety nie sprawdzilem tego przed instalacja
- niestety, jak wczesniej pisalem, program do edycji SMSow "PalmSMS" nie odtworzyl mi wszystkich SMSow z poprzedniego ROMu (tylko inbox
   poddal sie w pelni restore)
- zasieg 2G jakby ciut gorszy - o pol kreski ?... (sprawdzalem na radiu 1.65 a teraz 1.71), jednakze lekkie pogorszenie zauwazylem we
   wszystkich WM6.5 - byc  moze jest to zludzenie optyczne

INFO, 25.08.2009 - g. 1.20

- zmienilem miernik baterii na pwrstat (pokazuje dodatkowo ilosc wolnego RAMu:) )
- po instalacji juz sporej ilosci mojego obowiazkowego oprogramowania do zycia, system nie dusi sie, dalej startuje blyskawicznie! chyba
  najszybciej ze wszysktich testowanych ROMow !
- pomimo wyboru dialera 3G nie widze go ! (podczas wczorajszego testowania mialem dokladnie taki sam objaw, dopiero odpalenie po raz drugi
  "customize", doinstalowal sie  :shock:

INFO, 25.08.2009 - g. 11.30

- unAccent nie zintergrowal sie z PalmSMS
- nie ma informacji o tym ze SMS zostal wyslany
- nie doszukalem sie potwierdzenia dostarczenia SMSa (przynajmniej u mnie nie dziala)
- SMS Converter nie wspolpracuje z PalmSMS (nie przenosi SMSow do Palm-a)
- HTC Home nie wspolpracuje poprawnie z PalmSMS - nie wyswietla na today-u SMSow przyvchodzacych
- walcze z konfiguracja PalmSMS z ustawieniami GPRS, wpisalem juz chyba wszystko oprocz... portu. ArcSoft umozliwial podanie portu (8080) a
  tu nie ma takiej mozliwosci
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2009, 11:29:00 wysłana przez baca01 »

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 25, 2009, 00:07:42 »
no to przednie jaja... poprzednio jak miałem same cyfry to dwóch użytkowników powiedziało że im ładnie działa klawiatura. tym razem po aplikacji customizacji idealnie zadziałał u mnie układ 16klawiszowy (przypominam ze mam 20klawiszy) to jednak nie działa... po customizacji robiłeś reset?

patch kasuje stare sciezki w rejestrze, możliwe że coś miesza z nowymi i prowadzą do złych plików..

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 25, 2009, 01:22:50 »
Instaluje ROM. -  NIKodEm_104
- niestety, jak wczesniej pisalem, program do edycji SMSow "PalmSMS" nie odtworzyl mi wszystkich SMSow z poprzedniego ROMu (tylko inbox
   poddal sie w pelni restore)
- zasieg 2G jakby ciut gorszy - o pol kreski ?... (sprawdzalem na radiu 1.65 a teraz 1.71), jednakze lekkie pogorszenie zauwazylem we
   wszystkich WM6.5 - byc  moze jest to zludzenie optyczne

czymś przywracasz czy poprostu kopiujesz plik do windows? mnie się ładnie drafts i send przywracają jak kopiuje palmsgv001 (skrypt z reszta sam go wrzuca z karty..)
co do zasiegu nie wiem - nie widze różnicy.. może inna ikonka a może problem z portowaniem z nowszych urzadzeń (chyba rodium ma kreske więcej wyswietlaną.

z klawiaturami katorga istna dla mnie- tyle wersji juz widziałem że mnie zaczyna głowa boleć. na tym samym romie po tym samym cabie raz dostaje same cyfry a po hr i tej samej procedurze mam 16klawiszy jakby..

*

Offline baca01

• 266
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 25, 2009, 01:28:57 »

czymś przywracasz czy poprostu kopiujesz plik do windows? mnie się ładnie drafts i send przywracają jak kopiuje palmsgv001 (skrypt z reszta sam go wrzuca z karty..)

Zrobilem backup starego OSa programem SPB Bcakup.
Podczas przywracania tym programem uzylem... przywracanie ROMu, ale z manualnym wyborem konkretnych plikow:)
Wybralem SMSy, poczte i plik .kdb odpowiedzialny za XT9
Pisze to jako ciekawostke. Dla mnie brak restore SMSow nie jest akurat dramatem ;)

Podpowiedz mi czemu nie moge doinstalowac HTC Home!
Co ciekawe, w poprzednich ROMach dolozyl sie bez problemu!
Kurcze, juz nie chcialbym robic HR aby to sprawdzic.
Zaczynam sobie powoli "sprzatac" w telefonie. Ten ROM jest dobry!

Oczywiscie, po kazdej instalacji czy tez customizacji robilem SR!

edit:

Udalo sie zainstalowac HTC Home!
Nie wiem co zrobilem (chyba nic waznego), ale po 3 instalacji w koncu widze w Items!
Nie potrafie logicznie wytlumaczyc tego zjawiska  :ok:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2009, 01:41:51 wysłana przez baca01 »

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 25, 2009, 01:55:16 »
nie mam pojęcia czemu się htchome nie instaluje.. nawet nie wiem ile telefonów temu widziałem go ostatnio ;) zobacz czy pojawia sie w rejestrze w "hklm\software\microsoft\today\items" (pisane z pamięci bo tel sie akurat flashuje)

backup smsów tu się robi prościej. kopiujesz plik i już (jeden z powodów dla których lubie ten program). jeszcze nie wiem jak sie mmsy przywraca ale pewnie też łatwo.

add:

hmm wrzuć w wolnej chwili caba htchome ;)

« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2009, 01:59:13 wysłana przez bern »

*

Offline baca01

• 266
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 25, 2009, 02:02:53 »
Jak pisalem, HTC Home juz "siedzi" :)
Ale "wyszlo" cos innego. Otoz klawiatura sprzetowa dziala idealnie w PalmSMS ale juz jak chcialem dodac nowe skroty do WM5newMenu (nadanie nazwy), to na sprzetowej mam tylko cyferki !

I druga sprawa - wybieranie numerow i ksiazka adresowa.
dlaczego numery ukladaja mi sie w formacie xxx-xxx-xxx ?
Przykladowo wybierajac numer kom. 602333222 wyswietla mi sie 602-333-222, ale jak wybieram niestandardowy np. BOK Plusa 2601 to ju zmam takie cos 260-1..... Czy mozna zlikwidowac "kreski"?

HTC Home
http://rapidshare.com/files/271098053/HTC-Home-Plugin.cab.html

A w zalaczniku miernik baterii i RAMu, pwrstat ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2009, 02:11:58 wysłana przez baca01 »

*

Offline bern

• 1156
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 25, 2009, 02:09:14 »
kreski zmienisz zmieniając ustawienia regionalne na polski (nie wiem gdzie siedzi provxml ktory mi wywala polskie...)

reszta już nie dziś. ustawiam swój telefon i ide w kime - 3h snu dziennie za pare dni mnie wykończą..

*

Offline baca01

• 266
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 25, 2009, 13:10:37 »
Mam problem z PalmSMS:

- unAccent nie zintergrowal sie z PalmSMS
- nie ma informacji o tym ze SMS zostal wyslany
- nie doszukalem sie potwierdzenia dostarczenia SMSa (przynajmniej u mnie nie dziala)
- SMS Converter nie wspolpracuje z PalmSMS (nie przenosi SMSow do Palm-a)
- HTC Home nie wspolpracuje poprawnie z PalmSMS - nie wyswietla na today-u SMSow przyvchodzacych

Probowalem instalowac ArcSoft, ale po instalacji nic sie nie dzieje tzn wciaz domyslnym klientem SMS/MMS jest PalmSMS.
Czy mozna przywrocic ArcSoft jako domyslnego klienta ?
Nie chcialbym wgrywac nowego ROMu dla jednego programu :/