Win CE 4.2 Core - Match Navi-100 (odblokowanie)

• 10 Odpowiedzi
  • 2289 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Win CE 4.2 Core - Match Navi-100 (odblokowanie)
« dnia: Październik 09, 2008, 22:58:45 »
Witam !
Mam nawigację MATCH Navi 100, i mam problem z odblokowaniem. Próbowałem kilku sposobów ale nadal bez rezultatów. Może ktoś ją odblokował ??
Za pomoc z góry dziękuję !

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Win CE 4.2 Core - Match Navi-100 (odblokowanie)
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 10, 2008, 08:56:03 »
Coś mi świta, że kiedyś "zdalnie" pomagałem w pracach nad czymś z "match" w nazwie. Gotowej metody nie posiadam, ale jeśli jesteś w stanie sam co nieco posprawdzać, to powinno się udać. Podstawowe informacje, to czy jest komunikacja z PC przez Activesync, a jeśli nie ma, to czy program nawigacyjny siedzi na karcie pamięci, czy gdzieś we wbudowanym flashu?

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 13, 2008, 00:08:11 »
Łącze się normalnie, z możliwością dogrywania plików. Program siedzi na pamięci wewnętrznej urządzenia ...

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 13, 2008, 09:55:46 »
No to na początek proponował bym odszukać plik exe programu nawigacyjnego (powinieneś sobie z tym bez większych problemów poradzić) i spróbować metody z podstawianiem, która jest stosunkowo bezpieczna dla początkujących (ryzyko zepsucia sprzętu bardzo niewielkie). Na początek można podstawić dowolną przeglądarkę plików (np GSFinder) i z niej działać dalej. Dobrze jest sprawdzić aktywne procesy (iTaskmgr) spróbować je od razu pozamykać i ustalić, co zasłania ekran. Później można sobie zrobić skrypcik, który sprawę zautomatyzuje.

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 19, 2008, 15:50:37 »
Nadal nie mogę poradzić sobie z tą nawigacją :/ wrzuciłem gdzie się tylko dało GSFinder_Plus_v1.01 i nie rusza, nie wiem jak to odpalić. Po resecie wyrzuca mi okno z wyborem navigacji (DestinAtor OP) i settings. Nie wiem co dalej. Po wejściu na nawigację przez kompa mam foldery: My Documents , Network , Program Files , Recycled , ResidentFlash , sdmmc , Temp , Windows. Niech mi ktoś powie jak to odblokować chociaż żeby zainstalować inny program nawigacyjny.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 19, 2008, 16:19:02 »
Jak już wspominałem, najlepiej poszukaj pliku exe programu nawigacyjnego (czyli pewnie destinator.exe). Może on być albo na wbudowanym flash'u albo w ramie w katalogu program files\destinator. Zobacz też, czy masz na karcie pamięci plik autorunce.exe (w głównym katalogu).

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 20, 2008, 21:02:03 »
Ja też nie wiem!!
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2008, 19:06:42 wysłana przez marcin512 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 20, 2008, 21:23:10 »
Czyli można identycznie jak w Axxionie 374 i pokrewnych... Proponowałem jednak na początek podstawkę za Destinatora, który odpala się dopiero po wciśnięciu ekranowego przycisku. Dlaczego tak - sprawa jest prosta, jeśli zrobi się jakiś błąd i podstawi np złą wersję programu (znam taki przypadek z CECMD) za destinatora, to urządzenie zawiesi się dopiero po wciśnięciu ekranowego "destinatora", a po resecie wróci do życia z komunikacją AS i możliwością dalszych eksperymentów. Jeśli zaś pomylisz się przy Dshell.exe to niestety kaplica - urządzenie zawiesi się już przy uruchamianiu, czasem zrywając łączność AS i katastrofa gotowa. Poza tym czasem przydaje się możliwość łatwego wejścia w ustawienia po resecie (też z przycisku ekranowego). Niemniej jeśli mamy sprawdzony, działający plik do podstawienia to metoda Marcina512 jest właściwa.

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 21, 2008, 16:40:05 »
Udało się !! :) Wielkie dzięki.
Był tylko problem z usunięciem pliku, ale zmieniłem jego nazwę i wkleiłem ściągnięty plik...

Hmm ale pojawił się kolejny problem, zainstalowałem automape 5.1 i nie łapie sygnału GPS. Cały czas pokazuje że szuka sygnału. Na jakim porcie powinien być ustawiony i jaka prędkość ?? Co moze być jeszcze nie tak  ??
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2008, 18:46:06 wysłana przez betus »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 21, 2008, 19:48:35 »
To znany problem na tych urządzeniach - rozwiązanie jest dośc proste. Znajdź w katalogu Windows plik GBCtrl.exe i zrób sobie do niego skrót na pulpicie. Po każdym resecie uruchamiasz go, i w wyskakującym okienku wybierasz "NO". Potem odpalasz co chcesz i GPS działa :)

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 21, 2008, 20:51:57 »
Znaczy ja używam destinator 7 bo inne programy jak tom tom czy igo czy mio wieszają sie i nie łapą sygnału GPS ale program sam w sobie działa!
Jedynie 2 programy udało mi się uruchomic(łącznie z GPS-em):
AUTOMAPA 505 i DESTINATOR 7 moge podac linki i sposoby uruchomienia na gg:12244569 pisać nawet jak niedostępny.
Ta nawigacja ma bardzo trudny do opanowania moduł GPS i często jest tak że automapa sie wiesza i nawigację trzeba restować, dlatego używam DESTINATORA 7 bo on bardzo ładnie łapie sygnał i sie nie wiesza(jeszcze jak do tej pory to ani razu :))
POLECAM DO TEJ NAWIGACJI DESTINATORA!!!
Napisane: Październik 21, 2008, 20:32:39
angler22 ma rację TOMTOM szuka satelit!
Port COM7
Prędkość 115200
NMEA