No to czekamy na 16 klawiszówkę

Ponizej kilka drobiazgow, ktore na chwile obecna zniechcecaja mnie na calkowite przejscie na nowy OS.
W tej chwili wrocilem do starego poczciwego oryginalnego WM6.1 bo musze normalnie "funkcjonowac"

wiec nie moge tego sprawdzic na WM6.5 i ostatecznie potwierdzic.
Drobiazg pierwszy:Czy wyszukiwanie nazwisk w ksiazce adresowej dziala tak samo jak w WM6.1?Tzn otwierasz liste kontaktow i wpisujesz zadana nazwe uzywajac T9. Nie wiem czy sie dobrze wyrazilem, wiec przedstawie na przykladzie:
- chce odszukac numer Grzegorza Kowalskiego, moge to zrobic na dwa sposoby, poszukac Grzegorza lub poszukac Kowalskiego
Grzeska znajde przez kombinacje klawiszami: 4 7 9 3 4 6 7 9. Oczywiscie imie wyswietli sie juz duzo wczesniej, po dwoch lub trzech
cyfrach - w zaleznosci ile kombinacji kryje sie pod tymi wpisami
- analogicznie do nazwiska: 5 6 9 2 5 7 5 4
Niby to wszystko proste jak but i logiczne. I przejrzyste, i praktyczne.
Ale w ugotowanych ROMach 6.5 z XDA NIE zauwazylem tej dogodnosci!
Wyszukiwanie dziala tylko na palca,
bez "T9"
lub jedna cyfra-pierwsza litera (klikasz na 4, znajdziesz od litery "G", ale "H" oraz "I" juz nie znajdziesz bezposrednio - trzeba scrollowac ksiazke)
lub tez w oparciu o baze wyrazow T9 (nie znajdziesz wpisu np. "zoneczka", ktory figuruje w ksiazce adresowej ale juz nie w bazie T9!
To dosc duza ulomnosc wiekszosci ROMow - a testowalem ich duzo. Nie sklamie jezeli powiem ze 95% wszystkich na XDA

Podejrzewam ze ROMy sa powyciagane z urzadzen nie majacych na pokladzie klawiatur, stad niektore funkcje nie dzialaja jak na oryginale lub dzialaja tylko przez dotyk.
Drobiazg drugi:Dodawanie nowego wpisu do ksiazki adresowej a T9.W WM 6.1 wpisywawlo sie numer telefonu, nastepnie podawalo imie i nazwisko (czyt. opis numeru).
I w tym miejscu slownik T9 byl wylaczony. Banalne! To oczywiste! Przeciez kazdy wpis do ksiazki jest niemalze "niepowtarzalny"!
Po co T9 w takim miejscu. Niestety na wiekszosci ugotowanych ROMach T9 jest w momencie dodawania wpisu wlaczony, przez co zmusza sie do obowiazkowego dodania wpisu z ksiazki do zasobow T9 (np. zoneczka, firemka itp) albo kazdorazowe wylaczenie T9.
sugestia - wylaczyc domyslnie T9 w tym miejscu, na poziomie dodawania nowego kontaktuDrobiazg trzeciPrzegladarki internetowe a T9W oryginalnym ROMie T9 jest wylaczone - po co ma byc wlaczone jezeli praktycznie KAZDA www jest niepowtarzalna?!
Poza tym bezsensem jest wklepywanie do bazy T9 calej www......
Na wielu WM6.5 zauwazylem ze T9 wlaczony jest wszedzie, i tu (w operze i IE) rowniez.
Sugestia - sprawdzic i wylaczyc
Drobiazg czwartySTART --> PROGRAMS, START --> SETTINGSMi nie przeszkadza menu START w starych Windowsach. W nowych wprowadzono jednak calkowicie odmienna szate. Miala byc zbawieniem dla palcow. I (chyba) jest. Ale kosztem czegos! Czego? Ano tego, ze wchodzac w np. SETTINGS, wybierajac i zatwierdzajac jakas tam opcje (np. buttons czy tez owner info), system wywala nas od razu na TODAY ! A czemu nie do SETTINGS ?!!
Sugestia - czy da sie cos z tym zrobic? A moze wrocic do starego START ?Stare rozwiazanie jest chyba najszybszym srodkiem na najszybsze znalezienie programow na naszym PPC.
Drobiazg piatyEDGE, GPRS - prawidlowe wyswietlanie trybuTu odnosze sie do Twoich poprzednich ROMow, w ktorych zauwazylem ze telefon jak "nic nie robi", wyswietla tylko GPRS.
Dopiero jak wysyla/odbiera MMSa lub dane tryb przelacza sie na wlasciwy. Dodatkowo ikonka trybu danych jest "pokratkowana" (odpowiednik negatywu w starych ROMach), swiadczy ze telefon/operator nie obsluguje aktualnie trybu transmisji danych lub karta ktora jest wlozona nie obsluguje tego trybu (np. Simplus z aktywnym roamingiem i jednoczesnie nieaktywna transmisja danych - taki urok simplusa, albo jedno albo drugie).
Za granica to bardzo wazny detal. Wiesz czy mozesz forsowac logowac sie do sieci - nie we wszystkich rejonach np. Francji w sieci SFR odpalisz GG czy tez jakas stronke internetowa. Z innymi sieciami wloskimi czy tez hiszpanskimi jest podobnie. Pomimo podpisanych umow z operatorami, nie zawsze masz dostep (a ten "poszatkowany kwadracik" to tylko i az informacja).
Sugestia - powrot do normalnosci poprzez usuniecie tego bug-a:)Drobiazg szostySuwaki glosnosciStare systemowe sa brzydkie jak Multipla po wypadku, ale... maja conajmniej jeden duzy plus.
Otoz majac uruchomiony program typu nawigator czy tez zulepnie cos innego (na fuulscrenie), chcac zmniejszyc lub zwiekszyc glosnosc, naciskasz suwak glosnosci (- lub +). Brzydkie potencjometry pokazuja sie (chyba) na kazdej uruchomionej dzialajacej aplikacji, czyniac swoja powinnosc.
W nowych ROMach jest zainstalowany "bajerancki" pelnoekranowy suwaczek (zapomnialem jego nazwy - bo ma

).
I wszystko byloby do przeklniecia gdyby nie to, ze... ON nie dziala jak masz odpalony jakis fuulekranowy program (np TomTom).
I powiedz gdzie tu logika? Czy to ma byc widoczne czy ma dzialac ?
Tu odnosze sie do ogolu WM 6.5 - nie wiem jak jest u Ciebie, nie pamietam glosnosci w Twoim ROMie, dlatego prosze abys sprawdzil, moze zostawil stara, praktyczna "graficzna glosnosc"?

To na szybkiego tyle. Chociaz pewnie detali mozna znalezc wiecej!
Wymienione drobiazgi to system, ktorego raczej nie mozna we wlasnym zakresie poprawic. Cala reszta to soft, ktory mozna zainstalowac i wywalic jak pojawi sie nowsza wersja - w tym miejscu Twoj ROM ma przewage nad innymi bo zawiera tylko niezbednik a nie wszystko!
Wydawac by sie moglo ze moja lista zyczen to nic innego jak reanimacja WM6.1! Otoz nie prawda.
WM 6.5 zawiera systemowo wiele usprawnien, ktorych nie mam w starej Wm6.1. Poza tym nawigacja chodzi zauwazalnie szybciej - zwlaszcza przeszukiwanie mapy ! Pewnie to ma swoje odbicie w ogolnej wydajnosci systemu.
Zawarcie w instalce Su2 uwazam za dobry pomysl. Szkoda ze nie ma wersji 3G (na razie wiele nie strace bo nie korzystam - przez wgrywanie ROMow, a podejrzewam ze po HardSPL.... padla mi przednia kamera i nijak moge wywolac wideorozmowe!)
Swoja droga stawiam dobre piwo dla osoby ktora pomoze mi w rozwiazaniu kwestii niedzialajacej przedniej kamery.
Inne drobiazgi to zyczenia mojego idealnego (funkcjonalnego) ROMu, ktore wcale nie musza sie pokrywac z Twoimi

Dla rozjasnienia sytuacji: moj Dual-ik jest wykorzystywany glownie do:
- rozmow telefonicznych
- smsy i mmsy (nacisk na wygode pisania, szybkosc - tu klawiatura sprzetowa to najwiekszy atut Duala)
- nawigacja (obecnie zdecydowalem sie na subskrypcje AM, wykorzystuje tez miploloc

)
- poczta (wysylanie i odbieranie plikow, rowniez za granica)
- GG (rowniez za granica)
rzadziej:
- muzyka
- zdjecia (no chyba ze pstrykne i od razu na mms)
nie przypominam sobie:
- filmy
- dzwonki, szmery bajery
- szpan
- gry
Takie wymagania... wymagaja systemu stabilnego, ktory bedzie sluzyl miesiacami a byc moze latami:)
Gdyby nie programy typu Backup, nie moglbym testowac Twoich i innych ROMow

Mam nadzieje ze po zmianie na WM6.5 nie bede mial problemow z rejestracja programow, ktore mam na telefonie (a mam ich troszke).
Sporo wymaga aktywacji via internet (vide AM). Mam nadzieje, ze numer seryjny PPC nie zmienia sie po zmianie OSa!
Z pozdrowieniami!